Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε
μιας και αυτο τον καιρο ρυθμιζω ολο τον εξοπλισμο μου θα ηθελα να ρωτησω αν εχεις κανεις εμπειρια με την κατασκευη ενος τεχνητου αστρου για collimation τηλεσκοπιου, ειναι κουραστικο να ευθυγραμιζεις τα κατοπτρα το πρωϊ και μετα να στηνεις ολοκληρορ τον εξοπλισμο να κανεις star test το βραδυ. διαβαζοντας σχετικες σελιδες οι περισσοτερες λενε για την αγορα ειδικου συστηματος ενω αλλοι λενε οτι μπορεις με ενα πλαστικο και μια τρυπα στο κεντρο με την βοηθεια ενος φακου να εχεις ενα τεχνητο αστερι σε μια συγκεκριμενη αποσταση (κανοντας καποιους υπολογισμους για το dob 8'' ειναι στα 15 μετρα περιπου)

Φιλικά Κώστας

 

http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/

Δημοσιεύτηκε

Αυτοί εδώ το πουλάνε αλλά δες το μήπως πάρεις και κάποια ιδέα..Εγώ πάντως σχεδίαζα να το πάρω, είναι μικρό σχετικά το κόστος..

 

http://www.hubble-optics.com/artificial-stars.html

 

http://www.optcorp.com/product.aspx?pid=13176

 

οδηγίες εδώ για κατασκευή...

http://observatory.mvastro.org/library/Star_Test/ArtStar.html

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Δημοσιεύτηκε

Ενδιαφερον κατασκευη (αν και το εχει παρακανει καπως ο τυπας) με led-αστερια σε 50-100-150-200-250 Microns θα ειναι οτι πρεπει και με ποτενσιομετρο για ρυθμιση στο φως των led.

Το υπολογιζω γυρω στα 5 ευρω στο κοστος με το ζορι μαζι με τις μπαταριες.

Θα κοιταξω να το φτιαξω γιατι αξιζει και χρειαζεται.

Δημοσιεύτηκε

Μπορείς να φτιάξεις πρόχειρα μια απλή κατασκευή και αν δεις ότι σε εξυπηρετεί και θέλεις κάτι καλύτερο, τα 25 $ δεν είναι μεγάλο κόστος.

 

Χρησιμοποίησα :

 

1 θήκη μπαταριών

1 διακόπτη

1 led λευκό

1 ποτενσιόμετρο για το λεντάκι.

1 αλουμινόχαρτο

 

Και επειδή έπρεπε κάπου να μπουν, τα ταίριαξα πρόχειρα σε ένα κουτί από στυλό.

Κόστος κάτω από 4 ευρώ.

 

Τα σημεία που πρέπει να προσέξεις είναι:

- Τα αλουμινόχαρτο το χρησιμοποιούμε για να καλύψει το led που βγάζει πολύ μεγάλη σφαίρα φωτός.

Χρησιμοποίησε αλουμινόχαρτο και όχι χαρτόνι για να καλύψεις το led, γιατί στο χαρτόνι δεν μπορείς να κάνεις πολύ μικρή τρύπα. Επίσης το τσαλάκωμα του αλουμινόχαρτου βοηθά στη σωστή τοποθέτηση πάνω στο led.

- Με την πιο λεπτή βελόνα που έχεις, (σύριγγα ίσως) κάνε μια ΕΛΑΧΙΣΤΗ τρυπούλα στο αλουμινόχαρτο πάνω ακριβώς από το led. Πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο μικρή. Ίσα να την διακρίνεις. Όσο πιο μικρή τόσο μεγαλύτερη επιτυχία θα έχεις και τόσο πιο κοντά σου, θα τοποθετείς τα τεχνητό αστέρι σου, με όριο το κοντινότερο σημείο εστίασης του τηλεσκοπίου σου.

- Το μεγαλύτερο πρόβλημα ίσως, είναι το ότι πρέπει να τοποθετήσεις το τεχνητό αστέρι σε κάποια απόσταση από εσένα για να μην είναι θολό το είδωλο από την αρχή. Βρες ένα σημείο που δεν φυσάει για να μην κουνάει όλη την κατασκευή σου. Εγώ για τηλεσκόπιο 8" το τοποθετώ περίπου 30 - 40 μέτρα μακρυά. Αυτό καταλαβαίνεις είναι ένα θέμα στην αρχή με το πήγαινε- έλα για να κάνεις σωστά το μέγεθος της τρύπας. ( Ποίος είπε ότι με την αστρονομία δεν βελτιώνεται η φυσική μας κατάσταση; ) :D

- Το τεχνητό αστέρι δεν χρειάζεται να είναι κεντραρισμένο ακριβώς στο τηλεσκόπιο. Στο περίπου.

 

Αν το φτιάξεις, καλή διασκέδαση! Αν το δοκιμάσεις από το σπίτι σου, βρες και μια καλή δικαιολογία για να εξηγήσεις εύκολα στον γείτονα τι είναι αυτό που βάζεις έξω από το σπίτι του. :-k

 

φιλικά

269007653_IMG_1528b.thumb.jpg.c7b509e712ac53904dea3086059b5785.jpg

256637105_IMG_1526b.thumb.jpg.11b9f70077f1086a074d321bf562603a.jpg

Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος

 

*Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.

Prem Rawat

Δημοσιεύτηκε

Με αλουμινοχαρτο δεν εχεις πολυ καλό ελεγχο του μεγεθους της τρυπας

 

http://sites.google.com/site/tanveerg/buildinganartificialstar%28pointsource%29

 

το εχω δοκιμασει με φακο πανω απο το αστερι με το αλουμινοχαρτο και σε αποσταση απο την ΟΤΑ μικροτερης της σωστης , και παρ'ολα αυτα μου εβγαλε airy disk εκει που με το αλουμινοχαρτο δεν το εχω καταφερει ακομη (βαλτε τους υπολογισμου σε ενα spreadsheet ειναι αρκετα ενδιαφερον πειραμα και λεει και αλλα πραγματακια για την ΟΤΑ οπως πχ την διακριτικη ικανοτητα σε arcsec)

Δημοσιεύτηκε

Το κόλπο με το αλουμινόχαρτο είναι να το ακουμπήσεις πρώτα καλά πάνω στο led, να βλέπεις το στρογγυλό σχήμα του led από κάτω του και μετά με την μύτη της βελόνας ακουμπάς για μια στιγμή το κέντρο στο led. Έτσι γίνεται μια πολύ μικρή τρύπα. Η διάμετρός της εξαρτάται από το πόσο δύναμη θα βάλεις στην πίεση. Δηλαδή ξεκινά από σχεδόν αδιόρατη. Θέλει λεπτή βελόνα.

Δοκίμασέ το. :)

 

Επίσης για εμένα το τεχνητό αστέρι είναι ιδανικό για νεφοσκεπείς βραδιές που ασχολούμαι με την ρύθμιση του εξοπλισμού. Η τελική ρύθμιση πρέπει να γίνει έτσι και αλλιώς με καθαρό ουρανό και αληθινό αστέρι λίγο πριν την παρατήρηση.

Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος

 

*Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.

Prem Rawat

Δημοσιεύτηκε
ενδιαφερουσα κατασκευη. η αντισταση τι τιμη εχει, το λεντ ειναι ασπρου χρωματος ή ειναι ισχυος; μετρησα το παχος μιας κοινης καρφιτσας και μιας βελονας για ραψιμο και ειναι 600μm ενω η μυτη ειναι κοντα στα 150μm

Φιλικά Κώστας

 

http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/

Δημοσιεύτηκε

Δεν υπάρχει αντίσταση. Δεν χρειάζεται νομίζω γιατί αν θυμάμαι καλά μπορούσα να δώσω μέχρι 5V . Το χρώμα είναι άσπρο ψυχρό προς μπλε. Ταιριάζει όμορφα στο μάτι με ένα αληθινό αστέρι. Είναι κανονικό led μικρής ισχύος.

 

Χαίρομαι που το μέτρησες ( αλήθεια, με τι όργανο το μέτρησες; ). Αν η απλή βελόνα είναι 150 στην μύτη, άρα λεπτότερες βελόνες θα δώσουν μικρότερης διαμέτρου τρύπα σωστά;

Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος

 

*Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.

Prem Rawat

Δημοσιεύτηκε
τελικα δεν νομιζω να χρειαστει το παραπανω κυκλωμα μιας και ο Hgg εχει φτιαξει τεχνητο αστερι με οπτικη ινα διακετρου 50μm http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=11932 οποτε θα κινηθω προς τα εκει να φτθαξω και εγω ενα τετοιο κυκλωμα. για να μην κανουμε λαθος η διακριτικη ικανοτητα του dob8 ειναι 0.56'' και με βαση τον τυπο που εχει βγαινω στα 18 μετρα αποσταση. με 50μm λετε θα υπαρξει προβλημα ή θα χρειαστει ινα με μεγαλυτερη διαμετρο;

Φιλικά Κώστας

 

http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης