Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε
γεια σας θα ηθελα να ρωτησω ποια απο τα δυο προτιματε για φωτογραφηση με ccd μεσαιου αλλα και μεγαλου αισθητηρα και γιατι?η στηριξη που θα μπει πανω θα ειναι η heq5 pro.βλεπω οτι συχνα πυκνα το vc200l πωλειται και δεν ξερω τον λογο εαν ξερει καποιος να μου πει!
Δημοσιεύτηκε

Μιας και κατέχω το VC200L απαντάω:

VC200L: Corrected catadioptric telescope

To vc200l διαθέτει πολυ καλά οπτικά (για την τιμή του). Επίσης είναι πλήρως διορθωμένο από κόμη καμπύλωση πεδίου και χρωματική εκτροπή (τουλάχιστον για αισθητήρες ccd 3/4 που έχω δοκιμάσει). Είναι μια πολύ καλή επιλογή για μεσαίου μεγέθους αισθητήρες.

Μειονεκτήματα: Παρουσιάζει μερικό vignetting ιδιαίτερα με τη χρήση του focual reducer (το κάνει f6.4/1280mm από f9/1800mm) και με μεγαλύτερα ccd. Αυτό όμως διορθώνεται με τη χρήση flats. Με μικρότερα ccd π.χ atik314l το vignetting είναι αμελητέο.

Ο focuser του αν και σταθερός , σε μεγαλύτερες και πιο βαριες ccd/filters/wheel ( > 2kg) μπορεί να έχει flexure. Με τη χρήση πάντως του focal reducer η εστίαση είναι πολύ μπροστά, άρα ο focuser δεν κάνει μεγάλη διαδρομή. Επίσης σχετικα με το focuser επιβάλεται η αγορά του dual focuser 1:10 της vixen για καλύτερο έλεγχο/ρύθμιση και σταθερότητα.

Το πιο σημαντικό μειονέκτημα του είναι η μπάρα στήριξης του. Προσθέτει σημαντικό flexure λόγω του βάρους του. Μία λύση είναι ή αγορά δαχτυλιδιών και 3'' plate ώστε να εξαλειφθεί αυτό το φαινόμενο. Η χρήση off axis guider είναι μια εναλλακτική πιθανότητα.

Ένα πιο μικρο μειονέκτημα είναι ότι διαθέτει το viewfinder του κάπως πλάγια και στο σωστό και ακριβές ζύγισμα του DEC δεν έχεις το σωστό κέντρο βάρους με αποτέλεσμα να εκτρέπεται προς το δεξιά. Δεν έχω δεί πάντως άσχημα αποτελέσματα στην οδήγηση.

Κάτι που με ενόχλούσε αρκετα ήταν πως η αράχνη είναι αρκετά παχιά κάτι που κάνει τα μεγάλα άστρα ρομβοειδή. Με νέα αράχνη η πείραγμα της υπάρχουσας τα spikes τως άστρων είναι πολύ καλύτερα.

Έρχεται collimated από την εταιρεία και γενικά πολύ δύσκολα χάνει το collimation του. Εάν όμως βάλεις χέρι είναι πραγματικός ΠΟΝΟΣ μέχρι να καταλλάβεις τι γίνεται. Εμένα μου πήρε 6 μήνες και βασανίστηκα για να το φέρω εκεί που ήθελα.

Σχετικά με το RC GSO.

Πιο νέα κατασκευή. Τύπος RC.

Το collimation του είναι αρκετά πιο εύκολο (για το 10αρι , για το 8αρι έχω ακούσει ότι και εκεί έχει δυσκολίες)

Ο focuser που έχει είναι απαράδεκτος, προθέτει flexure και κάνει αντανακλάσεις. Πολλοί τον αλλάζουν με άλλους καλύτερους π.χ starlight.

Η αράχνη του είναι αποδεκτή και σαφώς καλύτερη και πιο λεπτή απο του vixen.

Τα οπτικά του είναι καλά αν και νομίζω ότι του vixen τελικά είναι καλύτερα.

Η στήριξή του είναι 3'' κάτι που το κάνει αρκετά σταθερό! Επίσης διαθέτει μπαρά και στην πάνω μεριά ώστε να μπορείς να τοποθετήσεις δευτερεύον τηλεσκόπιο, finder και στο σωστό σημείο ζύγίσματος.

Η HEQ5 Pro είναι αξιοπρεπής και για τα 2 τηλεσκόπια. Σε περίπτωση που θές όμως να βάλεις δευτερεύον τηλεσκόπιο πάνω καλύτερα να χρησιμοποιήσεις την EQ6 ή ακόμα καλύτερα την Ioptron IEQ45.

Αν ήταν να επιλέξω εγώ τώρα θα πήγαινα για το RC με καλύτερο focuser.

Δημοσιεύτηκε
μια ερωτηση σχετικα με το ζυγισμα. διαβαζα review σχετικα με το gso και λενε οτι υπαρχει προβλημα στο ζυγισμα της αποκλισης λογω πισοβαρου σωληνα (προς τον εστιαστη). εσυ που εχει το visac και ειναι σχεδον στο ιδιο βαρος εχεις προβλημα με την βαση που εχεις;

Φιλικά Κώστας

http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης