Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε
Αν το Dark είναι σε μεγαλύτερη θερμοκρασία από αυτή της φωτογραφίας υπάρχει πρόβλημα; Δηλαδή αν τραβήξω μερικά dark στο δωμάτιό μου και τα χρησιμοποιήσω σε μια φωτό που είναι σε 15 βαθμούς χαμηλότερη θερμοκρασία είναι πολύ φάουλ; τι ισχύει για flat & bias ;
Την ώρα που εμείς κοιτάμε τα :cheesy: , τα βλέπουν και κάποιοι άλλοι, ίσως όχι από τον δικό μας κόσμο... :cheesy: :cheesy: :cheesy:
Δημοσιεύτηκε
Αν το Dark είναι σε μεγαλύτερη θερμοκρασία από αυτή της φωτογραφίας υπάρχει πρόβλημα; Δηλαδή αν τραβήξω μερικά dark στο δωμάτιό μου και τα χρησιμοποιήσω σε μια φωτό που είναι σε 15 βαθμούς χαμηλότερη θερμοκρασία είναι πολύ φάουλ; τι ισχύει για flat & bias ;

Ο θερμικός θόρυβος διπλασιάζεται κάθε 6 περ. βαθμούς άρα ο θ.θόρυβος των darks δεν θα έχει καμιά σχέση με τον θ.θόρυβο των lights.

Τα bias δεν επηρρεάζονται ιδιαίτερα από την θερμοκρασία.

Τα flats το ίδιο (επειδή είναι μικροί οι χρόνοι), παρόλα αυτά πρέπει να πάρεις dark-flats στην ίδια θερμοκρασία.

Ηλίας Νταγιόγλου

Μια φωτογραφία = 10^3 λέξεις = 10^6 σκέψεις

Δημοσιεύτηκε
Απλά αν έχω dark σε μεγαλύτερη θερμοκρασία θα μου κάνει ζημιά επειδή θα αφαιρέσει πράματα που στην θερμοκρασία της εικόνας δεν είναι θόρυβος;
Την ώρα που εμείς κοιτάμε τα :cheesy: , τα βλέπουν και κάποιοι άλλοι, ίσως όχι από τον δικό μας κόσμο... :cheesy: :cheesy: :cheesy:
Δημοσιεύτηκε
Εγώ έχει τύχει να χρησιμοποιήσω dark μικρότερης έκθεσης και διαφορετικής θερμοκρασίας από τα light frames, πάντα όμως με bias, με καλύτερο αποτέλεσμα απ' το να μην βάλω καθόλου. Πάντως είναι λύση ανάγκης !
Δημοσιεύτηκε

Παναγιωτη, εξαρταται και απο το προγραμμα που κανεις calibration. Αν μπορει να σου κανει scale τα dark (πχ DSS , PixInsight), ειτε χειροκινητα ειτε διαβαζοντας το header στα fits, και εχεις και bias (*) ισως να σωσεις την κατασταση. Οπως ειπε ο Αντωνης θα ειναι καλυτερα απο το τιποτα, τουλαχιστον για τα hot pixels. Εγω θα το προσπαθουσα και στην χειροτερη δεν θα τα χρησιμοποιουσα σαν dark αλλα σαν bad pixel map, τουλαχιστον με την ATIK16HR σου αυτο πρεπει να πιασει αρκετα καλα χωρις να βαλει επιπλεων θορυβο.

(*) θα διαφωνησω λιγο με τον Ηλια, σε τοσο μεγαλη διαφορα θερμοκρασιας και τα bias και τα flats επιρεαζονται απο την θερμοκρασια, ιδιως οταν δεν τραβας flat-dark. Οχι τοσο οσο τα darks, αλλα παντα υπαρχει μια διαφορα - και παντα αναλογα την καμερα.

Δημοσιεύτηκε
Να κανω και εγω μια ερωτηση σχετικα με τα dark, ειναι απαραιτητο να τα παιρνουμε με κλειστο το τηλεσκοπιο ή μπορουμε να τα παρουμε και κλεινωντας μονο τον ccd αισθητηρα; το λεω αυτο γιατι οταν τελειωνω την φωτογραφηση θα ειναι πιο βολικο, για εμενα τουλαχιστον, να εχω ξεστησει τον εξοπλισμο και να εχω την καμερα μονο σε λειτουργια για να παρω dark και bias

Φιλικά Κώστας

http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/

Δημοσιεύτηκε
Κωστα τα dark/bias ειναι χαραχτηρηστικα της καμερας και μονο, αρα μπορεις να το κανεις και ετσι, αρκει να κρατησεις την θερμοκρασια, και τους χρονους των dark, στα ιδια επιπεδα με αυτα των lights (και την υγρασια θα ελεγα εγω !! ) . Και κατι αλλο που πολυς κοσμος το αγνοει, προσοχη πως τραβας dark/bias γιατι τα πλαστικα καπακια ειναι -σχετικα- διαφανη στο υπερυθρο. Στο σκοταδι αυτο δεν επιρεαζει, αλλα αν σκοπευεις να τα παρεις ημερα πιστεψε με κανει διαφορα !
Δημοσιεύτηκε
ευχαριστω και σενα roryt. το υπεθετα και εγω οτι δεν χρειαζεται να εχω την καμερα επανω απλα μιας και εχω αρχισει να μπαινω σε μια σειρα οσον αφορα την φωτογραφιση ειπα να αρχισω και παλι να παιρνω calibration frames. παντως dark ειχα δοκιμασει να παρω μια φορα την ημερα στο σπιτι μου αφου ειχα κανει και συσκοτιση και υπηρχε φως στην καμερα οποτε μετα απο αυτη την δοκιμη calibration frames μονο το βραδυ.

Φιλικά Κώστας

http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης