bug Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 21, 2005 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 21, 2005 Μετά από αρκετούς μήνες έκανα σήμερα την πρώτη καλοκαιρινή αστροπαρατήρηση. Μερικές απορίες που προέκυψαν: 1. Τα κιάλια έχουν στις 2 διόπτρες κάτι πλαστικά τα οποία αν θες τα σπρώχνεις και "μαζεύονται". Ποιός ο λόγος ύπαρξής τους και γιατί υπάρχει αυτή η δυνατότητα να "μαζεύονται"; 2. Παρατηρώντας το φεγγάρι σε μερικές στιγμές πρόσεξα ότι η περιφέρειά του εμφανίζεται ελαφρώς κιτρινοπράσινη. (Οι φακοί βέβεια που φοράω δεν είναι και ότι καλύτερο μιας και είναι για μικρότερη μυωπία απ' ό,τι πραγματικά έχω, και δε προβλέπουν αστιγματισμό, που έχω.) Σε τι μπορεί να οφείλεται αυτό; 3. Ενδιαφέρομαι για αντικείμενα στον κατάλογο Messier. Έχω κιάλια 15x70. Επίσης μπορώ να βρω το magnitude όλων των αντικειμένων. Πιο είναι το ελάχιστο magnitude (δηλαδή το πιό μεγάλο) για το οποίο πρέπει να ψάχνω έτσι ώστε να μπορώ να δω τα αντικείμενα αυτά με κιάλια; Ευχαριστώ προκαταβολικά. "Δύο πιθανότητες υπάρχουν: Είτε είμαστε μόνοι μας στο Σύμπαν είτε δεν είμαστε. Και οι δύο είναι εξίσου τρομακτικές." — Arthur C. Clarke
Theodore Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 21, 2005 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 21, 2005 Αγαπητέ bug, 1. Τα πλαστικά αυτά, απ' όσο ξέρω, μαζεύονται για άτομα που φορούν γυαλιά. 2. Δεν νομίζω ότι εξαιτίας του αστιγματισμού ή της μυωπίας αλλοιώνονται τα χρώματα των πραγμάτων -εμένα τουλάχιστον δεν μου συμβαίνει. Αυτό πρέπει να οφείλεται σε τυχόν υγρασία στους φακούς, που λειτουργεί ως πρίσμα και αναλύει το φως στα χρώματα της ίριδος. Ελπίζω να βοήθησα. Ας απαντήσει και κάποιος πιο έμπειρος Αν το Ηλιακό Σύστημα είναι 900.000 φορές μεγαλύτερο από τη Γη, ο γαλαξίας μας 90.000.000 φορές μεγαλύτερος από το Ηλιακό Σύστημα και το Σύμπαν 300.000 φορές μεγαλύτερο από το γαλαξία μας, τότε ποιά η σημασία του ανθρώπου μέσα στο Σύμπαν;
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 21, 2005 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 21, 2005 2. Παρατηρώντας το φεγγάρι σε μερικές στιγμές πρόσεξα ότι η περιφέρειά του εμφανίζεται ελαφρώς κιτρινοπράσινηΑυτο ειναι χρωματικο σφαλμα,για να το αποφυγεις θελεις αποχρωματικους φακους πολλα €€€€€€€.Τι σε ενδιαφερει το μεγεθος; Ολος σχεδον ο καταλογος Messier θα ναι ορατος το προβλημα ειναι μερικα μικρα αντικειμενα πχ Μ57 μπορει να μην τα αναγνωρισεις ακομα και να τα δεις..Το Μ76 που θεωρειται το αμυδροτερο αντικειμενο του καταλογου ειναι ευκολα ορατο με το etx-70 που χει ιδια διαμετρο με τα κυαλια σου.Το προβλημα ειναι η χαμηλοτερη μεγεθυνση των κυαλιων καθως και οι πολλες επιφανειες που μεσολαβουν αναμεσα σε αντικειμενικο και προσοθφαλμιο με αποτελεσμα να χανεται αρκετο φως.Μην δινεις βαση στα μεγεθη που αναγραφονται σε βιβλια ψαχνε παντα μονος σου θα εκπληχτεις ευχαριστα πολλες φορες Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Ηλίας Χασιώτης Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 21, 2005 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 21, 2005 Πάντως το θεωρητικό όριο των 70 χιλ. είναι m=+11.3 , οπότε ξέχνα τα αντικείμενα που είναι πιο αμυδρά.Εν τούτοις, πολλές τιμές m που δίνονται είναι λανθασμένες κι έτσι το καλύτερο είναι κανείς να τις διασταυρώνει από διάφορες πηγές. Για το Μ76 π.χ. ,το Sky Atlas 2000.0 Companion (που μπορείτε να βρείτε στον Τσάμπουρα) δίνει Mv=10.1, ενώ βρήκα τιμή ως και +11.5 (Field guide to the stars and planets). Βέβαια, εφόσον το μικρό Dumbell έχει παρατηρηθεί με το ETX 70, σίγουρα το 10.1 είναι ακριβέστερο.Να αναφέρω επίσης ότι επί χρόνια δεν έψαχνα το Μ1 με κυάλια 8x50 γιατί είχα διαβάσει ότι έχει m=+11.3 (Field Guide, έκδοση 1983), ενώ στην επόμενη έκδοση απέκτησε m=+8.4!!!
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 21, 2005 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 21, 2005 Και τα δυο ειναι ευκολα ορατα με το etx-70.Πολλα μεγεθη σε καταλογους ειναι φωτογραφικα και ειναι 1-2 μεγεθη λαμπροτερα οπτικα.Εφηβος ακομα δεν εψαχνα το Μ76 απο το μπαλκονι μου θεωρωντας το αδυνατο να γινει ορατο με το 80mm διοπτρικο μου..οταν μια νυχτα το εψαξα απο περιεργεια εκπληχτηκα με το ποσο ευκολο ηταν!Προσωπικα κοιταζω να δω,νομιζω πως δεν πρεπει να θεωρουμε κατι αδυνατο για το τηλεσκοπιο μας αν δεν προσπαθησουμε να το δουμε.Φυσικα δεν μιλαμε για πραγματα παραλογα....Θυμαμαι χαρακτηρηστικα σε ενα παλιο τευχος του S&T πως ο Walter Scott Huston κερδισε πολλα στοιχηματα σε star party την δεκαετια του 40 αποδεικνυοντας πως ο γαλαξιας του Barnard (NGC6822) οχι μονο ειναι ορατος με ερασιτεχνικα τηλεσκοπια αλλα ακομα και με ...ερευνητες.Χρησιμη ειναι επισης μια λιστα με αντικειμενα που εχουμε αποτυχει να δουμε τα οποια τα τσεκαρουμε σε εξαιρετικα καλες νυχτες και συνηθως τα κυριευουμε και αυτα!Κοντολογης ας σπρωχνουμε το τηλεσκοπιο μας στο οριο και δεν θα μας απογοητευσει Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Ηλίας Χασιώτης Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 21, 2005 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 21, 2005 Γιώργο, εντελώς παρεμπιπτόντως, μήπως είσαι ο Κορώνης;Γιατί αν κρίνω από την εμμονή στο Dob (βλ. θέμα "newbie ζητά βοήθεια") πρέπει σίγουρα να είσαι εσύ και σε ψάχνω.
bug Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 21, 2005 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 21, 2005 Α, δε γνώριζα ότι όλα τα αντικείμενα στον Messier είναι ορατά με κιάλια. Θα δοκιμάζω από μόνος μου επομένως. Ευχαριστώ. "Δύο πιθανότητες υπάρχουν: Είτε είμαστε μόνοι μας στο Σύμπαν είτε δεν είμαστε. Και οι δύο είναι εξίσου τρομακτικές." — Arthur C. Clarke
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 22, 2005 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 22, 2005 Φιλε bug,μην νομιζεις πως τα τηλεσκοπια του Messier ηταν τιποτα πολυ καλυτερο απο τα κυαλια σου Δες και εδω (Appendix B): http://www.astroleague.org/al/obsclubs/binomess/binomess.html Πιστευω πως με τα κυαλια σου μπορεις να δεις τα 102 που θεωρουνται ορατα με μεγαλα κυαλια απο την Astroleague ισως και περισσοτερα..(σιγουρα ολα αν ειχες τηλεσκοπιο 70mm που σηκωνει και μεγαλυτερη μεγεθυνση απο 15x) Ηλια σωστα υπεθεσες,στειλε prive μηνυμα για ο,τι θελεις.Να σημειωσω επισης πως πολλες φορες τα μεγεθη παραπλανουν διοτι παιζουν ρολο και οι διαστασεις του αντικειμενου.Τα μεγεθη που δινονται θεωρουν πως ολο το φως του αντικειμενου ειναι συγκεντρωμενο σε ενα σημειο.Ετσι αν πχ δυο νεφελωματα δινονται 10 μεγεθος και το ενα εχει διαμετρο πχ 1' ενω το δευτερο 2', το δευτερο θα ναι πολυ αμυδροτερο καθ' οτι στο δευτερο το φως διασκορπιζεται σε 4πλασια επιφανεια! Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα