jimmy Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 1, 2005 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 1, 2005 Για σας Φίλοι, Σε καμια 10ρια μερες θα έρθει το πρωτο μου τηλ/πιο (orionoptics 250χιλ.) και επειδή μου περισσέυουν καποια χρήματα είπα να πάρω ενα nagler της tele vue.Τί δεν κατάλαβα, Το focuser του τηλ/πιου ειναι 1,25 άρα μπορώ να βάλω μόνο ¨τετοια¨πρωσοφθάλμια.Υπαρχει τρόπος να βάλω είτε 1,25 είτε 2 στον ίδιο focuser? μπορείτε να μου δώσετε λίγες πληροφορίες για το focuser γενικά?
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 1, 2005 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 1, 2005 Οχι δεν μπορεις να βαλεις 2" εκτος και αν αλλαξεις εστιαστη. Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Starguider Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 2, 2005 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 2, 2005 Καλημέρα, από τη διάσταση καταλαβαίνω ότι πρόκειται για Νευτώνειο, καλορίζικο. Έχω την εντύπωση ότι τα τελευταία χρόνια τα Νευτώνεια με μεγάλη διάμετρο έρχονται με 2" εστιαστή και με έναν αντάπτορα για 1,25" προσαρμοσμένο πάνω σε αυτόν προκειμένου να φιλοξενούνται τα 1,25" προσοφθάλμια που δίνει μαζί ο κατασκευαστής. Μήπως συμβαίνει κάτι τέτοιο? It's just an idea... Μαρίνος - Starguiderhttp://uk.geocities.com/starguider1/astro Φιλικά, Μαρίνος - Starguiderhttp://uk.geocities.com/starguider1/astro.htm
Michalis Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 2, 2005 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 2, 2005 Kalimera jimmy, sou euxomai ta kalutera gia to neo sou thleksopio!! Erxetai kia mena aurio to diko mou... OrionOptics 10¨,Dobs, labda/6/ Hilux. Opote einai aderfakia me to diko sou!! Gia na mporeis na xrisimopoiiseis 2¨ prosof8almia prepei na exeis anagastika 2¨ focuser. Ston 2¨ focuser fusika mporeis na baleis 1,25¨prosof8almia arkei na exeis ena antaptora... To anapodo den ginetai ...Exe upopsi sou bebaia oti ta 2¨ prosof8almia einai kai kata polu akribotera kai barutera apo ta 1,25¨.Prosferoun bebaia megalutero pedio ,alla axsizei?? xsero go? Isos sto mellon balo kanena 2¨ focuser... A, xsexasa na sou po oti an exeis 2¨ focuser mporeis na baleis kai ta binoview ... (O Stefanos 8a ta pei kalutera, mias kai exei OrionOptics, 2¨ focuser, kai binoview... ) Filika Michalis... Δωρεάν ενέργεια για όλους...Φτάνει πια η εξάρτηση από το πετρέλαιο.
jimmy Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 4, 2005 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 4, 2005 Ευχαριστώ Φίλοι, Μάλλον θα αλλάξω σύντομα το focuser. Όσο για αστροστάτη υπάρχει καποια πρόταση?
ngc4565 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 4, 2005 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 4, 2005 Φίλε Jimmy, καλορίζικο το νέο τηλεσκόπιο. Συνήθως, μπορείς να ρωτήσεις την Orion Optics να βελτιωση το focuser από 1,25 σε 2inch. Πρέπει να κοστίσει λιγότερο εάν η Orion αλλάξει το focuser. Και θα είστε βέβαιοι ότι εγκαθίσταται κατάλληλα. Τηλεφωνήστε να δείτε εάν μπορούν να κάνουν την αλλαγή προτού σου στείλουν το τηλεσκόπιο. φιλικα-Frank Φιλικά, Frank http://www.oaog.ca/ http://www.rascmontreal.org/ "Imagination is more important than Knowledge"
Στέφανος Σοφολόγης Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 4, 2005 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 4, 2005 Φίλε Jimmy, συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση. Κάποιες επιπλέον πληροφορίες γιά τις διαφορές 1,25" και 2" θα βρείς εδώ:http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=991&highlight=%EF%F0%F4%E9%EA%FC+%F0%E5%E4%DF%EF+%F0%F1%E1%E3%EC%E1%F4%E9%EA%FC Έχω τον ίδιο οπτικό σωλήνα, 250mm f/4.8, και πρόσφατα σχετικά τοποθέτησα εστιαστή crayford 2". Η σημαντική βελτίωση ήρθε επειδή ο εστιαστής είναι crayford κι όχι αναγκαστικά επειδή είναι 2". Έχω πολλά εξαιρετικά προσοφθάλμια 1,25" όμως ακόμα δεν έχω χρειαστεί προσοφθάλμιο 2". Σ' αυτόν τον τύπο τηλεσκοπίου (f/4.8 ) έχουμε μεγάλα οπτικά πεδία ακόμη και με φακούς 1.25". Επιπλέον, το μεγαλύτερο ακόμη οπτικό πεδίο που θα έδινε ένας ευρυγώνιος φακός 2" (27-55mm) θα περιείχε σημαντική κόμη στην περιφέρεια του οπτικού πεδίου. Έν ολίγοις, μέχρι τώρα δεν μου έλειψε φακός μεγαλύτερος από 32mm 1,25". Και μάλιστα για το ευρύτερο δυνατό (και ταυτόχρονα ποιοτικό) οπτικό πεδίο σκοπεύω να πάρω μάλλον έναν TeleVue Plossl 32mm (1.25") κι όχι κάτι μεγαλύτερο που θα υπερτονίζει την κόμη. Γιά τους Nagler που ρωτάς, ένας 16mm type 5 κι ένας 9mm type 6 θα αλληλοσυμπληρώνονταν περίφημα για παρατήρηση deep sky με το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο. Ο εστιαστής 2" μου έδωσε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσω το μεγάλο binoviewer της Baader και να εστιάζω με περισσότερο έλεγχο και ακρίβεια μια που είναι τύπου crayford. Άν αλλάξεις τελικά εστιαστή, φρόντισε ώστε το προφίλ του (ύψος σε ανοιχτή και κλειστή θέση) να είναι τέτοιο ώστε να εστιάζουν όλοι οι φακοί και τα αξεσουάρ. Μπορεί να χρειαστεί να τοποθετηθεί πιό κοντά ή πιό μακριά από το άνοιγμα του τηλεσκοπίου, συμπαρασύροντας υποχρεωτικά και το δευτερεύον κάτοπτρο. Φιλικά, Στέφανος "Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης "Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης www.a-polaris.org
Στέφανος Σοφολόγης Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 4, 2005 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 4, 2005 Φίλε Jimmy, συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση. Κάποιες επιπλέον πληροφορίες γιά τις διαφορές 1,25" και 2" θα βρείς εδώ:http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=991&highlight=%EF%F0%F4%E9%EA%FC+%F0%E5%E4%DF%EF+%F0%F1%E1%E3%EC%E1%F4%E9%EA%FC Έχω τον ίδιο οπτικό σωλήνα, 250mm f/4.8, και πρόσφατα σχετικά τοποθέτησα εστιαστή crayford 2". Η σημαντική βελτίωση ήρθε επειδή ο εστιαστής είναι crayford κι όχι αναγκαστικά επειδή είναι 2". Έχω πολλά εξαιρετικά προσοφθάλμια 1,25" όμως ακόμα δεν έχω χρειαστεί προσοφθάλμιο 2". Σ' αυτόν τον τύπο τηλεσκοπίου (f/4.8 ) έχουμε μεγάλα οπτικά πεδία ακόμη και με φακούς 1.25". Επιπλέον, το μεγαλύτερο ακόμη οπτικό πεδίο που θα έδινε ένας ευρυγώνιος φακός 2" (27-55mm) θα περιείχε σημαντική κόμη στην περιφέρεια του οπτικού πεδίου. Έν ολίγοις, μέχρι τώρα δεν μου έλειψε φακός μεγαλύτερος από 32mm 1,25". Και μάλιστα για το ευρύτερο δυνατό (και ταυτόχρονα ποιοτικό) οπτικό πεδίο σκοπεύω να πάρω μάλλον έναν TeleVue Plossl 32mm (1.25") κι όχι κάτι μεγαλύτερο που θα υπερτονίζει την κόμη. Γιά τους Nagler που ρωτάς, ένας 16mm type 5 κι ένας 9mm type 6 θα αλληλοσυμπληρώνονταν περίφημα για παρατήρηση deep sky με το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο. Ο εστιαστής 2" μου έδωσε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσω το μεγάλο binoviewer της Baader και να εστιάζω με περισσότερο έλεγχο και ακρίβεια μια που είναι τύπου crayford. Άν αλλάξεις τελικά εστιαστή, φρόντισε ώστε το προφίλ του (ύψος σε ανοιχτή και κλειστή θέση) να είναι τέτοιο ώστε να εστιάζουν όλοι οι φακοί και τα αξεσουάρ. Μπορεί να χρειαστεί να τοποθετηθεί πιό κοντά ή πιό μακριά από το άνοιγμα του τηλεσκοπίου, συμπαρασύροντας υποχρεωτικά και το δευτερεύον κάτοπτρο. Φιλικά, Στέφανος "Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης "Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης www.a-polaris.org
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 4, 2005 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 4, 2005 Και μάλιστα για το ευρύτερο δυνατό (και ταυτόχρονα ποιοτικό) οπτικό πεδίο σκοπεύω να πάρω μάλλον έναν TeleVue Plossl 32mm (1.25") Οχι Στεφανε!Μην κανεις το λαθος ειναι απαραδεκτος σε κοντα νευτωνια.Ο φιλος Παναγιωτης που παρατηρουμε μαζι τον δοκιμασε στο dob του (10" Skywatcher) και τον βρηκε κατωτερο και απο τον noname erfle μου. Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Στέφανος Σοφολόγης Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 5, 2005 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 5, 2005 Γιώργο, ευχαριστώ για την προειδοποίηση! Μου φαίνεται βέβαια παράξενο γιατί ο Meade Plossl 4000 32mm που είχα, ήταν ήδη πολύ καλός, (και ο αντίστοιχος TeleVue θεωρείται ακόμη καλύτερος στα μικρά f number). Εκτός όταν δεν φορούσα τα γυαλιά μου για τον ελαφρύ αστιγματισμό, οπότε η εικόνα ήταν απογοητευτική (exit pupil 6.7mm, λογικό). Θα ψάξω μήπως έχει κανείς τον ΤV στον Πάρνωνα και θα δοκιμάσω και τον Erfle σου. (Ελπίζω να μας βοηθήσει ο καιρός...). Έχουμε ήδη ένα πολύ καλό μέτρο σύγκρισης, τον απίθανο Ultima 35mm του Βαγγέλη. Φιλικά, Στέφανος "Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης "Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης www.a-polaris.org
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα