Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε
Γεια σας παιδια!! εχω μια ερωτηση σχετικα με την εξελιξη των αστρων. Σε οσα βιβλια εχω διαβασει λεει οτι οταν η μαζα του αστρου ειναι αρκετα μεγαλη αυτο καταληγει σε σουπερνοβα η μαυρη τρυπα, νομιζω οτι αυτο εχει να κανει με την μαζα του αστερα ξανα. Ομως ο αστερας νετρονιων η τα παλσαρ ποτε δημιουργουνται? Τα εχω μπερδεψει λιγο...

Το πιο παλιο εικονογραφημενο βιβλιο που εχουμε στην κατοχη μας ειναι ο νυχτερινος ουρανος...

E.W.Maunder

Δημοσιεύτηκε

Κατ'αρχήν Πάλσαρ είναι αστέρας νετρονίων που περιστρέφεται πολύ γρήγορα.

 

Οταν η μάζα είναι μεγάλη ο αστέρας κάποια στιγμή καταρέει απο το ίδιο του το βάρος.Δηλαδή τα υλικά του συμπιέζονται με τεράστια δύναμη

προς το κέντρο.Ανάλογα το μέγεθος της αρχικής μάζας,τα υλικά του συμπιέζονται τόσο πολύ που μπορεί να συμβούν δύο πράγματα.

1ον)μία βίαιη και θεαματική έκρηξη τεραστίων διαστάσεων που ονομάζεται supernova.O πυρήνας που μένει πίσω μετατρέπεται σε αστέρα νετρονίων.

2ον)Δημιουργείται μαύρη τρύπα.Δεν είμαι σίγουρος βέβαια εάν προηγείται supernova σε αυτήν την περίπτωση.

Δημοσιεύτηκε
Ευχαριστω πολυ!! τρ ειναι πιο ξεκαθαρα για εμενα!! :)

Το πιο παλιο εικονογραφημενο βιβλιο που εχουμε στην κατοχη μας ειναι ο νυχτερινος ουρανος...

E.W.Maunder

Δημοσιεύτηκε

Ως γνωστόν όταν ένα άστρο φτάσει στα τελευταία στάδια της ζωής του,αρχίζει να πεθαίνει.

Αυτός ο θάνατος μπορεί να συμβεί με ΤΡΕΙΣ ΜΟΝΟ πιθανούς τρόπους.

1) Άστρα μικρής μάζας δηλαδή άστρα σαν τον Ήλιο όταν τα καύσιμά τους τελειώσουν στον πυρήνα τους,όταν δηλαδή οι πηρνικές αντιδράσεις μετατρέψουν το υδρογόνο σε ήλιο και το ήλιο σε άνθρακα και οξυγόνο ο πυρήνας συμπιέζεται απο την δύναμη της βαρύτητας.Η συμπίεση αυτή του πυρήνα κάνει την ύλη να συμπεριφέρεται τελείως παράξενα.Με τρόπο τον οποίο δεν γνωρίζουμε απο την καθημερινή μας εμπειρία (νόμοι των ιδανικών αερίων).Η επιστήμη όμως και η νόμοι της κβαντομηχανικής μπορούν να περιγράψουν την συμπεριφορά της ύλης σε τέτοιες ακραίες συνθήκες.Η κατάσταση αυτή ονομάζεται ΕΚΦΥΛΙΣΜΕΝΗ ΥΛΗ(degenerate matter). Αυτό που συμβαίνει δηλαδή είναι απλά οτι τα άτομα (τα οποία αποτελούνται απο πρωτόνια και ηλεκτρόνια) έχουν συμπιεστεί τοσο κοντά το ένα στο άλλο ώστε τα ηλεκτρόνια έχουν εξαναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις τροχιές τους γύρω απο τα πρωτόνια.Τα ηλεκτρόνια δηλαδή σχηματίζουν το λεγόμενο νέφος ηλεκτρονίων.Βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο,και περιβάλλουν τον κεντρικό μέρος όπου είναι συγκεντρωμένα όλα τα πρωτόνια .Δημιουργείται με αυτόν το τον τρόπο μια δύναμη με κατεύθυνση απο τον πυρήνα προς τα έξω η οποία αντισταθμίζει την δύναμη της βαρύτητας(η οποία ωθεί πάντα το άστρο να καταρεύσει προς το κέντρο).

Εντωμεταξύ επειδή όπως είπαμε το άστρο είναι μικρής μάζας ,η βαρύτητα δεν είναι ικανή να συγκρατήσει τα εξωτερικά του στρώματα τα οποία αποτελούν το 10% με 20% των υλικών του,τα οποία σχηματίζουν ένα διαστελώμενο κέλυφος αερίων και σκόνης.

Ο πυρήνας της εκφυλισμένης ύλης ονομάζεται ΛΕΥΚΟΣ ΝΑΝΟΣ και το διαστελόμενο κέλυφος ΠΛΑΝΗΤΙΚΟ ΝΕΦΕΛΩΜΑ.

Το μεγαλύτερο και πλησιέστερο πλανητικό νεφέλωμα σε εμάς είναι το νεφέλωμα της Έλικας στον αστερισμό του υδροχόου.

Αυτή θα είναι και η μοίρα του ήλιου μας.

 

2)Για άστρα όμως που έχουν μεγαλύτερη μάζα ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΑ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΕΚΡΗΞΗ ΣΟΥΠΕΡΝΟΒΑ Η ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΑΦΗΣΕΙ ΠΙΣΩ ΤΗΣ ΕΙΤΕ ΕΝΑ ΑΣΤΡΟ ΝΕΤΡΟΝΙΩΝ ΕΙΤΕ ΜΙΑ ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ.ΟΧΙ ΛΕΥΚΟ ΝΑΝΟ

 

Αυτο που συμβαίνει δηλαδή είναι ότι στα άστρα με αρκετά μεγάλη μάζα η δύναμη της βαύτητας είναι τόσο μεγάλη ωστε ουτε το νέφος ηλεκτρονίων δεν είναι ικανό να της αντισταθεί και τα ηλεκτρόνια συμπιέζονται μαζί με τα πρωτόνια τόσο πολύ ωστε σχηματίζουν νετρόνια.Σχηματίζεται δηλαδή ένα άστρο νετρονίων.

 

Αν η μάζα του άστρου όμως είναι ακόμα μεγαλύτερη τα νετρόνια συμπιέζονται μαζί τους σε ελάχιστο δυνατό όγκο σχηματίζοντας μαύρη τρύπα.

 

Όταν λοιπόν συμβεί η έκρηξη σουπερνόβα ,αν ο πηρήνας που απομένει μετά την έκρηξη έχει μάζα μικρότερη απο 3,2 φορές τη μάζα του ήλιου ,δημιουργείται ένα άστρο νετρονίων.

 

Αν ο πυρήνας έχει μάζα μεγαλύτερη απο 3.2 ηλιακές μάζας δεν δημιουργείται ένα άστρο νετρονίων αλλά μαύρη τρύπα.

 

 

 

 

Αν δεν καταλαβαίνει κανείς κάτι ... το 95% της ευθύνης το έχει αυτός που το διδάσκει.Μην κατηγορείς λοιπόν τον ευατό σου καθόλου.

Δημοσιεύτηκε

Παρα πολυ καλη και κατανοητη αναλυση του τι ακριβως γινετε οταν ενα αστρο πεθαινει. =D> =D>

 

αν και ολα αυτα που αναφερεις τα ηξερα ηδη, δεν θα μπορουσα να τα διατυπωσω καλυτερα νομιζω... :shock:

 

πρεπει να εχεις διαβασει πολλα σχετικα με το θεμα αυτο.

μπραβο σου και παλι... :D :D :D

" αν θελεις να γινεις πραγματικος επιστημονας πρεπει να σκεφτεσαι τουλαχιστον μιση ωρα την ημερα με τροπο αντιθετο απο τους συναδελφους σου "

Albert Einstein

Δημοσιεύτηκε
Ευχαριστω και παλι για ολες τις απαντησεις!! :)

Το πιο παλιο εικονογραφημενο βιβλιο που εχουμε στην κατοχη μας ειναι ο νυχτερινος ουρανος...

E.W.Maunder

Δημοσιεύτηκε

Καλησπερα!!

Για να μην ανοιξω καινουργιο θεμα ειπα να διατυπωσω εδω μια ακομα απορια... :P

Λοιπον, ως γνωστον τα αστρα δημιουργουνται μεσα σε νεφελωματα..Ετσι και το δικο μας αστρο, ο Ηλιος.

Μηπως ξερει κανενας απο πιο νεφελωμα γεννηθηκε ο ηλιος? υπαρχει ακομα η εχει διαλυθει?

 

Ευχαριστω εκ των προτερων!! O:)

Το πιο παλιο εικονογραφημενο βιβλιο που εχουμε στην κατοχη μας ειναι ο νυχτερινος ουρανος...

E.W.Maunder

Δημοσιεύτηκε

Όταν ο Ήλιος δημιουργήθηκε πριν απο 4.5 δισσεκτομύρια χρόνια,όταν δηλαδή η θερμοκρασία στο κέντρο του είχε φτάσει πολλά εκατομύρια βαθμούς C ,και είχαν αρχίσει οι πυρηνικές αντιδράσεις που μετέτρεπαν το υδρογόνο σε Ήλιο περιβάλλετο ακόμη απο το νεφέλωμα αερίων και σκόνης.

 

Αυτό το νεφέλωμα συμπυκνώθηκε και δημιουργήθηκαν σφαίρες υλικών (μικρότερους σε μέγεθος απο τους σημερινούς πλανήτες) τους οποίους ονομάζουμε πλανητοηδείς.

Οι λεπτομέρειες το πως δημιουργήθηκαν οι πλανητοηδείς δεν είναι όλες γνωστές.

Γνωρίζουμε όμως,τι συναίβει μετά την δημιουργία τους.Οι πλανητοηδείς συγκρούονταν βίαια πολλές φορές μεταξύ τους,και μερικές φορές ενόνωνταν δημιοργώντας ένα σώμα μεγαλύτερων διαστάσεων.

Αυτά τα σώματα των μεγαλύτερων διαστάσεων είναι οι 8 γνωστοί σήμερα πλανήτες,απο τον Ερμή μέχρι τον Ποσειδώνα,καθώς επίσης και ορισμένοι μεγάλοι δορυφόροι τους.Ενώ πολλά μικρά και μεγάλα κομμάτια βράχων προερχόμενα και αυτά απο την συμπύκωση του αρχικού νέφους αερίων και σκόνης κατέληξαν στην ζώνη των αστεροειδών η οποία βρίσκεται ανάμεσα απο την τροχιά του Άρη και του Δία.

 

Ταυτόχρονα όμως με την συμπύκνωση του νέφους ,ο Ήλιος εξέπεμπε και ένα ισχυρό άνεμο ο οποίος έδιωξε μακριά ένα μέρος του γεννεσιουργού νεφελώματος.

Αυτό το μέρος του νεφελώματος που απομακρύνθηκε απο τον Ήλιο σχημάτησε την αποθήκη των μακροπερίοδων κομητών,το λεγόμενο νέφος του Όορτ οπου βρίσκονται.Δισεκατομμύρια βρόμικα παγόβουνα(κομήτες).Το νέφος του Όορτ βρίσκεται σε απόσταση πολλών τρισσεκατομμυρίων χιλιομέτρων απο τον Ήλιο.

 

Δημιουργήθηκε και ένα άλλο νέφος όμως παγωμένων αντικειμένων πιο κοντά στον Ήλιο ,αλλά επίσης πέρα απο την τροχιά του ποσειδώνα και ονομάστηκε ζώνη του Κόιπερ.Η συνολική μάζα της όμως είναι της τάξεως του 10% της γήινης.Μετα την δεκαετία του 1980 ,και προσομοιώσεις υπολογιστών μάλιστα γνωρίζουμε οτι απο αυτήν την ζώνη προέρχονται οι κομήτες με μικρή περίοδο.Π.χ κομήτης του Χάλευ με περίοδο 76 χρόνια.,ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΦΟΣ ΤΟΥ ΟΟΡΤ ΣΑΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΑΡΥΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΤΩΝ ΓΙΓΑΝΤΩΝ ΠΛΑΝΗΤΩΝ.Το λέω αυτό για να έχει ενδιαφέρον και για πιο προχωρημένους.Πολλά παλιά και νέα εγχειρίδια χρειάζονται ανανέωση των πληροφοριών εδω.

 

 

Τέλος σύμφωνα με υπολογισμούς του ίδιου του Αστρονόμου Ίααν Όορτ ο οποίος πρότεινε την ύπαρξη της ομώνυμης ζώνης το 1950,τα αντικείμενα που βρίσκονται ΠΕΡΑ απο το νέφος του Όορτ ξεφέυγουν απο την επίδραση του Ήλιου και γίνονται έρμαια των βαρυτικών επιδράσεων άλλων άστρων.

 

ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΕΝ ΟΛΟΙΓΙΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΑΡΧΙΚΟ ΝΕΦΟΣ ΑΕΡΙΩΝ ΚΑΙ ΣΚΟΝΗΣ ΕΙΤΕ ΣΥΜΠΥΚΝΩΘΗΚΕ ΣΤΟΥΣ ΠΛΑΝΗΤΕΣ, ΤΟΥΣ ΔΟΡΥΦΟΡΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΑΣΤΕΡΟΕΙΔΕΙΣ ,ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΟΜΗΤΕΣ,ΕΙΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΗΛΙΑΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ ΑΠΕΔΡΑΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΑΡΥΤΙΚΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ.

 

Τέλος ας μην ξεχνάμε οτι ο μεσοπλανητικός χώρος ,ο χώρος δηλαδή μεταξύ των πλανητών δεν είναι κενός,αλλά περιέχει εξαιρετικά αραιή σκόνη και αέριο,ίσως αραιότερο και απο το καλύτερο καινό που μπορούμε να επιτύχουμε στα εργαστήριά μας.Αυτή όμως η αραιή ύλη που εξακολουθεί να υπάρχει ανάμεσα στους πλανήτες ,προέρχεται απο το αρχικό Ηλιακό νεφέλωμα.

Δημοσιεύτηκε

Τέλος, ξέχασα να πώ οτι το αρχικό νεφέλωμα απο το οποίο δημιοργήθηκε ο Ήλιος δεν ήταν ακριβώς σαν αυτό που έχεις στην φωτογραφία σου,δηλαδή πλανητικό νεφέλωμα ,αλλά ούτε και κατάλοιπο έκρηξης σουπερνόβα.

 

Αυτά τα πλανητικά νεφελώματα αλλά και τα κατάλοιπα έκρηξης supernova διασκορπίζονται γρήγορα στο διάστημα ,και πολλές φορές αναμιγνοίονται με άλλα νεφελώματα ,σχηματίζοντας θύλακες μεγαλύτερης πυκνότητας και εκατμμύρια χρόνια περνάνε χωρίς να συμβεί τίποτα.Δεν έχουμε ακόμα κατάρευση νέφους.

Απλά τυχαίες συπυκνώσεις ύλης οι οποίες όμως είναι αραιότερες απο το καλύτερο καινό που μπορούμε να επιτύχουμε στα εργαστήρια.

 

Αν όμως εκεί κοντα σε αυτές τις τυχαίες συμπυκνώσεις συμβεί μια έκρηξη σουπερνόβα ,το κρουστικό κύμα της ύλης που εκτινάσει η έκρηξη αυτή είναι ικανό να διαταράξει την ισσοροπία του νεφελώματος και να το αναγκάσει να καταρεύσει.Μόλις όμως η κατάρευση αρχίσει ,τίποτα δεν μπορεί να την σταματήσει και η δημιουργία του νέου άστρου είναι αναπόφευφκτη.

 

Μελέτες μάλιστα έδειξαν οτι ο Ήλιος προήλθε απο την ανάμειξη και την συμπύκνωση των νεφελωμάτων που προήλθαν απο τον θάνατο ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 2 ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΩΝ ΚΟΚΚΙΝΩΝ ΓΙΓΑΝΤΩΝ.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης