Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα!!

Λοιπον, τα τελευταία χρόνια είχα γενικά την επιθυμία να πάω στην Ανάφη, κυρίως για πεζοπορία και να ανέβω σε αυτό

Το πρόβλημα ήταν πάντα ότι τα καράβια δεν βόλευαν με τίποτα από Αθήνα, και έπρεπε να κάτσεις στο νησί καμιά βδομάδα υποχρεωτικά.

Ωστόσο, φέτος, υπάρχει το "Πρέβελη" από Πειραιά, που περνάει από Πειραιά Πέμπτες και προς Πειραιά Παρασκευές. Συνεπώς, θα μπορούσα να ξεκινήσω π.χ. στις 11/8 από εδώ, και να είμαι πίσω στις 13.

Και εδώ, λοιπόν, η αστονομική ερώτησις. Με δεδομένο ότι το βράδυ της 12ης είναι το πηκ των Περσείδων, και χωρίς φεγγάρι, και με δεδομένο ότι η Ανάφη είναι μικρό νησί, θα αξίζει μια διανυκτέρευση στην κορυφή του Καλάμου για παρατήρηση; :cheesy: :cheesy: :cheesy: :cheesy: :cheesy: Έχει κανείς εμπειρία από τίποτα παρόμοιο για συμβουλές/ συστάσεις;

Όσοι πιστοί... :cheesy: :D

Σκόρπιες σκέψεις:

http://ngc253.blogspot.com/

travel... without movement...

Δημοσιεύτηκε

Πέρασα σήμερα από Ανάφη με το Πρέβελη! Πανέμορφο στη μέση του πουθενά, εγώ γύρισα από νησί, Κάρπαθο, μπορείς και συ να πας Δωδεκάνησα(που από βουνό βλέπεις κυριολεκτικά μόνο ουρανό!!) και μετά Ανάφη με αυτό το πλοίο. Αυτά τα απομονωμένα νησιά είναι όλα τα λεφτά για παρατήρηση. Έχει και το δικό μας νησί (διαφήμιση) ωραία μέρη για ορειβασία-πεζοπορία (υψόμετρο 700-800m) όπου άλλοτε έχει απίστευτο ουρανό, άλλοτε έχει πολύ υγρασία και βλέπεις σύννεφα από κάτω σου :D :D (βλέπε Καλή Λίμνη), αλλά συνήθως υπάρχουν αισθητές μεταβολές στον καιρό στη διάρκεια μιας νύχτας.

Απλά Κυκλάδες και Δωδεκάνησα σε τέτοια υψόμετρα φυσάει πολύ αν δεν βρεις καλό σημείο που να κόβει και δεν έχει πολλά κατάλληλα μέρη για παρατήρηση οπότε μπορείς να μείνεις περισσότερο και να ψάξεις λίγο πρώτα από το να πας μια μέρα με το τηλεσκόπιο στο χέρι και να απογοητευτείς (είτε από καιρό είτε από τοποθεσία) .

Δημοσιεύτηκε
Κατοικώντας στη Σκιάθο από το 2006 (κι όχι για πολύ ακόμα \:D/ ), έχω συνειδητοποιήσει ότι όσα κερδίζει κανείς από την έλλειψη φωτορύπανσης σε ένα νησί, τα χάνει σε αρκετό βαθμό από την υψηλή (και πολύ συχνή) θαλάσσια υγρασία που μειώνει αισθητά τη διαφάνεια του ουρανού. Σαφώς και είναι καλύτερα από ένα μεγάλο ή μικρό αστικό κέντρο, αλλά ένας ξηρός, ηπειρωτικός τόπος μακριά από φώτα είναι συνήθως προτιμότερος από ένα νησί. Όχι βέβαια ότι δεν έχω κάνει υπέροχες παρατηρήσεις και στο νησί, απλά οι καλές νύχτες είναι πολύ σπανιότερες λόγω της υγρασίας. (Συγνώμη που είμαι ελαφρώς off-topic, καθώς δεν γνωρίζω τίποτα για την Ανάφη. Αλλά αν η Ουρανία λέει ότι είναι πανέμορφη, έτσι θά 'ναι...)

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Δημοσιεύτηκε

Η γυναίκα μου είναι απο Ανάφη.

Έχω πάει και έχω να σου πώ τα καλύτερα για τον ουρανό.Σκοτεινός με την γαλακτώδη ζώνη να σου τραβάει την προσοχή.

Η διαδρομή για τον κάλαμο είναι ωραία αλλα πρέπει να ξεκινήσεις πρωί πρωί η το απόγευμα (κατα τις 6).

Για τηλεσκόπιο ξέχνα το εκει πάνω γιατί το μονοπάτι ειναι δύσκολο σε ορισμένα σημεία.Μπορείς βέβαια να πάρεις κυάλια μαζί.

Καλή η σκέψη σου για διανυκτέρευση έιμαι σιγουρος οτι θα το ευχαριστηθείς

Δημοσιεύτηκε

Έχω πάει 3 συνεχόμενες χρονιές στην Ανάφη (την δεύτερη με το dob8"). Από πλευράς φωτορύπανσης δεν θα σε απογοητεύσει. Σκοτεινός ουρανός, χάρμα! Δυστυχώς, όμως η υγρασία δεν επιτρέπει πολλά πολλά (εγώ τουλάχιστον ήμουν άτυχος).

Στην Καλαμιώτισσα να πας και να μείνεις το βράδυ. Αξίζει ακόμα και αν δεν ενδιαφερόσουν για την αστρονομία. Για τις Περσίδες θα είναι μαγεία!

Υπολόγισε, μόνο ανάλογα με το τί κουβαλάς και πόσο γρήγορος είσαι 1-1,5 ώρα ανέβασμα. Οπότε φρόντισε να μην ανεβαίνεις με τον ήλιο ντάλα αλλά και να μην σε πιάσει η νύχτα στο δρόμο. Για να ανεβάσεις τηλεσκόπιο πρέπει να είσαι πολύ αποφασισμένος και γερός στην πεζοπορία. Πιστεύω ότι θα μπορούσα να ανεβάσω σε δύο βόλτες το dob, αλλά ως πρώην ορειβάτης δεν είμαι πολύ αντικειμενικός σε αυτό. Κιάλια ή κανένα μικρό τηλεσκοπιάκι (πχ ΕΤΧ) είναι ότι πρέπει και για να απολαύσεις το σκοτεινό ουρανό, χωρίς να σιχτιρίζεις στο ανέβασμα κατέβασμα.

Αλλά και bare eye ο ουρανός από εκείνη τη θέση είναι υπέροχος! Άσε που για να απολαύσεις τις περσίδες δεν χρειάζεσαι εξοπλισμό...

38° 05' 01,77" , 23° 48' 56,79"

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης