Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Γειά σας,

Εδώ και πολύ καιρό προσπαθώ να φωτογραφίσω κάποια χαρακτηριστικά της επιφάνειας της σελήνης σε μεγάλες μεγενθύνσεις χωρίς να είμαι ικανοποιημένος από το τελικό αποτέλεσμα (

Χρησιμοποιώ

4" αχρωματικό διοπτρικό τηλεσκόπιο της Vixen εστιακού λόγου f-10

web cam philips tucam pro+IR filter

3x televue barlow

Κ3ccdtools

Η φωτογράφιση γίνεται σε περιοχή με μέση φωτορύπανση και η σελήνη μεσουρανεί.

Αυτό που παρατηρώ μέσα από το K3ccdtools είναι ότι η εικόνα δεν μπορεί να εστιαστεί (κάτι που δεν ισχύει όταν χρησιμοποιώ μόνο τη web cam), το είδωλο δεν είναι σταθερό δηλαδή τρεμοπαίζει. Η εικόνα είναι θαμπή και το χρώμα αλλοιώνεται. Δεν μπορώ να καταλάβω τι φταίει. Είναι θέμα μόνο κακής ορατότητας;

Για να καταλάβετε τι εννοώ δείτε μια φώτο του Πλάτωνα που έχω δημοσιεύσει στο φόρουμ http//www.astrovox.gr/forum/album_pic.php?pic_id=479

Χρησιμοποιώντας το ίδιο set up όταν θέλω να φωτογραφίσω ένα πλανήτη π.χ. το Δία δεν υπάρχει πρόβλημα. Όλα δουλεύουν ρολόι.

Κάθε σχόλιο είναι ευπρόσδεκτο.

Ευχαριστώ,

Κώστας

“The fault, dear Brutus, is not in our stars, but in ourselves, that we are underlings.”

― William Shakespeare, Julius Caesar

ALBIREO OBSERVATORY

Αlbireoobservatory

Δημοσιεύτηκε

Κώστα, το πρόβλημα με τη σελήνη είναι ότι έχει χαμηλή επιφανειακή λαμπρότητα και όταν αυξηθεί πολύ η μεγέθυνση γίνεται πολύ αμυδρή και οι λεπτομέρειες που φαίνονται μειώνονται αντί να αυξάνονται.

Τα υπόλοιπα είναι θέμα ορατότητας.

Και ξέχασα, το πιο σημαντικό, χρειάζεσαι μεγαλύτερο τηλεσκόπιο!

Δημοσιεύτηκε

Εχετε προσπαθησει να φωτογραφησετε σε τετοιες μεγεθυνσεις την επιφανεια της Σεληνης με την Canon EOS 300D ρυθμιζοντας το ΙSO κ τον χρονο εκθεσης (οχι video) ? Αν ναι ειχατε το ιδιο παλι αποτελεσμα?

Παντως κ γω ειχα αντιμετωπισει τα ιδια προβληματα σε τοσο μεγαλες μεγεθυνσεις (τοσο θολη εικονα μετα την επεξεργασια video απο την ψηφιακη μου,σχεδον σε ολες τις φωτο) οταν ειχα παρατηρησει με ενα παλιο διοπτρικο 12'' στην Αγγλια αλλα πιστευω οτι εφταιγε η αναταραχη την ατμοσφαιρα κ το οτι κραταγα την μηχανη μπροστα απ το προσοφθαλμιο με τα χερια..Να φταιει αραγε και αυτο που λετε κυριε Χασιωτη?

Φιλικά,

Παναγιώτης Αντωνόπουλος

Δημοσιεύτηκε

Η άποψή μου αφορά την ToUcam γιατί αυτήν έχω χρησιμοποιήσει.

Όσο για την EOS δίνει τέλεια αποτελέσματα στις μικρές μεγεθύνσεις, αλλά νομίζω ότι στις μεγάλες θα εξακολουθεί να υπάρχει το πρόβλημα της θαμπάδας λόγω της κακής ορατότητας. Αυτό όμως μπορεί να ελεγχθεί και αν κοιτάξουμε τη σελήνη μέσα από προσοφθάλμιο σε υψηλές μεγεθύνσεις.

Ένα μεγαλύτερο Νευτώνειο ή SCT σαφώς θα δώσει ευκρινέστερη εικόνα, σε καλές συνθήκες ορατότητας όμως.

Δημοσιεύτηκε

Ηλία και Παναγιώτη,

Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Θα πειραματιστώ με την 300d και τη philips web cam στη φωτογράφιση χαρακτηριστικών της σελήνης σε υψηλές μεγανθύνσεις. Όταν έχω κάποιο νέο θα το ανακοινώσω.

Πάντως έχω καταλάβει ότι η φωτογράφιση της σελήνης σε υψηλές μεγενθύνσεις είναι σκέτη πρόκληση.

Να περνάτε καλά,

Κώστας

“The fault, dear Brutus, is not in our stars, but in ourselves, that we are underlings.”

― William Shakespeare, Julius Caesar

ALBIREO OBSERVATORY

Αlbireoobservatory

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης