Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Αγαπητοί φίλοι ,

Μετά την αγορά του απαραίτητου φορητού Η/Υ σκέπτομαι πολύ σοβαρά την αγορά κάποιου είδους εξοπλισμού για αστροφωτογράφηση.

Συγκεκριμένα σκέπτομαι να διαλέξω μεταξύ των MEADE DSI , ή κάποια κάμερα της σειράς ATTIK (τροποποιημένες Philips Toucam) ή τέλος να πάω στην νέα Cannon EOS 350D?

Το τηλεσκόπιό μου είναι MEADE LXD55 10’’ S/N

Θα εκτιμούσα πολύ την γνώμη σας.

Τάκης

Το αδιανοητο σημερα ειναι η μονη λυση για το αυριο !

Επανάσταση δεν είναι μόνο η εξέγερση, είναι και η συνειδητοποίηση της αλήθειας...

http://www.spartastronomy.gr

Δημοσιεύτηκε

Όσο αφορά την επιλογή μεταξύ DSI και Atik θα σου πρότεινα ανεπιφύλακτα την Atik.

Βέβαια η αστροφωτογράφηση deep sky είναι ούτως ή άλλως δύσκολη υπόθεση, αλλά από ότι έχω ακούσει το λογισμικό του DSI είναι αρκετά πιο δύσκολο και πιο περίπλοκο από της Atik.

Η Atik επιπλέον δίνει επιβεβαιωμένα εκπληκτικές εικόνες των πλανητών και της σελήνης (όπως και η ToUcam).

Για την EOS το μόνο που έχω να πω είναι ότι είναι εκπληκτική, αλλά δίνει μεγάλο εύρος πεδίου και γι'αυτό δεν είναι κατάλληλη για πλανητική φωτογράφηση. Επίσης δε γνωρίζω πόσο αποτελεσματική είναι στο βαθύ ουρανό.

Πάντως για αρχή εκτιμώ ότι η Atik είναι η καλύτερη λύση γιατί θα σου δώσει τη δυνατότητα να κάνεις αστροφωτογράφηση και πλανητών και deep sky. Επίσης το συνολικό κόστος θα είναι μέτριο.

Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα Τάκη,

Εγώ είμαι κάτοχος της EOS 300d. Η μηχανή αυτή δίνει πολύ καλά αποτελέσματα όσον αφορά την prime focus αστροφωτογράφιση των deep sky objects. Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι δεν αποδίδει καλά σε αντικείμενα που εκπέμπουν στο μήκος κύματος του H-α.

Κατά τα άλλα είναι άριστη μηχανή όσον αφορά την ημερίσια φωτογράφιση.

Ίσως τα σχόλια μου αυτά σε βοηθήσουν αν αποφασίσεις να αγοράσεις την EOS 350d...

Για τους πλανήτες χρησιμοποιώ τη philips tucam.

Κώστας

“The fault, dear Brutus, is not in our stars, but in ourselves, that we are underlings.”

― William Shakespeare, Julius Caesar

ALBIREO OBSERVATORY

Αlbireoobservatory

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα σ'όλους .

To Deep Sky Imager, έχει προκαλέσει ποικίλα σχόλια.

Υπάρχουν άλλοι που το εκθειάζουν :D και αυτοί που απαξιούν :? να το αναφέρουν.

Η άποψή μου είναι κάπου στη μέση .

Για ξεκίνημα , είναι φθηνό και σου δίνει το χρόνο ,να ασχοληθείς σοβαρά εάν τελικά σε ενδιαφέρει .

Πιστεύοντας , τις φωτογραφίες που καθημερινά δημοσιεύουν , ερασιτέχνες απ’όλο τον κόσμο , θεωρώ ότι επενδύοντας αρκετό χρόνο, τα αποτελέσματα θα είναι αρκετά καλά .

Το ccd που χρησιμοποιεί το DSI και σύμφωνα με τις προδιαγραφές που δίνει η SONY εδώ: products.sel.sony.com/semi/PDF/ICX404AK.pdf

, είναι αρκετά ευαίσθητο.

Εάν καταφέρεις να ξεπεράσεις το 1΄ έκθεση, για κάθε single frame και φθάσεις τα 15-20 frames , το αποτέλεσμα θα είναι σίγουρα καλό .

Εγώ σήμερα έχω φθάσει «πειραματικά» το 1΄ και το αποτέλεσμα είναι κάπως ΄΄ζαλώδες΄΄ , αλλά εδώ είναι άλλα χωράφια …dark , flat , bias…., φυσικά η οδήγηση (το DSI δεν έχει έξοδο για οδήγηση ) , η στήριξη κ.λ.π

Φυσικά υπάρχει και ο άλλος δρόμος , μικρές εκθέσεις αλλά πολλές .

Εδώ όμως η χρήση, έστω μόνο dark frames – αν και τα flat είναι εξαιρετικά σημαντικά – κρίνω ότι μοιάζει απαραίτητη .

«αλλά από ότι έχω ακούσει το λογισμικό του DSI είναι αρκετά πιο δύσκολο και πιο περίπλοκο από της Atik»

Ηλία ,

:!: θα συμφωνήσω μαζί σου ,

εγώ θα το χαρακτήριζα δύστροπο ,αλλά μόνο όσο αφορά το λογισμικό της μετέπειτα επεξεργασίας , γιατί το image acquisition δουλεύει αρκετά καλά θα έλεγα αν και είναι σκόπιμο να δουλεύεις με τις αυτόματες ρυθμίσεις του contrast , μόνο μέχρι να δείς το αντικείμενο , μετά το μάτι είναι καλύτερος οδηγός :idea:

Η επεξεργασία , μπορεί να γίνει πιο εύκολα και ευχάριστα στο Registax , το Iris και φυσικά το Photoshop.

Ευχαριστώ για την υπομονή σας .

Θόδωρος .

Θοδωρής Αραμπατζόγλου

www.arasteo.blogspot.com

Δημοσιεύτηκε

Για να μην γίνει παρανόηση ,η τιμή του DSI (color) στον κ.Νομικό είναι 350-380 euro εάν δεν κάνω λάθος , το Pro είναι άλλη ιστορία .... :?

Να σημειώσω ότι πρόκειται για μη ψυχώμενο ccd , συνεπάγεται θόρυβο άρα απαραίτητη χρήση dark frames

Θοδωρής Αραμπατζόγλου

www.arasteo.blogspot.com

Δημοσιεύτηκε

Τάκη εγώ δεν κατάλαβα τι θέλεις να φωτογραφίσεις !!!Βαθύ ουρανό ,ηλιακό συστημα, ή και τα δύο; Κατα την γνώμη μου άν σε ενδιαφέρει βαθύς ουρανός (κυρίως) με εξοπλισμό χαμηλου κόστους (και αναφέρομαι στην ψηφιακή αστροφωτογραφία) δεν θα καταφέρεις και πολλά πράγματα.Αν έχεις την δυνατότητα για να διαθέσεις 1200 ευρώ και πάνω θα έχεις μια αστρονομική ccd που θα σε καλύψει σημαντικά.Με 380 ή 400 ευρώ παίρνεις μια webcam με ελάχιστες δυνατότητες την οποία όμως μπορείς να την χρησιμοποιήσεις ώς οδηγητική (με οδηγητικό τηλεσκόπιο ή offaxis guider)σε συνδυασμό με αναλογική φωτογραφική μηχανή(film).Το τηλεσκόπιο που έχεις δίνει πολύ καλό μέγεθος πεδίου με φίλμ.Στην συνέχεια μπορείς να "σκανάρεις " τις φωτογραφίες σου ή τα slides και αφού τις μετατρέψεις σε ψηφιακές συνεχίζεις την ψηφιακή επεξεργασία . Ως οδηγητικό πρόγραμμα μπορείς να χρησιμοποιήσεις το Guide dog και όχι μόνο.Αναφέρθηκα σε φίλμ και απέκλεισα την φωτορύπανση γιατί έκανες αναφορά σε φορητό υπολογιστή και επομένως το επομενο βήμα είναι η εξόρμηση σε σκοτεινούς ουρανούς.Κάτι τέτοιο σου δίνει την δυνατότητα να φωτογραφίζεις καθιστός και πίνοντας καφέ και όχι να είσαι όρθιος και σε άβολη θέση όπως συμβαίνει με τα οδηγητικά προσοφθάλμια με φωτεινο σταυρόνημα.Επιπλέον είσαι σίγουρος ότι η φωτογραφία σου δεν βγήκε κουνημένη αφού οδηγάς με pixels +-.

Mε λίγα λόγια σου προτείνω:

α) Βάλε στόχο για να αγοράσεις μια αστρονομική ccd .

β)Εξάντλησε τις όποιες δυνατότητες έχει μια τροποποιημένη webcam (φωτογράφισε πλανήτες , κάποια φωτεινά αντικείμενα απο βαθύ ουρανό, κάνε οδήγηση και ότι άλλο μπορείς)

γ)Ασχολήσου με φίλμ και συνδύασε αναλογική με ψηφιακή τεχνολογία.

Αυτή είνα η δικιά μου γνώμη ώς κατόχος αστρονομικής ccd .

Φιλικά

Νίκος

Φιλικά, Νίκος
Δημοσιεύτηκε

Αγαπητοί φίλοι ,

Σας ευχαριστώ πολύ όλους για τον κόπο που κάνατε να απαντήσετε στο ερώτημά μου.

Για να γίνω πιο συγκεκριμένος , με ενδιαφέρει περισσότερο η φωτογράφηση κυρίως deep sky αντικειμένων , χωρίς να αποκλείεται η περιστασιακή πλανητική ΄΄ματιά΄΄.

Μετά από επικοινωνία με τον κ. Νομικό η τιμή του DSI είναι 366 Ευρώ , του Pro περίπου 560, ενώ και ο κ. Ηλιόπουλος της Aktis με πληροφόρησε ότι περιμένει νέα μοντέλα της ΑΤΤΙΚ με κόστος από 880 Ευρώ.

Απ’ ότι βλέπω θα κινηθώ τελικά ανάμεσα στο DSI Pro και στη νέα ΑΤΤΙΚ.

Σας ευχαριστώ και πάλι όλους.

Τάκης

Το αδιανοητο σημερα ειναι η μονη λυση για το αυριο !

Επανάσταση δεν είναι μόνο η εξέγερση, είναι και η συνειδητοποίηση της αλήθειας...

http://www.spartastronomy.gr

Δημοσιεύτηκε

Τάκη, μπορείς να δείς μια φωτό του Μ13 που μόλις δημοσίευσα. Η φωτό λήφθηκε πάρα πολύ πρόχειρα, αλλά τη δημοσιεύω για να δείς κάποιο δείγμα λήψης της Αtik.

Ήθελα να προσθέσω ότι απ' ότι έμαθα το DSI δίνει μεγαλύτερο εύρος πεδίου από την Αtik, κάτι το οποίο είναι πολύ χρήσιμο στη φωτογράφηση μεγάλων και αμυδρών αντικειμένων (π.χ. Γαλαξιών), δυσκολεύει όμως τη φωτογράφηση πλανητών.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης