Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Καλημερα

# 2005cs, IAUC 8553 discovered 2005/06/27.933 by Wolfgang Kloehr Found in M51 at R.A. = 13h29m52s.85, Decl. = +47°10'36".3

# Located 15" west and 67".3 south of the nucleus of NGC 5194 (= M51) (LOSS image)

# Mag 13.5 and rising, Type II (References: CBET 174; SN 1994I)

# SN 2005cs images sub-page

Μια προσπαθεια για την παρατηρηση του στην πρωτη ευκαιρια δεν θα μας πειραζε φανταζομαι.

Η δειτε εδω

http://www.rochesterastronomy.org/supernova.html#2005cs

sn05cs_i.gif.0bebef998b9bda93f5c262f3e2898957.gif

"blackjanuaryout"
Δημοσιεύτηκε

Αντώνη,

Εκμεταλλεύτηκα την πληροφορία σου και φωτογράφησα χθές βράδυ τον υπερκαινοφανή. Για παρατήρηση με το μάτι πρέπει να είναι μάλλον δύσκολη υπόθεση με τηλεσκόπια μικρότερα των δέκα ιντσών. Πάντως τρομάζει κανείς όταν σκέφτεται πως όλα τα άλλα άστρα γύρω του ανήκουν στο δικό μας γαλαξία ενώ αυτός είναι τόσο μακρύτερα και τόσο απίστευτα λαμπερός. Είναι ο δεύτερος υπερκαινοφανής στο Μ51 τα τελευταία 11 χρόνια απ' ό,τι ακούω.

Γιάννης

324424702_51SNC.jpg.962695091c1584a85d5edd2442af0671.jpg

τηλεσκόπιο νευτώνειο 200/800

εκθέσεις: 15Χ180 sec

κάμερα: MX 516

Δημοσιεύτηκε

Κυριε Γιαννη συγχαρητηρια για την φωτο και απο μενα.

Τον supernova παρατηρησαμε σημερα μαζι με εναν φιλο απο σκοτεινο ουρανο 28km εξω απο την Καλαματα με τηλεσκοπιο 10" και μεγεθυνση 80x.

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε

Απο σκοτεινο μερος ναι...

ο supernova παντως πρεπει να χει ανεβει κι αλλο φανηκε λαμπροτερος απο 13.5.

Εξαλλου τι ρωτας; γιατι δεν προσπαθεις να διαπιστωσεις ο ιδιος αν ειναι ορατος η οχι;

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε

Από τους Αμπελόκηπους Αθήνας τι να προσπαθήσω;

Περιμένω το Σαββατοκύριακο στον Πάρνωνα... και μέχρι τότε το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να ρωτάω!

Δημοσιεύτηκε

Θαυμάσια καταγραφή Γιάννη!

Ο χθεσινός καιρός και το μπουρίνι στα παράλια ματαίωσαν τους σκοπούς μου: παρατήρηση του supernova και του Πλούτωνα (για όποιον ενδιαφέρεται, χάρτης ανεύρεσης του πλανήτη στο S&T Ιουνίου, σελ.72). Θα προσπαθήσω γιά το πρώτο μέσα από τη Λάρισα αν τα σύννεφα αφήσουν κάποιο άνοιγμα.

Δημήτρη (Porfiris), μένοντας στους Αμπελόκηπους λίγο πιό ψηλά από τη στάση "Πανόρμου", τις νύχτες με μικρή υγρασία ήταν ορατοί αστέρες μέχρι μέγεθος 5,0-5,1 με γυμνό μάτι. Τότε με το 10ιντσο φαίνονταν και αστέρες μεγέθους 14, ( με καλό seeing + μεγέθυνση πάνω από 300Χ) αλλά ούτε λόγος για νεφελώματα και γαλαξίες πέρα από τα εύκολα. Δεν είναι απίθανο να δεις το supernova με το 8ιντσο, αν εντοπίσεις το Μ51 και αν τύχουν καλές συνθήκες* και μένεις κάπως μακριά από τις μεγάλες λεωφόρους. Θα χρειαστείς όμως οπωσδήποτε μιά ταράτσα όπου να μη ενοχλούν την προσαρμογή του ματιού τα γύρω φώτα και μεγάλη μεγέθυνση. Ένα μαύρο ρούχο γύρω από τον προσοφθάλμιο του Meade και το κεφάλι σου θα βοηθήσει πολύ.

*χαμηλή υγρασία (δηλ. υψηλή διαφάνεια) και καλό seeing

Φιλικά, Στέφανος

ΥΓ. πολλά τα "αν" τελικά :?

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Δημοσιεύτηκε
Στέφανε μένω πολύ κοντά στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, οπότε οι συνθήκες είναι απαγορευτικές. Να φανταστείς ότι υπάρχει και ισχυρότατος προβολέας που εκπέμπει φωτεινή δέσμη προς τον ουρανό!! Πάντως πριν μερικές ημέρες προσπάθησα για πλάκα να δω κάποια DSO από την ταράτσα μου και προς έκπληξή μου είδα τα Μ13, Μ3, Μ5, στα οποία φαινόντουσαν μεμονωμένοι αστέρες, όπως επίσης το Μ57 το οποίο βελτιωνόταν πολύ με το φίλτρο orion ultra block. To M97 πάντως στάθηκε αδύνατο να το δω, έστω και με φίλτρο...
Δημοσιεύτηκε

Επιτέλους!

Τα σύννεφα υποχώρησαν απόψε και κατάφερα να δώ το supernova του Μ51 (το πρώτο μου supernova!). Η παρατήρησή του στάθηκε δυνατή με τηλ/πιο 10" και μεγέθυνση 200Χ με τον Baader Genuine Ortho 6mm) Δυστυχώς μέσα από τη Λάρισα και με πολλή φωτορύπανση αλλά αρκετά καλή διαφάνεια.

Είναι γνωστό ήδη ότι το supernova είχε μέγεθος 13,5 περ. πριν ελάχιστες μέρες με προοπτική να λαμπρύνει κι άλλο. Παρόλα αυτά, η οπτική μου εντύπωσή ήταν ότι το μέγεθος του supernova ήταν γύρω στο 14 ή και πιό κάτω. Το γράφω αυτό επειδή πολύ ευκολότερα από το supernova φάνηκε το αστέρι που βρίσκεται ακριβώς αριστερά από το supernova στην παραπάνω φωτογραφία του κ. Ηλιόπουλου και έχει μέγεθος 13,5 όπως φαίνεται κι από το χάρτη της AVSOO για το Μ51:

http://www.aavso.org/tmp/ngc5194-tb.png

Επίσης πολύ ευκολότερα έβλεπα την ίδια στιγμή στο Ring Nebula, το αστεράκι με μέγεθος 13,2 που βρίσκεται κολλητά σ΄αυτό, και επίσης άλλα δύο με μέγεθος 14,1. Το supernova διακρίνονταν πιό δύσκολα απ' όλα αυτά. Βέβαια τυχόν διαφορετικοί φασματικοί τύποι (χρώματα) στα αστέρια που σύγκρινουμε μπορούν να εισάγουν σημαντικό σφάλμα στον υπολογισμό του μεγέθους ενός supernova «με το μάτι»

Φίλε Δημήτρη

με τέτοιες συνθήκες κοντά στο σπίτι σου μάλλον στον Πάρνωνα θα πρωτοδείς το s/n! Στο δικό μου τηλεσκόπιο πάντως δεν φάνηκε σαν αστέρι μεγ. 13,5 αλλά αρκετά αμυδρότερο.

Φιλικά, Στέφανος

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης