Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Γειά-χαρά και καθαρούς ουρανούς σε όλους !

Τύχη αγαθή, όπως έλεγαν οι αρχαίοι, βρέθηκα να περιμένω από το εξωτερικό ένα Meade LX200-GPS.

Το τηλεσκόπιο αυτό θα είναι τοποθετημένο αζιμουθιακά (alt-azimith). Ισημερινή στήριξη δεν τολμώ να χρησιμοποιήσω (αγοράζοντας μια σφήνα-wedge), επειδή απλούστατα από εδώ που θα βρίσκομαι από εδώ και πέρα δεν έχω δυνατότητα να βλέπω τον Πολικό.

Για οπτική παρατήρηση, κανένα πρόβλημα.

Ελα όμως που στα γεράματα αποφάσισα να ασχοληθώ με φωτογραφία. Εβγαλα μερικές της σελήνης με ΝΙΚΟΝ, μία (στακάρισμα 15 πλαισίων) βγήκε αρκετά καλή, οι υπόλοιπες από υποφερτές μέχρι μέτριες. Λοιπός εξοπλισμός SPC900, και τώρα τελευταία Imaging Source DBK31. Βγάζω πάντα έγχρωμες, τα φίλτρα με μπερδεύουν.

Το ερώτημα είναι : Λόγω αζιμουθιακής στήριξης, αν βγάλω ένα βίντεο με 5fps/sec (όπως συνιστούν διάφορα βιβλία), για να μαζέψω 300 τουλάχιστον πλαίσια ώστε να τροφοδοτήσω το Registax, απαιτείται χρόνος 1 λεπτό, και παραπάνω. κατά τα γραφόμενα του Covington, αυτό είναι αρκετό να προκαλέσει στροφή πεδίου (field rotation) αρκετή για να κάνει την φωτό μέτρια.

Επειδή από ότι ξέρω το Registax δεν κάνει field de-rotation, ερωτώ αν έχει κάποιος υπόψει του, αν το ακριβό MaxIm έχει αυτή την δυνατότητα κατά το στακάρισμα.

Σας ζάλισα με την φλυαρία μου.

Ευχαριστώ γαι την προσοχή σας !

Δημοσιεύτηκε

Το registax μπορει να κανει rotation απο αυτα που θυμαμαι

Το field rotation που λεει ο Κονβικτον αναφερεται κυριως σε DSO δεν νομιζω οτι σε ενα λεπτο θα ειναι τοσο μεγαλο/κρισιμο που να μην μπορει να το χειριστει το λογισμικο

Δημοσιεύτηκε

Πάρε ισημερινή σφήνα (wedge). Δεν είναι ανάγκη να βλέπεις τον πολικό γίνεται ευθυγράμμιση και χωρίς να τον βλέπεις αν και λίγο πιο δύσκολα.

Αφού τα καταφέρεις σημείωσε τη θέση που βάζεις τον τρίποδα και βάζε τον πάντα στο ίδιο μέρος.

Το registax έχει και την επιλογή drizzle για την περιστροφή πεδίου. Δεν είναι αμελητέα γιατί στους πλανήτες ναι μεν έχεις λιγότερο χρόνο αλλά πολύ μεγαλύτερη μεγέθυνση.

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε
Το drizzle δεν εχει καμια σχεση με το rotation. Drizzle ειναι μια τεχνική για μεγενθυση περα του κανονικου (resample). Αυτο που ψαχνει ο φιλος μας εναι το De-Rotate and Save derotated JPEG, αλλα καλύτερα να μας πει καποιος που κανει πολύ πλανητική ποσο καλό ειναι ή οχι. Εγω μονο να πω οτι εχω τραβηξει πολλές πλανητικές με ντοπς (χωρις την πλατφορμα) και δεν ειχα προβλημα περιστροφής , με μικρους χρονους απλα γινεται.
Δημοσιεύτηκε
Drizzle ειναι μια τεχνική για μεγενθυση περα του κανονικου (resample).

Μπορεί να έχεις δίκιο δεν το έχω και ψάξει γιατί θεωρώ σαν αξίωμα το αστροφωτογράφιση=ισημερινή :cheesy:

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε

Αγαπητοί φίλοι,

Κατ’ αρχήν θερμές ευχαριστίες για τον κόπο που μπήκατε να απαντήσετε στην απορία μου. Να διευκρινήσω λίγο το πρόβλημα :

Ο τύπος που δίνει ο Κόβινγκτον για την Περιστροφή πεδίου είναι

Fr = 0.01*E*A

Όπου Fr η περιστροφή πεδίου σε μοίρες

E ο χρόνος έκθεσης σε λεπτά

A το σφάλμα ως προς τον Πολικό σε μοίρες

Για χρόνο έκθεσης βίντεο 20'' (δευτερόλεπτα), και αζιμουθιακή στήριξη, θα είναι

Ε = 1/3 του λεπτού

Α = 50 μοίρες

Αρα Fr = 0.01* (1/3)*50 = 1/6 της μοίρας = 0.1666 της μοίρας

= 0.1666/57.3 ακτίνια

Εστω ότι φωτογραφήσαμε την Σελήνη και τυπώνουμε φωτό 10 Χ 15 cm. (Σχήμα)

Αν το κεντράρισμα έγινε ακριβώς στο κέντρο του πλαισίου ( κόκκινο στίγμα, πράσινο πλαίσιο), η περιστροφή πεδίου Fr θα προκαλέση μετάθεση «Δ» στο άκρο του πλαισίου.

Αυτή θα είναι ίση με Δ = L * Fr, όπου Δ= 50 mm για το άκρο του πλαισίου,

Άρα

Δ = 50 * 0.1666/57.3 = 0.15 mm

Αυτή η διαφορά, όπως έχω διαβάσει τόσο στον Κόβινγκτον όσο και αλλού, μόλις γίνεται διακριτή από το μάτι.

Αν τυπώσουμε σε χαρτί 20Χ30 cm, τότε το L=10 cm και προκύπτει Δ=0.30 mm, αντιληπτή διαφορά, δημιουργεί εικόνα ελαφρά φλουταρισμένη.

Αν ο χρόνος έκθεσης είναι πάνω από 20 δευτερόλεπτα, έχουμε ελαφρό φλουτάρισμα και σε φωτό 10Χ15 cm.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

1. Για χρόνους πάνω από 20 δευτερόλεπτα, έχουμε έναρξη φλουταρίσματος σε φωτό 10Χ15 εκατ.

2. Για χρόνους πάνω από 10 δευτερόλεπτα, έχουμε έναρξη φλουταρίσματος σε φωτό 20Χ30 εκατ.

Κατά Reeves και άλλους, ο βέλτιστος τρόπος λήψης βίντεο με webcam είναι με ταχύτητα 5 fps.

Αυτό σημαίνει ότι με 10 δευτερόλεπτα, περιοριζόμαστε στα 50 πλαίσια. Ολοι γενικά αναφέρονται σε 200-300 πλαίσια τουλάχιστον για στακάρισμα.

Συνεπώς με 10 δευτ. Βίντεο υπάρχει πρόβλημα.

Προφανώς δεν υπάρχει πρόβλημα για λήψεις με DSLR εντός 10 δευτερολέπτων.

Νομίζω ότι τώρα έθεσα το πρόβλημα πολύ αναλυτικά.

Το ερώτημα είναι λοιπόν αν το MaxIm, για το οποίο άκουσα ότι κάνει de-rotation, έχει πράγματι αυτή τη δυνατότητα. Δεν νομίζω ότι το Registax την έχει.

Σας ευχαριστώ και πάλι.

YΓ: Δοκίμασα μe άσχημα αποτελέσματα Πολική ευθυγράμμιση χωρίς να βλέπω τον Πολικό (drift κλπ).

fr.JPG.235227d4ce85b3d3e03f0ddd8efaccd0.JPG

Δημοσιεύτηκε

Τελευταια εκδωση αν και θυμαμαι την επιλογη απο το registax 3 ακομη, δες στο manual. Δεν ισχυριζομαι οτι θα σου κανει τελεια δουλεια, απλα οτι θα στην κανει για μικρους χρονους. Και το Μαξιμ δεν ειμαι τοσο σιγουρος οτι κανει καλυτερη δουλεια για πλανητική.

Αντι να μπλεκεις με τους υπολογισμους, γιατι απλα δεν το δοκιμαζεις ;

Και κατι αλλο, μου φενεται πολύ ποιο πιθανο να εχεις θολωμα απο αλλους παραγοντες (πχ αποτομη κινηση των μοτερ γιατι κανουν κινησεις με "πηδηματακια") πριν αρχισει να σε επιρεαζει το field rotation. Και παλι, δεν ειμαι ειδικος στην πλανητικη, υπαρχουν αλλοι τσακαλια εδω μεσα σε αυτο.

Clipboard02.jpg.885eec55566e12471bc71203338d1415.jpg

Δημοσιεύτηκε
Τελευταια εκδωση αν και θυμαμαι την επιλογη απο το registax 3 ακομη, δες στο manual. Δεν ισχυριζομαι οτι θα σου κανει τελεια δουλεια, απλα οτι θα στην κανει για μικρους χρονους. Και το Μαξιμ δεν ειμαι τοσο σιγουρος οτι κανει καλυτερη δουλεια για πλανητική.

Αντι να μπλεκεις με τους υπολογισμους, γιατι απλα δεν το δοκιμαζεις ;

Φίλτατε Ρόρυτ,

Καλά λένε ότι πολλές φορές ψάχνεις κάτι που κρατάς στα χέρια σου.

Πάντα με το registax προτιμούσα το Center of Gravity. Και έβλεπα το de-rotate αχνό και μη επιλέξιμο. Χωρίς να πολυδιαβάσω το manual υπέθεσα ότι κάτι δεν πάει καλά. και δεν το έψαξα.

Και βλέπω κατάπληκτος με την αφέλειά μου ότι, μόλις θέσω Mutli (όπως είχες την καλωσύνη να μου υποδείξεις με την εικόνα που παρουσίασες) το De-rotate εμφανίζεται μεγαλοπρεπέστατο !!

Τώρα το μόνο που μένει είναι να περάσουν λίγο οι ζέστες (το διαμέρισμά μου βλέπει Νότο και είναι πολύ ζεστό) για να εφαρμόσω τα παραπάνω.

Ευχαριστώ και πάλι θερμά !

Φιλικά, ΗΛΙΑΣ

ΥΓ : Με μαθηματικούς τύπους μπλέκω λόγω συνηθείας. Είμαι συνταξιούχος Πολ. Μηχανικός και κάποτε καλός μαθηματικός.

Δημοσιεύτηκε

Fr = 0.01*E*A

Όπου Fr η περιστροφή πεδίου σε μοίρες

E ο χρόνος έκθεσης σε λεπτά

A το σφάλμα ως προς τον Πολικό σε μοίρες

Για χρόνο έκθεσης βίντεο 20'' (δευτερόλεπτα), και αζιμουθιακή στήριξη, θα είναι

Ε = 1/3 του λεπτού

Α = 50 μοίρες

50 μοιρες σφαλμα στην πολική ; :-k Ασε που ο τυπος βασιζεται σε ησημερινη κεφαλή που κανει παρακολουθηση στο RA με σφαλμα στην ευθυγραμμιση, εδω εσυ μιλας για οργανο που ασχετως πως στο υπολογιζει, εχει λαβει στα υποψην του το misallignment και σου κανει παρακολουθηση και στους δυο αξονες. Το ξερω οτι μια alt-az μπορει να θεωρηθει σαν μια ασχημα ευθυγραμμισμενη ησημερινη, αλλα νομιζω οτι μαλλον ειναι μεγαλα τα νουμερα που υπολογιζεις.

Δημοσιεύτηκε
Δοκίμασα μe άσχημα αποτελέσματα Πολική ευθυγράμμιση χωρίς να βλέπω τον Πολικό (drift κλπ).

Ανεβάζω 2 αρχεία για το drift που μπορεί να σε βοηθήσουν.

drift align.doc

Για νευτώνεια ισχύουν τα αντίστροφα και αν βλέπουμε Δύση επίσης.

drift align(ccd-dslr).doc

Drift (ccd-dslr)

ΑΛΗΘΙΝΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ!!!!!!!](*,)

«Δύο πράγματα είναι άπειρα, το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία. Και για το σύμπαν δεν είμαι απόλυτα σίγουρος ...» Άλμπερτ Αϊνστάιν. :-$

Δημοσιεύτηκε
Βρε παιδια, πλανητική θελει να κανει ο ανθρωπος. Ακομη και αν λοιπον μπει στο τριπ να βαλει σφηνα δεν του χρειαζεται να εχει ευθυγραμμιση οπως στα DSO, ισα ισα, λιγο drift στην πλανητική ειναι και επιθυμητο |(τεχνητο dithering :) ) Μια προχειρη ευθυγραμμιση με μια πυξιδα, αντε και κανα-δυο προσπαθειες με drift alignment και θα ειναι μια χαρα φανταζομαι
Δημοσιεύτηκε

Για πλανητικη η αλταζιμουθιακη ειναι μια χαρα νομιζω. Εχοντας κανει μερικες προσπαθειες για σεληνη, δια , κρονο και αρη τραβηξα ψιλοαξιοπρεπεις φωτογραφιες με το lx200 alt-az kai registax. Περα ομως απο μενα εχω δει πολυ ομορφες πλανητικες σε alt-az. Πιστευω οτι οι δικες μου παιρνουν πολυ βελτιωση καθοτι ... αρχαριος. Τωρα για τα dso τα πραγματα ψιλομπερδευονται. Προτασεις περα απο το derotator της Meade που δεν ετυχε και των καλύτερων κριτικων και της wedge ειναι το pyxis derotator που υποσχεται πολλα , αλλα και ακριβουλι ειναι και δεν εχω διαβασει και πολλες κριτικες. Επισης μια δοκιμη για alt-az οπου πολλοι εχουν κανει με πολλες μικρες εκθεσεις με αρκετα καλα αποτελεσματα ( www.johnsastropics.com ). Εγω παντως δεν εχω κανει τιποτα ακομα αν και ελπιζω απο Σεπτεμβρη να αρχισω τις ... δοκιμες. Υπαρχουν και καποιοι τυποι που δινουν το rotation αναλογα με τη θεση των dso στον ουρανο. Ετσι υπαρχει μεγαλυτερη ανοχη στο rotation ( και αρα μπορεις να κανεις μεγαλυτερες εκθεσεις οταν το αντικειμενο βρισκεται ανατολικα ή δυτικά και χαμηλα στον οριζοντα, πραγμα που ομως δεν ειναι καλο λογω των ατμοσφαιρικων διαταραχων). Γι αυτο σου ειπα ... ψιλομπερδεμα. Πολλοι παντως προτεινουν ειδικα για νεους στην αστροφωτογραφηση μια καλη ισημερινη και ενα αποχρωματικο με μικρο εστιακο μηκος (ισως ετσι γλυτωσεις και το guiding) . Τα CST ειναι πιο μπελας. Παντως εγω το σκεφτομαι σοβαρα να παρω ισημερινη και μικρο Αποχρωματικο για φωτογραφηση και να κρατησω το lx200 για πλανητική φωτο και για οπτικη παρατηρηση καθως τα οπτικα του ειναι φανταστικα. Φωτογραφηση dso με το lx200 αργοτερα που θα υπαρχει και η εμπειρια.

Δεν ξερω αν σε βοηθησα η σε μπερδεψα ακομα περισσοτερο , αλλα επειδη εχω το ιδιο τηλεσκοπιο εγω καπως ετσι το σκεφτομαι.

Kι ο πιό μακρύς δρόμος αρχίζει με ένα απλό βήμα.

www.flickr.com/photos/athlos/

Δημοσιεύτηκε

50 μοιρες σφαλμα στην πολική ; :-k Ασε που ο τυπος βασιζεται σε ησημερινη κεφαλή που κανει παρακολουθηση στο RA με σφαλμα στην ευθυγραμμιση, εδω εσυ μιλας για οργανο που ασχετως πως στο υπολογιζει, εχει λαβει στα υποψην του το misallignment και σου κανει παρακολουθηση και στους δυο αξονες. Το ξερω οτι μια alt-az μπορει να θεωρηθει σαν μια ασχημα ευθυγραμμισμενη ησημερινη, αλλα νομιζω οτι μαλλον ειναι μεγαλα τα νουμερα που υπολογιζεις.

Με αζιμουθιακή στήριξη η διαφορά γωνίας με τον Πολικό είναι

(Γωνία Πολικου) - (Γεωγρ, Πλάτος θεσσαλονίκης) = ~90 - (~40) = 50 μοίρες.

Δημοσιεύτηκε
Δοκίμασα μe άσχημα αποτελέσματα Πολική ευθυγράμμιση χωρίς να βλέπω τον Πολικό (drift κλπ).

Ανεβάζω 2 αρχεία για το drift που μπορεί να σε βοηθήσουν.

Συντοπίτη, Ευχαριστώ πολύ !

Δημοσιεύτηκε
Για πλανητικη η αλταζιμουθιακη ειναι μια χαρα νομιζω. Εχοντας κανει μερικες προσπαθειες για σεληνη, δια , κρονο και αρη τραβηξα ψιλοαξιοπρεπεις φωτογραφιες με το lx200 alt-az kai registax. Περα ομως απο μενα εχω δει πολυ ομορφες πλανητικες σε alt-az. Πιστευω οτι οι δικες μου παιρνουν πολυ βελτιωση καθοτι ... αρχαριος. Τωρα για τα dso τα πραγματα ψιλομπερδευονται. Προτασεις περα απο το derotator της Meade που δεν ετυχε και των καλύτερων κριτικων και της wedge ειναι το pyxis derotator που υποσχεται πολλα , αλλα και ακριβουλι ειναι και δεν εχω διαβασει και πολλες κριτικες. Επισης μια δοκιμη για alt-az οπου πολλοι εχουν κανει με πολλες μικρες εκθεσεις με αρκετα καλα αποτελεσματα ( www.johnsastropics.com ). Εγω παντως δεν εχω κανει τιποτα ακομα αν και ελπιζω απο Σεπτεμβρη να αρχισω τις ... δοκιμες. Υπαρχουν και καποιοι τυποι που δινουν το rotation αναλογα με τη θεση των dso στον ουρανο. Ετσι υπαρχει μεγαλυτερη ανοχη στο rotation ( και αρα μπορεις να κανεις μεγαλυτερες εκθεσεις οταν το αντικειμενο βρισκεται ανατολικα ή δυτικά και χαμηλα στον οριζοντα, πραγμα που ομως δεν ειναι καλο λογω των ατμοσφαιρικων διαταραχων). Γι αυτο σου ειπα ... ψιλομπερδεμα. Πολλοι παντως προτεινουν ειδικα για νεους στην αστροφωτογραφηση μια καλη ισημερινη και ενα αποχρωματικο με μικρο εστιακο μηκος (ισως ετσι γλυτωσεις και το guiding) . Τα CST ειναι πιο μπελας. Παντως εγω το σκεφτομαι σοβαρα να παρω ισημερινη και μικρο Αποχρωματικο για φωτογραφηση και να κρατησω το lx200 για πλανητική φωτο και για οπτικη παρατηρηση καθως τα οπτικα του ειναι φανταστικα. Φωτογραφηση dso με το lx200 αργοτερα που θα υπαρχει και η εμπειρια.

Δεν ξερω αν σε βοηθησα η σε μπερδεψα ακομα περισσοτερο , αλλα επειδη εχω το ιδιο τηλεσκοπιο εγω καπως ετσι το σκεφτομαι.

Φίλε ΙΌΡΔΑΝΗ,

Ευχαριστώ πάρα πολύ. Οχι μόνο δεν με μπέρδεψες, αλλά μου έδωσες πολλές ιδέες. Εντπωσιακή η ιστοσελίδα με αζιμουθιακές φωτό.

Το LX200 δεν το πήρα ακόμα, το περιμένω. Οταν το πάρω, θα δώ πως θα τα πάω. Προτιμώ την αζιμουθιακή επειδή είναι απλούστερη, και δεν ενδιαφέρομαι για Βαθύ Ουρανό (Ο λόγος : Ενώ έβγαλα υποφερτές έως καλές φωτό της σελήνης, όλες οι προσπάθειες για Βαθύ Ουρανό ήταν ..... σαν των Τρώων, που λέει ο Καβάφης, πλήρεις αποτυχίες.

Ευχαριστώ και πάλι και καθαρούς ουρανούς !

Δημοσιεύτηκε

Λεβέντες.

Ενα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους για την προθυμία με την οποία με βοηθήσατε !

και μιλάμε για βοήθεια ουσιαστική, μου λύσατε πολλές απορίες !

Καθαρούς Ουρανούς σε όλους !

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης