Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Ενδιαφερον παρουσιαζουν οι αποστασεις των δορυφορων απο τους πλανητες σε συνδιασμο με τα μεγεθη τους.Η Γη μας εχει το φεγγαρι σχετικα κοντα,περιπου στα 390000 χιλ.Ειναι και αρκετα μεγαλο,το 1/4 της γης περιπου.

Αντιθετα,στον Δια οι μεγαλυτεροι δορυφοροι του ειναι σε μακρυνοτερες αποστασεις(Ιω 420000χιλ,

Ευρωπη 670000χιλ,Γανυμηδης1 εκ χιλ,Καλυστω 1.9 εκ χιλ.)Και ειναι παρα πολυ μικροι σε σχεση με τον Δια.

Στον Κρονο ισχυει μια ενδιαμεση κατασταση.Η Τυθις ειναι στα 300000 χιλ,η Διονη στα 380000,η Ρεα στα 520000 χιλ,ο Τιτανας στα 1,20 εκ χιλ και ο Ιαπετος στα 3.6 εκ..χιλ.

Ουρανος και Ποσειδωνας εχουν τους δορυφορους τους πιο κοντα(απο 100000 εως 500000 χιλ):D

Δεν φαινεται να υπαρχει καποιος συσχετισμος με την μαζα του δορυφορου και την αποσταση απο τον πλανητη του.Αλλα μονο η Γη ,οπως ειναι γνωστο,εχει τοσο σχετικα μεγαλο φεγγαρι.Ετσι το συστημα αυτο μοιαζει λιγο με τον Πλουτωνα και τον Χαροντα.

Πιστευω οτι ενας γηινος(βραχωδης)πλανητης εχει σχετικα μεγαλυτερους δορυφορους απο εναν αεριωδη.Και αυτο γιατι οι αεριωδεις ειναι πολυ πιο μεγαλοι,απο οσα ξερουμε και απο τους εξωπλανητες.Και μαλλον θα υπαρχει καποιο οριο στο μεγεθος του δορυφορου.Μαλλον πολυ μεγαλα σωματα(στο δικο μας ηλιακο συστημα μεγαλυτερα του Γανυμηδη)η διαλυονται κοντα στους πλανητες,η δεν σχηματιζονται καν(σχηματιζονται πολλοι μικροι αντι εναν μεγαλο)η αποκτουν δικια τους τροχια γυρω απο το αστρο τους.

Μην ξεχναμε ομως οτι μπορει να υπαρξει μικροτερος πλανητης απο καποιον δορυφορο αλλου πλανητη(Ερμης<Γανυμηδη)

Οταν θα ειμαστε σε θεση να εντοπιζουμε δορυφορους στους εξωπλανητες,θα ξερουμε περισσοτερα.

Η αστρονομια μας βοηθαει να κοιταμε ψηλα. www.astrotheory.gr :D
Δημοσιεύτηκε
Κατ' αρχήν οι υπόλοιποι γαιώδεις πλανήτες είτε δεν έχουν καν δορυφόρους (Ερμής και Αφροδίτη) είτε έχουν πολύ μικρούς (Άρης). Αυτό για τον Γανυμήδη είναι σωστό όσον αφορά τις διαστάσεις γιατί όσον αφορά τη μάζα είναι μικρότερος από τον Ερμή κατά πολύ... Όσο για τις αποστάσεις γιατί να τις μετράμε σε χιλιόμετρα; Ποιό λογικό δεν είναι να τις μετράμε σε ακτίνες του πλανήτη για να δούμε αν τυχόν υπάρχει κάποια συσχέτιση;
Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε

Δεν εχω δει καπου να αναφερονται αποστασεις δορυφορων σε ακτινες των πλανητων τους.Πιο σωστα θα επρεπε να λαμβανουμε υπ'οψιν την ακτινα και την πυκνοτητα του πλανητη.

Ενα λογικο συμπερασμα ειναι οτι οι αεριωδεις πλανητες,ως μεγαλυτερης μαζας(αρα μεγαλυτερης βαρυτικης επιδρασης)εχουν περισσοτερους δορυφορους απο τους βραχωδεις πλανητες.

Δεν αναφερα τον Αρη,γιατι οι δορυφοροι του ειναι αστεροειδης που συνελαβε αργοτερα ο πλανητης στο βαρυτικο του πεδιο,οπως συμβαινει και με πολλα μικρα αντικειμενα στον Δια και στον Κρονο.

Ενα ακομα σημαντικο στοιχειο ειναι η αποσταση απο το αστερι.Μπορουν πολυ κοντινοι πλανητες να εχουν δορυφορους?(ανακαλυπτουμε συνεχεια πλανητες σαν τον Δια σε μικροτερη αποσταση απο το αστερι τους απο οτι η Γη μας απο τον ηλιο)

Η δημιουργια των δορυφορων εξαρταται απο την διαμορφωση των πλανητων,οσων απομεινουν απο τις μεταξυ τους συγκρουσεις,την σταθεροτητα των τροχιων τους και τις αποστασεις μεταξυ τους.Επησεις απο το μαγνητικο πεδιο του αστεριου και τον ηλιακο του ανεμο,την βαρυτικη επιδραση αλλου πιθανου κοντινου αστερα(διαταραξη εξωτερικων σωματων,π.χ.νεφος του Oort)και αλλους παραγοντες.

Ετσι ειναι εξαιρετικα πολυπλοκο να προβλεψει κανεις την διαμορφωση ενος ηλιακου συστηματος μετα το αναμα του πρωτοαστερα. :D

Η αστρονομια μας βοηθαει να κοιταμε ψηλα. www.astrotheory.gr :D

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης