Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Θα μπορούσαμε και εμείς στο astrovox να κάνουμε κάτι τέτοιο;

http//www.cloudynights.com/category.php?category_id=101

“The fault, dear Brutus, is not in our stars, but in ourselves, that we are underlings.”

― William Shakespeare, Julius Caesar

ALBIREO OBSERVATORY

Αlbireoobservatory

Δημοσιεύτηκε
... ... Δυστυχως εχουμε καταληξει να συζηταμε περισσοτερο για τηλεσκοπια παρα για το τι παρατηρουμε με αυτα.

Γεγονός!

Δικαιολογημένο ίσως, από την άποψη ότι η ερώτηση «τί να αγοράσω» απαντιέται πιό δύσκολα από την ερώτηση «τι να παρατηρήσω», όμως όπως έξω ξαναπεί, είναι καλό να μοιραζόμαστε τις εμπειρίες/εντυπώσεις μας από την παρατήρηση. Το astrovox βοηθάει να μην είναι τόσο μοναχικές όσο παλαιότερα οι ατομικές παρατηρήσεις, αλλά και να παίρνουμε ιδέες ο ένας απ' τον άλλον.

Φιλικά, Στέφανος

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Δημοσιεύτηκε

Στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης πρόσφατα ξεκίνησε ανάλογη προσπάθεια και μάλιστα στις συναντήσεις της Ένωσης στο Αστεροσκοπείο Πεντέλης έγιναν ανάλογες εισηγήσεις.

http://www.astronomia.org.gr/const.htm

Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα σε όλους

Ας κάνω λοιπόν μια ερώτηση σε ό,τι αφορά το τι παρατηρεί κανείς με τηλεσκόπιο.

Καταρχήν σας γνωστοποιώ ότι έχω ένα 8" MEADE LX 200 GPS SCT UHTC και έχω κάνει παρατηρήσεις από Κιθαιρώνα, Κρυονέρι και Πάρνωνα.

Ρωτώ λοιπόν έχει παρατηρήσει κανείς με ανάλογου διαμετρήματος τηλεσκόπιο, δομές σε οποιοδήποτε γαλαξία εκτός από τον πυρήνα και το σχήμα του; Κάποια λωρίδα σκόνης για παράδειγμα ή σπείρες.

Εγώ προσωπικά έχω υποψιαστεί -όχι δει- τις σπείρες στον Μ51 και στον Μ33, αλλά δεν έχω μπορέσει να δω κανένα χαρακτηριστικό όπως πχ. τις λωρίδες σκόνης στους Μ82, Μ64, Μ104 που υποτίθεται ότι είναι από τις πιο εκφανείς κτλ.

Θα ήθελα πολύ να διαβάσω τις εμπειρίες από τις δικές σας παρατηρήσεις πάνω σε αυτό το θέμα

Δημοσιεύτηκε
Θα ήθελα να συμπληρώσω την ερώτηση (για να ξέρω τι να περιμένω από το τηλεσκόπιο μου όταν το πάρω σε σκοτεινούς ουρανούς τώρα που έφυγε το φεγγάρι), παίζει ρόλο στην οπτική παρατήρηση και συγκεκριμένα στη διάκριση σπειρών ο εστιακός λόγος?
Δημοσιεύτηκε

Γεια σου φιλε PORFIRIS,

φυσικα και με ενα 8αρι μπορεις να δεις δομες σε deep sky αντικειμενα ,με την προυποθεση παντα του σκωτεινου ουρανου.

Εγω εχω ενα meade starfinder equatorial 8" και σε διβεβαιω οτι με αυτο το τηλεσκοπιο εχω δει αρκετα πραγματα οσο αναφορα τις δομες σε αρκετα αντικειμενα και μιας και το φερε η κουβεντα σε γαλαξιες.Θα σου πω καποια απο τα πιο εντυπωσιακα που εχω παρατηρησει .

Στον Μ51 οι σπειρες του καθως και η γεφυρα που τον ενωνει με τον γειτονικο γαλαξια του ΝGC 5195, στον γαλαξια της ανδρομεδας φαινονται οι δυο σκωτεινες λωριδες κοντα στον πυρηνα του,στον Μ33 επισης λιγο πιο δυσκολα ομωσ καθως εχει χαμηλη φωτεινοτητα αν και τεραστιος,στον Μ101 με περιφερειακη οραση(και λιγο φαντασια-καθως τον ειχα δει απο ενα 18αρι προηγουμενος)στον ΝGC 4565 την σκοτεινη του γραμμη που ειναι ενα απο τα πιο εντυπωσιακα θεαματα ειδικα απο μεγαλο τηλεσκοπιο στους Μ81/82 δεν εχω καταφερει να δω κατι,στον Μ66 επισης εχω καταφερει να δω κατι,ενας εντυπωσιακος γαλαξιας ειναι και ο Μ100 που σπειρες φενονται και 6",ο ΝGC 5907 στον δρακο ειναι πολυ καλος και θυμιζει τον ΝGC 4565, καποιοι λενε οτι εχουν δει την σκοτεινη γραμμη στον NGC 891 στην ανδρομεδα με 8".... ? εγω οχι.....

καμια φορα τα φιλτρακια βοηθανε για να διακρινεις κατι παταπανω ,παντωσ το σημαντικοτερο ειναι ο σκοτεινος ουρανος(και λιγη φαντασια shock ),

Σιγουρα εχω ξεχασει καποιους ,αλλα αυτους θυμομουνα για ναγραψω....

Δες επισησης και εδω ¨ www.skyrover.net/ds/library.php?cat=8

Φιλικα Νakis D

12\"OrionOptics f/4 λ/10,

Εq6SkyScan Pro,canon 350d(unmodified),Atik1HS,

8"f/6 Meade Starfinder Equatorial Reflector,

NexStar4 Maksutov

70mm Skywatcher(οδηγητικο)

Busnell 4,5\" Equatorial Reflector(το πρωτο μου)

Λοιπα εξαρτηματα...

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης