Jump to content

ερωτηση για τα καινουρια carbon astrograph της skywatcher


Προτεινόμενες αναρτήσεις

τα καινουρια astrograph skywatcher εχουν πολυ καλα οπτικα λογο του οτι ειναι κυριος φωτογραφικα.με ενα 12''καινουριο astrograph skywatcher η παρατηρηση ειναι καλη η' ακομα καλυτερη λογο των καλων οπτικων?γενικα ο γρηγορος εστιακος λογος προσφερεται για σωστη παρατηρηση η' ειναι μονο καλο για φωτογραφιση με τουσ συγκεκριμενους σωληνες?επισης το οτι ειναι φτιαγμενα απο ανθρακονημα προσφερει πολυ καλο contrast.ενα τετοιο οργανο στην αρχη μονο για παρατηρισιακο κ στη συνεχεια για φωτο αξιζει.οποιοσ απαντησει να ριξει βαροσ στο παρατηρισιακο μερος.ευχαριστω 8-[
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Χωρίς να τα έχουμε δει ακόμα, μια ασφαλής υπόθεση που μπορεί να γίνει γι αυτούς τους σωλήνες είναι ότι τα οπτικά τους θα είναι το ίδιο καλά (όχι καλύτερα) με αυτά που έχουν οι άλλοι σωλήνες της εταιρείας ή ελαφρώς χειρότερα: γενικά όσο πιο γρήγορος είναι ο εστιακός λόγος τόσο δυσκολότερο είναι να κατασκευαστούν με ακρίβεια οπτικά, ακόμα περισσότερο οπτικά βιομηχανικής μαζικής παραγωγής. Γι αυτό παλαιότερα αγοράζοντας ένα 6ιντσο νευτώνειο f/8 ήξερες ότι πιθανότατα τα οπτικά του θα είναι "διαμάντι"...

Ένα δεύτερο σημείο είναι ότι τα γρήγορα νευτώνεια (<=f/4) έχουν και μεγάλη κεντρική παρεμπόδιση. Αν αυτοί οι σωλήνες είναι προσανατολισμένοι στην αστροφωτογράφιση οφείλουν να έχουν ακόμα μεγαλύτερο δευτερεύων προκειμένου να μπορούν να "φωτίσουν" πλήρως μεγάλους αισθητήρες με αποτέλεσμα να πεφτει θεωρητικά ακόμα περισσότερο η απόδοση στην οπτική παρατήρηση. Στην παρατήρηση DSO - και μέχρι ενός σημείου - αυτό είναι περίπου αδιάφορο, αλλά στην πλανητική έχει το κόστος του.

Προσωπική μου άποψη είναι ότι ένα νευτώνειο 10-12" γύρω στο f/5, f/5+ είναι ο ιδανικός συμβιβασμός "για όλες τις δουλειές". Στο f/6 η απόδοση βελτιώνεται ακόμα περισσότερο αλλά ο όγκος του σωλήνα ακόμα και στις 10 ίντσες αρχίζει και γίνεται άβολος...

Για τους σωλήνες με ανθρακονήματα: Το θετικό σημείο είναι ότι έχουν μεγαλύτερες αντοχές για γρατζουνιές και βαθουλώματα, ενώ είναι ελαφρύτεροι σε σχέση με τους μεταλλικούς σωλήνες. Έχουν επίσης μεγαλύτερες ανοχές στις αλλαγές θερμοκρασίας αλλά αργούν να "κρυώσουν" σε σχέση με τους συνηθισμένους μεταλλικούς σωλήνες. Από την άλλη μιλάμε για νευτώνεια και όχι για σχεδιάσεις κλειστού τύπου όπου το carbon μπορεί να έχει νόημα. Νομίζω ότι τα ανθρακονήματα στα νευτώνεια είναι περισσότερο αισθητικό θέμα και έχει λιγότερο πρακτικό όφελος σε σχέση με τους συμβατικούς σωλήνες.

Ελπίζω να βοήθησα.

Φιλικά,

Ηλίας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

ευχαριστω παρα πολυ Ηλια.ειμαι στη φαση που θα αγορασω σωληνα κ παρολο που τεινω προς το mak newtonian 190'' ειδα τα καινουργια κ ειπα μηπως ανεβαινα σε ιντσες.εχω μαζεψει αρκετεσ γνωμες για το makαλλα αν γνωριζεις κατι κι εσυ θα το δεχομουν με ευχαριστηση.να εισαι καλα
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μάνο το carbon υπαρχει (και γενικα σε οποιαδηποτε χρηση το δεις στη ζωη σου)

μονο γιατι ειναι το ενα απο τα ποιο ανθεκτικα υλικα με παρα πολυ μικρο βαρος!

για κανενα αλλο λογο!

αν τυχει να βοηθαει και σε καποιο αλλο παραγοντα η φυση του υλικου αυτο ειναι αλλη ιστορια.. αλλα στα τηλεσκοπια δεν πεζει κανενα αλλο ρολο σιγουρα!

αισθητηκα παντος ειναι κοινα αποδεκτο οτι εχει ωραια εμφανιση η ηφη (χρωμα) του.

SK DOB 12'''' :arrow: Όταν πετύχει το CERN και δημιουργηθεί μια μαύρη τρύπα ελπήζω να αλλάξουμε τροχιά για να δούμε πράγματα που δεν ειχαμε φανταστεί... :cheesy:
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Να σου πω αρχικά ότι δεν έχω εμπειρία από mak-newtonian, αλλά το έχει δουλέψει με εξαιρετικά αποτελέσματα στην αστροφωτογραφία ο Άγγελος ο Κεχαγιάς. Θα σου πρότεινα αν δεν το έχεις ήδη κάνει να αρχίσεις με ένα πμ από εκεί :)

Από εκεί και πέρα: πρόκειται για τηλεσκόπιο κλειστού τύπου με όλα τα θετικά και αρνητικά που αυτό συνεπάγεται. Δηλαδή, κλειστά οπτικά (έχεις να ασχοληθείς μια φορά περίπου τα πέντε χρόνια με ένα καθάρισμα της διορθωτικής πλάκας, η οποία έχει ιδιαίτερα σκληρές και ανθεκτικές επιστρώσεις). Η ευθυγράμμιση είναι ακριβώς η ίδια με ένα απλό νευτώνειο. Από την άλλη είναι βαρύ τηλεσκόπιο και κρυώνει αργά. Πρακτικά απαιτεί ισημερινή στηριξη που σημαίνει ότι στην παρατήρηση πολλές φορές ο εστιαστής βρίσκεται σε περίεργες γωνίες, όπως σε κάθε ισημερινό νευτώνειο. Η λύση με τα Willcox rings (1) σε ισημερινές με goto θεωρώ ότι δεν είναι λύση γιατί κάθε μικρομετακίνηση χαλάει τις ρυθμίσεις του goto..

Από εκεί και πέρα το τηλεσκόπιο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και σωστά ευθυγραμμισμένο αποδίδει εξαιρετικά μιας και έχει πολύ μικρή κεντρική παρεμπόδιση και πρακτικά εντελώς flat πεδίο για κάθε εφαρμογή.

 

(1) Αν δεν τα έχεις υπόψη σου κάνε ένα google και θα βγουν πολλές σχετικές σελίδες ..

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

ευχαριστω παιδια.Ηλια για το μακ μου λενε οτι εχει την αποδοση αποχρωματικου τοσο στη παρατηρηση οσο κ στη φωτο.μαλλον παω για εκει μαζι με την eq6.θα δειξει........... :-$
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Είναι εξαιρετικά, αλλά έχουν σοβαρά θέματα που πρέπει να λάβεις υπόψη σου. Συνοψίζοντας: για το διαμέτρημά του είναι πολύ βαρύς σωλήνας, αργή εξισορρόπηση θερμοκρασίας με το περιβάλλον, προβληματικές θέσεις του εστιαστή στην παρατήρηση, πιθανότατα δύσκολο ζύγισμα και ροπές στην αστροφωτογράφηση.

Αν ενδιαφέρεσαι για παρατήρηση DSO βάλε και ως παράμετρο ότι στα χρήματα που ζητάει παίρνεις 12 ίντσες σε νευτώνειο... Η διαφορά παρατηρησιακά από περίπου 8 ίνσες σε 12 είναι τεράστια. Αν πάλι σε ενδιαφέρει η πλανητική παρατήρηση/αστροφωτογράφηση ίσως το 190άρι να είναι πιο κατάλληλο. Πραγματικά αν δεν έχεις μιλήσει με τον Άγγελο που εχει εμπειρία από πρώτο χέρι, κάντο.

Νάσαι καλά και καλές αγορές!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Νομίζω πως εκτός από το λιγότερο βάρος, υπάρχουν και μικρότερες κάμψεις, λόγο πολύ μεγαλύτερης ακαμψίας, σε όλο τον άξονα του τηλεσκοπίου με αποτέλεσμα να μην χάνεται η πoλύ ευαίσθητη ευθυγράμμιση των γρήγορων νευτώνιων. Επιπλέον ο συντελεστής θερμικής διαστολής του είναι ίσος με 1/100 σε σχέση με του αλουμινίου.

Θερμικά, αν και δεν το έχω ψάξει νομίζω, πως τα CF έχουν επίσης πολύ καλές ιδιότητες.

Σπύρος
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης