Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Αστρόφιλοι Γειά σας

 

Μια ερωτηση για το image size.

 

 

Καταρχήν σκέφτομαι για SW ED80.(ΤΟ ΜΟΝΟ ΣΙΓΟΥΡΟ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΘΑ ΤΟ ΠΑΡΩ)

 

Αλλά εχω κολλήσει για ccd

 

Eίμαι μεταξυ qhy9 color και ατικ314L (είναι περιπου στα ιδια λεφτα αλλά διαφορετικά chip)

 

αν εκανα σωστα τις πράξεις μου βγηκαν τα εξης αποτελεσματα

 

 

ed80=600mm atik chip =8,98mmx6,71mm pixel=6,45nmx6,45

qhy9 chip =19,7mmx15,04 mm pixel=5,40nmx5,40

 

για την ατικ πεδιο=51,45χ38,45 και κλιμακα 2,21

qhy9 πεδιο=112,88χ86,17 και κλιμακα 1,85 (είναι σωστά ??????????)

 

 

Βάσει του οτι πρεπει το image scale πρέπει να είναι στο 2 ποια καμερα τελικα είναι καταλληλότερη?

πως μπορω να μετρησω το seeing της περιοχής μου?

Kodak ή Sony ?

 

Κάθε βοήθεια δεκτή.

(Αγγελε σχετικα με την βάση οταν θα βρω ελευθερο χρονο θα την λυ'σω βλεποντας και το video

κατάλαβα τελικά τι φταίει )

 

Ευχαριστώ

.......Καθαρούς Ουρανούς

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΥΛΑΦΗΣ

ATLAS TEAM OBSERVATORY

http://atlasobs.blogspot.gr/

Δημοσιεύτηκε

Οι υπολογισμοί σε γενικές γραμμές είναι σωστοί,αν δεν μπούμε σε διαδικασία να εξετάσουμε παραμέτρους όπως η στρογγυλοποίηση των τιμών ή αν υπολογίστηκαν τα ενεργά ή συνολικά pixels των αισθητήρων.

 

Θεωρητικά, σε οτι αφορά το image scale, για να μην έχεις under sampling ή over sampling, πρέπει να έχεις ένα συνδυασμό τηλεσκοπίου-κάμερας που να σου δίνουν απο 2 εως 3 arc sec/pixel.

 

Λαμβάνοντας υπ'όψιν τα χρήματα που διαθέτεις, το τηλεσκόπιο που σκέφτεσαι να πάρεις, το οτι σε απασχολεί το θέμα image scale, και το οτι σκέφτεσαι να επιλέξεις και έγχρωμη κάμερα, μπορείς να εισάγεις στις επιλογές σου και την QHY-8.

Το πεδίο που σου δίνει είναι 135,2' x 90,0' και το image scale είναι 2,68" arcsec/pixel.

Αντίστοιχα και η τιμή της είναι στο ίδιο επίπεδο με τις άλλες δύο που αναφέρεις.

 

Το θέμα seeing είναι κάπως παρεξηγημένο, καθώς δεν υπάρχει seeing περιοχής, αλλά ατομικό εξοπλισμού.

Ο τύπος είναι M/O FWHM x Image scale= Seeing σε arcsec/pixel.

Δηλαδή, αν χρησιμοποιησεις ενα ED80 με εστίακή απόσταση 600 και μια QHY-8, και εκείνη την βραδυά έχεις FWHM 2,5" FWHM τότε το ατομικό σου seeing θα είναι 2,5 x 2,68 = 6,7" arcsec/pixel.

Επομένως, αν υπάρχουν και άλλοι αστροφωτογράφοι στον ίδιο χώρο με σένα, με δικό τους εξοπλισμό διαφορετικών προδιαγραφών, αντίστοιχα και θα έχουν, ο κάθε ένας διαφορετικό seeing.

 

Στο ερώτημα σου Kodak ή Sony, με αυτό το Budget,και σε αυτή την κατηγορία, και οι δύο εταιρίες έχουν παρουσιάσει πολύ καλά αποτελέσματα.Δεν νομίζω οτι τίθεται τέτοιο θέμα.

 

Εγώ όμως θα εισήγαγα ακόμη κάποιες παραμέτρους που κάνουν ένα αισθητήρα να διαφέρει απο κάποιον άλλον, ακόμη και αν είναι της ίδιας εταιρίας.

 

Microlens on chip:Πρόκειται για μικροφακούς που είναι τοποθετημένοι επάνω στον αισθητήρα, και ανεβάζουν κατά πολύ την ευαισθησία της κάμερας, ή αλλιώς την Κβαντική Απόκριση (QE)

Αν θέλεις να έχεις μια κάμερα με αυξημένη ευαισθησία, οι κατασκευαστές προτείνουν αισθητήρες με microlens on chip.

 

Correlated Double Sampling: Η αλλιώς CDS.Πρόκειται για ηλεκτρονικό κύκλωμα, που μειώνει τον ηλεκτρονικό θόρυβο, και δυναμώνει το σήμα.Επομένως, αναδυκνείεται καλύτερα η ευαισθησία του αισθητήρα μιας κάμερας, όταν αυτή διαθέτει CDS με προενισχυτή.

 

Μέγιστη ψύξη:Το Καλοκαίρι,ακόμη και το βράδυ, η θερμοκρασία φτάνει και στους 30°C.

Επομένως, πρέπει να αναζητήσεις τα ΔΤ των υποψήφιων καμερών.

 

Οι πρώτοι δύο παράμετροι, δεν είναι ευρέως γνωστοί, είναι όμως πολύ σημαντικοί, για την ανάδειξη σήματος έναντι του θορύβου, και κατά συνέπεια της ευαισθησίας της κάμερας.

 

Τηλεφωνικά θα μπορούσαμε να πούμε περισσότερα, καθώς ο χρόνος μου είναι περιορισμένος για απάντήσεις δι' αλληλογραφίας.

Φιλικά, Νίκος
Δημοσιεύτηκε

Και οι δυο καμερες που αναφερεις ειναι πολύ καλές, αλλα το θεμα ειναι να αποφασισεις για τις συνθηκες τις δικες σου (εξοπλισμος, περιοχη, διαθεσιμος χρονος, χρημα κλπ) τι σου ταιριαζει καλυτερα, και ποιος συνδιασμος ΟΤΑ-καμερα θα σου αποδωσει καλυτερα και για ποιους στοχους (δεν υπαρχει μαγικη συνταγη). Δεν χρειαζεται να κανεις μονος τους υπολογισμους :

 

http://www.newastro.com/downloads/ccdcalc/ccdcalcfull.exe

http://www.newastro.com/book_new/camera_app.php

http://www.flemingastrophotography.com/astrotools.html

 

Μερικα πολύ χρησιμα λινκς :

 

http://www.starrywonders.com/ccdcameraconsiderations.html

http://helixgate.net/Xm-XCM-1A.html ( http://helixgate.net/Xm-XCM-Final.html )

 

Καλό διάβασμα :)

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης