Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντήσεις 79
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε

σχετικα με την διολισθηση ccd/dslr. στο κειμενο γραφεις οτι το σημειο αναφορας ειναι πιο χαμηλα απο την αποκλιση του οποτε βλεπει το τηλε μας δυτικα. αντιθετη μετατοπιση δηλ. το σημειο αναφορας να ειναι ψηλοτερα απο τη μετατοπιση σημαινει οτι το τηλε μας βλεπει ανατολικα σωστα;

για την διορθωση του dec εαν το ασστερι αναφορας ειναι πιο δεξια απο την αποκλιση τοτε το τηλε μας που βλεπει;

επισης τελος η εικονα που βλεπουμε εχει αμεση σχεση με τον προσανατολισμο της καμερας μας; στο δικο μου νευτωνιο οταν φωτογραφισζω εχω την ανατολη-δυση οπως και στο χειριτηριο και τον βορα στο κατω μερος της καμερας και τον νοτο στο πανω μερος. οταν θα κανω την διολισθσηση θα πρεπει να περιμενω τα ιδια αποτελεσματα με βαση τον οδηγο;

Φιλικά Κώστας

http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/

Δημοσιεύτηκε

Φυσικά και όχι φίλε μου.

Το σχετικό άρθρο είναι ένας μπούσουλας για το πως γίνετε.Αν έχεις τα αντίθετα αποτελέσματα στις πρώτες λήψεις που κάνεις (δηλαδή μεγαλώνει η γωνία)απλά παίζεις μετά αντίθετα ρυθμιστικά.Ο σκοπός μας είναι να μην έχουμε γωνία απόκλισης αλλά μια (1) ευθεία γραμμή. :cheesy:

ΑΛΗΘΙΝΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ!!!!!!!](*,)

«Δύο πράγματα είναι άπειρα, το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία. Και για το σύμπαν δεν είμαι απόλυτα σίγουρος ...» Άλμπερτ Αϊνστάιν. :-$

• 1 μήνα αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Συνεχίζω απο εδω μιας και είναι σχετικο...

Το DrizzleX2 και DrizzleX3 στο DeepskyStacker τι προσφέρει;

Γιατι στον υπολογιστή μου ο οποίος έχει 8GB ram και 20GB εικονική μνήμη μου βγάζει συνέχεια Out of Memory.

Βεβαια με λιγότερα Frames το Stackαρει αλλά δεν μπορω να καταλάβω τι κανει... (σορρυ αν το εχουμε ξανα πεί αλλά δεν το βρεικα καπου)

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε
Και γα να συμπληρώσω τον Άγγελο, το χρησιμοποιούμε όταν έχουμε λήψεις διαφορετικού binning . πχ συνήθως το lum ή το υδρογόνο που έχουν την μεγαλύτερη πληροφορία το τραβάμε σε bin 1x ενώ το RGB σε bix 2x ή και 3χ ανάλογα για να κερδίσουμε χρόνο. Τέλος με το drizzle αλλάζουμε το μέγεθος του rgb στο κανονικό ώστε να στακαριστούν με τις λήψεις του bin 1x.
Δημοσιεύτηκε
Τέλος με το drizzle αλλάζουμε το μέγεθος του rgb στο κανονικό ώστε να στακαριστούν με τις λήψεις του bin 1x.

Και εγω να συμπληρωσω τον Αντωνη πως δεν χρειαζεται να το κανουμε αυτο (τρωει και περισσοτερη μνημη) γιατι μπορουμε να κανουμε align διαφορετικα binings με το maxim η με οποιοδηποτε αλλο προγραμμα.

Αν δηλαδη εχουμε για παραδειγμα το ha σε bin 1x1 και το rgb σε bin 2x2 ανοιγοντας τα στο Maxim οριζουμε πρωτο το ha και δευτερο το rgb και κανουμε το align με 2 αστερια (συνηθως στο αυτοματο δεν πιανει).Το rgb θα γινει τεχνητα bin 1x1 και ετσι τα 2 καρε θα συμπεφτουν το ενα επανω στο αλλο.

Δημοσιεύτηκε
Πολύ ωραία, Thanks παίδες :D

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

www.metallinos.net

• 3 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Πάμε άλλη μια ερώτηση προς τους πιο έμπειρους... γιατι ο οδηγός του Άγγελου δεν μου λύνει κάποιες απορίες :roll:

Επειδή απο το καλοκαίρι που ασχολήθηκα με τις ρυθμίσεις του Phd δεν τις έχω ξαναπειράξει (ότι δουλεύει δεν το πειράζουμε), αλλά... απο το ED80 στα 600μμ σαν οδηγητικό θέλω να δοκιμάσω τον ερευνητή 9Χ50(αν δεν κανω λάθος) για βοηθήστε με σας παρακαλώ να ρυθμίσω ξανα το Phd :mrgreen:

Οι ρυθμίσεις που είχα ως τώρα για το ΤΟΑ130 1000mm f/7.7 με οδηγιτικό το ED80 600mm f/7.5

είναι αυτές στην φωτο παρακάτω... (εαν έχετε και καμιά διόρθωση για το τωρινό setup, ευπρόσδεκτη)

phd.jpg.c2b42fd9659df8d62ce3a1eea5381ae9.jpg

phd v1.12.3

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε
βασιλη δινω πραδειγματα στον οδηγο :cheesy:
Δεν θα πώ ότι δεν δίνεις παραδείγματα αλλά ποιος είναι ο "τύπος" ;

(ξέρεις όταν είσαι όλη μέρα στην δουλεια <ακόμα είμαι :evil: > ακόμα και τα πιο απλα [-( )

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε

O τυπος ειναι αυτος που λεω με βαση τα λογια του stark .

Oπως ειπε και ο πανος για τον ερευνητη στα 2000 εισαι μια χαρα.

Αν παρατηρηθει trail σε ra τοτε χαμηλωνουμε το agressiveness στο 20 και το ra hysterεsis στο 40.

Δημοσιεύτηκε
Επειδή είναι μικρός ο ερευνητής το calibration step βάλτο στο 2000 αν δεν κάνω λάθος!! τα αλλά πιο πολύ τα βρίσκεις στο πεδίο..

Αν παρατηρηθει trail σε ra τοτε χαμηλωνουμε το agressiveness στο 20 και το ra hysterεsis στο 40.

Είδες δεν ήταν δύσκολο :wink:

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

www.metallinos.net

• 3 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε
Επειδή είναι μικρός ο ερευνητής το calibration step βάλτο στο 2000 αν δεν κάνω λάθος!! τα αλλά πιο πολύ τα βρίσκεις στο πεδίο..

Παίδες προχθές που βγήκαμε για Παρατήρηση & Φωτογράφηση δοκίμασα επιτέλους τον Ερευνητή, λοιπόν με το Calibration Step στο 2000 η Temma2 έφευγε για τα καλά, αφού απο τον Αστερισμό του Κρατήρα με πήγαινε στον Οφιούχο ](*,)

Τελικά το Calibration Step το έκανα 350 και όλα δούλεψαν μια χαρά.

Μάλλον η Temma2 πρέπει να δουλεύει διαφορετικά...τι να πω :-k [-(

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

www.metallinos.net

• 1 μήνα αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Άλλη μια ερώτηση...

(Σχετικά με το Deepskystacker... (σίγουρα το έχουμε ξαναπει αλλά δεν πειράζει να το ξαναπουμε)

Τι είναι προτιμότερο να επιλέγω ως μέθοδος Stackακαρίσματος;

Median

Average

Kappa-clip

Kappa-median

Hdr

Maximum

Auto Adaptive

Γιατι κάθε ένα που επιλέγω μου δίνει και διαφορετικό αποτέλεσμα και το θέμα μου είναι ότι ανάλογα τον στόχο που έχω φωτογραφίσει η επιλογή πρέπει να είναι διαφορετική κάθε φορά αφού αλλάζει δραματικά το τελικό αποτέλεσμα.

Προς το παρόν Stackαρω σχεδόν με όλους τους τρόπους και στο τέλος επιλέγω αυτη με το καλύτερο αποτέλεσμα... οπότε αναρωτιόμουν υπάρχει κάποιος τρόπος να υπολογίζουμε ποιος είναι ο βέλτιστος τρόπος Stackαρίσματος ή κάθε φορά πρέπει να κάνω δόκιμες;

Θα μου είτε γιατί δεν χρησιμοποιώ το Recommended... γιατι πολυ απλά ούτε αυτό μου δίνει το αποτέλεσμα που θέλω...

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε

Βασιλη εγω τουλαχιστον καθε φορα κανω μια περασια απ'ολα τα προγραμματα με ολες τις μεθοδους και βγαζω το συμπερασμα μου ποια θα κρατησω.Αν εχεις υπομονη καντο και εσυ .

Μην περιμενεις να σου πει καποιος "βαλε αυτο γιατι ειναι το καλυτερο" καθε περιπτωση διαφερει γι'αυτο και τοσες επιλογες .Ας πει ομως την γνωμη του και κανενας αλλος .

Δημοσιεύτηκε
Βασίλη δες και εδώ:

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=4480

Πολύ ενδιαφέρον, σε ευχαριστώ Ανδρέα :D (αλλά πρέπει να το ξαναδιαβάσω με καθαρό μυαλό, γιατι έχει μέσα κάποιους όρους...)

Ευχαριστούμε κ. Αντώνη!! :wink:

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

www.metallinos.net

• 1 μήνα αργότερα...
Δημοσιεύτηκε
Βασιλη εγω τουλαχιστον καθε φορα κανω μια περασια απ'ολα τα προγραμματα με ολες τις μεθοδους και βγαζω το συμπερασμα μου ποια θα κρατησω.Αν εχεις υπομονη καντο και εσυ .

Μην περιμενεις να σου πει καποιος "βαλε αυτο γιατι ειναι το καλυτερο" καθε περιπτωση διαφερει γι'αυτο και τοσες επιλογες .Ας πει ομως την γνωμη του και κανενας αλλος .

Θα συμφωνησω με τον Αγγελο.

Προσωπικα εχω δουλεψει καθε μου φωτογραφια με διαφορετικε σειρα ως προς την επεξεργασια.

Δοκιμες-δοκιμες-δοκιμες.Αυτη ειναι η αποψη μου.

Απο εκει και περα καποιες φορες οταν μπηκα σε αλλα "χωραφια", π.χ. φωτομετριας, εκει ακολουθησα πρωτοκολο και φυσικα δεν εκανα παρεμβασεις που απλα μου αρεσαν ή με εξυπηρετουσαν.

Στο επιπεδο ομως, οπου το ζητουμενο ειναι να αποτυπωσουμε τμηματα του ουρανου οσο πιο ομορφα και αξιολογα γινεται,πιστευω οτι δοκιμες και μονο δοκιμες.

Να σται καλα φιλοι μου.

"ΠΕΡΙ ΤΗΝ ΓΗΝ ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΛΥΔΑΙΔΑΛΟΣ ΑΣΤΡΩΝ ΕΙΛΕΙΤΑΙ ΦΥΣΕΙ ΑΕΝΑΩ ΚΑΙ ΡΕΥΜΑΣΙ ΔΕΙΝΟΙΣ"

Ορφικα κειμενα.[/b]

Δημοσιεύτηκε

Στέλιο συμφωνώ απολύτως μαζί σου, εννοείται και με τον Άγγελο. Δοκιμές όμως χρειάζονται παντού, δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο-ζητούμενο της φάσης της επεξεργασίας αστροφωτογραφιών.

Και στη φωτομετρία επίσης, δεν υπάρχει κάποιο στάνταρντ πρωτόκολο, ούτε για τη φάση της αποτύπωσης (δηλ. των λήψεων) ούτε για τη φάση της επεξεργασίας των φωτομετρικών σημείων. Νομίζω οι λόγοι είναι προφανείς, πολλές οι μεταβλητές κάθε φορά. Δεν είναι άντε ψεκάστε-σκουπίστε-τελειώσατε! Πολλές φορές στη φωτομετρία έχουμε να αντιμετωπίσουμε οριακές καταστάσεις, και εκεί χρειάζεται να κάνουμε επιλογές - άρα και δοκιμές.

Βαγγέλης

https://ui.adsabs.harvard.edu/search/q=%20author%3A%22tsamis%2C%20v.%22&sort=date%20desc%2C%20bibcode%20desc

"Αστέρας εισαθρείς, αστήρ εμός. Είθε γενοίμην ουρανός, ως πολλοίς όμμασιν εις σε βλέπω."

Πλάτων

Δημοσιεύτηκε

Aγαπητε Βαγγελη,εχεις απολυτο δικιο.Ισως πρεπει να επαναδιατυπωσω.

Αυτο που θελω να πω ειναι οτι σε εφαρμογες τυπου π.χ. φωτομετριας δεν "ριχνω" ενα

wavelet filter (τυχαιο παραδειγμα) γιατι απλα μου εδωσε ενα πολυ ωραιο αποτελεσμα.Φυσικα και θελει δοκιμες και μαλιστα πολλες (3,5 μηνες δουλευω τον HAT-P-14b),απλα αυτες οι δοκιμες πρεπει να πληρουν καποια κριτηρια και στανταρ.Ενω σε αλλες αστροφωτογραφιες μου πειραματιζομουνα αφοβα και ελευθερα κυνηγωντας το ωραιοτερο αισθητικα και οπτικα αποτελεσμα.

Ελπιζω να ειμουνα πιο σαφης.

Φυσικα να διευκρινισω οτι γνωριζω πολυ καλα με ποιον μιλαω και τις γνωσεις σου στο θεμα αγαπητε φιλε.

:D

"ΠΕΡΙ ΤΗΝ ΓΗΝ ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΛΥΔΑΙΔΑΛΟΣ ΑΣΤΡΩΝ ΕΙΛΕΙΤΑΙ ΦΥΣΕΙ ΑΕΝΑΩ ΚΑΙ ΡΕΥΜΑΣΙ ΔΕΙΝΟΙΣ"

Ορφικα κειμενα.[/b]

Δημοσιεύτηκε

ΟΚ Στέλιο, συμφωνούμε, εννοούμε το ίδιο πράγμα βασικά.

Πάντως δε θεωρώ ότι έχω ιδιαίτερες γνώσεις, ή γνώσεις που δεν είναι προσιτές στον καθένα, απλά σαν ερασιτέχνες επιλέγουμε να ασχοληθούμε περισσότερο με κάποια πράγματα και λιγότερο με άλλα. Εξ ιδίας εμπείρίας, έχω καταλήξει ότι όσο περισσότερο ψάχνει κανείς κάποιον τομέα της αστρονομίας, τόσο πιο έντονα συνειδητοποιεί την -τελικά- άγνοιά του. Σε μένα πάντως αυτό ισχύει :mrgreen:

Ελπίζω να μην είμαστε πολύ off topic :mrgreen:

Καλή επιτυχία με τον HAT-P-14b =D>

Βαγγέλης

https://ui.adsabs.harvard.edu/search/q=%20author%3A%22tsamis%2C%20v.%22&sort=date%20desc%2C%20bibcode%20desc

"Αστέρας εισαθρείς, αστήρ εμός. Είθε γενοίμην ουρανός, ως πολλοίς όμμασιν εις σε βλέπω."

Πλάτων

• 1 μήνα αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα!

Μπορώ να κάνω μια παράκληση; Είναι εύκολο να γραφτούν μερικά πράγματα για φωτογράφιση με dslr;

Έχω διαβάσει διάφορες απόψεις και οδηγούς στο δίκτυο, αλλά θα ήμουν ευγνώμων αν κάποιος από εσάς έγραφε ένα μικρό εισαγωγικό κείμενο.

Σας ευχαριστώ πολύ σε κάθε περίπτωση

Skywatcher 10 / ΝΕQ6

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης