hgg Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 20, 2010 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 20, 2010 Χαιρετώ,Ξεκινώ αυτό τό "νήμα" μέ αφορμή τήν πρόσφατη φωτογραφία τού M33. http://www.astrovox.gr/forum/album_pic.php?pic_id=10630 Είμαι αρκετά ευχαριστημένος μέ τό αποτέλεσμα μέ εξαίρεση τήν καμπυλότηταστίς άκρες τού πεδίου. Υπάρχει ένα πρόγραμμα τής CCDware πού λέγεται CCDInspector, τό οποίομπορεί νά υπολογίση τήν καμπυλότητα μιάς φωτογραφίας μέ βάση κάποιαυποθετικά μοντέλα. Παρακάτω είναι τά αποτελέσματα τής μετρήσεως τού M33 : Curvature 3D Ή εύλογη ερώτηση πού έχω είναι, εφ'όσον έκατσες καί έφτιαξες τόν αλγόριθμο πούυπολογίζει τήν καμπυλότητα σέ κάθε σημείο τής φωτογραφίας, πόσο δύσκολο είναινά εφαρμόσης στήν φωτογραφία τήν αντίστροφη διαδικασία ώστε νά διορθώσης τόπρόβλημα τής καμπυλότητος !; (Τό CCDInspector δέν τό κάνει φυσικά...) Γιά αυτόν τόν λόγο θέλω νά ρωτήσω μήπως κάποιος γνωρίζει κάτι αντίστοιχο.Θά ήταν μιά καταπληκτική "λύση" στό έμφυτο πρόβλημα πολλών τηλεσκοπίων!(Αυτοί μέ τά διοπτρικά άς σταματήσουν νά γελάνε... ) Μέ λίγη προσπάθεια καί χωρίς μαθηματικά μοντέλα κατ'ευθείαν από τήν φωτογραφία,μπορείς στό Photoshop μέ τό Filter / Distort / Lens Correction νά διορθώσης ελαφρώςτήν καμπυλότητα, πόσο μάλλον μέ ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα. Εάν λοιπόν κανείς γνωρίζει κάποιο σχετικό λογισμικό, θά μέ ενδιέφερε,όπως καί άλλους "αστρόφιλους" φαντάζομαι. Γιώργος. hgg2016.
raxxla Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 20, 2010 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 20, 2010 Περίπου...http://winfij.homeip.net/maximdl/undistort.html Ηλίας ΝταγιόγλουΜια φωτογραφία = 10^3 λέξεις = 10^6 σκέψεις
hgg Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 20, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 20, 2010 Σωστό τό περίπου γιατί αυτό χρειάζεται "plate solving" προηγουμένως... hgg2016.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα