Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Μιας και το είχα στο μυαλό μου εδώ και καιρό, είπα να δώ τι μπορέι να γίνει. Με δεδομένο το ότι το 9,25 μου είχε ένα ζητηματάκι όσον αφορά την ακρίβεια εστίασης (εκεί προς το τέλος που δεν ξέρεις δηλαδή αν παίρνει και άλλο ή την πάτησες) σκεφτόμου να αγοράσω έναν Feathertouch. Όταν όμως φύγαν οι ραφές απο το προτοφόλι μου, άλλαξα γνωμη (250τόσα $ χώρια τα μεταφορικά και απλήρωτος 6 μήνες δεν λέει), άρχισα να ψάχνω στα εργαλεια και υλικά που μαζεύω τόσο καιρό αναζητώντας έναν crayford 1και 1:10 που είχα πάρει κάποια φορά απο το E-Bay ( για κάποιο λόγο άγνωστο αυτή τη στιγμή).

Αφου τον ξεψάχνισα και έμεινα μόνο με το χειριστήριο, άνοιξα το καπάκι του εστιαστή στο τηλεσκόπιο για να δώ τι πάιζει και πώς θα γίνει. Αφήνω ασχολίαστη τη σειρά των γεγονότων.........

Όπως φαίνεται στη φωτό "Η ανασκευή του εστιαστή" το όλο σύστημα αποτελείται απο ένα κούφιο σωλήνα με εσωτερική διάμετρο 10mm και μία βίδα με διάμετρο 6mm. Πρόβλημα! Άντε τώρα να ταιριάξει. Γιατί αν ο εστιαστής ανέβαινε τόσο ψηλά ώστε να μην ενοχλεί τη βίδα που ανεβοκατεβαίνει, θα ενοχλούσε γενικώς.

Οπότε:

Φτιάνχω ένα σωληνακι, περίπου 25mm μήκος, με εξωτερική διάμετρο 10mm (έρε τρίψιμο που έπεσε) και το τρύπησα με τρυπάνι 6άρι. Μετά, έκοψα βόλτες με 7mm στην επάνω μεριά και για να ταιράξει στο χειριστήριο, ταίριαξα και μία βίδα allen χωρίς κεφάλι για σιγουριά, για όταν θα τα ένωνα. (φωτό "Πύρος")

Στην κάτω μεριά τρύπησα και τοποθέτησα 2 Άλεν 4mm αντιδιαμετρικά τις οποίες μετά το βίδωμα τις κόλλησα και με logo. Αυτές οι ακέφαλες Άλεν, ταιριάζουν στις αντίστοιχες ημικυκλικές εγκοπές που άνοιξα (με μεγάλο κόπο κια πολύ προσοχή) στο μπρούντζινο στέλεχος του εστιαστή που φαίνεται στη φωτό "Η ανασκευή του εστιαστή".

Στη συνέχεια, έκοψα ένα κομμάτι περίπου 3 πόντους απο κύλινδρο αλουμινίου διαμέτρου 28mm. Τρυπώντας διαδοχικά, με μεγαλύτερες διαμέτρους κα φρεζάκια (δόξα τω θεω απο αυτά......) μέχρις 'οτου είχα στην επάνω πλευρα μία τρύπα 25mm κκαι στην κάτω 20 με αντίστοιχα βάθη 6mm επάνω και 6mm κάτω, έστι ώστε να φωλιάσει ο Crayford και να βιδωθεί απο τη μία μεριά και να επιτρέπει την περιστροφή του πύρου απο κάτω. (φωτό "Υποδοχή") Οι δύο Άλλεν που φάινονται είναι για λόγους προφανείς.

Μετά έκοψα ένα δαχτυλίδι αλουμινένιο με διάμετρο εξωτερική 50mm και εσωτρική 28mm, ώστε να χωνευτεί η "Υποδοχή" μέσα του (φωτό "Δαχτυλίδι Σύνδεσης". Τρύπησα 3 υποδοχές ανα 120μοίρες προσέχοντας να πέσουν όλες επάνω στην πλακα που καλύπτει τον εστιαστή στο τηλεσκόπιο (φωτό "Ο νέος στη θέση του") και μετά στην περίμετρο πάλι ανα 120 μοίρες για να βιδωθεί η "Υποδοχή".

Το όλο σύστημα φαίνεται συναρμολογημένο στη φωτό "Ολα στη θέση τους". Αφού βάφτηκε, συναρμολογήθηκε ξανά, βιδώθηκε επάνω στην αλουμινένια πλάκα με βίδες Άλεν και παξιμάδι, και όλο μαζί βιδώθηκε στο τηλεσκόπιο..

Δουλεύει εκπληκτικά και το 1:1 και το 1:10.

Αν το ευχαριστήθηκα; ΟΧΙ. Γιατί την πρώτη νύχτα που το έβγαλα, στη δεξιά πλευρά του πεδίου είχα μία μεγάλη θολούρα. Την επόμενη ημέρα το πρωί με τρόμο ανακάλυψα ότι λόγω θέσης και ζέστης, είχαν τρεξει τα γράσα επάνω στο δευτερεύον...................Αλλα αυτό είναι μία άλλη ιστορία

Φιλικά

Δημήτρης

ΥΓ.....Για άλλη μια φορά οι φωτό μου έπεσαν ανάποδα στη σειρά.....ΓΜΤ

Συγγνώμη για την ταλαιπωρία

Δ

653534548_.jpg.3df03674646c39fd1a1e8d1f9b8e05e2.jpg

Η ανασκευή του εστιαστή

.jpg.aefabcfac3d8609edf823250fb32b2ce.jpg

Πύρος

643761528_.jpg.216675f3c581cd8126fcfb81d6f37d39.jpg

Ο νέος στη θέση του

.jpg.9c0eee34d9f47c85980a88f36a6b3332.jpg

Δαχτυλίδι Σύνδεσης

584062026_.jpg.c9547dbbd00bcc3870c63cb859d3e919.jpg

Ολα στη θέση τους

.jpg.27c8b901ebec765dc7ec33138706a66e.jpg

Τελειωμένο

Δημήτρης
Δημοσιεύτηκε

Μια χαρα σε βρίσκω Δημητρη!!

Μπραβο για την Mastrovoxια =D>

Τωρα για τα γράσα.... :| #-o υπομονή και προσοχή, κι εγω το εχω παθει μερικες φορες, πας να κάνεις μια δουλειά και προκύπτουν άλλες δέκα ](*,)

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε
Τωρα για τα γράσα.... :| #-o υπομονή και προσοχή, κι εγω το εχω παθει μερικες φορες, πας να κάνεις μια δουλειά και προκύπτουν άλλες δέκα ](*,)

Παιδιά, ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Η εταιρία ποτέ δεν πεθαίνει....Καμμιά μαλακία κάνει που και που αλλα μετά ξανά προς τη δόξα τραβα!

Βασίλη,

Τα γράσσα ήταν απο το πρωτεύον που έλιωσαν. Κάποιος εδώ την είχε πατήσει....αλλα άσε θα σας τα πώ αργότερα, γιατί το πράγμα έχει και δευτερη μαστοριά

Δημήτρης

Δημήτρης

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης