Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Γεια σας.Θα ηθελα καποιος που εχει skywatcher maksutov-cassegrain να μου πει τις εμπειριες του σχετικα με την αποδοση του .Συγκεκριμενα αν εχει το 127mm το οποιο ειναι πιο προσιτο σε τιμη.Αλλα και για παραπανω διαμετρους.

Απο οσο εχω ψαξει σε forums και εχω διαβασει το συγκεκριμενο τηλεσκοπιο εχει πολυ καλη εφαρμογη για πλανητικη παρατηρηση .Ωστοσο παντου βλεπω οτι υστερει για dso λογω του μεγαλου του εστιακου μηκους σε σχεση με ενα νευτωνιο ιδιας διαμετρου ας πουμε καθως και οι 5 " δεν ειναι και πολυ ιδανικες για παρατηρηση dso.Tα schmid cas που βλεπω οτι προτιμωνται περισσοτερο εχουν ευρυτερο πεδιο στις ιδιες ιντσες συγκριτικα με ενα mak-cas?

Δημοσιεύτηκε

Πολυ ωραιο τηλεσκοπο !

Το προβλημα για παρατηση DSO ειναι η μετρια διαμετρος του .Αν σε ενδιαφερει μονο η παρατηρηση με τα ιδια χρηματα αγοραζεις ενα 8" dob .

Αν θελεις να συνδυασεις και πλανητικη και DSO κοιτα και το 6" Νευτωνιο της Skywatcher .

Υπαρχει σε 2 εκδοσεις .Με εστιακο λογο 5 ή 8 . Το f/8 κανει καποιες ροπες στην EQ3-2 .

Το f/5 θα σου δωσει μεγαλυτερο οπτικο πεδιο , που συνηθως θες στα DSOs ,τουλαχιστον στην αρχη για να τα εντοπιζεις .Μετα αυξανεις τη μεγεθυνση και μειωνεις το οπτικο σου πεδιο , αναλογα με αυτο που θες και τα προσοφθαλμια σου .

Το 5" Mak-Cas. της Skywatcher εχε εστιακη 1500mm( αν θυμαμαι καλα) .

Το 5" Schmidt-Cas. της Skywatcher εχε εστιακη 1250mm .

Πολυ μικρη η διαφορα στο οπτικο σου πεδιο ( δεδομενου οτι χρησιμοποιεις τον ιδιο προσοφθαλμιο ) .

Τα πάντα ειναι Μαθηματικά.
Δημοσιεύτηκε
Ευχαριστω για την απαντηση.Βασικα για παρατηρηση ενδιαφερομαι(τοσο dso οσο και για λιγο πλανητικη ) ωστοσο ψαχνω κατι λιγο πιο βολικο στο μεγεθος και σκεφτομουν το συγκεκριμενο τηλεσκοπιο.Αλλιως θα ειχα καταληξει απο καιρο σε ενα dob8 .Ανησυχω μηπως λογω μεγεθους(ειναι λιγο σαν μπαζουκας) το αμελησω.Ωραιες οι ιντσες αλλα αν δν τις χρησιμοποιω τι να τις κανω.Προς το παρον εχω κιαλια κ μου εχουν δωσει αρκετες ωρες ευχαριστησης στα αστερια :D . Ισως και ενα 6" Νευτωνιο να ειναι βολικο.
Δημοσιεύτηκε

Βασικά έχω το 6'' νευτώνιο f/8 της Skywatcher. Μάλιστα έχω τόσο dobsonian, όσο και ισημερινή βάση. Μπορώ να σου πω ότι είμαι απόλυτα ευχαριστημένος με την απόδοση του, όπως όμως σωστά παρατήρησες είναι λίγο μπαζούκας... Αν μιλάμε για μεταφορά από π.χ. την πόλη στο εξοχικό δεν είναι ότι βολικότερο. Αν μιλάμε όμως για μεταφορά από το δωμάτιο στο μπαλκόνι, η dob λύση ίσως αποδειχθεί περισσότερη βολική από όσο φαντάζεσαι.

Επειδή κι εγώ ήθελα ένα φορητό τηλεσκόπιο κάποια στιγμή (που να μπορώ να πάρω εύκολα στο εξοχικό ή σε σύντομες εκδρομές), είχα σκεφθεί κι εγώ την περίπτωση του mak127. Επειδή όμως είχα το 6ιντσο και δεν είχε νόημα να έχω 2 "ανταγωνιστικά" τηλεσκόπια, προτίμησα κάτι άλλο. Αν δεν είχα το 6ιντσο όμως, πιθανώς να είχα καταλήξει στο mak. Σαν πρωτάρης άλλωστε δεν θα πήγαινα για γαλαξίες mag 14, υπήρχαν τόσα λαμπρά dso τα οποία φαντάζομαι ότι το mak τα καλύπτει μια χαρά. Πάντως το τελευταίο καλύτερα να στο επιβεβαιώσει ο φίλος βολλιώτης (αν κατάλαβα καλά πως έχει εμπειρία από mak).

Νίκος Κουρούνης

Celestron C8 XLT

Helios Apollo 15X70

Vixen Ultima 7X50

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης