roryt Δημοσιεύτηκε Μάιος 20, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάιος 20, 2010 Η καμερά μου εχει 2-3 μικροσωματιδια σκονης που ειναι πανω στο CCD. Ειναι σπαστικό να τα διορθωνω με flats. Το προβλημα ειναι οτι το CCD ειναι μεσα σε σφραγισμένο θαλαμο, οποτε το ερωτημα: πως τα καθαριζεις (καμια πατεντα; ) χωρις να ανοιξεις τον θαλαμο;
Despet Δημοσιεύτηκε Μάιος 20, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάιος 20, 2010 Πως είσαι σίγουρος ότι είναι πάνω στο CCD...και δεν είναι πάνω στο προστατευτικό εξωτερικό γυαλί ..?Εάν είσαι 100% σίγουρος ότι το γυαλί μέσα-έξω είναι καθαρό ..τότε πρέπει να βάλεις χέρι στο CCD..Δεν υπάρχει άλλος τρόπος...Για ποία μηχανή μιλάς..?Εάν είναι σφραγισμένος ο θάλαμος και δεν ανοίγει...τότε νομίζω ότι δε μπορείς να το καθαρίσεις..παρά μόνο με τα FLATS... Μπορείς να ανεβάσεις ένα FLAT να το δούμε...? Εάν είναι πάνω στο CCD..και ο θάλαμος ανοίγει όπως στη SBIG,τότε θα σου πω...από ότι ξέρω από το τεχνικό τμήμα της SBIG. Διαθέτουμε και τις σχετικές οδηγίες....και κάποια εμπειρία.... Καρδιά διαθέτεις...γερή...??? Πέτρος Δεσύπρης Corvus Eye ObservatoryATHENS / S Y R O S http://www.pdesypris.com/http://www.ceo-despet.blogspot.com/
roryt Δημοσιεύτηκε Μάιος 20, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 20, 2010 Γιατι υπολογιζοντας την αποσταση του, βαση των πιξελς που πιανει, του μεγεθους του πιξελ της καμερας και της εστιακής που τραβαω, εχω 1.2mm. Μικρα, εντονα, στρογγυλα σκ@#2ακια. Το εξωτερικο τζαμακι Πετρο το εχω καθαρισει ηδη. Ελεγα μπας και κανεις εχει καμια "περιεργη" πατεντα . Δεν θελω να μπλεξω αυτην την στιγμη με ανοιγμα του θαλαμου, εκτος αν κανεις εχει καμια ευκολη διαδικασια επανα-στεγανοποιησης. Ο μονος τροπος που ξερω ειναι αυτος που εχω βρει σε ενα φορουμ του Yahoo, με μποτιλια πεπιεσμενου αεριου αργον, και ειλικρινα προτιμω να παραμεινω στα flats αν ειναι ετσι.
Despet Δημοσιεύτηκε Μάιος 20, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάιος 20, 2010 Εάν ο θάλαμος δεν έχει εύκολη πρόσβαση....με βίδες ...τότε καλύτερα μη βάλεις χέρι ..Νόμιζα ότι ανοίγει και έχεις πρόσβαση στο CCD...!! Eάν είναι πολύ μικρά και με τα FLATS βγαίνουν, τότε δε νομίζω ότι έχεις μεγάλο πρόβλημα...Έτσι νομίζω..δε ξέρω τι γνώμη έχουν τα άλλα παιδιά σχετικά με τις CCD κάμερες και με το συγκεκριμένο πρόβλημα. Πέτρος Δεσύπρης Corvus Eye ObservatoryATHENS / S Y R O S http://www.pdesypris.com/http://www.ceo-despet.blogspot.com/
raxxla Δημοσιεύτηκε Μάιος 20, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάιος 20, 2010 To user's guide της QHY9 περιγράφει τον τρόπο (και σε αυτή την κάμερα υπάρχει το ίδιο configuration) αλλά όταν το διάβασα αποφάσισα πως τελικά αυτά τα σκ@&!%@λάκια δε με ενοχλούν καθόλου Εκτός και αν έχουμε πρόσβαση σε κανένα dust free chamber της Ferrari ή της NASA οπότε να το δοκιμάσουμε Ηλίας ΝταγιόγλουΜια φωτογραφία = 10^3 λέξεις = 10^6 σκέψεις
roryt Δημοσιεύτηκε Μάιος 20, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 20, 2010 Και απο οτι φενεται ουτε ο Κινεζος σου ουτε ο δικος μου ο Αμερικάνος ειχανε τετοιο θαλαμο Καταλαβα Ειναι ενοχλητικά και, αν τα φλατς δεν ειναι πολυ καλα, δεν βγαινουν τελειως. Τες πα, μαλλον θα πρεπει να ζησω μαζι τους. (υποψην, οταν ελεγα για περιεργη πατεντα, πχ εχω δει αναλογη που αφαιρει την υγρασια απο μεσα τον θαλαμο με συριγγα με σταγανοποιητικο και στροφιγγα, οπως αυτα που βαζουν στα νοσοκομεια στα σωληνακια, ελεγα αν κανεις ειχε καμια παρομοια ιδεα να φυσηξουμε την σκονη ή κατι τετοιο χωρις να χαλασει ο θαλαμος, μαλλον δεν το σκεφτικα και πολυ καλα , εεε )
Στέφανος Σοφολόγης Δημοσιεύτηκε Μάιος 20, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάιος 20, 2010 Αν όλα τα στίγματα είναι στρογγυλά ή με στογγυλεμένα όρια, τότε είναι αφεστιασμένα και άρα δεν βρίσκονται πάνω στην επιφάνεια του CCD αλλά πιό μπροστά σε κάποια διάφανη προστατευτική επιφάνεια. Αν δεν υπάρχει προστατευτική επιφάνεια και είναι στρογγυλά, τότε προέρχονται από σταγονίδια υγρού πάνω στο CCD και απαιτείται επαγγελματικό καθάρισμα με αντιστατικά σύνεργα σε θάλαμο ελεύθερο σκόνης. Δεν φαντάζεται κανείς πόσο λερώνει μιά κοινή εργασία καθαρισμού έναν αισθητήρα, μέχρι να το επιχειρήσει μία φορά!Μακριά τα σπρέυ πεπιεσμένου αέρα! Με την αδιαβατική εκτόνωση ψύχονται, υγροποιούνται και ενδέχεται να αφήσουν σταγονίδια. Επιπλέον αν περιέχουν και μη πτητικές ουσίες ...άστα! Μία δουλειά δέκα ζημιά! "Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης "Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης www.a-polaris.org
roryt Δημοσιεύτηκε Μάιος 20, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 20, 2010 However, dust on the front of the CCD cover glass is a candidate for causing problems. The glass cover on a typical CCD is 1 mm thick, located about 1 mm ahead of the chip, and has an index of refraction of 1.530 Refraction decreases the effective air thickness of the glass to 0065 mm, so the total distance from the front of the cover glass to the CCD is 1.65 mm Handbook of Astronomical Image Processing, p 108, AIP4WIN Δεν νομιζω οτι ειναι σταγονες, μικροσωματιδια σκονης πρεπει να ειναι, ο υπολογισμος μου του 1.2 χιλ. (που δεν τον εχω τελειως στην "τριχα" ) ταιριάζει με τα ποιο πανω.
premier Δημοσιεύτηκε Μάιος 21, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάιος 21, 2010 Εγώ θα σε συμβούλευα να μην καθαρίσεις τον αισθητήρα. Αν δε διορθώνεται το πρόβλημα με τη χρήση Flats, τότε πρέπει να στείλεις την κάμερα στο service της εταρείας για επαγγελματικό καθαρισμό.Το ίδιο πρόβλημα αντιμετώπισα και εγώ πριν τρεις μήνες . Άνοιξα την προστατευτική ύαλο της κάμερας (Atik16hr), για να καθαρίσω την επιφάνεια του αισθητήρα . Το αποτέλεσμα ήταν καταστροφικό. Προκάλεσα μεγαλύτερη ζημιά , μια βαθιά γρατζουνιά. Αναγκάστηκα να αντικαταστήσω τον αισθητήρα με έναν καινούριο.Κόστος 640€ Άρης flat
roryt Δημοσιεύτηκε Μάιος 21, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 21, 2010 Δεν υπαρχει περιπτωση να φτασω μεχρι εκει. Ουτε καν το θαλαμο δεν αγκιζω, ποσο μαλλον τον αισθητηρα !! Οπως ειπα, μαλλον θα μαθω να ζω μαζι τους και να τραβαω καλα φλατς
B.D. Foxmoor Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 17, 2011 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 17, 2011 Να ρωτήσω κι εγώ πώς καθαρίζουμε το γυαλί μπροστά απ'το chip της QHY 5?Χρειάζεται ειδική μεταχείριση ή απλώς με το υγρό της Baader και μια μπατονέτα? Ευχαριστώ. Άγγελος Μακρής www.aggelosmakris.comwww.facebook.com/aggelosmakrisnightscapeswww.instagram.com/aggelos_makris
roryt Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 18, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 18, 2011 Στην καινουργια καμερα (το τοπικ το ειχα ανοιξει για την παλια Q285M που δεν ανοιγε) εκανα περιπου αυτο που λες Αγγελε, μετα και απο προτροπη του κατασκευαστη. Μονο προσεξε οι "μπατονετες" δεν ειναι οι συνηθισμενες, αλλα ειδικες με καθαρο μπαμπακι, και να μην βαλεις πιεση. Δεν υπαρχουν επιστρωσεις - απο οσο ξερω - για να χαλασεις, αλλα πρεπει παση θυσια να αποφυγεις το γρατζουνισμα και να αφησεις υπολείμματα. Αληθεια, γιατι πρεπει να καθαρισεις την QHY5 ; σαν κυρία καμερα την χρησιμοποιείς ; Γιατι σαν οδηγητικη δεν νομιζω οτι πειραζει να μην το κανεις.
B.D. Foxmoor Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 18, 2011 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 18, 2011 Σαν οδηγητική την έχω, απλώς κάποια στιγμή που είχα προσπαθήσει πλανητική με το C11 φάνηκε ΠΟΛΥ βρώμικη και απ'όσο την είδα υπάρχουν κόκκοι στο γυαλί.Όπως και να 'χει σ'ευχαριστώ! Άγγελος Μακρής www.aggelosmakris.comwww.facebook.com/aggelosmakrisnightscapeswww.instagram.com/aggelos_makris
Andreas72 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 18, 2011 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 18, 2011 υγρό της Baader και μια μπατονέτα Ακριβώς Άγγελε!!!Πάρε το υγρό και κανε της ένα καθάρισμα πάντα όμως με προσοχή.Και αν δεν κάνει τίποτα το υγρό ρίξε και καμιά ψιλή(σάλιο)*. * Μην το πεις παραέξω όμως και σου ρίξουνε την αξία μεταπώλησης της. http://www.astropixel.gr
Φαρμακόπουλος Αντώνης Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 18, 2011 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 18, 2011 Παιδιά νομίζω ότι οι κατασκευαστές είναι λίγο υπερβολικοί, περί στεγανού θαλάμου κλπ. Εγώ είχα εδώ και ένα χρόνο και κάνα χρόνο μια πολύ ενοχλητική έντονη κουκκίδα - αυτή που φαίνεται στο παρακάτω φλατ, η οποία πολλές φορές δεν έφευγε 100% με τα Flat. Τελικά το καλοκαίρι αποφάσισα και άνοιξα τον θάλαμο. Αφού φύσηξα το ccd το πέρασα απαλά με μία μπατονέτα και στην συνέχεια το ξαναφύσηξα κρατώντας το προς τα κάτω ! Η όλη διαδικασία κράτησε 10 λεπτά και άψογο το αποτέλεσμα. Αυτό που χρειάζεται μόνο είναι η εργασία να γίνει σε κλειστό χώρο χωρίς υγρασία. Επίσης ο κατασκευαστής έλεγε να μην αφήνουμε την κάμερα πάνω στο τηλεσκόπιο για μεγάλο χρονικό διάστημα, και να την βάζουμε σε ειδικό βαλιτσάκι με μηχανή απορρόφησης υγρασίας και κάτι άλλα τέτοια. Την κάμερα φυσικά - όπως και οι περισσότεροι που την έχουν - την έχω μόνιμα εδώ και 2 χρόνια πάνω στο τηλεσκόπιο χωρίς να έχει παρουσιάσει κανένα πρόβλημα ! http://www.Astrofarma.grhttp://www.SpartAstronomy.gr
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα