Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Παιδιά καλημέρα,

 

Την παρασκευή αποφάσισα να κάνω την πρώτη μου απόπειρα να φωτογραφίσω τον Κρόνο με το 8" dob μου (Dobsonian mount). Δοκίμασα πρώτα την εστίαση της web cameras μου SPC900NC στον αρκτούρο, και μετά στράφηκα προς τον Κρόνο. To πρόγραμμα που χρησιμοποίησα για την λήψη των avi ήταν το wxastrocapture on Linux. Το seeing δέν ήταν και πολύ καλό, ακόμα και από το προσοφθάλμιο δέν μου έδινε καλές λεπτομέρειες σε μεγεθύνσεις μεγαλύτερες από x92. Επεξεργάστηκα τα καλύτερα avi με το Registax5.1.

 

Πως μπορώ να πάρω λεπτομέρειες από τα δαχτυλίδια του Κρόνου σαν αυτές που βλέπω από το προσοφθάλμιο; Τι επεξεργασία χρειάζεται να κάνω ακόμη; Είναι με το dob αδύνατο να πάρω καλύτερο αποτέλεσμα;

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Object_20100515_2210_23.png.7b53e655aae974a2e5a4c689500dbef2.png

LoginImage.png

The goal of planetary imaging is not to acquire beautiful images, but to capture useful scientific data !

https://www.e-astronomer.com - Ιωάννης Α. Μπούχρας

Δημοσιεύτηκε

συγχαρητιρια για την προσπαθια σου. η εικονα καταρχας ειναι υπερεκτεθημενη. για να εχεις πιο καλο αποτελεσμα πρεπει να απενεργοποιησεις την επιλογη full auto exposure απο τα properties της καμερας και να μειωσεις τα fps σε 10 με 15 επισης δεν πρεπει να εχεις πολυ ανεβασμενο το gain. πρωτα παιξε με την φωτεινοτητα και το κοντραστ και μετα με τo gain. επισης το shutter φροντισε να το εχεις σε οσο πιο μικρες ταχυτητες γινετε πχ. 1/25, 1/33, 1/50. για να δεις πιο μεγαλο τον κρονο χριεαζεσε και ενα μπαρλοου 2χ ή 3χ ή παουερμεϊτ 5χ (δες τις φωτο που εχω τραβηξει με το ιδιο τηλεσκοπιο). τελος για το χρωμα βαλτο στο auto (εχε υποψη οτι οι ρυθμισεις στο χρωμα ειναι σχεδον στο 50 σε ολες τις ρυθμισεις του). για να βγαλεις καλες φωτο των πλανητων με την dob βαση θα ταλαιπωρηθεις μιας και για να ακολουθεςι τον στοχο πρεπει να κινεις εσυ το τηλεσκοπιο με αποτελεσμα η τελικη εικονα να μην σου βγει καλη μιας και θα εχεις πολλα κακα frames για κανεις καλη φωτογραφηση θες ισημερηνη βαση, καταληλες ειναι η heq5 pro και η eq6 με την πλειoψηφια να δουλευει την δευτερη μιας και μπορει να σηκωσει περισσοτερο βαρος. πριν κλεισω μια ερωτηση την φωτογραφια την τραβηξες με εκθεση σε προσοφθαλμιο ή εβαλες τον ανταπτορα που χρειαζετε για να βαλεις την καμερα στον εστιαστη; δεν παιζει σημαντικο ρολο αλλα με φωτογραφιση κυριας εστιας εχεις και καλυτερα αποτελεσματα μιας και παρεμβαλοντε λιγοτερα οπτικα.

 

καλη συνεχεια

Φιλικά Κώστας

 

http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/

Δημοσιεύτηκε
Ευχαριστώ Κώστα για την απάντηση, Το AVI τραβήχτηκε με barlow x2 και τον αντάπτωρα για την SPC900NC στον εστιαστή . Θα ξαναδοκιμάσω προσπαθώντας να κάνω ότι μου είπες.

LoginImage.png

The goal of planetary imaging is not to acquire beautiful images, but to capture useful scientific data !

https://www.e-astronomer.com - Ιωάννης Α. Μπούχρας

Δημοσιεύτηκε

Φιλε συν-πινγκουινε :)

 

1) Εστιαση : φιαξε μια μασκα bahtinov http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=9113 και κανε προσεκτική εστιαση στον πολικο (που δεν κουνιεται ;) )

 

2) Ρυθμισεις καμερας : το ποιο δυσκολο γιατι πρεπει να τις κανεις με τον Kρονο μεσα στο πεδιο (και χειροκινητα ειναι .... ](*,) ). Καλα σου λεει ο φιλος οτι την εχεις υπερεκθεσει. Θελεις ενα συνδιασμο που θα σου δωσει την καλυτερη δυνατη ρυθμιση εκθεση/κοντραστ ωστε ο Κρονος να φενεται καθαρα στην οθόνη και ταυτοχρονα τον ποιο γρηγορο ρυθμο για να "παγωσεις το seeing". Και λιγο ποιο κατω σε εκθεση δεν χαθηκε ο κοσμος, αλλα αν το "καψεις" δεν σωζεται.

 

3) Μετα αφηνεις το οργανο ΣΤΑΘΕΡΟ λιγο ποιο δυτικα του Κρονου και τραβας βιντεο καθως αυτος διασχιζει το πεδιο σου (κατα προτιμηση διαγωνια). Οταν βγει εκτος, τον γυριζεις πισω και παλι τα ιδια. Τραβα καμια 1000ρα καρε το λιγοτερο.

 

4) Επεξεργασια. Κοιτα εδω : http://www.iceinspace.com.au/63-306-0-0-1-0.html . Αφιερωσε χρονο. Κανει διαφορά :)

 

5) Παρε μια ησημερινη κεφαλή, η φωτογραφιση θελει tracking.

 

6) Περιμενε λιγα χρονια ακομη, οι δακτυλιοι ειναι στην ευθεια και δεν καλοφαινονται τωρα.

 

Καλή συνεχεια

Δημοσιεύτηκε
Φίλε roryt

 

Μιάς και έχω το ίδιο τηλεσκόπιο μήπως μπορείς να μου εξηγήσεις πού χρησημεύει η μασκα bahtinov?

 

Διαβασε το θεμα στο λινκ που εβαλα ποιο πανω, τα εξηγουμε εκει. Οι μασκες εστιασης βοηθανε στο να πετυχεις τελεια εστιαση, κατι σημαντικο τοσο για παρατηρηση, αλλα πολυ περισσοτερο σε φωτογραφιση.

Δημοσιεύτηκε
Είναι με το dob αδύνατο να πάρω καλύτερο αποτέλεσμα;

ααα, και για αυτην την ερωτηση, οχι, δεν ειναι αδυνατο, απλα ειναι μεγαλο βασανο. Δες τις δυο δικιες μου, η πρωτη οπως το κανεις , η δευτερη με την χρηση ησημερινης πλατφορμας.

http://www.astrovox.gr/forum/album_showpage.php?pic_id=2813

http://www.astrovox.gr/forum/album_showpage.php?pic_id=3500

 

Και αλλοι φιλοι εχουν προσπαθησει, αν ψαξεις στις αστροφωτογραφιες θα βρεις μερικες αποπειρες (οπως του draculas με κινητο :) ) στις πλανητικές.

Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα Κώστα, :)

Δέν έχω UV/IR Cut φιλτράκι. Έβαλα το Moοn & Sky Glow σαν υποκατάστατο γιατί έχει IR-cut coating.

LoginImage.png

The goal of planetary imaging is not to acquire beautiful images, but to capture useful scientific data !

https://www.e-astronomer.com - Ιωάννης Α. Μπούχρας

Δημοσιεύτηκε

Πολύ καλύτερα. Το MSG ειναι μια χαρα, αλλά κάποια στιγμη θα χρειαστεις και το IR-cut.

Το εχεις υπερεκθεσει λιγακι, ή ίσως κατι επεξε στην επεξεργασια.

Για δωσε τιποτα βηματα/προγραμματα που χρησιμοποιησες.

Δημοσιεύτηκε
Μιας και ήταν η πρώτη φορά, πειραματιζόμουν πολύ. Έκανα όπως μου είπατε, (wxastrocapture) απενεργοποίησα το full auto exposure. Στην αρχή έπαιζα με το Brigh και gamma μεχρι να βρώ το επιθυμητό αποτέλεσμα έιχα το shutter μεταξυ 1/25 και 1/33 (στις διάφορες δοκιμές), και τέλος προσπαθούσα να κρατήσω το gain χαμηλό από 30 έως 48 max. Χρησιμοποίησα το AstroaviBrowser για να βγάλω τα κενά frames σώζοντας το σε RAW RGB. Μετά το επεξεργάστηκα με το Registax 5.1 και μερικές τελικές διορθώσεις με το Gimp. Τελικά κοιτώντας σήμερα τα avi που έχω τραβήξει νομίζω πως θα μπορούσα να είχα καλύτερο αποτέλεσμα αν τα είχα επεξεργαστεί πιο καλά. Το seeing όμως για ακόμη μια μέρα δεν ήταν ότι καλύτερο άσε τον ενοχλητικό αέρα που δεν έλεγε να σταματήσει. :)

LoginImage.png

The goal of planetary imaging is not to acquire beautiful images, but to capture useful scientific data !

https://www.e-astronomer.com - Ιωάννης Α. Μπούχρας

Δημοσιεύτηκε
4) Επεξεργασια. Κοιτα εδω : http://www.iceinspace.com.au/63-306-0-0-1-0.html . Αφιερωσε χρονο. Κανει διαφορά :)

 

 

Μερικά μικρα τιπς για το software: Καποια πραγματα μπορεις να τα κανεις με το linux πχ http://www.acquerra.com.au/astro/software/ninox/archive/ninox-2.48/ , imagemagick, mplayer (exctract απο avi) κλπ κλπ. Καλο το gimp και αρκετο για πλανητικη με αυτην την καμερα (που ειναι 8bit), αν ομως πας σε αλλου ειδους φωτογραφιση και θελεις κατι να κανει επεξεργασια σε raw 16bit, δυστυχως το Gimp 2.7 σερνεται. Αν θες να την ψαξεις βαθια και εισαι command line guy ψαξε για starlink http://starlink.jach.hawaii.edu/starlink . Το iris ειναι πολυ καλό και ελαφρυ προγραμμα και τρεχει με wine ;)

 

 

καλή συνεχεια

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης