Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Πρόσφατα αγόρασα τη webcam που αναφέρω στον τίτλο, αλλά τα πράγματα δεν ήταν τόσο απλά όσο τα φανταζόμουν. Προσπάθησα να βρω manual χρήσης στο ίντερνετ, αλλά δεν τα κατάφερα. Μπορείτε λοιπόν να μου εξηγήσετε πώς μπορώ να τη χρησιμοποιήσω για αστροφωτογράφηση; Κάποιες φορές που την προσάρμοσα στη θέση του προσοφθαλμίου (αντί για το προσοφθάλμιο εννοώ) με το ειδικό εξάρτημα οι φωτογραφίες που μπόρεσα να βγάλω ήταν θολές, τα αστέρια δε διακρίνονταν καλά (μάλλον καθόλου δε διακρίνονταν) και είχαν πολύ θόρυβο.

Τι μπορώ να κάνω λοιπόν για να καταφέρω να χρησιμοποιήσω τη webcam σωστά;

Υ.Γ.: Δεν έχω το φίλτρο υπερύθρων, ώστε να μπορώ να έχω καλύτερο αποτέλεσμα. Μόνο με κάποιο πρόγραμμα επεξεργασίας μάλλον θα κινηθώ.

Οποιαδήποτε βοήθεια ευπρόσδεκτη.

Ευχαριστώ προκαταβολικά.

Life is like riding a bicycle. To keep your balance you must keep moving.

Albert Einstein

Δημοσιεύτηκε

Νομιζω η σωστη μεταφραση ειναι "στοιβαγμα" .

Π.χ. εχεις 2 φωτογραφιες 5λεπτες .Κανοντας stacking τις ενωνεις σε μια φωτογραφια .

Αυτο βελτιωνει πολυ τον λογο " σημα/θορυβο " .

Για αρχη κοιτα να εισαι ετοιμη απο θεμα εξοπλισμου .( σωστη οδηγηση εστιαση κ.λ.π. )

Μπορεις να βρεις πολλα ενδιαφεροντα αρθρα στο internet .

Ενα ωραιο και δωρεαν προγραμμα ειναι το Deepskystacker .

Τα πάντα ειναι Μαθηματικά.
Δημοσιεύτηκε
Είμαι τελείως αρχάρια στην αστροφωτογράφηση. Από πού μπορώ να μάθω τους βασικούς όρους κάπως γρήγορα για να συνεχίσω; Κατάλαβα τι εννοείτε με το stacking, μετά τι γίνεται όμως;

Albert Einstein

Δημοσιεύτηκε

Αυτες ειναι οδηγιες για πλανητικη φωτογραφηση .

Ωραιες φαινονται .

Σε αυτη τη περιπτωση δε θα χρειαστεις προγραμματα οπως το Deepskystacker .

Τα πάντα ειναι Μαθηματικά.
Δημοσιεύτηκε

Πιστεύω ότι ο ακριβέστερος ελληνικός όρος για το stacking είναι η λέξη ''Επικόλληση''

Γιάννης

Στο σύμπαν τίποτα δεν υπάρχει τυχαία, και τίποτα από ό,τι υπάρχει δεν είναι τυχαία μοναδικό
Δημοσιεύτηκε
Πιστεύω ότι ο ακριβέστερος ελληνικός όρος για το stacking είναι η λέξη ''Επικόλληση''

Γιάννης

Εεεεεεε όχι. Θεωρώ ότι ο δοκιμότερος όρος είναι "Στοίβαξη", καθώς αναφέρεται στην τοποθέτηση της μίας εικόνας επάνω στην άλλη.

Δημήτρης
Δημοσιεύτηκε

Εδώ θα βρεις αρκετά βιβλία σε PDF για την Αστροφωτογραφία, ενδεικτικά παραπέμπω σε δύο :

Read more: http://nebulaindarkness.blogspot.com/2010/04/wcs.html#ixzz0oHi98tCI

Read more: http://nebulaindarkness.blogspot.com/2010/04/ccd-obsrvr-n-scl.html#ixzz0oHhoockR

Orion Amateur Observatory Langadas

GSO-ASTROTECH 16,

Meade LXD 55 S/N 8,

S/W ED 100,

William Optics Zenith Star

ED 70/420,

Guide Scope :Meade 70/600,

TS Guide Finder 9x60,

Celestron SkyMaster 15x70,

Bresser 10x50,

Δημοσιεύτηκε
Ευχαρίστως θα τα διάβαζα, αλλά επειδή είμαι λίγο ανυπόμονη και δε μου περισσεύει και χρόνος μέσα στις εξετάσεις, θα προτιμούσα πιο χειροπιαστά παραδείγματα. Μέσα στο καλοκαίρι όμως σίγουρα θα τα μελετήσω. Ευχαριστώ και πάλι. :D

Albert Einstein

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Παρ'όλο που εφάρμοσα κατά γράμμα τις οδηγίες που μου δώσατε, το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει. Δε γνωρίζω εάν κάνω κάτι λάθος εγώ ή υπάρχει πρόβλημα στην κάμερα, πάντως πριν λίγα λεπτά που προσπάθησα είχα αυτά τα αποτελέσματα:

.thumb.jpg.9a4a6a2222863282946a329d321fbe89.jpg

Κάποια στίγματα που υπάρχουν σε κάθε φωτογραφία και δε φεύγουν παρά μόνο με επεξεργασία και αυτά. Σε τι να οφείλονται άραγε;

.thumb.jpg.fb37909003de11b897c95b176030b59e.jpg

Η αρχική εικόνα με κάποια υποτυπώδη επεξεργασία.

barlow.thumb.jpg.3fe0a7820f5bc371db4220ada5f9760d.jpg

Χωρίς barlow, δηλαδή η webcam είναι στην υποδοχή για το προσοφθάλμιο χωρίς το φακό.

barlow.thumb.jpg.aeb27a00960d48b157e9cb047768726f.jpg

Με τον barlow 3x που έχω, αν και στις οδηγίες αναφέρει πως πρέπει να είναι 2x.

Albert Einstein

Δημοσιεύτηκε
τα στιγματα που εχεις ειναι σκονη ή στα οπτικα του τηλεσκοπιου ή τον μπαρλοου ή στο τζαμι του αισθητηρα της καμερας. με ενα πουαρ (διαθεσιμε σε φαρμακεια) φυσηξε τα ωστε να καθαρισουν, στο τηλεσκοπιο φυσα μονο το δευτερευων. οσο για την φωτο ειναι υπερεκτεθημενη και εκτος εστιασης. σε καμια ωρα θα ανεβασω στην σελιδα μου ενα οδηγο για φωτογραφιση με web camera. ριξε καμια ματια εκει.

Φιλικά Κώστας

http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/

Δημοσιεύτηκε

Πώς σας φαίνεται αυτή;

Τι χρειάζεται από επεξεργασία περαιτέρω;

Η κάμερα είναι καλά εστιασμένη;

2952010.jpg.7fea4614e84801ce7ff367ff8f192359.jpg

Albert Einstein

Δημοσιεύτηκε
εισαι παλι υπερεκετηθμενη στην φωτο σου. για αρχη ξεκινα φωτογραφιση της σεληνης χωρις μπαρλοου. σιγουρεψου πρωτα επισης οτι η επιλογη full auto exposure της καμερας ειναι απενεργοποιημενη γιατι δεν θα κανεις δουλεια. επισης κατεβασε το gain κατω απο 50% γυρω στο 25% βαλτο και το shutter speed γυρω στα 1/1000. παντα κοιταζε το preview για να δεις ποσο φωτεινη ειναι η εικονα και ρυθμιζε αντιστοιχα φωτεινοτητα, κοντραστ, shutter speed και gain. η εστιαση φενεται καλη αλλα το ποσο καλη εστιαση εχεις θα το δεις αφου εχει μια ικανοποιητικη εκθεση πρωτα στο βιντεο σου

Φιλικά Κώστας

• 1 μήνα αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Γεια σας παιδια!για να μην ανοιγω νεο topic ειπα να γραψω εδω.Εχω ενα προβλημα με την web camera μου.Λοιπον ακολουθησα τις οδηγιες για την κατασκευει της καμερας απο το manual του Σταυροπουλου Κων/νου http://kostasastronmy.zxq.net/Projects.html

Καταφερα να βιντεοσκοπησω την σεληνη (να και το βιντεο)

Ωστοσο οταν παω να βγαλω video ενα αστερι για παραδειγμα αυτο δεν φαινεται παρα μονο για μερικα δευτερα #-o!Μπορειτε να με βοηθησετε :?:

Δημοσιεύτηκε

απ'οτι ειδα τραβας φωτο με το dob8 χωρις ισημερινη βαση σωστα; επειδη η βαση dob δεν μπορει να ακολουθησει τους στοχους τοτε λογικα οποιδηποτε ουρανιο στοχο και φωτογραφησεις θα μενει για λιγα δευτερολεπτα μεσα στο πεδιο της καμερας. προς το τελος του βιντεο απο το 0:59 εως το 1:06 που δεν κινεις την βαση μπορεις να παρεις τα frames να τα επεξεργαστεις και να εχεις μια φωτο. οταν ειναι να φωτογραφησεις με dob βρες τον στοχο που θες και μετακινησε το τηλεσκοπιο ετσι ωστε το αστερι να περασει μεσα απο το οπτικο πεδιο της καμερας. σημαντικο ειναι να μην αγγιζεις το τηλεσκοπιο γιατι οι δονησεις θα χαλασουν την φωτο απλα μολις δεις το αστερι στην οθονη κανε την εγγραφη και μολις φυγει σταματα την εγγραφη.

edit δες και εδω ενα βιντεο του κρονου

απο dob απλα ο τυπος με μαλακες κινησεις το φερνει στην ακρη του οπτικου πεδιου της καμερας

Φιλικά Κώστας

• 5 μήνες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε
Τώρα που οι μέρες πλησιάζουν για τη μερική έκλειψη, είπα να εξασκηθώ λίγο μήπως καταφέρω να πετύχω καλύτερο αποτέλεσμα. Το θέμα είναι ότι ο βασικός υπολογιστής είναι εγκατεστημένος στα δυτικά του σπιτιού και η έκλειψη θα γίνει στα ανατολικά και το καλώδιο της κάμερας δε φτάνει τόσο μακριά. Έτσι λοιπόν, σκέφτηκα να χρησιμοποιήσω το netbook. Έβαλα λοιπόν την κάμερα στη θύρα USB κι επειδή δεν υπάρχει υποδοχή για το CD εγκατάστασης, κατέβασα από το επίσημο site της Phillips το Installation Shield (ή κάπως παρόμοια λέγεται) για τα Windows 7. Όμως η κάμερα δε λειτουργεί. Τι να κάνω;

Albert Einstein

• 5 μήνες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Επιχείρησα χθες να καταγράψω τον Ήλιο σε ύψος περίπου 30 μοιρών το απόγευμα από τον ορίζοντά μου. Θα ήθελα να μάθω αν χρησιμεύουν σε κάτι τα παρακάτω βίντεο και ιδίως το δεύτερο, αν είναι "αρκετό" για να το κάνω stacking. Κάθε παρατήρηση σχετικά με την έκθεση, τις ρυθμίσεις, την εστίαση ή οτιδήποτε άλλο σχετικό, επιθυμητή. :D

http://www.youtube.com/watch?v=7LEIsXdjhX8

Ήταν σε μορφή avi και για να τα μετατρέψω σε mov ή rm απαιτούνταν πληρωμή μέσω κάποιων προγραμμάτων.

Albert Einstein

Δημοσιεύτηκε

Ελενη δεν μπορεις να κανεις κατι σε αυτα τα βιντεο γιατι ειναι "καμενα".

Ειχες φιλτρο μπροστα στο τηλεσκοπιο και αν ναι πειραξες καθολου τις ρυθμισεις απο το προγραμμα της καμερας σου ετσι ωστε να ριξεις την υψηλη φωτεινοτητα ;

Αν δεν πειραματιστηκες με τις ρυθμισεις του προγραμματος να το κανεις μεχρι να δεις επιφανεια η κηλιδες στο ηλιο και μετα να εστιασεις.Γενικα να προσπαθεις να μην καις το εσωτερικο και το ιδιο ισχυει φυσικα και για την σεληνη αλλα και για τους πλανητες.

Υ.γ. 1 Κανε προπονηση στην σεληνη ειναι πιο ευκολο.

Υ.γ. 2 Ελπιζω να εχεις ηλιακο φιλτρο αλλιως θα κανεις ζημια και στο τηλεσκοπιο αλλα και στην καμερα σου.

Δημοσιεύτηκε
Έχω ηλιακό φίλτρο, ένα Baader Astrosolar. Άλλαξα τις ρυθμίσεις σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες που αναρτηθεί παλαιότερα εδώ. Το gain είναι μεταξύ 25-50 και το shutter speed είναι 1/1000. Επίσης, γιατί όταν το στρέφω στον ουρανό δε φαίνονται αστέρια στην οθόνη μου;

Albert Einstein

Δημοσιεύτηκε

Δεν υπαρχει στανταρντ για το gain ουτε μαγικη συνταγη. Αυτο χαμηλωσε το μαζι και με τις αλλες ρυθμισεις μεχρι να δεις επιφανεια (καντο στην σεληνη).

Αστερια δεν θα δεις παρα μονο αν στρεψεις το τηλεσκοπιο σου σε ενα πολυ λαμπερο αστρο.Δεν ειναι τοσο ευαισθητη αυτη η web cam ωστε να δεις αστρα.Γινεται πατεντα βεβαια αλλα μπαινεις στα βαθεια και μπλεκεις με ηλεκτρονικα και δεν ξερω αν βγαλεις ακρη.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης