Jump to content

ΤΟ ΣΧΗΜΑ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ ΤΟΥ ΓΑΛΑΞΙΑ ΜΑΣ


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ποιο είναι άραγε το σχήμα των άστρων στον γαλαξία μας

(ή ακόμα και στο σύμπαν μας);

 

Προσπαθώ να βρω κάποιον χάρτη ο οποίος να απεικονίζει το τρισδιάστατο σχήμα που πέρνουμε από τις νοητές γραμμές που ενώνουν τα άστρα στον χώρο. Γνωρίζουμε σίγουρα το (δισδιάστατο σχήμα) των αστρικών σχηματισμών όπως αυτό παρουσιάζεται από την προβολή τους με παρατηρητήριο την γη. Πως είναι όμως και το σχήμα των αστερισμών αυτών στον χώρο, όπως θα παρουσιαζόταν σε κάποιον αντικειμενικό παρατηρητή έξω από τον γαλαξία?

 

Μπορούμε άραγε να το βρούμε? Υπάρχει αντικειμενικά? Το ξέρουμε?

 

Ίσως και η γεωμετρική αυτή προσέγγιση να μπορεί να φανερώσει πολλές αλήθειες που ψάχνουμε όλοι μας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αν κατάλαβα καλά, ψάχνεις για ένα χάρτη που απεικονίζει την τρισδιάστατη θέση των γειτονικών αστέρων, όπως περίπου στο γνωστό χρυσό δίσκο που ταξιδεύει μαζί με το Voyager.

http://voyager.jpl.nasa.gov/spacecraft/goldenrec.html

 

Νομίζω ότι κάπου είχα βρεί έναν χάρτη που ταιριάζει στην περιγραφή που δίνεις. Θα ρίξω μια ματιά στο σπίτι το απόγευμα και θα σου απαντήσω.

 

Δεν μπορώ βέβαια να καταλάβω τι συμπεράσματα μπορούν να βγούν κοιτάζοντας το σχήμα που θα δημιουργείται.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Safws kai yparxei antikeimenika trisdiastatos sximatismos sta astra oxi mono sto galaxia mas alla pantou sto sympan. Trisdiastatoi xartes exoun ginei, stin ousia apaiteitai h metrisi tis apostasis tou astrou wste na to kanoume afto, pragma pou ginetai synexeia kai me olo afksanomeni akriveia. An den kanw lathos to redshift dinei trisdiastata sximata an kaneis click panw sto astro epilekseis tin katallili leitourgia. Episis thimamai se ena paidiko vivlio to "Atlas tou sympantos" na dinei ena trisdiastato sxima gia ta kontinotera asteria kai tous kontinoterous galaxies.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Στάμο,

 

Υπάρχει ένας τρόπος να εντοπίσεις τα άστρα σε συγκεκριμένες γεωμετρικές περιοχές μέσα στον γαλαξία και κατ’αυτόν τον τρόπο να αναφερθείς έμμεσα , αν και καταχρηστικά, στην έννοια του σχήματος. Αυτή η μέθοδος έχει σχέση με τον τύπο του άστρου δηλαδή εάν είναι πληθυσμού I ή ΙΙ καθώς επίσης και με την ηλικία τους. Τα άστρα διαφοροποιούνται στις δυο προαναφερθείσες κατηγορίες ανάλογα με την αναλογία των «μετάλλων» (στοιχείων βαρύτερων του υδρογόνου και ήλιου) μέσα στην συνολική μάζα του αστέρα. Αυτή η μέθοδος έχει άμεση σχέση με χρονική περίοδο γένεσης του άστρου σε σχέση με την ηλικία του γαλαξία στον οποίο ανήκει.

Οι αστέρες πληθυσμού I είναι πιο πλούσιοι σε «μέταλλα» και εντοπίζονται κυρίως στις σπείρες του γαλαξία φτιάχνοντας ανοιχτά σμήνη και οι τροχιές τους είναι σχεδόν κυκλικές με το τροχιακό τους επίπεδο να είναι κάθετο στον γαλαξιακό άξονα και να διέρχεται σχεδόν από το μέσο του γαλαξιακού δίσκου.

Οι αστέρες πληθυσμού IΙ είναι φτωχοί σε «μέταλλα» και είναι πολύ γηραιότεροι των άστρων πληθυσμού Ι. Εντοπίζονται κυρίως στην γαλαξιακή άλω και το γαλαξιακό εξόγκωμα (galactic halo and bulge) έχοντας τροχιές με πολύ μεγάλη εκκεντρότητα δηλαδή πολύ ελλειπτικές των οποίων τα επίπεδα είναι τυχαία κατανεμημένα σε σχέση με τον γαλαξία σχηματίζοντας έτσι μια σφαιρική άλω. Αυτού του τύπου τ’αστρα εντοπίζονται κυρίως στα σφαιρωτά σμήνη πάνω και κάτω από τον γαλαξιακό πυρήνα.

Αυτός είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορούμε να μιλήσουμε για σχέδιο στην γεωμετρία των άστρων μέσα στο γαλαξία.

 

Φιλικά Αντώνης

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δεν είναι ο μοναδικός τρόπος αφού φυσικά μπορούμε πρώτα να ασχοληθούμε με την κατανομή και την πυκνότητα των αστεριών στο χώρο (ανεξαρτήτως σύνθεσης) που καθορίζει αν ένας γαλαξίας είναι ελλειπτικός, σπειροειδής, ανώμαλος, αλλά και με τις εντελώς τοπικές συγκεντρώσεις αστεριών που δημιουργούν «σχήματα» στον χώρο του γαλαξία.

 

Το να μιλήσεις για σχήματα δεν είναι καθόλου καταχρηστικό. Αν ο χώρος δεν καθορίζεται μόνο με τις 3+1 διαστάσεις, δεν εμποδίζει να δώσει κανείς ένα συμβατικό (περιορισμένο) ορισμό για την έννοια του σχήματος και κατόπιν να μιλά για σχήματα. Η Φυσική δεν είναι εδώ για να καταρρίπτει ολοκληρωτικά την αισθητηριακή αντίληψη εκείνου που παράγει τη Φυσική ως επιστήμη (του ανθρώπου) αλλά για να συμπληρώσει τα αναρίθμητα κενά της, έστω και με παράδοξο τρόπο. Με λίγα λόγια, το αντιληπτό υπάρχει. Απλώς έχει και πολλές αφανείς ιδιότητες.

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εφόσον ο φίλος μας ζήτησε τρισδιάστατα σχήματα, του υποσχέθηκα να κοιτάξω στο αρχείο μου κι αν βρω κάτι να το δημοσιεύσω.

Έχουμε και λέμε..

 

12lys.gif

 

250lys.gif

 

5000lys.gif

 

Stars.jpg

 

Ελπίζω να σε καλύπτω κάπως.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ενα πολύ καλό πρόγραμμα για 3D απεικόνιση (με έξτρα καταλόγους) είναι το Partiview και μπορείς να το βρείς εδω http://www.haydenplanetarium.org/

Βοσινάκης Ανδρέας

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αγαπητέ Στέφανε,

 

Αυτό για το οποίο έχει έννοια να μιλάμε είναι η σχετική θέση συγκεκριμένων δηλαδή ονοματισμένων άστρων κάτι το οποίο φαίνεται στα πολύ ωραία σχέδια που επισύναψε ο φίλος Odysseus, δεν μπορούμε όμως να μιλάμε για γεωμετρία χωροθέτησης τυχαίων άστρων χωρίς να ψάξουμε να βρούμε κάποια νομοτέλεια που να διέπει και να προκαλεί αυτή την χωρική κατανομή διότι ακόμα και η δήλωση της ύπαρξης κάποιας γεωμετρία υπονοεί την ταυτόχρονη ύπαρξη κάποιου νόμου πίσω απ’αυτήν. Εάν λοιπόν η ερώτηση αναφέρεται σε αμιγώς παρατηρισιακά γεγονότα και όχι στο αν όντως υπάρχει κάποια γεωμετρία τότε έχουμε δικαίωμα να μιλάμε για οποιαδήποτε σχήματα αφού το μόνο που περιορίζει τον παρατηρητή είναι η δημιουργική του φαντασία. Στην αντίθετη όμως περίπτωση πρέπει να ψάξουμε πιο βαθιά και να κάνουμε την ερώτηση μας πιο συγκεκριμένη διότι η απάντηση που θα πάρουμε εξαρτάται ισχυρά από την κλίμακα στην οποία αναφερόμαστε. Έτσι η απάντηση που έδωσα εγώ απαντούσε στην ερώτηση «ποια είναι η πιθανή γεωμετρική κατανομή των άστρων ΜΕΣΑ στον γαλαξία» ενώ αυτά που σωστά ανέφερες εσύ για τους σπειροειδής , ανώμαλους και ελλειπτικούς γαλαξίες απαντούν στην ερώτηση «ποια είναι η πιθανή γεωμετρική κατανομή των άστρων μέσα στον ΔΙΑΓΑΛΑΞΙΑΚΟ χώρο». Αρχικά αυτός ο διαχωρισμός μπορεί να φανεί είτε ως λογοπαίγνιο είτε ως ανούσιος όμως μια πιο προσεχτική εξέταση φανερώνει ότι έχει ουσιώδη έννοια διότι τα φαινόμενα τα οποία διέπουν την γεωμετρική τοποθέτηση στην πρώτη περίπτωση έχουν σχέση με την αστρική εξέλιξη μέσα στον γαλαξία ενώ τα φαινόμενα που διέπουν την γεωμετρική τοποθέτηση στην οποία αναφέρθηκες έχουν σχέση με την γαλαξιακή εξέλιξη και το αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης γειτονικών και συγκρουόμενων γαλαξιών. Όπως είναι προφανές η κλίμακα και τα φαινόμενα-αιτίες είναι εντελώς διαφορετικά.

Δεν θ’αναφερώμουν και δεν θα σας κούραζα με τις αιτίες που προκαλούν την χωροθέτηση των άστρων εάν ο φίλος stamos δεν είχε αναφέρει στην ερώτηση του τα εξής :

«Πως είναι όμως και το σχήμα των αστερισμών αυτών στον χώρο, όπως θα παρουσιαζόταν σε κάποιον αντικειμενικό παρατηρητή έξω από τον γαλαξία?

Μπορούμε άραγε να το βρούμε? Υπάρχει αντικειμενικά? Το ξέρουμε?»

Αυτές οι ερωτήσεις δεν είναι συμβατικές και δεν έχουν σχέση με την προβολική γεωμετρία των σχημάτων και την εμφάνιση τους σε γήινο παρατηρητή αλλά την πιθανή ύπαρξη πραγματικού σχεδίου χωροθέτησης των άστρων.

 

Φιλικά,

Αντώνης

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Οδυσσέα σε ευχαριστούμε πολύ για τις πολύ ενδιαφέροντα σχήματα σου. Μόλις τα άνοιξα και δεν τα έχω μελετήσει ακόμα. Θα καθήσω ννα ασχοληθώ όμως μερισσότερο και θα σου σχολιάσω αν κάτι βρω.

 

Αντώνη

Διάβασα το μύνημα σου πολύ προσεκτικά και πραγματικά νομίζω πως έχεις καταλάβει την ουσία των αρχικών μου ερωτήσεων. Δεν είναι αρκετό στο να παραμείνουμε σε μια απλή στιγμιαία γεωμετρική απεικόνιση των άστρων στον χώρο, αλλά χρειάζεται σίγουρα και η δυναμική τους εξελικτική πορεία στον χώρο αυτό, ώστε να κατανοήσουμε τι πραγματικά συμβαίνει.

 

Προσωπικά πάντως μαζεύω ήδη αρκετό υλικό από τις απαντήσεις για να μπορέσω να δω τι συμβαίνει.

Και έχω την αίσθηση (και την ελπίδα) ότι τα συμπεράσματα μας δεν θα παραμείνουν μόνο στον χώρο της γεωμετρίας ...

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Είχα κατεβάσει αυτά τα σχεδιαγράμματα παλιότερα κατά τη διάρκεια διαφόρων σχετικών αναζητήσεων στο Internet. Ελπίζω να σας βοηθήσουν να βγάλετε τα συμπεράσματά σας.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γειά σε όλους

Υπάρχει κάποιο προγραμμα, λέγεται Celestia, το οποίο δίνει σχετικά καλή τρισδιάστατη απεικόνιση τών αστεριών στο γαλαξία μας, αλλά και της θέσεως του γαλαξία μας σε σχέση με τα νέφη του Μαγγελάνου, τον γαλαξία της Ανδρομέδας και τον Μ33.

Το περιδικό DISCOVERY στο τεύχος του Ιουλίου πρεσέφερε cd rom με διάφορα δωρεάν προγράμματα στο οποίο περιλαμβάνονταν και το Celestia καθώς επίσης και στο NIght at Sky του Μαϊου.

 

Φιλικά

Κώστας

Όλη της τη ζωή μελετούσε το σύμπαν, αλλά είχε παραβλέψει το πιο ξεκάθαρο μήνυμά του.

Για τα μικρά πλάσματα σαν εμάς η απεραντοσύνη του γίνεται υποφερτή μονάχα μέσω της αγάπης.

C. Sagan. Επαφή.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης