roryt Δημοσιεύτηκε Μάιος 14, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάιος 14, 2010 Πολυερωτημενο αλλα οχι ξεκαθαρο. Απο τοτε που εβαλα bob knobs στο C6, επειδη δεν το εκανα σωστα, εχω προβλημα ευθυγραμμισης. Εχω διαβασει αρκετα στο δυκτιο, αλλα εχω καποια προβληματα.Οπτικα δεν μπορω να κανω ευθυγραμμιση περα απο το πρωτο σταδιο (δηλαδη την σκια του 2ντως) γιατι και δεν πετυχαινω καλες συνθηκες seeing και τα ματια μου δεν με βοηθανε ουτως ή άλλως να δω airy disk σε μεγαλες μεγενθυσεις. Τεχνητο αστερι δεν μπορω να δουλεψω σπιτι γιατι δεν εχω αρκετο χωρο, και με ενδιαφερει να το ευθυγραμμισω κυριως με το CCD γιατι αυτη θα ειναι η χρηση του. Χαλασα λοιπον την χτεσινη βραδια προσπαθοντας ακριβως αυτο. Δοκιμασα με το ccdinspector αλλα θα πρεπει να ομολογησω οτι δεν ειχα κανει απο πριν χοντρικη ευθυγραμμιση : πηγα να τα κανω ολλα μια και εξω. Κατεληξα με ενα οργανο χειροτερο απο οτι ητανε και με πολυ εκνευρισμο. Δοκιμασα την διαδιακασια με το απευθυγραμμισμενο αστερι, σε αστερια της μεγαλης αρκτου και ακολουθησα τις οδηγιες οσο μπορουσα ποιο πιστα, αλλα..... Δεν μου βγαινει παντα ο κεντρικος κυκλος που δειχνει το κεντρο του ccd, ουτε γινεται αυτοματα update το λαθος. Σε μερικες περιπτωσεις μονο καταφερνα να τα ενεργοποιησω αν αφεστιαζα πολυ, αλλα και παλι χανονταν (ενοειται οτι ξανα κεντραρα μετα απο αλλαγες). Τι κανω λαθος; Τα αστερια ητανε αρκετα λαμπρα, οι δισκοι αρκετα ευδιακριτοι και οι εκθεσεις 1 δευτ. Μου δειχνει συνεχως λαθος απο την ιδια πλευρα οτι και να κανω , και αρκετα μεγαλο μαλιστα, που δεν μειωνεται. Μαλιστα η συγκεκριμενη βιδα εφτασε να μην σφυγγει αλλο οτι και να κανω. Δοκιμασα και αλλους συνδιασμους αλλα τιποτα. Καμια εναλλακτικη πριν το σπασω ;
eliasg2004 Δημοσιεύτηκε Μάιος 14, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάιος 14, 2010 Κάτσε Γιάννη, όταν λες το "το πρωτο σταδιο (δηλαδη την σκια του 2ντως)" τι εννοείς; Πολύ χονδρικά και σε χαμηλή μεγέθυνση φέρνεις στο κέντρο τη σκιά του δευτερεύοντος ή προσπαθεις κάτι τέτοιο σε μεγάλη μεγέθυνση (για το C6 250-300X);Επίσης ευθυγραμμίζεις με διαγώνιο ή όχι; Αν σε ενδιαφέρει η CCD άσε το διαγώνιο στην άκρη, μπορεί να εισάγει τα δικά του προβλήματα στο τελικό αποτέλεσμα. Δοκίμασε τη διαδικασία αφεστιάζοντας πολύ λίγο: ένα με δύο κύκλους πέραν της σκιας του δευτερεύοντος. Προσπάθησε να ευθυγραμμίσεις όσο πιο κοντά μπορείς πριν την 100% εστίαση και στη μεγαλύτερη μεγέθυνση που σου επιτρέπει το seeing. Έτσι θα είσαι 99% οκ. Μην πονοκεφαλιάζεις με την ευθυγράμμιση στο airy disk. Όταν και αν η βραδιά το επιτρέψει θα μπορέσεις να κάνεις κάτι τέτοιο και είναι πιθανό να μην χρειαστείς διόρθωση. Ένα τεστ που πρέπει να κάνεις όταν θεωρήσεις ότι έχεις ευθυγραμμίσει εναι να ελέγξεις κατά πόσον βλέπεις το ίδιο πράγμα μέσα και έξω από το σημείο εστίασης. Δεν μιλάω για star test, αλλά να ελέγξεις κατά πόσον η σκιά το δευτερεύοντος είναι κεντραρισμένη μέσα και έξω από το σημείο εστίασης ή μήπως είναι εντάξει στη μία θέση και λίγο ή πολύ έξω στην άλλη. Αν δεις κάτι τέτοιο και δεν έρχεται ελέγχοντας ξανά την ευθυγράμμιση πιο προσεκτικά, θέλει κουβέντα..Όσον αφορά την ευθυγράμμιση με το CCD Inspector δυστυχώς δεν μπορώ να βοηθήσω, είχα δοκιμάσει όμως κάποτε με το metaguide το οποίο δουλεύει με webcam, υποτίθεται ότι κάνει καλή δουλειά και έχει λεπτομερείς οδηγίες. Για κάποιο λόγο όμως έχω την εντύπωση ότι με το χέρι/προσοφθάλμιο τα καταφέρνω καλύτερα. Πιθανότατα είμαι λάθος γιατί γενικά ακούω τα καλύτερα για το CCD Inspector.Δυο πραγματάκια για την ευθυγράμμιση με τεχνητό αστέρι:Μπορείς να ευθυγραμμίσεις χονδρικά τοποθετώντας το αστεράκι σχετικά κοντά στο τηλεσκόπιο (ας πούμε 8-10 μέτρα). Μπορεί να δείξει σφαιρική εκτροπή, αλλά αγνόησέ το. Σκοπός σου είναι να ευθυγραμμίσεις, όχι να τεστάρεις την ποιότητα των οπτικών σου. Το πρόβλημα της ευθυγράμμισης με τεχνητό αστέρι από κοντινή απόσταση είναι ότι επειδή στα SCT εστιάζουμε μετακινώντας το πρωτεύον, κατά συνέπεια εστιάζοντας σε κοντινούς στόχους ουσιαστικά μεγαλώνουμε την απόσταση του δευτερεύοντος από το πρωτεύον και αναγκαστικά ευθυγραμμίζουμε τους καθρέφτες σε απόσταση που δεν θα έχουν το βράδυ. Με άλλα λόγια η θέση εστίασης του πρωτεύοντος για παρατήρηση του Κρόνου για παράδειγμα θα είναι πολύ πιο μπροστά σε σχέση με τη θέση που εστιάζει στο τεχνητό αστεράκι 8-10 μέτρα πιο πέρα. Αν η διαδρομή μπρος-πίσω του πρωτεύοντος ήταν ομαλή και απόλυτη δεν θα πείραζε, αλλά επειδή συνήθως αυτό δεν ισχύει και υπάρχουν μικρομετακινήσεις, καλό είναι αν χρησιμοποιήσεις τεχνητό αστεράκι από κοντινή απόσταση να το τοποθετήσεις κάπου ψηλά ούτως ώστε το τηλεσκόπιο να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στις πραγματικές συνθήκες που θα δουλέψει. Σου έχω στείλει και ένα πμ για κάποια βιβλία για το θέμα..Ελπίζω τα παραπάνω να βοηθούν..Φιλικά,Ηλίας.
roryt Δημοσιεύτηκε Μάιος 14, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 14, 2010 Σκια ενοοω με ελαφρια απευθυγραμμιση σε καπου 150Χ, οχι διαγωνιους, reducer -> τροχος, ccd 99% δεν πιανω, περιπου 90% θα ελεγα, αλλα δεν μου φτανει, τα αστρα δεν βγαινουν καλα. Το χρησιμοποιω για φωτογραφιση, οχι τοσο για παρατηρηση (τα ματια ειπαμε, οσο παει δεν βοηθανε)Αλλα μαλλον φταιω, επρεπε να ειχα κανει οπτικα το 90% -πιθανων με τεχνητο αστερι- και μετα να δοκιμασω το ccdinspector (βροχες δεν θα εχει το ΣΚ ; )
roryt Δημοσιεύτηκε Μάιος 15, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 15, 2010 Ω ναι, την βρηκα την ακρη, αν και μονο οπτικα, δεν δοκιμασα το ccdinspector.Και οντως ειθελα πρωτα να το φερω στο κεντρο χοντρικα με το ματι πριν προσπαθησω αλλιως. Πληροφοριακά ενα πολυ ενδιαφερον αρθρο για ενα πανευκολο να φιαχτει τεχνητο αστρο με φοβερες δυνατοτητες : http://sites.google.com/site/tanveerg/buildinganartificialstar%28pointsource%29
roryt Δημοσιεύτηκε Μάιος 16, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 16, 2010 Το προβλημα λυθηκε και το ccdinspector δουλεψε αψογα - αν και με τεχνητο αστερι, μιας και ο καιρος μας εκανε τα δικα του. Αντε να ανοιξει να δουμε και τα αποτελεσματα. Ευχαριστω Ηλια για τις -οπως παντα - πολυτιμοτατες συμβουλες
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα