Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Θα ήθελα τα φώτα σας στο πρόβλημα που έχω όσο αναφορά το dob GSO 10'' και της dslr canon EOS 550.

Εστίαση βάζωντας την μηχανή απάνω δεν γίνεται με τίποτα (prime focus).Ο εστιαστής είναι grayford έχω προμηθευτή το t-ring και το noise για την canon αλλά δεν λέει να κάνει focus θέλει να πάει από ότι καταλαβαίνω πολύ πιο κοντά πιο μέσα.

Αποφάσισα λοιπόν ύστερα από συμβουλές και συζητήσεις να μετακμίσω το πρωτεύων κάτοπτρο με μεγαλύτερες βίδες 3-4 πόντους πιο μέσα θεωρώντας ότι θα λυθεί το πρόβλημα.

Ετσι και έκανα αφού τελείωσα με το κεντράρισμα των κατόπτρων έκπληκτος διαπίστωσα ότι και πάλι δεν εστιάζει ενώ πλέον παρατήρησα οι φακοί μου vixen 13mm εστιάζουν βάζοντας τον εστιαστή σχεδόν έξω και τον 9 mm να εστιάζει οριακά τέρμα έξω.

Υπάρχει κάποιος που να έχει η να είχε το ίδιο πρόβλημα και να μου δώσει μία λύση? :roll:

Skywatcher ed120 eq5 goto

Lodestar starlight express

Canon eos 550 d 70-300 is usm

Asi 120

Δημοσιεύτηκε

δηλαδή με έναν διορθωτή κόμης κάτι σαν αυτό θα διορθωθεί το πρόβλημα ?

η με κάποιο Focal Reducer 2" για παράδειγμα?

http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1796

Το έχει δοκιμάσει κανείς με το συγκεκριμένο dob?

Asi 120

Δημοσιεύτηκε
Νομίζω ο αντάπτορας κάνει την διαφορά (το ασημί δαχτυλίδι)

ΑΛΗΘΙΝΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ!!!!!!!](*,)

«Δύο πράγματα είναι άπειρα, το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία. Και για το σύμπαν δεν είμαι απόλυτα σίγουρος ...» Άλμπερτ Αϊνστάιν. :-$

Δημοσιεύτηκε

Ομως το πρόβλημα είναι ότι βάζοντας κάποιον adaptor μεγαλώνει η απόσταση και άρα δεν θα εστιάσει πάλι.

Ετσι όπως το καταλαβαίνω εγώ θέλει με κάποιον τρόπο να μειωθεί η απόσταση κατά το ήμισι τουλάχιστον

Asi 120

Δημοσιεύτηκε

Δεν ξερω για το συγκεκριμενο, αλλα εγω ειχα το ιδιο προβλημα στο 8". Και σε γενικες γραμμες αυτο συμβαινει λιγο ή πολύ σε ολα τα νευτωνια που ειναι φιαγμενα για παρατηρηση, αν ψαξεις το φορουμ θα βρεις αναφορες απο τις αρχες που υπηρξε το βοξ.

Οπως διαπιστωσες και μονος σου, για να μπορουν να εστιαζουν ανετα ολα τα προσοφθαλμια ο εστιαστης ειναι ψηλος. Παραξενο που περασες αμεσως σε λυση μετακινησης προτευοντως. Ειναι αρκετα δυσκολη. Εγω αλλαξα τον εστιαστη σε ενα χαμηλού προφιλ , πχ αυτον εδω (*) και μου εδωσε αρκετα χιλιοστα για την DSLR. Δες τις διαστασεις που δινει, και μέτρα προχειρα ποση αποσταση προς τα μεσα χρειαζεσαι με το να βαλεις την μυτη της καμερας στον εστιαστη με το χερι.

Και παλι η CCD που ειχα τοτε δεν εστιαζε οριακα, παρα μονο με barlow (πιθανων εσυ και με μετακινηση 1οντως να μην το εχεις αυτο) . Υποψην, οχι μειωτη, αυτος θα φερει το σημειο εστιασης ποιο μεσα.

Και κατι αλλο, το να φερεις τον εστιαστη ποιο μεσα και μετα να εχεις προβλημα στην παρατηρηση λυνεται ευκολα με μια επεκταση (πχ το σωμα ενος barlow χωρις τον φακο του).

(*) περιεργο, εχουν εξαφανιστει οι GSO low profile, ουτε ο TS εχει, μαλλον πανε να λανσαρουν τα Baader.

Δημοσιεύτηκε

φιλέ είχα το ίδιο πρόβλημα με ένα sky watcher 5” και το έλυσα κόβοντας το εξωτερικό περίβλημα του εστιαστη (ήταν πλαστικό) κατά ένα εκατοστό περίπου.

Μετά εστίαζε κανονικά η φωτογραφική μηχανή

Υπόψη ότι ο εστιαστης έμενα εκτός ότι ήταν πλαστικός είχε και περιθώριο να κοπεί συν ότι είναι και φτηνός όποτε δεν με απασχολούσε αν πάθαινε κάτι

Δημοσιεύτηκε

Επιτέλους ΦΩΣ.... Υστερα από επιπονες προσπάθειες και πείσμα αρκετό η λύση βρέθηκε.

Μετακινήθηκε το πρωτεύων 4,5 πόντους προς τα πάνω και όχι 3 που το είχα πριν και τελικά εστίασε η μηχανή.

Οσο για τους φακούς που πλέον δεν εστίαζαν τοποθετήθηκε ένα extension 2'' και όλα πλέον δουλεύουν ρολόι.

Τελικά ήθελε αρκετά πιο μέσα αλλά ο στόχος επιτεύχθηκε =D>

Να ευχαριστήσω τους φίλους όλους που με συμβούλεψαν εδώ στο forum.. \:D/

Asi 120

Δημοσιεύτηκε
Μόνο που τώρα μπορεί ο δευτερεύων να μην βλέπει όλο τον πρωτεύον αλλά ένα τμήμα του με αποτέλεσμα να χάνεις ίντσες.Η καλύτερη λύση είναι η αλλαγή μ έναν ποιοτικό εστιαστή χαμηλού προφίλ που σου είπε ο roryt.Εκτός απ την εστίαση εστίαση θα λύσεις κ άλλα πρακτικά προβλήματα όπως υπερβολικό βάρος.
Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης