ptolemeos Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 17, 2010 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 17, 2010 Φίλε Θανάση Το να αποκαλούμε την Αστρονομία "Θεμελιώδες μάθημα" επειδή μας αρέσει.......έ είναι λιγάααακι ακραίο. Καλό είναι να έχουμε στο νού μας ότι για κάθε έναν απο εμάς που μας αρέσει, υπάρχουν καμιά εκατοστή που....χέστηκαν κιόλας δηλαδή.Ας μάθουν πρώτα τα παιδιά μας να μιλάνε και να γράφουν χωρίς τα μυριάδες λάθη, ας μπορούν να πάνε απο την Αθήνα στη Καρδίτσα χωρίς να περάσουν απο την Κόρινθο, και δεν πειράζει, αστρονομία μπορούν να μάθουν και μετά! Φίλε Δημήτρη συμφωνώ στα όσα λές! Ειδικά στο να ξέρουν τα παιδιά μας να μιλάνε σωστά και να έχουν πλούσιο λεξιλόγιο. Με τη καλή χρήση της γλώσσας αποφεύγετε και η χρήση βίας! Αλλά, (προφανώς δε το διατύπωσα σωστά), θεμελιώδη μαθήματα εννοώ τα μαθηματικά, φυσική, και χημεία, όχι την αστρονομία που αυτήν μπορεί κανής να τη μάθει, όποτε θέλει, και αν θέλει! Κάποιος όμως δε θα καθήσει στα 40 ή στα 50 να μάθει μαθηματικά, επειδή το θέατρο του άρεσε πιο πολύ ή ήταν "εύκολος" ο καθηγητής, για να περάσει το μάθημα να τελειώνει! Εκεί είναι η ένστασή μου, ότι θα διδάσκοντε οι μαθητές, δευτερεύοντα μαθήματα, εις βάρος, βασικότατων! Τώρα για την αστρονομία όντος! Για πολλούς είναι το απολύτως περιττό μάθημα! Όποιος του αρέσει, την μαθαίνει καλύτερα, απ΄ότι στο υποχρεωτικό διάβασμα του σχολείου. ....τὸν ἥλιον εἰς ἐξουσίαν τῆς ἡμέρας, τὴν σελήνην καὶ τοὺς ἀστέρας εἰς ἐξουσίαν τῆς νυκτός....Ψαλμός 135
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΟΦΟΥΛΗΣ Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 17, 2010 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 17, 2010 Δημήτρη, συμφωνώ απόλυτα. Δεν υπάρχει άχρηστο μάθημα. Δεν μετάνιωσα ποτέ για ό,τι έμαθα, μόνο για εκείνα που δεν έμαθα ή δεν τα έμαθα σωστά. Από την άλλη πλευρά, ναι μεν το σχολείο μου έβαλε κάποιες βάσεις, αλλά το διαδίκτυο με έμαθε πολλά περισσότερα τα τελευταία 15 χρόνια. Δεν θα είχα ποτέ τόσα χρήματα ή χώρο ή χρόνο να βρω, να στιβάξω, να αγοράσω τόσες πληροφορίες, βιβλία, μουσικές, ταινίες, εικόνες, όσες μου έδωσε το μέσο αυτό, την τελευταία διετία ειδικά για την αστρονομία. Όμως οι αναμνήσεις από τα σχολικά μαθήματα με έκαναν να θυμάμαι πως η αστρονομία είναι κάτι σημαντικό ώστε να ανάψει κάποτε η φλόγα. Καθώς η εκπαίδευση γίνεται όλο και πιο τεχνική και εξειδικευμένη (εγώ ας πούμε έχω πτυχίο- ειδικότητα- ειδίκευση και εξειδίκευση), και βασιλεύει ο ρεντουκτιονισμός, η δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι η τελευταία ευκαιρία να έρθεις σε επαφή με όλους τους κλάδους της γνώσης και να διδαχθείς το σκέπτεσθαι, το απολαμβάνειν, το αναζητείν. Όλα χρειάζονται, να ξέρεις πως υπάρχει θέατρο, αστέρια, απολιθώματα, γονίδια, επιρρήματα, ιστορία σε κάθε πέτρα, χυμός σε κάθε φύλλο, έννοια σε κάθε λέξη, δημιουργία, έρωτας, ομορφιά, δεινά, χρόνος, κοινωνίες, συμπεριφορά, αρμονία. Έπειτα μπορείς να εστιάσεις εκεί που θέλεις και μπορείς, όταν μπορέσεις και θελήσεις, δια μέσου της δημοκρατίας του διαδικτύου, της θάλασσας των σελίδων, του οργασμού των εικόνων, του θριάμβου των μέσων. Και Αστρονομία και Υποκριτική. Τα ή, τα όχι και τα ούτε με προβληματίζουν εμένα, όχι τα και.Όπως πάντα, εύγλωττος και εύστοχος! Ειλικρινά δεν νομίζω να μπορούσα να τα πω καλύτερα! Φίλε Θανάση, συμφωνώ απόλυτα με το post σου! ΌΛΑ έχουν θέση, όλα και όταν με το καλό, ξεδιαλέγεις το καλύτερο Δημήτρης
ptolemeos Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 17, 2010 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 17, 2010 Δημήτρη, συμφωνώ απόλυτα. Δεν υπάρχει άχρηστο μάθημα. Δεν μετάνιωσα ποτέ για ό,τι έμαθα, μόνο για εκείνα που δεν έμαθα ή δεν τα έμαθα σωστά. Από την άλλη πλευρά, ναι μεν το σχολείο μου έβαλε κάποιες βάσεις, αλλά το διαδίκτυο με έμαθε πολλά περισσότερα τα τελευταία 15 χρόνια. Δεν θα είχα ποτέ τόσα χρήματα ή χώρο ή χρόνο να βρω, να στιβάξω, να αγοράσω τόσες πληροφορίες, βιβλία, μουσικές, ταινίες, εικόνες, όσες μου έδωσε το μέσο αυτό, την τελευταία διετία ειδικά για την αστρονομία. Όμως οι αναμνήσεις από τα σχολικά μαθήματα με έκαναν να θυμάμαι πως η αστρονομία είναι κάτι σημαντικό ώστε να ανάψει κάποτε η φλόγα. Καθώς η εκπαίδευση γίνεται όλο και πιο τεχνική και εξειδικευμένη (εγώ ας πούμε έχω πτυχίο- ειδικότητα- ειδίκευση και εξειδίκευση), και βασιλεύει ο ρεντουκτιονισμός, η δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι η τελευταία ευκαιρία να έρθεις σε επαφή με όλους τους κλάδους της γνώσης και να διδαχθείς το σκέπτεσθαι, το απολαμβάνειν, το αναζητείν. Όλα χρειάζονται, να ξέρεις πως υπάρχει θέατρο, αστέρια, απολιθώματα, γονίδια, επιρρήματα, ιστορία σε κάθε πέτρα, χυμός σε κάθε φύλλο, έννοια σε κάθε λέξη, δημιουργία, έρωτας, ομορφιά, δεινά, χρόνος, κοινωνίες, συμπεριφορά, αρμονία. Έπειτα μπορείς να εστιάσεις εκεί που θέλεις και μπορείς, όταν μπορέσεις και θελήσεις, δια μέσου της δημοκρατίας του διαδικτύου, της θάλασσας των σελίδων, του οργασμού των εικόνων, του θριάμβου των μέσων. Και Αστρονομία και Υποκριτική. Τα ή, τα όχι και τα ούτε με προβληματίζουν εμένα, όχι τα και.Όπως πάντα, εύγλωττος και εύστοχος! Ειλικρινά δεν νομίζω να μπορούσα να τα πω καλύτερα! Φίλε Θανάση, συμφωνώ απόλυτα με το post σου! ΌΛΑ έχουν θέση, όλα και όταν με το καλό, ξεδιαλέγεις το καλύτερο +10 και στους δύο! Υ.Γ. Και εγώ στο σχολείο δεν έκανα ποτέ αστρονομία! Πιο το πρόβλημα! Ασχολήθηκα μόνος μου! Μπορεί ένα ξερό σχολικό βιβλίο ή ενας άσχετος κμε το θέμα καθηγητής να αντικαταστήσει την ομορφιά του ξάστερου ουρανού, που σαγηνεύει και τον πιο άσχετο με την αστρονομία; ....τὸν ἥλιον εἰς ἐξουσίαν τῆς ἡμέρας, τὴν σελήνην καὶ τοὺς ἀστέρας εἰς ἐξουσίαν τῆς νυκτός....Ψαλμός 135
Στέφανος Σοφολόγης Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 17, 2010 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 17, 2010 ΜΑΚΑΡI όταν πήγαινα στο Λύκειο να υπήρχαν τα μαθήματα περί κινηματογράφου και θεάτρου. Δύο από τις πιό επιδραστικές τέχνες στην ανθρώπινη ψυχή και την ανάπτυξή της, αγνοήθηκαν για πολλά χρόνια από τη δύσκαμπτη και ληθαργική, ελληνική εκπαιδευτική αντίληψη (των υπουργείων). Με αφορμή όσα γράφτηκαν πιο πάνω για "σκουπίδια" και άχρηστα μαθήματα, δεν μπορώ να μην εκφράσω την αντίθεσή μου σ' αυτό το σκεπτικό. Κι όσο για τα τηλεοπτικά και μουσικά σκουπίδια για τα οποία ανησυχούμε, είμαι σίγουρος ότι θα γνώριζαν πολύ μικρότερη αποδοχή αν υπήρχε πολύπλευρη παιδεία στο σχολείο και την οικογένεια. Δεν διδάσκεσαι κινηματογράφο ή θέατρο για να γίνεις ηθοποιός αλλά για να γίνεις καλύτερος πρωταγωνιστής της ζωής σoυ. Η πολύπλευρη παιδεία είναι απολύτως απαραίτητη. Η έλλειψή της είναι η πηγή όλων (ΟΛΩΝ) των δεινών που μαστίζουν τις σύγχρονες κοινωνίες. Επίτηδες αναφέρθηκα πρώτα στα παραπάνω για να καταλήξω στο μάθημα της Αστρονομίας. Αν η επίσημη πολιτεία αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της που πηγάζουν από τα παραπάνω και αν διοικείται συνήθως (βλ. πάντα) από αλλωτριωμένους υπαλλήλους-καριερίστες (βλ. υπουργούς/βουλευτές) που έχασαν από χρόνια τις νεανικές τους ευαισθησίες -αν είχαν ποτέ- είναι επειδή προέρχονται και -κυρίως- ψηφίζονται από αυτή ακριβώς την απαίδευτη κοινωνία. Το πρόβλημα συνεπώς ανακυκλώνεται. Έξοδος δεν προβλέπεται αν δεν βρεθούν ψηλά άνθρωποι με ευαισθησίες και οράματα, πολυμαθείς και αποφασισμένοι, που για δεκαετίες θα στρέψουν την προσοχή της πολιτείας στον πρώτο κρίκο της αδύναμης αλυσίδας: στην παιδεία. Εκεί πρέπει να επενδύονται κυρίως οι πόροι και οι δυνάμεις μιας κοινωνίας που θέλει να ευημερίσει και να μετράει κάποτε χαρούμενους ή έστω δημιουργικούς πολίτες κι όχι μόνο ποσά και ποσοστά σε χαρτοφύλακες. Και τότε η Αστρονομία ή ο κινηματογράφος θα βρεθούν (θα βρίσκονται) αβίαστα και σταθερά στην εκπαίδευση... __________Πως θα γίνουν όλα αυτά; Ειλικρινά δεν ξέρω. Η Ιστορία πάντως δείχνει ότι συχνά σημαντική και απότομη πρόοδος έρχεται αφού πρώτα μιά κοινωνία «πιάσει πάτο». Καθόλου αισιόδοξο, το ξέρω... Όμως αν κάποιος αισθάνεται αδύναμος να επηρεάσει τις εξελίξεις στον τόπο του, ας θυμάται ότι δεν είναι καθόλου αδύναμος να επηρεάσει τα παιδιά του.. "Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης "Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης www.a-polaris.org
mixailg Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 18, 2010 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 18, 2010 Να ξεκινήσω με κάτι θετικό μια πρωτοβουλία της εταιρίας αστρονομίας και διαστήματος ΒόλουΝα ιδρύσει σχόλη αστρονομίας, συνεπικουρούμενη από το πανεπιστήμιο Θεσσαλίαςhttp://www.astronomos.gr/blog/61-nea/347-schoolastronomy Επίσης έχει και μαθητικό διαγωνισμό 2010 -2011http://www.astronomos.gr/drastiriotites/mathitikos-diagonismos/332-16-panel-diagonismosΚαι ένα πρόγραμα μαθημάτων αστρονομίας για τη περίοδο 2010-2011http://www.astronomos.gr/blog/61-nea/346-omilies201011 Όσο για το θέμα και τη παιδία σήμερα είναι ανάλογα με τους καιρούς και τις περιόδους Τι θέλουν σήμερα; Επιστήμονες; Η θέλουν φθηνούς θεατρίνους να συνωστίζονται Στα κανάλια των σκουπιδιών για ένα κομμάτι ψωμί; Μας είχαν πη πριν ένα χρόνο ότι θα μας κάνουν Σουηδία και καταντήσαμε μπανανία.Τι θέλουν οι Έλληνες σήμερα να μη φωνάζουν δοκιμασμένη συνταγή και αλάθητη άρτο και θέαμα δοτούς big brother και X fuck tor και άσε τους στη μύρα τους. Δώσε τους κινητά να παραμιλάμε στο δρόμο καλωδιωμένοι. Άλλα ιδανικά είχαμε τότε και κάναμε αγώνες για ψωμί παιδία ελευθερία,Σήμερα τι; Έτσι έχουν τα πράγματα θα κοπούν και άλλα μαθήματα η θα περάσουν σε δεύτερη μοίραλόγο διεθνοποίησης όπως η γλώσσα μας αυτή η ζωντανή αριθμητική γλώσσα την κατάντησαν μονοτονική και greekenglish που είσαι καημένε Δημόκριτε... Πέρασαν και τα χρόνια μου εσεις οι νέοι πρέπει να κάνετε κάτι.να κάνετε την ανατροπή για τα παιδιά σας και για τις γενιές που θα ερθουν.Είμαστε Έλληνες εμείς τους διδάξαμε και αστρολογία και θέατρο και μουσική.Και οχι φθηνά τηλεσκουπίδια. Γεώργιος Ε. ΜιχαήλΜΕΛΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΒΟΛΟΥ www.astronomos.grhttp://amateur-skopelos-observer.blogspot.gr/http://volnet.gr/home/index.html
aktistar Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 18, 2010 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 18, 2010 Θα συμφωνούσα να διδάσκεται το μάθημα της αστρονομίας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, έστω ως εφαρμοσμένη φυσική, εάν το ελληνικό σχολείο είχε ήδη λύσει προβλήματα που θεωρώ πιο σημαντικά. Δυστυχώς αυτά είναι πάρα πολλά. Όμως αξίζει να παρακολουθήσει κανείς αυτόν τον καιρό τη συζήτηση που γίνεται στη Γαλλία για τη διδασκαλία του μαθήματος της φιλοσοφίας από την πρώτη Λυκείου...Ένα μάθημα που δίκαια κάποιοι θεωρούν κατ'εξοχήν "ελληνικό". Θα υπήρχαν στη χώρα μας ικανοποιητικά καταρτισμένοι καθηγητές για να υλοποιηθεί ένα παρόμοιο εγχείρημα; http://www.lemonde.fr/culture/chat/2010/11/18/philosophie-le-temps-de-la-mondialisation_1441622_3246.html#ens_id=1438707
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα