odmar Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 19, 2010 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 19, 2010 Καλημέρα παιδιά,είμαι στον 2ο μήνα παρατήρησης του ουρανού και έχω μάθει μέχρι στιγμής πολύ καλή ουρανογραφία.Το θέμα μου όμως είναι τώρα που θέλω να πάρω τηλεσκόπιο είναι ρομποτικό π.χ. ένα meade etx 80,ένα celestron next star,ένα Skywatser dobsonian 6' ή μία διόπτρα skywatser.Τα δύο πρώτα είναι ρομποτικά και τα άλλα δυο χειροκίνητα.Στον Πάρνωνα πάντως οι περισσότεροι είχαν dobsonian.Νομίζω πάντως πως είναι πολύ δύσκολος ο εντοπισμός αντικειμένων βαθέως ουρανού.Έχω δει πολλά site με κιάλια αλλά έχω δει και από κοντά στο Νομικό στον Πειραιά.Δεν μου έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση.Λένε τα site ότι μπορείς να δεις και αντικείμενα βαθέως ουρανού.Πόσα χρήματα όμως θα διαθέσεις για κιάλια γιατί έχω δει και κιάλια των 600ευρώ που σίγουρα μπορείς να δεις τέτοια αντικείμενα.Όμως με κιάλια των 150 ευρώ μπορείς? Ευχαριστώ ''''Oλη η ζωή είναι μια μουσική και μια εξίσωση"
eirhnh Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 19, 2010 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 19, 2010 Καταρχας, καλως ηρθες στο αστροβοξ και στο συναρπαστικο χομπυ της αστρονομιας!!Οσο αναφορα τα κιαλια για να δεις deep sky πρεπει να εχουν μεγαλη μεγενθυση..εγω με 7x50 δεν εχω δει και πολλα πραγματα...αν και δεν το εχω ψαξει κι ολας! Τωρα οσο αναφορα το τηλεσκοπιο θα σου προτεινα να αγορασεις ενα χειροκινητο για αρχη! Η αισθηση που εχεις οταν βρισκεις κτ στον ουρανο και το παρατηρησεις για πρωτη φορα ειναι μοναδικη! Ενω με το goto θα στα βρισκει ολα το τηλεσκοπιο και εσυ θα βλεπεις μονο! Στο λεω απο προσωπικη εμπειρια γτ και εχω εχω goto αλλα δεν το χρησιμοποιω σχεδον ποτε!! Ειναι πιο ωραια να ψαχνεις στον ουρανο για να βρεις κατι..θα εκτιμησεις περισσοτερο την αμοιβη σου (την θεα του ουρανιου αντικειμενου δλδ)!!! Με αυτο τον τροπο μαθαινεις κι ολας! Οπως ειχε πει και ο υποκομης Grey ''Η αστρονομια προσφερει μια απο εκεινες τις ικανοποιησεις που ακολουθουν τον νομο της αυξησης παρα της μειωσης των ανταμοιβων. Οσο περισσοτερο μαθαινεις, τοσο περισσοτερο την απολαμβανεις.'' Α! να μην ξεχασω και κτ τελευταιο... να εισαι σιγουρος πριν προβεις στην αγορα τηλεσκοπιου.. να εισαι σιγουρος οτι το θελεις..μην απογοητευτεις και χρειστει να το αποχωριστεις ας πουμε μετα.. Καθαρους ουρανους!! Το πιο παλιο εικονογραφημενο βιβλιο που εχουμε στην κατοχη μας ειναι ο νυχτερινος ουρανος...E.W.Maunder
Tsaprazi Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 19, 2010 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 19, 2010 Να τολμήσω να παραθέσω το βασικό πλέον οδηγό: 10 Βήματα Για Επιτυχημένη Αστροπαρατήρηση 1. Μην αγοράσετε τηλεσκόπιο... ακόμα. Κόστος: 0 ευρώ.Η απόκτηση ενός τηλεσκοπίου θεωρείται από πολλούς το εισιτήριο για να εισέλθεικανείς στο χόμπι της ερασιτεχνικής αστρονομίας. Μην το πιστέψετε! Η αγορά ενόςτηλεσκοπίου τόσο νωρίς είναι συνήθως κίνηση προς λάθος κατεύθυνση ή ακόμα καιαδιέξοδο. Ασφαλώς, αν έχετε σοβαρούς σκοπούς θα μπορούσατε να ξοδέψετεμερικές εκατοντάδες ευρώ τώρα για την αγορά ενός τηλεσκοπίου. Αλλά πιθανόταταδεν θα το χρησιμοποιείστε. Αν δεν ξέρετε τον ουρανό, δε θα ξέρετε πως ναχρησιμοποιήσετε το τηλεσκόπιο και να στοχεύσετε στα αντικείμενα.Βέβαια, υπάρχουν και τα ρομποτικά τηλεσκόπια που μπορούν να σας κάνουν μιαπεριήγηση στον ουρανό. Αλλά ακόμη και το στήσιμο ενός τέτοιου τηλεσκοπίουπροϋποθέτει στοιχειώδεις γνώσεις: εύρεση του βορρά, των λαμπρών αστεριών καιπροπαντός να ξέρετε τι υπάρχει στον ουρανό για να το παρατηρήσετε. Και αν τοτηλεσκόπιο δεν λειτουργεί είτε λόγω λειτουργικού σφάλματος ή της αστοχίαςκάποιου στοιχείου, δε θα ξέρετε τι πήγε στραβά αν δεν έχετε εμπειρία κάτω από τααστέρια. Έτσι θα κατηγορείτε τον εαυτό σας όταν θα φταίει το τηλεσκόπιο και τοτηλεσκόπιο όταν θα φταίτε εσείς! Το αποτέλεσμα: το τηλεσκόπιο θα βγει στο σφυρίστις μικρές αγγελίες και εγκαταλείπετε την ενασχόληση με τον ουρανό. Αυτό είναιπου θέλουμε να αποφύγετε, κάνοντας πρώτα μικρά βήματα πριν κάνετε το μεγάλοάλμα στην αγορά τηλεσκοπίου. 2. Κάντε φίλο σας ένα βιβλίο. Κόστος: 0-40 ευρώ.Ακόμα και στην εποχή των υπολογιστών και του DVD ο καλύτερος τρόπος είναι νααγοράσετε ή να δανειστείτε (θυμηθείτε τις δανειστικές βιβλιοθήκες) ένα καλόεισαγωγικό αστρονομικό βιβλίο. Θα σας διδάξει για τους τύπους των αντικειμένωνστο σύμπαν και θα σας προσφέρει απλούς ουράνιους χάρτες για ναπροσανατολιστείτε στο νυχτερινό ουρανό, να ξεχωρίζετε αστέρια και πλανήτες και ναβρίσκετε τη θέση επιλεγμένων αντικειμένων. Θα σας προσφέρει, επίσης, υπεύθυνεςσυμβουλές για την αγορά τηλεσκοπίου. 3. Κάντε φίλο σας τον ουρανό. Κόστος: ο χρόνος σας.Πριν από εκατό περίπου χρόνια η Martha Evans Martin, συγγραφέας εκλαϊκευτικώνβιβλίων Αστρονομίας, έγραψε ένα συμπαθητικό βιβλιαράκι «Τα Φιλικά Αστέρια».Αν και τυπώθηκε πριν από τόσο καιρό έπιασε το νόημα καλύτερα από αρκετάσύγχρονα βιβλία: τα αστέρια είναι φίλοι μας. Είναι έμπιστα και σταθερά.Αν μια φορά μάθετε να τα αναγνωρίζετε, η γνώση αυτή θα σας συνοδεύει στηνυπόλοιπη ζωή σας μιας και τα έμπιστα αστέρια, επιστρέφουν σαν καλοκουρδισμένοςμηχανισμός στην ίδια θέση του ουρανού την ίδια εποχή και ώρα. Για τους κατοίκουςτου βόρειου ημισφαιρίου, η ανατολή των Πλειάδων είναι ένα σημάδι του ερχομού τηςφθινοπωρινής-χειμωνιάτικης περιόδου εξίσου σίγουρο με το κιτρίνισμα των φύλλων.Ο Βέγας που λαμπιρίζει στην ανατολή είναι ένα σημάδι ερχομού της άνοιξης σαν ταπρώτα λουλούδια στην αυλή σας.Για να κάνετε τα αστέρια φίλους σας, αρκεί να βγείτε έξω κάποιο βράδυ μαζί με έναβοήθημα αστρονομίας και να κοιτάξετε προς τα πάνω. Μια ακόμη βοήθεια μπορεί ναείναι ένα πλαστικό πλανήσφαιρο, θα το βρείτε σε καταστήματα τηλεσκοπίων σίγουρακαθώς και σε μερικά βιβλιοπωλεία. Η ταύτιση των αστεριών στον ουρανό με τιςτελίτσες του χάρτη μπορεί να απαιτήσεις μερικά βράδια, αλλά με υπομονή θα τακαταφέρετε. Η σωστή αναγνώριση των αστεριών θα σας οδηγεί από το ένα στο άλλο,κάτι που θα σας αποκαλύψει τον ένα αστερισμό μετά από τον άλλο. Σαν ένα παζλ ηεικόνα του ουρανού θα αρχίσει να σχηματίζεται καθώς ενώνετε τα κομμάτια. Για ναδείτε αυτή την εικόνα το μόνο που χρειάζεστε είναι τα μάτια σας και ένας καλόςχάρτης.Μη σας απασχολεί το να ταξιδέψετε σε περιοχές με πολύ σκοτεινούς ουρανούς. Μιαπεριοχή στην πόλη ή απλά ένα πάρκο με ανοιχτό ουρανό αρκούν. Στην ουσία σαςενδιαφέρει να αναγνωρίσετε τα φωτεινότερα αστέρια, τα οποία είναι ορατά μέσα απότην αστική φωτορρύπανση.Κανονίστε τις άστρο-αναγνωριστικές σε τακτά διαστήματα κατά τη διάρκεια τουέτους, για παράδειγμα μια φορά το μήνα, ώστε να βλέπετε σιγά σιγά τουςαστερισμούς να αλλάζουν θέση στο νυχτερινό ουρανό. Καθώς ο χειμώνας φεύγει καιη άνοιξη πλησιάζει, ο Ωρίωνας χάνεται στο δυτικό ορίζοντα και ο Λέοντας ανατέλλει,για να αντικατασταθεί από το θερινό τρίγωνο και αυτό με την σειρά του από τοπαραλληλόγραμμο του Πήγασου όταν έρθει το φθινόπωρο.Δεν είναι ανάγκη να μάθετε κάθε αστερισμό, λίγοι αστροπαρατηρητές τους ξέρουν.Απλά συγκεντρωθείτε στην αναγνώριση των φωτεινότερων αστεριών και στα πιογνωστά σχήματα, όπως η Μεγάλη Άρκτος, η Κασσιόπη, ο Πήγασος, ο Ωρίωνας, οΤαύρος, οι Δίδυμοι, δύο τρεις αστερισμοί ανά εποχή αρκούν.Με τη διαδικασία αυτή θα κατανοήσετε τη διαφορά μεταξύ πλανήτη και αστεριού.Δεν υπάρχει κάποιο μυστικό. Φωτεινά «αστέρια» που δεν έχουν σχεδιαστεί στουςχάρτες είναι πλανήτες. Αστρονομικά προγράμματα ή περιοδικά θα σας πουν ποιοςπλανήτης είναι ποιος. Οι πλανήτες μετακινούνται στον ουρανό από μήνα σε μήνα,οπότε μπορεί να μη δείτε τον Άρη ή κάποιον άλλο πλανήτη αμέσως. Αλλάτουλάχιστον ένας από τους τέσσερις κυριότερους πλανήτες θα είναι ορατός στονβραδινό ή πρωινό ουρανό.Η γνώση του ουρανού σε ένα άνετο επίπεδο είναι το σημαντικότερο βήμα. Αυτό θασας κάνει ερασιτέχνη αστρονόμο. Θα μπορούσατε να σταματήσετε τώρα, αλλάυπάρχουν ένα σωρό άλλα να εξερευνήσετε. 4. Δοκιμάστε κάποιο πρόγραμμα. Κόστος: 0-100 ευρώΜια βοήθεια υψηλής τεχνολογίας για την εκμάθηση του ουρανού είναι τα διάφορααστρονομικά προγράμματα. Δεν χρειάζεται να ξοδέψετε πολλά. Πράγματι μερικάπολύ καλά προγράμματα είναι διαθέσιμα δωρεάν, σαν κοινόχρηστα, ή δείγματα (δείτετην ιστοσελίδα: www.seds.org/billa/astrosoftware.html). Ακόμη και ένα στοιχειώδεςαστρονομικό πρόγραμμα μπορεί να εκτυπώσει εξειδικευμένα αστρονομικάδιαγράμματα, πλήρη με πλανήτες για την χρήση μιας συγκεκριμένης νύχτας. Αλλά σεαντίθεση με τους χάρτες τα προγράμματα μπορούν να σας δείξουν πως κινείται οουρανό. Επιλέξτε το κατάλληλο κουμπί και θα δείτε τον ουρανό να περιστρέφεται ήτο φεγγάρι και τους πλανήτες να αλλάζουν θέση καθώς περνούν οι εβδομάδες και οιμήνες. Ενδείκνυται για μελέτη τις συννεφιασμένες νύχτες. Η κατανόηση πως καιγιατί ο ουρανός κινείται είναι μέρος της απαραίτητης γνώσης που όλοι οι ερασιτέχνεςαστρονόμοι πρέπει να κατέχουν. 5. Αγοράστε κιάλια. Κόστος 150-200 ευρώΉ απλά ξεσκονίστε τα κιάλια που ήδη έχετε. Ένα ζευγάρι 7x50 ή 10x50 (δηλαδή 50χιλιοστά φακό και 7-10 φορές μεγέθυνση) είναι ιδανικά και δεν κοστίζουν πάνω από150 με 200 ευρώ. Μπορούν να δείξουν ένα εκπληκτικό αριθμό από αξιοθέατα τουουρανού, χαρακτηριστικά στην επιφάνεια της σελήνης, τα φεγγάρια του Δία, διπλάαστέρια, αστρικά σμήνη, νεφελώματα, ακόμη και μερικούς γαλαξίες. Μια χρονιάαφιερωμένη στην εξερεύνηση του ουρανού με κιάλια και με χάρτες, θα σας εφοδιάσειμε αρκετή πείρα ώστε να χρησιμοποιείστε ένα τηλεσκόπιο σωστά, όταν αποφασίστενα το πάρετε.Βάλτε στόχο να βρείτε μερικά από τα κορυφαία αντικείμενα με κιάλια, όπως το διπλόσμήνος στον Περσέα, τις Πλειάδες, το νεφέλωμα του Ωρίωνα και τον γαλαξία τηςΑνδρομέδας. Διαβάζοντας (βήμα 2) θα κατανοήσετε τι είναι αυτά τα ουράνιασώματα. Αυτός είναι ο σκοπός της ερασιτεχνικής αστρονομίας, όχι απλά να βλέπουμεαλλά να καταλαβαίνουμε τι βλέπουμε και πως όλο αυτό χωράει στην γιγαντιαίαεικόνα του Σύμπαντος. 6. Βρείτε άλλους συν-ενθουσιώδεις. Κόστος: ο χρόνος σαςΗ αστρονομία δε χρειάζεται να είναι μια μοναχική αναζήτηση. Μπορείτε να μάθετεπολλά μιλώντας με άλλους ερασιτέχνες αστρονόμους, πολλοί από τους οποίουςανήκουν σε συλλόγους που συναντιούνται μηνιαία στο τοπικό πλανητάριο, ηπανεπιστήμιο ή ακόμη και στο δικό τους αστεροσκοπείο. Δεν είναι κάθε συνάντησηιδανική για τους καινούριους στο χόμπι, αλλά πολλοί σύλλογοι διοργανώνουν νύχτεςγια αρχάριους και όλοι έχουν έμπειρα μέλη που τους αρέσει να βοηθούν τους νέουςγια το πως να αρχίσουν.Σήμερα μπορείτε να συμμετέχετε σε εικονικούς συλλόγους, μέσω αστρονομικώνφόρα και των yahoo e-groups. Φόρουμ με συντονιστές είναι τα χρησιμότερα, μιας καιτα μέλη οφείλουν να μένουν εντός θέματος. Αποφύγετε τις ομάδες που λειτουργούνσαν ανοιχτά φόρα όπου ο καθένας μπορεί να λέει ότι του έρχεται. Σε κάθε περίπτωσηελέγξετε τις FAQ διότι πολλές από τις γενικές σας ερωτήσεις μπορεί να έχουν ήδηγίνει.Αν έχετε διαβάσει αρκετά και έχετε βρει ένα φιλικό σύλλογο, πιθανότατα έχετε όλεςτις πληροφορίες που χρειάζεστε. Επιπλέον πολλοί αστρονομικοί σύλλογοι,επιστημονικά κέντρα, πλανητάρια ή σχολές συνεχούς εκπαίδευσης προσφέρουννυχτερινά ή ηλεκτρονικά μαθήματα. Συμμετέχοντας σε τέτοια μαθήματα μπορείτε ναδιδαχτείτε απευθείας από ειδικούς, να απαντήσετε τις ερωτήσεις σας και νασυναντήσετε άλλους που έχουν ίδια ενδιαφέροντα με σας. 7. Πηγαίνετε σε ένα αστρο-πάρτι. Κόστος: μεταφορικάΈνα άλλο μέρος για να μάθετε περισσότερα για τον ουρανό και να δοκιμάσετεδιάφορα τηλεσκόπια είναι ένα αστροπάρτι που συνήθως διοργανώνεται από τοντοπικό αστρονομικό σύλλογο σε πάρκα, αστεροσκοπεία ή τοποθεσίες στη φύση.Πλανητάρια και επιστημονικά κέντρα προσφέρουν συχνά ανάλογες ευκαιρίες.Τέτοιες εκδηλώσεις προσφέρουν ένα «μπουφέ» τηλεσκοπίων που σκοπεύουν σε μιαγιορτή από «ουράνια εδέσματα». Όχι μόνο μπορείτε να βρείτε μια πληθώρα απότύπους και μάρκες τηλεσκοπίων αλλά και να πραγματοποιήσετε ένα πραγματικόέλεγχο στον ουρανό. Πιθανόν να ενθουσιαστείτε με ό,τι θα δείτε. Αν όμως περιμένετεπολύχρωμες εικόνες, όπως αυτές του Hubble και τις εικόνες των πλανητών από τηNASA μάλλον θα απογοητευτείτε. Σε κάθε περίπτωση όμως θα αποκτήσετεοικειότητα με το τι μπορεί και τι δεν μπορεί να σας δείξει ένα τηλεσκόπιο. 8. Μάθετε την ορολογία. Κόστος: χρόνος και υπομονήΔιαβάζοντας ένα εισαγωγικό βιβλίο αστρονομίας και γνωρίζοντας άλλουςερασιτέχνες αστρονόμους σύντομα θα μπείτε στο νόημα. Δε θα πάτε μακριά στηνερασιτεχνική αστρονομία αν δε μάθετε να μιλάτε τη γλώσσα και νααποκωδικοποιείτε τις συντομογραφίες. «Τί είναι το Μ31; Ένα NGC; Τί είναι τοseeing;» Μόνον όταν μάθετε την ορολογία των τηλεσκοπίων θα μπορείτε ναδιαβάζετε τις κριτικές των προϊόντων. Το skynewmagazine.com παρέχει ένα αρχείοαπό περασμένες ανασκοπήσεις καθώς και άλλες ιστοσελίδες όπως τοcloudynights.com και το scopesreviews.com φιλοξενούν ογκώδεις βιβλιοθήκες απόάρθρα ανασκοπήσεων, πολλά γραμμένα για αρχάριους όπως εσείς. Στη γλώσσα μαςτο astrovox.gr δίνει πληροφορίες, χώρο συζήτησης και συνδέσμους σε άλλεςαστρονομικές σελίδες. 9. Εντάξει, τώρα αγοράστε ένα τηλεσκόπιο. Κόστος: 400-800 ευρώΔιαβάσατε, εκπληρώσατε τις υποχρεώσεις μαθαίνοντας να προσανατολίζεστε στονουρανό. Ξέρετε τι είναι το Μ31 και μπορείτε να το βρείτε με τα κιάλια. Είστεέτοιμος. Μην ενδώσετε να στο να αγοράσετε τηλεσκόπιο από πολυκατάστημα (πουδιαφημίζεται σαν «επαγγελματικό, μεγέθυνση 400 φορές»). Προετοιμαστείτε για νααγοράσετε ένα τηλεσκόπιο με ποιοτικά οπτικά και εξαρτήματα, σταθερή στήριξη καιαρκετά μεγάλη διάμετρο (δηλαδή μεγάλο φακό ή κάτοπτρο), να δείχνει αντικείμεναγια τα οποία έχετε διαβάσει και που θέλετε να δείτε με τα μάτια σας. Μη σαςαπασχολήσει η κόντρα διοπτρικών εναντίον κατοπτρικών και μην υποθέσετεαυτόματα ότι πρέπει να έχετε ισημερινή στήριξη (διότι θέλω να πάρω φωτογραφίεςμε το τηλεσκόπιο μου- βλέπε επόμενο βήμα).Υπολογίστε να ξοδέψετε 400 με 800 ευρώ για ένα καλό τηλεσκόπιο, ένα μικρό ποσόγια ένα αντικείμενο που θα σας παρέχει εφ’ όρου ζωής ουράνια θεάματα. Έναςβασικός παράγοντας είναι να πάρετε ένα τηλεσκόπιο αρκετά μεγάλο για να δείχνεικαθαρά πράγματα αλλά όχι τόσο μεγάλο που να το χρησιμοποιείτε σπάνια επειδήείναι βαρύ και δύσκολο στη συναρμολόγηση. Ένα ασήκωτο τηλεσκόπιο 5000 ευρώμπορεί να τερματίσει το ενδιαφέρον σας το ίδιο εύκολα με το άχρηστο τηλεσκόπιοτων 99 ευρώ.Πριν πάρετε απόφαση, ελέγξετε τις κριτικές που αναφέρονται στο βήμα 8, μιλήστε σεσυν-ερασιτέχνες αστρονόμους και να έρθετε σε επαφή με ένα έμπορο τηλεσκοπίων(υπάρχουν σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη). Ορισμένοι έμποροι διαθέτουν ιστοσελίδες μεοδηγίες για αγορά τηλεσκοπίου. Τίποτα όμως δεν ξεπερνάει το να δείτε με το ίδιο τοτηλεσκόπιο. Οι σωστοί έμποροι θέλουν να σας οδηγήσουν σε ένα τηλεσκόπιοκομμένο και ραμμένο στα μέτρα σας, θέλουν έναν ευχαριστημένο πελάτη που θαγυρίσει και θα πάρει και άλλα αξεσουάρ. 10. Αποφύγετε την αστροφωτογράφηση. Κόστος: μηδενικό, γλιτώνετεεκατοντάδες ώρες και ευρώ.Αυτό είναι λίγο αυστηρό γιατί μπορείτε εύκολα να πάρετε εντυπωσιακέςαστροφωτογραφίες με μια συνηθισμένη φωτογραφική μηχανή, σαν αυτή πουδιαθέτετε, χωρίς να χρειαστείτε τηλεσκόπιο και ειδικό εξοπλισμό για παρακολούθησηαντικειμένων. Μπορείτε επίσης να στοχεύσετε την ψηφιακή σας μηχανή στονπροσοφθάλμιο του τηλεσκοπίου και να πάρετε εξαιρετικά κοντινά πλάνα τηςΣελήνης.Όλοι οι αρχάριοι, πολύ συχνά, δελεάζονται από τις μεγάλες εκθέσεις με τηλεσκόπιο.Η λήψη φωτογραφιών από φωτεινά νεφελώματα και γαλαξίες είναι πράγματιδελεαστική. Το να πάρει κανείς όμως καλά αποτελέσματα, απαιτεί εκθέσεις πολλώνλεπτών αν όχι ωρών, στο σωστό σημείο, με τέλεια εστίαση και παρακολούθηση.Μόνο οι καλύτερες στηρίξεις τηλεσκοπίων, που κοστίζουν πολύ περισσότερο απόόσο ένας αρχάριος θα πληρώσει, κάνουν για αυτό αυτόν τον απαιτητικό στόχο.Αφήστε τους άλλους να ξοδεύουν χρήματα και χρόνο και να κάνουν τις προσπάθειεςτους. Μπορείτε να χειροκροτείτε τις φωτογραφίες που με τόσο κόπο έβγαλαν στηνεπόμενη συνάντηση του συλλόγου. Αλλά για τη δική σας υγεία μείνετε στην απλήαπόλαυση να κοιτάτε από τον προσοφθάλμιο. Είναι μια σταθερή απόλαυση.Alan DyerΜετάφραση: Κ.Ν. Γουργουλιάτος Αφού ξεκινήσατε σωστά και δε βιαστήκατε να αποκτήσετε τηλεσκόπιο, αλλά πρώτα κάνατε φίλο σας τον ουρανό, τα πάντα τώρα εξαρτώνται από: 1) τα χρήματα που διαθέτετε για μια τέτοια αγορά2) την τοποθεσία παρατήρησης3) τους στόχους που προτιμάτε4) τη δυνατότητα μεταφοράς που έχετε5) το αν θέλετε να αστροφωτογραφήσετε Αν μας απαντήσετε με περισσότερες λεπτομέρειες στα παραπάνω θα μπορέσουμε πιο εύκολα, σωστά και γρήγορα να σας συμβουλεύσουμε. Επίσης, απαραίτητη είναι πιστεύω και η αγορά του Nightwatch αν δε συμπεριλαμβάνεται ακόμη στον εξοπλισμό σας. Ελπίζω να βοήθησα για αρχή. Life is like riding a bicycle. To keep your balance you must keep moving.Albert Einstein
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 19, 2010 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 19, 2010 tsaprazi μην γράφεις "σεντόνια" με copy paste δώσε απλά ένα λινκ. Να πάρεις χειροκινητο για να παρατηρείς και να μην ασχολείσαι αν δουλεύει σωστά το GOTO ή όχι. Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Tsaprazi Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 19, 2010 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 19, 2010 Συγγνώμη για τον όγκο της δημοσίευσης, απλά δεν το έχω εύκαιρο σε link και κάθε φορά που πάω να ανεβάσω το αρχείο που έχω αποθηκεύσει το εν λόγω κείμενο μου βγάζει μήνυμα και δεν το δέχεται. Με την πρώτη ευκαιρία όμως θα το ανεβάσω και στο blog μου για να υπάρχει και σε url. Ελπίζω να μην κούρασα τους αναγνώστες του θέματος. Life is like riding a bicycle. To keep your balance you must keep moving.Albert Einstein
sportikus Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 19, 2010 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 19, 2010 Να πας να δεις από κοντά σε κάνα 2 μαγαζιά τηλεσκόπια και όλο και κάποιο θα σου κάνει κλικ.Μην ακούς κανέναν γιατί άμα δεν σου αρέσει θα χτυπάς το κεφάλι σου που άκουσες κάποιον άλλο τι να πάρεις.Εδώ ο κάθε πικραμένος θα σου πει και μια άποψη.ΚΑΙ?Το αποτέλεσμα μετράει.Αφου είδες απο dob και δεν σε τράβηξε ψάξου αλλού κάτι θα σου γυαλίσει.Με κιάλια 10χ50 απο σκοτεινό ουρανό θα δεις όμορφα πράγματα και αν πάρεις μεγαλύτερα θέλεις τρίποδα. ΑΛΗΘΙΝΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ!!!!!!! «Δύο πράγματα είναι άπειρα, το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία. Και για το σύμπαν δεν είμαι απόλυτα σίγουρος ...» Άλμπερτ Αϊνστάιν.
odmar Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 19, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 19, 2010 Ευχαριστώ πολύ παιδιά για το ενδιαφέρον και καλές παρατηρήσεις!!! ''''Oλη η ζωή είναι μια μουσική και μια εξίσωση"
PapGeo Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 19, 2010 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 19, 2010 Odmar, καλώς ήλθες στο astrovox!Χαίρομαι που βρέθηκες κι εσύ στον Πάρνωνα, γιατί σίγουρα πήρες μια πλούσια γεύση από ερασιτεχνική αστρονομία. Καλημέρα παιδιά,είμαι στον 2ο μήνα παρατήρησης του ουρανού και έχω μάθει μέχρι στιγμής πολύ καλή ουρανογραφία.Το θέμα μου όμως είναι τώρα που θέλω να πάρω τηλεσκόπιο είναι ρομποτικό π.χ. ένα meade etx 80,ένα celestron next star,ένα Skywatser dobsonian 6' ή μία διόπτρα skywatser.Τα δύο πρώτα είναι ρομποτικά και τα άλλα δυο χειροκίνητα.Στον Πάρνωνα πάντως οι περισσότεροι είχαν dobsonian.Νομίζω πάντως πως είναι πολύ δύσκολος ο εντοπισμός αντικειμένων βαθέως ουρανού.Έχω δει πολλά site με κιάλια αλλά έχω δει και από κοντά στο Νομικό στον Πειραιά.Δεν μου έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση.Λένε τα site ότι μπορείς να δεις και αντικείμενα βαθέως ουρανού.Πόσα χρήματα όμως θα διαθέσεις για κιάλια γιατί έχω δει και κιάλια των 600ευρώ που σίγουρα μπορείς να δεις τέτοια αντικείμενα.Όμως με κιάλια των 150 ευρώ μπορείς? Ευχαριστώ Τα κιάλια επιτελούν άλλο σκοπό και προσφέρουν διαφορετική ευχαρίστηση από ένα τηλεσκόπιο. Είναι μικρά και εύχρηστα. Χωράνε παντού κι ετοιμάζονται για παρατήρηση σε χρόνο “dt”. Παρέχουν μεγάλα και χορταστικά (ιδίως πάνω στον γαλαξία μας) οπτικά πεδία. Όμως, αυτά τα χαρακτηριστικά τους εμπεριέχουν και το βασικό μειονέκτημά τους: Δεν καταφέρνουν να αναλύουν και να αναδεικνύουν τα περισσότερα αντικείμενα του ουρανού, εξαιρουμένων κάποιων λίγων και πολύ μεγάλων σε διαστάσεις αντικειμένων, όπου εκεί η χρήση τους είναι συνήθως μονόδρομος. Γενικά, ένα ζευγάρι κιάλια δεν μπορεί να υποκαταστήσει σε δυνατότητες ένα τηλεσκόπιο, αλλά και το αντίστροφο. Το ένα συμπληρώνει το άλλο θα έλεγα. Πολλοί εδώ θα σου συστήσουν να ξεκινήσεις πρώτα με ένα ζευγάρι κιάλια, πριν προχωρήσεις στην αγορά ενός τηλεσκοπίου. Μεθοδολογικά αυτό είναι σωστό, αλλά, για μένα, μπορείς να παρακάμψεις το στάδιο αυτό και να περάσεις κατευθείαν στην παρατήρηση με τηλεσκόπιο (εννοείται και χειροκίνητο!), αν έχεις ήδη μια σχετική γνώση των σχημάτων των αστερισμών, διαθέτεις έναν αξιοπρεπή χάρτη και ένα επιπεδόσφαιρο, για να βρίσκεις κάθε βράδυ και κάθε ώρα τους αστερισμούς που «διέρχονται» από τον ουρανό σου. Στην αρχή μπορεί να σου φανεί δύσκολη η εύρεση αντικειμένων, αλλά στην πορεία αυτό θα αλλάξει. Η ευχαρίστηση όμως θα μένει η ίδια, η «συλλογή» δηλαδή αντικειμένων που θα τα έχεις βρει ΜΟΝΟΣ σου! Συμβουλή μου: Για παρατήρηση αμυδρών αντικειμένων (deep sky) μην αγοράσεις τηλεσκόπιο με λιγότερες από 8 ίντσες διάμετρο - γιαυτό στον Πάρνωνα οι περισσότεροι είχαν dobsonian τηλεσκόπια, γιατί παρέχουν την καλύτερη εκδοχή κόστους / απόδοση από όλους τους τύπους τηλεσκοπίων. Αν τώρα θέλεις κιάλια, μπορείς να κοιτάξεις μεταξύ 10x50, 9x63 ή 15x70. Από εκεί και πάνω αρχίζουν και χάνουν τα πλεονεκτήματα που τα διακρίνουν, δηλαδή της φορητότητας και των μεγάλων οπτικών πεδίων. Ανάλογα με το κόστος τους, συνήθως θα έχουν πιο προσεγμένα και πολυεπιστρωμένα οπτικά. Θα δεις αρκετά deep sky, υπό την έννοια ότι θα τα εντοπίζεις, χωρίς όμως να μπορείς να δεις λεπτομέρειες στα περισσότερα από αυτά. Έχε υπόψη σου πάντως ότι, αρκετοί από εμάς εδώ έχουμε χρησιμοποιήσει κιάλια 10x50 αξίας 20,00 ευρώ του Lidl με μεγάλη επιτυχία. Οπότε, ίσως θα ήταν καλύτερο να μην ξοδευτείς για κιάλια, αλλά να κρατήσεις τις οικονομίες σου για ένα ποιοτικότερο και ακριβότερο τηλεσκόπιο με καλούς προσοφθαλμίους. Τώρα, ως προς το ερώτημα που τίθεται στην επικεφαλίδα του thread, μπορείς να διαβάσεις μια παλαιότερη – αρκετά παραστατική - απάντησή μου εδώ: http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?p=82631&highlight=#82631 Καλή συνέχεια! PapGeo
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα