3c273 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 29, 2011 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 29, 2011 Από τον κίνδυνο που διατρέχει η υπερσυμμετρία, περάσαμε στις χορδές και στην ουσία των πραγμάτων.Έτσι γίνεται στις ζωντανές συζητήσεις, χωρίς πρωτόκολλα. ΧΒ70Α... Δεν είμαι φυσικός αλλά μου άρεσε η παρουσίαση των χορδών (η καούκα σου όχι μόνο ταξιδεύει αλλά φαίνεται να αντέχει και στα μποφώρ).Μου επιτρέπεις την αναντικατάσταση της λέξης φαντασία με την λέξη ενόραση στην προτελευταία δημοσίευση σου; Επειδή το θέμα αλλά και η επιστήμη της Αστρονομίας ανήκει στις φυσικές επιστήμες θα χρησιμοποιήσω τηα λεγόμενα του S. Hawking:" Κατά την γνώμη μου ο θετικισμός είναι η μόνη δυνατή φιλοσοφία ενός φυσικού, που θέλει να ανακαλύψει τους νόμους του σύμπαντος. Κανείς δεν μπορεί να πει από πριν ποιοι είναι αυτοί οι νόμοι. Αντίθετα, οι επιστήμονες επινούν θεωρίες και μετά τις συγκρίνουν με τα πειραματικά δεδομένα."Η θεωρία των χορδών όσο κομψή και αν είναι στην μαθηματική της διατύπωση (Την οποία βέβαια δεν γνωρίζω) δεν πέρασε την σκληρή κρισάρα της πειραματικής διαδικασίας. Διαφέρει από την πίστη; όχι κατά την γνώμη μου. Πιστεύω να συνόψισα σωστά αυτά που έγραψε ο Τηλέμαχος. (πάντα σαφής και ουσιαστικός)Έφτασε η ανθρωπότητα όμως, στο σημείο να προσπαθεί να επαληθεύσει ή μη την υπερσυμμετρία. Δεν είναι λίγο αυτό. Ελένη τα θέματα που έβαλες είναι πολύ δύσκολα. Αν κατάλαβα καλά το υ.γ.2 του Τηλέμαχου ζήτάς την υπέρβαση από την κοινή λογική που δεν δουλεύει . Να απαντήσω σε κάποια από τα ερωτήματα.Πράγματι, πώς γίνεται να βγάζεις συμπεράσματα για τον κόσμο και την ύπαρξη χωρίς να ξέρεις καν πως αυτή λειτουργεί; Πώς μπορείς να δίνεις συμβουλές και προτροπές για ένα κόσμο που δεν ξέρεις καν πως είναι; Απλά και άνετα θα σου απαντούσα: Δεν γίνεται / Δεν μπορείς Υ.Γ. Ελένη, δεν μπορω να αποφύγω τον πειρασμό να πώ ότι ενώ θεωρούσα ότι σε είχαν κερδίσει οι θετικές επιστήμες βλέπω ότι οι θεωρητικές δεν έχουν πεί ακόμα την τελευταία λέξη. Η Αλήθεια είναι Υπέρλογη!
Tsaprazi Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 30, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 30, 2011 Ουτε εγω κατανοω πως γινεται το βαρυτονιο (και οχι το βαρυονιο) να ειναι εκπροσωπος φερμιονιων και οχι μποζονιων, δηλαδη φορεων δυναμεων. Αλλα, διαβασα (θα ψαξω να βρω το link) οτι ειδικα η βαρυτικη αλληλεπιδραση ειναι συνεπεια της υπαρξης ΜΑΖΑΣ με την οποια ειναι αρρηκτα δεμενη και ως εκ τουτου, ειναι δεικτης Φερμιονικης ΠΥΚΝΩΣΗΣ ........ (!!!!!!!!!!!!!!!!!) Αυτά που έχω υπόψιν μου σχετικά με τη βαρύτητα είναι τα εξής:α) Μία εκδοχή αναφέρει ότι οφείλεται στη βαρυτική αλληλεπίδραση λόγω ανταλλαγής μποζονίων, των φορέων των δυνάμεων και συγκεκριμένα των γκραβιτονίων ή αλλιώς, βαρυτονίων. Όταν δύο σώματα ανταλλάσσουν βαρυτόνια, έλκονται ή απωθούνται μεταξύ τους.β) Κάποια άλλη εκδοχή αναφέρει ότι αυτό που "προκαλεί" τη βαρυτική έλξη είναι η παρουσία μαζών που στρεβλώνουν το χωρόχρονο. Μεγάλες μάζες κάμπτουν το συνεχές και αναγκάζουν τα γειτονικά σώματα να τεθούν σε τροχιά.γ) Τέλος, υπάρχει και η εκδοχή των βαρυτικών κυμάτων. Τα βαρυτικά κύματα είναι διαταράξεις της καμπυλότητας του χωροχρονικού συνεχούς τις οποίες προβλέπει η Γενική θεωρία της Σχετικότητας. (συνήθης εκλαϊκευμένος ορισμός). Και η συγκεκριμένη νομίζω ότι είναι προέκταση της β) για βίαια φαινόμενα και τεράστιες καμπυλώσεις. Κάθε διόρθωση επιθυμητή φυσικά. Υ.Γ. Ελένη, δεν μπορω να αποφύγω τον πειρασμό να πώ ότι ενώ θεωρούσα ότι σε είχαν κερδίσει οι θετικές επιστήμες βλέπω ότι οι θεωρητικές δεν έχουν πεί ακόμα την τελευταία λέξη. Αρχικά, να πω το εξής: Όπως γίνεται αντιληπτό, οι θεωρητικές επιστήμες δεν είναι αντιπροσωπευτικές της επιστήμης της φιλοσοφίας-λογικής. Μάλιστα, δε θα πρέπει να κατατάσσουμε ένα αντικείμενο σε μία επιστήμη ανάλογα με το περιεχόμενό του, αλλά ανάλογα με τον τρόπο σκέψης ο οποίος εφαρμόζεται για την επίλυση των προβλημάτων που παρουσιάζονται σε αυτό. (πχ. Στο βιβλίο της Κοινωνικής Αγωγής της τάξης μου, αναφέρει πως μία συγκεκριμένη ομάδα κοινωνιολόγων, οι στατιστικοί κοινωνιολόγοι, δε θεωρούνται αμιγώς θεωρητικοί επιστήμονες, αφού επεξεργάζονται κοινωνικά πρότυπα με βάση μαθηματικά μοντέλα και σχέσεις πιθανοτήτων, αλλά μαθηματικοί που ασχολούνται με την εφαρμοσμένη εκδοχή της επιστήμης του). Και επειδή συγκεκριμένα η χροιά της συζήτησης είναι κυρίως φιλοσοφική, αλλά και γιατί δεν έχουμε όλοι το ίδιο γνωστικό υπόβαθρο επάνω στο θέμα που συζητούμε, περιοριζόμαστε θέλοντας και μη από την άγνοιά μας. Εξ' άλλου δεν απαγορεύει κανείς σε κάποιο φιλόλογο να ασχοληθεί με τα μαθηματικά, ούτε σε κανένα μαθηματικό να ασχοληθεί με γλωσσικά ζητήματα. (τυχαίοι οι τίτλοι) Ελένη τα θέματα που έβαλες είναι πολύ δύσκολα. Αν κατάλαβα καλά το υ.γ.2 του Τηλέμαχου ζήτάς την υπέρβαση από την κοινή λογική που δεν δουλεύει . Για να καταθέσω κι εγώ αδρομερώς την άποψή μου, πιστεύω ότι κάθε προσπάθεια κατανόησης του κόσμου που μας περιβάλλει σε απειροστά μικρά ή μεγάλα επίπεδα θα απέβαινε άκαρπη. Ωστόσο: Θεωρώ (και είναι μάλλον) εφικτό να μελετήσουμε φαινόμενα ανθρώπινης κλίμακας με μικρές αποκλίσεις, όπως για παράδειγμα τα ηλιακά φαινόμενα. Έχουμε μία καλή εικόνα για τον τρόπο λειτουργίας του Ήλιου, τη χημική του σύσταση και τη φυσική του δομή. Πόσο καλά μπορούμε όμως να γνωρίζουμε το αχανές σύμπαν ή τον μικροσκοπικό κόσμο των ατόμων. Είμαστε από τη φύση μας περιορισμένοι (χωρίς να εμπλέκω την έννοια της μοίρας κτλ., εδώ αναφερόμαστε σε επιστημονικά γεγνότα), είτε λόγω αισθήσεων, είτε λόγω αντίληψης, να μην μπορούμε να "κάνουμε επιστήμη" σε συμπαντικό επίπεδο. Γιατί η επιστήμη εξ' ορισμού απαιτεί πειραματική επαλήθευση και η τάση της εποχής δείχνει να ευνοεί τη θεωρητική θεμελίωση της ανθρώπινης νόησης, παρά την επιβεβαιώση των συλλογισμών μας μέσω παρατηρήσεων και δεδομένων. Δε λέω βέβαια ότι επειδή είμαστε ατελή όντα, δεν πρέπει να επιδιώκουμε να καταλάβουμε την τελειότητα (για τα δικά μας δεδομένα) του σύμπαντος. Και για να κλείσω ελπιδοφόρα, οι οραματιστές είναι αυτοί που πήγαν τον κόσμο μπροστά. Όλοι έχουμε δικαίωμα στην ελεύθερη σκέψη και στην πνευματική πρόοδο. Μέχρι όμως να έχουμε απτές ή τουλάχιστον προσεγγίσιμες αποδείξεις για τις απόψεις μας δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι εξάγαμε συμπεράσματα που περιγράφουν τον κόσμο μας. Life is like riding a bicycle. To keep your balance you must keep moving.Albert Einstein
Tilemachos Athanasiadis Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 30, 2011 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 30, 2011 Καλησπέρα σε όλους. @XB70A Καταλαβαίνω τη δίψα σου για γνώση, μακάρι όλοι οι άνθρωποι να είχαν έστω και ελάχιστη από αυτή την όρεξη να θέλουν να μάθουν πως λειτουργεί ο κόσμος. Απλά θα σου πρότεινα (χωρίς να ξέρω τα ενδιαφέροντα και τις ασχολίες σου) να μελετήσεις και άλλους τομείς της Φυσικής στους οποίους σίγουρα μπορείς να "δουλέψεις" και να προβληματιστείς πολύ πιο ενεργά. Μπορείς να κάνεις για παράδειγμα υπολογισμούς, να μελετήσεις τύπους ή και να προσπαθήσεις να εξηγήσεις κάποιο φαινόμενο πριν το διαβάσεις σε κάποιο βιβλίο. Αυτό απέχει πολυ από τη δημοσιογραφία (αντιγράφω ότι βλέπω στο ίντερνετ) και μπορει να πει κανείς ότι μελετάς Φυσική. Απλή Φυσική αλλά Φυσική!Γενικότερα λοιπόν, (και αναφέρομαι σε όλους) θέλω να πω ότι ασχολούμενος με ένα θέμα πιο πολύ στα μέτρα σου, κάνεις πιο πολύ φυσική απο ότι αν μελετάς το τι λένε τα εκλαικευμένα βιβλία για τη θεωρία χορδών. (και αυτά μια χαρά είναι αλλά μόνο για ανάγνωση-δημοσιογραφική ενημέρωση). @3c273 Συμφωνούμε! Πάντως η θεωρία χορδών διαφέρει από τη πίστη, αλλά όχι πολύ. Θέλω να πω ότι εξηγεί πολλά!! Αφήνει όμως και άλλα αναπάντητα. Έχει όμως αυτοσυνέπεια και μπορεί πράγματι να υπάρχει! Το αν τη δεχτείς η όχι όμως παραμένει στη σφαίρα της πίστης. @Tsaprazi Μάλλον κάτι δεν κατάλαβες ή δεν κατάλαβα καλά. Η τελευταία παράγραφος σου δεν νομίζω ότι συμβαδίζει με το θέμα που έθεσα και για το οποίο σχολίασε ο 3c273. Δεν αναφέρθηκε κάπου η αδυναμία του ανθρώπινου είδους να περιγράψει τον κόσμο. Αναφέρθηκε η αδυναμία σαφούς περιγραφής του κόσμου χωρίς τη χρήση του μαθηματικού φορμαλισμού. Κάτι που δημιουργήθηκε με μαθηματικά , περιγράφεται με μαθηματικά!
Tsaprazi Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 30, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 30, 2011 @Tsaprazi Μάλλον κάτι δεν κατάλαβες ή δεν κατάλαβα καλά. Η τελευταία παράγραφος σου δεν νομίζω ότι συμβαδίζει με το θέμα που έθεσα και για το οποίο σχολίασε ο 3c273. Δεν αναφέρθηκε κάπου η αδυναμία του ανθρώπινου είδους να περιγράψει τον κόσμο. Αναφέρθηκε η αδυναμία σαφούς περιγραφής του κόσμου χωρίς τη χρήση του μαθηματικού φορμαλισμού. Κάτι που δημιουργήθηκε με μαθηματικά , περιγράφεται με μαθηματικά! Με αφορμή το ποστ του 3c273 :Πράγματι, πώς γίνεται να βγάζεις συμπεράσματα για τον κόσμο και την ύπαρξη χωρίς να ξέρεις καν πως αυτή λειτουργεί; απάντησα ότι συμφωνώ, όντως δε γίνεται να βγάζουμε συμπεράσματα, γιατί δεν ξέρουμε πως λειτουργεί ο κόσμος επειδή μας περιορίζει η ανθρώπινη μας ατέλεια. Τώρα, αν παρερμήνευσα το νόημα της δημοσίευσης αυτής, δεν το γνωρίζω, τουλάχιστον μέχρι να διασαφηνίσει την άποψή του ο 3c273. Φυσικά και θα ενδιέφερε όμως να αναλύσουμε το θέμα αυτό ενδελεχώς. Life is like riding a bicycle. To keep your balance you must keep moving.Albert Einstein
XB70A Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 30, 2011 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 30, 2011 Τsaprazi (με ολο το τακτ ..... απο που βγαινει αυτο το nickname ?) Ειναι πολυ σαφεις οι οδηγιες (προς ναυτιλομενους) που μου παρεχεις. Γνωριζω και εγω, οτι τα βαρυτικα κυμματα ειναι η δημοφιλεστερη αποψη περι της ασκησης της βαρυτητας ..... και οτι ειναι φυσικα προεκταση της καμπυλωσης του χωροχρονου. Εαν ομως θελησουμε να συζητησουμε για την πρωτη περιπτωση (ανταλλαγη βαρυτονιων) ΠΩΣ μπορω να εννοησω μια τετοια προσεγγιση ? Σαν "σχοινακια" που τεντωνουν η μαζευουν ? Το περιγραφω απλουστευμενα ! Δεν εχω καταλαβει ακομα πως λειτουργει η εννοια των κλειστων χορδων ωστε να καταλαβω πως, ενδεχομενως, θα λειτουργουσαν τα βαρυτονια (τα οποια ειναι υποθετικα σωματιδια ..... το γνωριζω αυτο). Τηλεμαχε Εβαλα θεμα για μια "πιθανη αποσταση ασφαλειας απο supernova" με τα λιγοστα μαθηματικα που κατεχω ..... και το ποστακι πηγε απατο !!!! Οποτε, ακομα και εκει, που μπουσουλαω λιγο καλυτερα ...... ανταποκριση δεν βρηκα. Και να πω οτι ηταν δυσκολα τα μαθηματικα που χρησιμοποιησα ...... 4*Pi*R^2. Εβαλα θεματακι για "πλυθησμους στο κεντρο του γαλαξια μας" ...... και ΕΥΤΥΧΩΣ υπηρξε ο εκπληκτικος Heal που ειχε την υπομονη να μου βγαλει τα γρασσα απο τα ματια. Καταληξαμε σε ενα νουμερο ... αλλα ΔΕΝ ικανοποιουσε τον ιδιο τον Heal ...... ποσο μαλλον εμενα !!! Οποτε, μετα απο ολα αυτα, ΔΕΝ ξαναβαζω θεματακι για ξερους σκετους αριθμους ...... 1) γιατι δεν ειμαι αλγεβριστης 2) γιατι επιζητω και επιθυμω την συζητηση και ζυμωση αποψεων με οσο το δυνατον περισσοτερα ατομα του φορουμ 3) γιατι μπηκα εδω μεσα για να αφησω την φαντασια μου να πεταξει, οχι να κανω "Επιστημη" η "Φυσικη" ..... γνωριζω ποιος ειμαι και τι φτανω. Ομως, αντιλαμβανομαι οτι σιγα-σιγα, δημιουργω προβλημα ... Ο ενθουσιασμος μου με οδηγει να διατυπωνω αποψεις που εμπεριεχουν πολλες πλανες (για αγεωμετρητους σαν και εμενα). Δεν το κανω για να κομπασω ουτε για να δογματισω αλλα για προκαλεσω ΣΧΕΤΙΚΟΤΕΡΟΥΣ απο μενα .... να αποκαλυψουν την δικη τους διαισθηση για τα πραγματα που συζητιουνται. ΤΗΝ ΔΙΑΙΣΘΗΣΗ ΤΟΥΣ, Τηλεμαχε ....... οχι την βεβαιοτητα τους. Αυτο μου δινει πολυ μεγαλη χαρα, ανεκαθεν μου εδινε. Οταν κοινωνεις ευλαβικα τα χρωματακια της φαντασιας των συνανθρωπων σου ειναι μια απο τις ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ηδονες που κρυβει (ακομα) αυτος ο κοσμος. ΟΜΩΣ ...... τα θεματα προς συζητηση ειναι πολυ δυσκολα (αναντιρρητα) και ο κοσμος του φορουμ (θελω να πιστευω οχι ολος) θελει να προστατεψει τις διατυπωσεις του πισω απο ενα σχετικο ..... ΑΛΑΘΗΤΟ. Οποτε με εφαγε η μαρμαγκα ..... ποιος ειμαι εγω που θα τους υποδειξει να ξεβολευτουν. Ουτε εδρα κατεχω, ουτε ΑΕΙ εβγαλα, ουτε διακυβευω καρριερες και οικογενειες ....... Με μεγαλη μου λυπη ... θα κατσω στην ακρη και θα ρουφηξω το αυγο μου (οπως συστηνεις και εσυ) εφοσον ΣΙΓΟΥΡΑ δεν κατεχω το θεμα που πραγματευομαι ! Δεν ειναι παιδικη χαρα εδω μεσα ... αν και για μερικες στιγμες ... ενιωσα να παιζω με την αμμο μιας απαγορευμενης, αλλα, γαληνιας ακρογιαλιας. I''m the least significant timeline of all timelines.Yet ... I''m the only timeline possible to me !
3c273 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 30, 2011 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 30, 2011 τουλάχιστον μέχρι να διασαφηνίσει την άποψή του ο 3c273. Φυσικά και θα ενδιέφερε όμως να αναλύσουμε το θέμα αυτό ενδελεχώς. Ελένη, τι ακριβώς θέλεις να διασαφηνίσω; Προχωράμε σε ένα δύσβατο μονοπάτι. Αλλά ευχαρίστως να σου πώ την δική μου άποψη. Δεν χρειάζεται βέβαια να σου υπενθυμίσω ότι δεν είμαι ούτε φιλόσοφος ούτε φυσικός (επειδή απέκτησα κάποιο πτυχίο δεν θεωρώ ότι κατέχω ούτε την γνώση της ειδικότητας μου). Στο βαθμό όμως που ο κάθε άνθρωπος διαμορφώνει μια φιλοσοφία ή στάση ζωής ευχαρίστως να απαντήσω στο ερώτημά σου.Για να προωθήσω όμως την συζήτηση και αν κατάλαβα καλά το σημείο που χρειάζεται αποσαφήνιση, είιναι αν γίνεται να εξάγουμε συμπεράσματα για ένα σύμπαν που ουσιαστικά δεν γνωρίζουμε. Συμφωνήσαμε ότι δεν δεν γίνεται. Δεν γίνεται να πούμε ότι έτσι είναι γιατί αυτό γνωρίζω μέχρι τώρα. Γίνεται όμως και οφείλουμε να ερευνούμε, να μαθαίνουμε, να ανακαλύπτουμε. Γιατί παίρνουμε τα τηλεσκόπια μας και ερευνούμε τον ουρανό; Για να πούμε την άλλη μέρα στο αστροβόξ παρατήρησα αυτό το αντικείμενο; Φυσικά θα το πούμε και έτσι θα μαθαίνει ο ένας από τον άλλον. Χωρίς να κάνω διαφήμιση αν δεν το εύρισκα στο ίντερνετ, ίσως να μην είχα τηλεσκόπιο σήμερα. Νομίζω ότι ψάχνει ο καθένας από μας κάποιες απαντήσεις σε θεμελιώδη ζητήματα (συνειδητά ή ασύνειδα)και μοιραία θα εξάγει κάποια συμπεράσματα. Παρατηρούμε και πέρα από το ηλιακό σύστημα γαλαξίες, νεφελώματα, διπλά ή μεταβλητά άστρα και πόσα πράγματα γνωρίζουμε γιαυτά εμείς οι ερασιτέχνες (λίγα ή περισσότερα ο καθένας). Δεν χρειάζεται να ταξιδέψω με διαστημόπλοιο για στο σ του ωρίωνα για να δώ από κοντά και να μετρήσω την βαρυτική αλληλεπίδραση ή τις θερμοκρασίες των αστρων. Παρατηρώντας το από το σπίτι ή σε μία πανελλήνια συνάντηση είναι σαν να πήγα εκεί. Έχει ουσία η επιστημονική γνώση, αλήθεια και ομορφιά μαζί.Επειδή σπούδασα βιολογία δεν γνωρίζω κανέναν άλλο ζωντανό οργανισμό που να διερευνά το σύμπαν. Απέχει όμως από το όλον του σύμπαντος η οποια επιστημονική γνώση και πάντα θα απέχει. Αν πραγματοποιήσουμε μια αντίστροφη βουτιά στον εσωτερικό μας κόσμο, μήπως συναντήσουμε και εκεί τα ίδια τεράστια μεγέθη; Θεωρώ πώς ναι, θα τα συναντήσουμε. Η Αλήθεια είναι Υπέρλογη!
Tilemachos Athanasiadis Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 31, 2011 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 31, 2011 Τηλεμαχε [...] Ομως, αντιλαμβανομαι οτι σιγα-σιγα, δημιουργω προβλημα ... Ο ενθουσιασμος μου με οδηγει να διατυπωνω αποψεις που εμπεριεχουν πολλες πλανες (για αγεωμετρητους σαν και εμενα). Δεν το κανω για να κομπασω ουτε για να δογματισω αλλα για προκαλεσω ΣΧΕΤΙΚΟΤΕΡΟΥΣ απο μενα .... να αποκαλυψουν την δικη τους διαισθηση για τα πραγματα που συζητιουνται. ΤΗΝ ΔΙΑΙΣΘΗΣΗ ΤΟΥΣ, Τηλεμαχε ....... οχι την βεβαιοτητα τους. Αυτο μου δινει πολυ μεγαλη χαρα, ανεκαθεν μου εδινε. Οταν κοινωνεις ευλαβικα τα χρωματακια της φαντασιας των συνανθρωπων σου ειναι μια απο τις ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ηδονες που κρυβει (ακομα) αυτος ο κοσμος. ΟΜΩΣ ...... τα θεματα προς συζητηση ειναι πολυ δυσκολα (αναντιρρητα) και ο κοσμος του φορουμ (θελω να πιστευω οχι ολος) θελει να προστατεψει τις διατυπωσεις του πισω απο ενα σχετικο ..... ΑΛΑΘΗΤΟ. Οποτε με εφαγε η μαρμαγκα ..... ποιος ειμαι εγω που θα τους υποδειξει να ξεβολευτουν. Ουτε εδρα κατεχω, ουτε ΑΕΙ εβγαλα, ουτε διακυβευω καρριερες και οικογενειες ....... Με μεγαλη μου λυπη ... θα κατσω στην ακρη και θα ρουφηξω το αυγο μου (οπως συστηνεις και εσυ) εφοσον ΣΙΓΟΥΡΑ δεν κατεχω το θεμα που πραγματευομαι ! Δεν ειναι παιδικη χαρα εδω μεσα ... αν και για μερικες στιγμες ... ενιωσα να παιζω με την αμμο μιας απαγορευμενης, αλλα, γαληνιας ακρογιαλιας. Αν αυτό αντιλήφθηκες από τα λεγόμενα μου, μάλλον δεν αντιλήφθηκες το τι εννοώ, ίσως να φταίω εγώ σε αυτό. Το μόνο που είπα είναι ότι αυτή η φαντασία που λες θα μπορούσες με μεγαλύτερη επιτυχία να την αναπτύξεις πάνω σε κάποιο άλλο θέμα της επιστήμης. Αυτή είναι η άποψη μου. Δεν είπα τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο. Τα υπόλοιπα δεν ξέρω από που συνέπαγονται..
XB70A Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 1, 2011 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 1, 2011 Τηλεμαχε Εγραψα για τις Χορδες (οτι κατασταλαξε μεσα μου μετα απο δεκα χρονια ενασχολησης) ΟΧΙ για να αποδειξω τιποτα αλλα για να κεντρισω το ενδιαφερον ανθρωπων που ΞΕΡΟΥΝ δεκα πραγματα παραπανω απο μενα. Για να κοινωνισω ... αλλες αποψεις, αλλες γνωμες και ισως αντιγνωμιες. ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΓΙΝΑΝ .... εκτος απο αυτο. Η ΔΕΝ υπαρχουν ατομα που ξερουν περισσοτερα απο μενα για τις Χορδες (γελαμε κλαιγοντας) η ...... ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ να εκφερουν την αποψη τους ..... την ΑΤΕΚΜΗΡΙΩΤΗ αποψη τους !!!!! Τελευταια φορα που κοιταξα κατω απο το Astrovox .... εγραφε .... Η ερασιτεχνικη αστρονομια στην Ελλαδα ....... Ο ερασιτεχνισμος επιτρεπεται και στα post που μπαινουν στην ενοτητα της Aστρονομιας, Αστροφυσικης και Κοσμολογιας ?? (πολυ το τυραννισαμε το θεμα ... οι Χορδες εγιναν μακαρονια κολλημενα στο ταβανι) I''m the least significant timeline of all timelines.Yet ... I''m the only timeline possible to me !
parity Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 1, 2011 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 1, 2011 Τηλεμαχε, το φορουμ που διαφημιζεις στο signature σου θα δουλεψει ποτε? Κριμα που αυτη την στιγμη δεν υπαρχει φορουμ φυσικης οπου θα μπορουσαμε να συζηταμε αυτα τα θεματα...
Tilemachos Athanasiadis Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 2, 2011 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 2, 2011 @ΧΒ70Α Συμφωνώ ότι το κουράσαμε το θέμα. Ο καθένας έχει την άποψη του. @parity Αναβαθμίσαμε το φόρουμ, εγκαταστήσαμε LaTeX κλπ αλλά τελευταία στιγμή μας έβγαλε πρόβλημα ο server. Ευελπιστώ ότι μέσα στον Απρίλιο το φόρουμ θα δουλέυει, πολύ πιο οργανωμένα και σωστά. Μείνε συντονισμένος που λένε.
eπi10 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 7, 2011 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 7, 2011 Πιστευω οτι καποιος πρεπει να ξεκινησει απο τα χαμηλα για να παει στα ψηλα.Αν ομως θελει οπωσδηποτε να μαθει 5 πραγματα για string theory και M-theory μπορει να παρακολουθησει αυτες τις 10 διαλεξεις.Δεν νομιζω οτι υπαρχει κατι καλυτερο απο το συγκεκριμενο για να γνωρισει καποιος σε πρωταρχικο επιπεδο αυτα τα θεματα.
Tilemachos Athanasiadis Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 8, 2011 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 8, 2011 Πιστευω οτι καποιος πρεπει να ξεκινησει απο τα χαμηλα για να παει στα ψηλα.Αν ομως θελει οπωσδηποτε να μαθει 5 πραγματα για string theory και M-theory μπορει να παρακολουθησει αυτες τις 10 διαλεξεις.Δεν νομιζω οτι υπαρχει κατι καλυτερο απο το συγκεκριμενο για να γνωρισει καποιος σε πρωταρχικο επιπεδο αυτα τα θεματα. Like που λενε και στο fb!!
Μοναχική Παρατηρήτρια Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 18, 2011 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 18, 2011 Ερώτηση:Στην θεωρία των χορδών έχει προβλεφθεί το πως οι μονοδιάστατες χορδές ή οι πολυδιάστατες βράνες έχουν προκύψει? Αν όντως ισχύει η θεωρία των χορδών θα ήταν εφικτό και σκόπιμο να αναρωτηθούμε απο τι αποτελούνται αυτές οι "δομές" και πως προέκυψαν?? η θεωρία των χορδών εδώ και δεκαετίες αποδειχθηκε ελλειπής.Παρότι είχε συνεισφορά όπως συμμετρία κατόπτρου (mirror symmetry), σημαντικές ανακαλύψεις στην Θεωρία κόμβων (knot theory) στη μελέτη των χώρων Calabi-Yau κτλ κτλ. είχα δει σε ένα ντοκιμαντέρ πως οι δομές αυτές αποτελούνται από παλλόμενα μονοδιάστατα εκτεταμένα αντικείμενα (χορδές). Οι θεωρίες των κοσμικών χορδών λένε ότι δημιουργήθηκαν αμέσως μετά από τον πληθωρισμό (από το αυτόματο σπάσιμο της βαθμίδας). ~Courage is not the absence of fear but rather the judgment that something is more important than fear. The brave may not live forever but the cautious do not live at all. ..~
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα