Νίκος Κατσαμάκας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 26, 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 26, 2010 Βρήκα πριν λίγες μέρες αυτό το λινκ: http://njstargazer.org/PolarAlignment.asp Υπόσχεται πως με το PHD μπορεί να γίνει drift alignment πολύ γρήγορα και αποτελεσματικά. Τη δοκίμασα και διαπίστωσα δύο πράγματα: οι οδηγίες είναι λίγο άρτσι-βούρτσι και η μέθοδος είναι όντως γρήγορη (5 λεπτά, άντε 10 άμα είσαι άτσαλος). Δε δοκίμασα αν όντως είναι αξιόπιστη. Θα το κάνω στην πρώτη ευκαιρία, εκτός κι αν με προλάβει κάποιος άλλος. Στη θεωρία ακούγεται σωστή, οπότε γιατί όχι; Αν όντως δουλεύει, θα λύσει πιστεύω τα χέρια από πολύ κόσμο. Γράφω τις οδηγίες ξανά: - Κάνουμε μια τυπική πολική ευθυγράμμιση, ας πούμε με την πολική διόπτρα.- Κάνουμε star alignment τη στήριξη (NEQ6 η δική μου)- Διαλέγουμε ένα άστρο στο Meridian (Μεσημβρινό) και σε Declination 0 μοίρες. Με τη Starlight Xpress Lodestar που έχω, απλά γύρισα προς τα εκεί και είχα 4 άστρα στο πεδίο (είχε σχεδόν πανσέληνο). Ανάλογη ευκολία θα έχουν και άλλες CCD (π.χ. Atik16). Λιγότερο ευαίσθητες κάμερες μπορεί να θέλουν λίγο ψάξιμο στη γύρω περιοχή για κατάλληλο άστρο, δεν ξέρω- Κάνουμε μια τυπική calibration του PHD, βάζουμε όμως το Dec Guiding στο Off (μενού Advanced Settings)- Οδηγούμε στο άστρο που επιλέξαμε. Ανοίγουμε το γράφημα (μενού Tools - Enable graph). Βάζουμε να δείχνει dx/dy αντί για RA/Dec. Κοιτάμε το dy (την κόκκινη γραμμή). Αν η πολική ευθυγράμμιση είναι τέλεια, θα βρίσκεται στην οριζόντια γραμμή (και η μπλε γραμμή του dx εκεί θα είναι, αλλά δε μας νοιάζει). Καθώς η αρχική ευθυγράμμιση που κάναμε είναι στο περίπου, η κόκκινη γραμμή θα αποκλίνει από την οριζόντιο, όσο πάει και περισσότερο. Διορθώνουμε στρέφοντας τις βίδες του αζιμουθίου. Αν ας πούμε η κόκκινη γραμμή είναι κάτω από την οριζόντια, διορθώνουμε με τη δεξιά βίδα του αζιμουθίου. Αν το παρακάνουμε, η κόκκινη γραμμή θα καταλήξει πάνω από την οριζόντιο (και θα χρειαστεί να διορθώσουμε με την αριστερή βίδα).- Διαλέγουμε ένα άστρο στην Ανατολή, ή στη Δύση, κοντά στον ορίζοντα όσο γίνεται.- Κάνουμε νέα calibration του PHD με το Dec Guiding πάντα στο Off - Και πάλι διορθώνουμε την απόκλιση του dy, αυτή τη φορά με το μοχλό της ανύψωσης. Μετά, την οδήγηση την έκανα καλού-κακού με το Dec Guiding στο Auto.
roryt Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 27, 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 27, 2010 Εεε, διορθωσε με αν κανω λαθος, αλλα αυτο δεν ειναι τιποτα αλλο απο το drift alignment, μονο που αντι να το κανεις με προσοφθαλμιο το κανεις με καμερα και αντι να το κανεις με οποιοδηποτε προγραμμα καμερας με σταυρονημα το κανεις με το PHD και το διαγραμμά του. Το μονο διαφορετικό που μπορω να βρω ειναι οτι το PHD θα σου δειξει την αποκλιση στο DEC ισως λιγο ποιο γρηγορα απο ότι αν το κανεις "με το ματι". Το μονο προβλημα που βλεπω ειναι οτι αν κανεις την ευθυγραμμιση με guidescope μπορει να μην σου βγει τοσο καλη λογω flexure (για αυτο λενε βαλε την καμερα στο κυριο τηλεσκοπιο).
Νίκος Κατσαμάκας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 27, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 27, 2010 Ναι ρε συ, αυτό είναι το ζουμί, να τελειώνεις γρήγορα. Δεν είναι καινούρια μέθοδος. Drift alignment είναι, το λέω και στον τίτλο. Επίσης, λένε να βάλεις την κάμερα στον κυρίως σωλήνα, ώστε η μετακίνηση στο άξονα dy να γίνει πιο γρήγορα. Δεν ξέρω πόσο γρήγορα κάνουν άλλοι drift alignment, εγώ χτυπάω μισάωρο (όταν όλα πάνε καλά).
roryt Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 28, 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 28, 2010 Χμμ, τωρα που το ξανασκεφτομαι ειναι μια πολύ καλή ιδεα. Αν αναλογιστει κανεις οτι το PHD θα σου δειξει αποκλισεις με subpixel ακριβεια, τοτε σιγουρα μπορει να σε βοηθησει να ξεμπερδευεις ποιο γρηγορα.... Χμμ, αντε το ΣΚ να μας κανει ο καιρος το χατηρι και θα το δοκιμασω και εγω.Πολύ ενδιαφερον, να εισαι καλα που το ανεφερες.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα