Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Φίλοι γεια.Θα ήθελα τη συμβουλή σας.

Για το παλιό μου 5" Maksutov είχα αγοράσει αυτόν τον επιλογέα φίλτρων της Lumicon. Δεν είχα πρόβλημα εστίασης. Επειδή όμως τώρα είμαι ένας ευτυχής που περιμένει την παραλαβή ενός Orion Optics Reflector 8" f/6 θα ήθελα, με την πείρα σας, να μου πείτε τι θα χρειαστώ για να εστιάζει το νευτώνειο έχοντας και τον επιλογέα στον εστιαστή. Η ίδια η Lumicon προτείνει ένα 1,5Χ Relay lens όπως φαίνεται και από το άρθρο αυτό στο Cloudynights. Ενα barlow ίσως; Πάντως για να ξαναμπώ στη διαδικασία να φέρω από Αμερική το relay lens της Lumicon το αποκλείω.

Ευχαριστώ

Νίκος Λαμπρίδης

Eppur, si muove

Galileo Galilei (1564-1642)

Δημοσιεύτηκε

Γειά σου Νίκο,

απ΄ότι είδα, το πρόσθετο μήκος του επιλογέα είναι περίπου 7 εκ. Πιθανόν λοιπόν το νέο τηλεσκόπιο να μην μπορεί να εστιάσει για λίγα χιλιοστά. Αν χρησιμοποιήσεις barlow 2X (οπωσδήποτε με τη σειρά: barlow-επιλογέας-προσοφθάλμιος φακός), το μεγάλο μήκος του επιλογέα θα γίνει αιτία η τελική μεγέθυνση να είναι περίπου 3Χ, ίσως και παραπάνω. Αυτό θα ανατρέψει τη χρήση των προσοφθαλμίων σου, οπότε είναι προτιμότερο να βρεις τρόπο να αποκτήσεις το 1,5Χ relay της Lumicon.

Η λύση barlow/relay νομίζω ότι έχει αρκετά μειονεκτήματα, μεταξύ των οποίων και πιθανό βινιετάρισμα. Αν πράγματι δεν επιτυγχάνεται εστίαση χωρίς barlow/relay ίσως είναι καλύτερη λύση να πουλήσεις τον συγκεκριμένο επιλογέα και να αγοράσεις έναν άλλον χαμηλού προφίλ. Οτιδήποτε μικρότερο από 5 εκ. πιστεύω ότι θα επιτρέπει εστίαση με κάθε προσοφθάλμιο.

Φιλικά, Στέφανος

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Δημοσιεύτηκε

Στέφανε,

ευχαριστώ για την απάντηση.Ο επιλογέας, ούτως ή άλλως, είναι στα χέρια μου και δεν είναι τίποτα βιαστικό. Ας παραλάβω, με το καλό, το "μωρό " και θα προσπαθήσω τότε να δω στην πράξη τα όσα μου ανέλυσες. Πάντως εγώ το χαρακτηρίζω σαν χρήσιμο εργαλείο τόσο για φίλτρα πλανητών όσο και για DSO. Χάρηκα που θα είσαι στο Πανελλ.Συνέδριο Αστρονομίας το Σεπτέμβρη. Μακάρι να τα πούμε πιο πριν στον Πάρνωνα.

Φιλικά

Νίκος Λαμπρίδης

Eppur, si muove

Galileo Galilei (1564-1642)

Δημοσιεύτηκε

Το ελπίζω κι εγώ Νίκο! Μακάρι να έρθουν όλα βολικά για τον Πάρνωνα, καιρός, άδεια Παρασκευής.

Φιλικά, Στέφανος

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης