Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Μόλις ανακάλυψα ένα 'πρόβλημα' στον εξοπλισμό μου που αξίζει να αναφερθεί γιατί πιστεύω ότι είναι γενικά άγνωστο. Ωστόσο θα προκαλέσω την παρατηρητικότητά σας ως είδος quiz.

 

(Το ανακάλυψα το Σάββατο όπου άνοιξε για λίγες ώρες ο ουρανός και γι αυτό δεν έγινε Live. Και ευτυχώς γιατί το seeing ήταν πολύ άσχημο.)

 

Παραθέτω λοιπόν ένα gif, με διαδοχικές φωτογραφίες σε Ηα του flame nebula.

 

Το ένα πρόβλημα είναι οι πολλές ανακλάσεις εξαιτίας του λαμπρού αστέρα στα αριστερά.

Ωστόσο δεν με απασχολεί αυτό εδώ.

Κατά την διάρκεια της φωτογράφισης η οδήγηση έγινε με off axis guider συνεχώς κατά την διάρκεια όλων των λήψεων που παρουσιάζονται στο animation.

To τηλεσκόπιο είναι το Meade LX90, SCT (203mm) σε ισημερινή θέση (wedge).

 

Να επισημάνω ότι το πρόβλημα δεν έχει να κάνει με κάποιο μη καλά βιδωμένο τμήμα του εξοπλισμού.

 

Θα μπορούσε να συμβεί σε οποιαδήποτε σύστημα ή στήριξη.

Ο άξονας του αζιμουθίου είναι ο κατακόρυφος στην φωτογραφία.

 

Μπορείτε να δείτε εδώ το animation gif :

 

http://users.uoa.gr/~sph0500072/Autosave-Image--001h.gif

IK Observing System
Δημοσιεύτηκε

Έκανα μια αναζήτηση για αστεροειδείς αλλά το site ή δεν βγάζει τίποτα ή δεν λειτουργεί προς το παρών.

 

Αφήνω ένα ενδεχόμενο να είναι κάποιο τμήμα πχ τηλεοπτικής κεραίας αν και ήταν μακριά από τον ορίζοντα.

 

Παναγιώτη οι άσπρες γραμμές είναι κοσμικές ακτίνες. Αφαιρούνται με clipping στην επεξεργασία.

 

(Πάντως δεν είναι αυτή η απάντηση του quiz, έχει να κάνει με τεχνικό θέμα)

IK Observing System
Δημοσιεύτηκε
Κατ' αρχήν τα "κουλούρια" μοιάζουν με εσωτερικές ανακλάσεις... Δεύτερον βλέπω πως το "κουλούρι" έχει σχήμα ελλειψοειδές μπας και έχει κλίση/μετατόπιση το πρωτεύων κάτοπτρο; έχει mirror lock up το τηλεσκόπιό σου;
Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα Γιώργο. Τα κουλούρια είναι όντως ανακλάσεις. Το ελλειψοειδές οφείλεται όπως πιστεύω στο ότι υπάρχει ελαφρά καμπύλωση του πεδίου με αποτέλεσμα αν η αντανάκλαση είναι κυκλική στο κέντρο, κοντά στα άκρα γίνεται ελλειψοειδής. Το τηλεσκόπιο δεν έχει mirror lock.

 

Αλλά το πρόβλημα που λέω δεν αφορά τις αντανακλάσεις όπως είπα.

 

Αυτό που είναι περίεργο είναι γιατί υπάρχει μετατόπιση μεταξύ των frames εφόσον ο guider είναι κλειδωμένος σε ένα αστέρι, ενώ θα έπρεπε να είναι όλες στα ίδια ακριβώς pixels ακίνητες. Αυτό είναι το ερώτημα.

IK Observing System
Δημοσιεύτηκε

Όχι..η οδήγηση γινόταν σε κανονικό αστέρι. Για να βοηθήσω το φαινόμενο γίνεται σε κάθε στόχο, και προηγούμενες βραδιές.

 

Επίσης δεν είναι μετατόπιση του κατόπτρου όπως ανέφερε ο Γιώργος γιατί :

 

-Η μετατόπιση στην εικόνα είναι κάθετη στην αζιμουθιακή κίνηση , ενώ η μετατόπιση κατόπτρου θα μετέβαλε την εικόνα στον αζιμουθιακό άξονα ή κοντά σε αυτόν.

-Αν υπήρχε μετατόπιση κατόπτρου θα την είχε "σβήσει" ο off axis guider, εφόσον βλέπει από το ίδιο οπτικό σύστημα.

IK Observing System
Δημοσιεύτηκε
Μήπως το πρίσμα του off-axis δεν είναι προσανατολισμένο εντελώς παράλληλα με τον οπτικό άξονα της κύριας κάμερας ; Αλλιώς, το μόνο που μένει είναι κάποιο θέμα διαφορικής κάμψης στον ίδιο τον off-axis. Δεν μπορώ να σκεφτώ τίποτε άλλο...
Δημοσιεύτηκε

Αυτό γίνεται στην αλλαγή του frame και όχι κατα τη διάρκεια της έκθεσης?Γιατί αλίώς θα είχες μικρά trails, υποθέτω. 8-[

Έχω πισμώσει σαν μουλάρι τώρα! :mrgreen:

Άλεξ Λομπάνοβ
Δημοσιεύτηκε
Η διαταραχή της Ατμόσφαιρας

«Μην βαδίζεις απαλά μέσα σε αυτήν την καλή νύχτα – Εξοργίσου, εξοργίσου ενάντια στον θάνατο του φωτός».Do Not Go Gentle Into That Good Night

Dylan Thomas (1914-1953)

Δημοσιεύτηκε

Κύριε Ηλιόπουλε, όχι δεν έχει να κάνει με τον off axis. Αν και πιστεύω ότι ακόμα και να υπήρχε στροφή του πρίσματος, η τελική εικόνα του αστεριού θα είχε σταθερό κεντροειδές άρα θα γινόταν κανονικά η οδήγηση. Εκτός αν το πρίσμα ή η οδηγητική κάμερα εκτρέποταν συνεχώς σε μικρά ποσά, αλλά αυτό δεν συμβαίνει. Ήταν από τα πρώτα που σκέφτηκα και εγώ πάντως..

 

Hunters, Γίνεται συνεχώς, απλά στο πέρας πολλών frame γίνεται πιο εμφανής η κίνηση. Δηλαδή ναι, και κατά την διάρκεια της λήψης υπάρχουν πολύ μικρά trail.

 

Τα trail είναι μικρά και δεν προκαλούν πρόβλημα στην φωτογραφία, ειδικά σε bin2x2.

Αναγκάστηκα να το ψάξω όμως γιατί ήθελα να εκθέσω 40λεπτά σε bin1x1 και εκεί θα ήταν πρόβλημα.

IK Observing System
Δημοσιεύτηκε

Jimkopa, όχι.. Η διαταραχή της ατμόσφαιρας θα είχε χαοτική κίνηση στο οδηγητικό αστέρι.

 

Μια βοήθεια: Προσέξτε την κατεύθυνση της μετατόπισης. Είναι ομοιομορφή;

IK Observing System
Δημοσιεύτηκε
μήπως τότε φταίει η κακή πολική ευθυγράμμιση του τηλεσκοπίου που θα προκαλούσε μια περιστροφή του πεδίου γύρω από το άστρο που χρησιμοποιεί το off axis?
Δημοσιεύτηκε
μήπως τότε φταίει η κακή πολική ευθυγράμμιση του τηλεσκοπίου που θα προκαλούσε μια περιστροφή του πεδίου γύρω από το άστρο που χρησιμοποιεί το off axis?

 

Αυτό είναι !!! =D>

Συγχαρητήρια!

 

Αυτό που πιστεύουν οι περισσότεροι είναι ότι η μέτρια πολική δεν πειράζει εφόσον κάνουμε οδήγηση.

Κανονικά δεν θα πρέπει να διορθώνουμε καθόλου στον Dec άξονα. Με μη τέλεια πολική και guiding και στον Dec άξονα, το αποτέλεσμα είναι αυτό ακριβώς. Το πεδίο περιστρέφεται γύρω από το οδηγητικό αστέρι.

Κάθε Dec διόρθωση από τον guider περιστρέφει το πεδιό !

 

Μπορείτε να το επιβεβαιώσετε αν βάλετε τον κέρσορα του ποντικιού κάτω από ένα άστρο στο πάνω πάνω μέρος της φωτογραφίας και δείτε πόσο μετατοπίζεται. Αν κάνετε το αντίστοιχο για έναν άστρο στο κάτω κάτω τμήμα της φωτογραφίας θα δείτε ότι μετατοπίζεται περισσότερο.

 

http://users.uoa.gr/~sph0500072/Autosave-Image--001h.gif

 

Δηλαδή δεν έχουμε μετατόπιση ακριβώς, αλλά περιστροφή γύρω από τον αστέρα οδήγησης που βρίσκεται έξω από το πεδίο πάνω από την φωτογραφία.

 

Συνεπώς η διδακτική έννοια αυτού του quiz ήταν να δείξει πόσο απαραίτητη είναι η τέλεια πολική ευθυγράμμιση ακόμα και αν κάνουμε οδήγηση. Και ειδικά σε μεγάλες εστιακές όπου η παραμικρή ατέλεια γίνεται σημαντική.

IK Observing System
Δημοσιεύτηκε

Και για την απόδοση του αποτελέσματος, σήμερα μέτρησα το σφάλμα της πολικής στον αζιμούθιο άξονα.

 

Η μέτρηση έδειξε προς έκπληξή μου ~13.6 arcmin !

Αποδείχθηκε ότι χρειάζεται πολύ πιο προσεκτικό τελικό σφίξιμο του αζιμουθίου στην πολική ευθυγράμμιση, καθώς ελάχιστη περιστροφική κίνηση χαλάει το αποτέλεσμα. Χρειάζεται επίσης μεγάλη προσοχή στα ''σκουντήματα'' στο τηλεσκόπιο καθώς μπορεί να προκαλέσουν τέτοιες παρεκτροπές της τάξεως των μερικών arcmin - αρκετά για να δημιουργήσουν πρόβημα - .

 

Έτρεξα την εξίσωση των παραπάνω link και έδειξε ότι για δεδομένα στοιχεία εστιακής, γωνιακής απόστασης οδηγητικού αστέρα κλπ.. η περιστροφή σε μια δεδομένη γωνιακή απόσταση από το οδηγητικό αστέρι για 40 λεπτά έκθεσης θα πρέπει να είναι 4,7 pixel !

 

Όπως μπορείτε να δείτε και στην εικόνα ενός αστέρα στην αναφερόμενη περιοχή, η μέτρηση είναι απολύτως λογική. Λόγω καιρού δεν μπόρεσα να δω και το σφάλμα στο Altitude, αλλά με την πρώτη ευκαιρία θα διορθωθούν με ακρίβεια κάτω των 2 arcmin, καθώς τότε η περιστροφή δεν θα ξεπερνά το 1 pixel (ή 5,4 μικρά) στην 40λεπτη έκθεση, κάτι το οποίο ζητάω.

 

Αν διαβάσετε το άρθρο θα δείτε πώς μπορείτε να υπολογίσετε τις ανοχές που ζητάτε για την φωτογραφία που θέλετε. Για παράδειγμα σε μικρότερες εστιακές ή μεγαλύτερα pixel , καθώς και σε μικρότερες εκθέσεις, η ανοχή της πολικής όταν γίνεται οδήγηση μεγαλώνει. Συνεπώς μπορεί κάποιος να παλεύει να κάνει πάντα πολική κάτω του arcmin όταν η φωτογραφία που θέλει να βγάλει θα ήταν η ίδια με λιγότερη ακρίβεια στην πολική ευθυγράμμιση. Βέβαια καλύτερη ευθυγράμμιση σημαίνει λιγότερες διορθώσεις στην οδήγηση, αλλά είναι καλό να ξέρουμε πόση ακρίβεια χρειαζόμαστε.

 

Τα αποτελέσματα αυτά τα αναφέρω γιατί πολλές φορές κατηγορούμε τις στηρίξεις για την οδήγηση ενώ το πρόβλημα μπορεί να είναι σε κακή πολική ευθυγράμμιση. Χρειάζεται αρκετό ψάξιμο σε κάθε περίπτωση πριν προβούμε σε συμπεράσματα.

Untitled.png.be77a89fdcab5703751ea8103278ae81.png

IK Observing System
  • 3 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Παραθέτω τον ίδιο αστέρα στην νέα 40λεπτη έκθεση μετά την διόρθωση της πολικής.

(H νύχτα είχε καλύτερο seeing, άρα μικρότερο FWHM, γι αυτό ο αστέρας φαίνεται πιο μικρός)

 

Είναι φανερό ότι η περιστροφή πεδίου τώρα είναι ελάχιστη. Μάλιστα αυτή είναι η μέγιστη δυνατή που παρατηρείται μόνο στο αριστερό κάτω άκρο του πεδίου, εξαιτίας της αντιδιαμετρικής θέσης από το πεδίο του guider.

Συγκρίνετε με την προηγούμενη φωτογραφία για να δείτε την διαφορά.

 

Η πολική ρυθμίστηκε με ακρίβεια <2arcmin και τοποθέτησα δείκτη ακριβείας για να μπορώ γρήγορα να επιβεβαιώνω ότι παραμένει σωστή.

test2.png.52b778210a62a8b4f6d2777e6e510357.png

IK Observing System
Δημοσιεύτηκε

Ακριβώς Κώστα ! με το drift align του pempro.

 

Για τον δείκτη απλά τράβηξα με έναν χάρακα και ένα λεπτό στυλό μια γραμμή σε 2 λευκές αυτοκόλλητες ετικέτες. Στη συνέχεια τοποθέτησα την μία σε ένα σημείο του πυλώνα που ''συνορεύει'' με την στήριξη του τηλεσκοπίου και το άλλο πάνω στην στήριξη, με τρόπο ώστε να φαίνεται ότι η γραμμή είναι συνεχής(τα δύο αυτοκόλλητα είναι ακριβώς δίπλα). Έτσι εάν για κάποιο λόγο περιστραφεί έστω και λίγο η στήριξη, οι γραμμές θα πάψουν να είναι ευθυγραμμισμένες και θα μπορώ εύκολα να το επαναφέρω. Νομίζω είναι μια καλή και εύκολη λύση για όσους έχουν μόνιμα setup.

IK Observing System

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης