p4rasite Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 16, 2011 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 16, 2011 Καταρχήν να χαιρετήσω την όμορφη παρέα του Astrovox , την οποία αν και καιρό γνωρίζω "ξεκοκκαλίζοντας" το forum, δεν μπήκα στη διαδικασία να δημιουργήσω account και να post-άρω. Στο θέμα μας τώρα!! Εδώ και καιρό έχω ένα 80mm SW αχρωματικό και δεν είχα καμία εμπειρία με Νευτώνεια εκτός από ότι εχω διαβάσει στο forum και κάποια guides για collimation που έχουν προταθεί κατά καιρούς.Χτες λοιπόν παρέλαβα τα παρακάτω (κι ευχαριστώ όλους γιατί μέσω των πολλών αναφορών στο θέμα 1ο τηλεσκόπιο - "πάρε ένα dob 8'' - κατέληξα στην αγορά τους) : - SW Dob 8"- Hyperion Zoom 8-24mm- Telrad- Baader Mark III Collimator(Τα σχόλια στην επιλογή των παραπάνω είναι ευπρόσδεκτα και να σημειώσω ότι εκτός από έναν barlow στο μέλλον δεν υπάρχει κάτι στο πρόγραμμα, εκτός κι αν έχετε κάποια καλή πρόταση σαν εμπειρότεροι που είστε ) Αφού λοιπόν συναρμολόγησα τη βάση και το τηλεσκόπιο, έλεγξα το collimation με το laser και η κουκκίδα έπεφτε στον τοίχο απέναντι...Ξεκίνησα λοιπόν από τις 3 βίδες που tiltaroun τον δευτερεύων (αφού όπως φαινόταν από τον εστιαστή δεν χρειαζόταν να πειράξω την κεντρική βίδα). Στην αρχή μάλλον έκανα τελείως λάθος κινήσεις αφού προσπαθούσα για πάνω από μια ώρα να το φέρω στο κέντρο. Το αποτέλεσμα ήταν μετά από 1-1.5 ώρα να τελιώσουν οι μπαταρίες του collimator (καλά μόνο τόσο λίγο κρατάνε??)Σήμερα λοιπόν το πρωί κι αφού αγόρασα καινούριες μπαταρίες κατάφερα να κεντράρω το δευτερεύων και μέσα σε λίγα λεπτά και τον πρωτεύων. Το μόνο θέμα μου είναι ότι το δευτερεύων κάτοπτρο φαίνεται να έχει μια ελαφριά κλίση. Είχα διαβάσει παλιότερα στο "Astrobaby's collimation guide" ότι όταν αυτή η κλίση είναι έντονη πρέπει να γίνει collimation από την αρχή. Μπορείτε να μου πείτε τη γνώμη σας και αν κάποιος μπορεί να μου εξηγήσει σε τι επηρεάζει αυτή η κλίση (π.χ. οπτικά, ασφάλεια δευτερεύοντος). Ίσως τελικά το ότι διάβασα τόσα πολλά περί collimation να με αγχώνει και να με μπερδεύει περισσότερο... Φιλικά, Γιάννης Μέχρι να γίνω 10 χρονών νόμιζα ότι με λέγαν "Σκάσε".....
efxar1sto Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 16, 2011 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 16, 2011 καλως ηρθες στην παρεα μας!δεν εχω Νευτώνιο αλλα η ειδικη θα σε βοηθησουν...Καλο ξεκίνημα!!!
kookoo_gr Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 16, 2011 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 16, 2011 καλοριζικο το τηλεσκοπιο και καλη συνεχεια. οσον αφορα την ευθυγραμμιση μην αγχωνεσε, σε ολουσ σχεδον η πρωτη φορα ηταν μπερδεμα. καταρχας το laser collimator θα πρεπει να εχει και διαβαθμισεις στην ενταση του οποτε βλατο στο χαμηλοτερο ή μεχρι εκει που βλεπεις την κουκιδα για να κραταει περισσοτερο η μπαταρια. για την κλιση που λες τωρα θα προτεινα να βρεις ενα καπακι απο φιλμ απο αυτα που εχουν το μαλακο γκρι καπακι μιας και το κυριως σωμα εχει ακριβως την διαμετρο 1.25 και δεν θα παιζει στον εστιαστη. κοψε τον πατο και κανε μια μικρη τρυπα στο καρουμπαλο που εχει το κεντρο στο καπακι. βαλε στον εστιαστη το φιλμοκαπο και φτιαξε την κλιση του δυετερωοντος εχοντας υποψη οτι πρεπει να δεις σε ισες αποστασεις τα μαυρα κλιπ του κυριως κατοπτρου, οπως γραφουν οι οδηγιες απο το σκοπιο. εαν η κλιση ειναι τελειως εκτος θα χρειαστει να χαλαρωσεις λιγο την κεντρικη βιδα και να περιστρεψεις λιγο με το χερι σου το δευτερευων κατοπτρο μεχρι να δεις τις αποστασεις των κλιπ να ειναι σχεδον ιδιες. μετα παιξε με τις αλενοβιδες για να το φερεις εκει που θες. μολις το κανεις αυτο κοιτα το πρωτευων. μερικες σημειωσεις. θα προτεινα να παρεις ενα chessire collimator και σε συνδιασμο με το φιλμοκαπο να κανεις την ευθυγραμμιση. δεν εχω τιποτα εναντιον των laser αλλα οταν ειχα παρει και εγω δεν με ικανοποιουσε το αποτελεσμα και τελος το αλλαξα με ενα chessire. μπορει να σου πουν επισης οτι υπαρχει και θεμα με την ιδια την ευθυγραμμμιση του laser collimator, για το Μκ ΙΙΙ δεν ξερω να σου πω αλλα για να ελεγξεις την ευθυγραμμιση του laser υπαρχει ενας πολυ απλος τροπος και ειναι εδω http://www.stark-labs.com/craig/llcc/llcc.html εαν δεν εισαι 100% σιγουρος μην πειραξεις το laser γιατι μετα θα παιδευεσε αδικα οταν κανεις την ευθυγραμμιση το βραδυ σε ενα αστερι την κανε την ως εξης. βρες ενα αρκετα φωτεινο αστερι κεντραρε το και μετα με οσο το δυνατον μεγαλυτερη μεγεθυνση μπορεις (8mm απο τον zoom) αφεστιασε προς τα εξω μεχρι να δεις ομοκεντρους κυκλους στο αστερι. η πρωτη φορα ειναι λιγο δυσκολη να το καταλαβεις αλλα οταν το πετυχεις δεν θα το ξεχασεις. εαν η ευθυγραμμιση ειναι ενταξει τοτε οι κυκλοι θα ειναι ομοκεντροι αν η ευθυγραμμιση ειναι εκτος τοτε δεν θα ειναι ομοκεντροι (duh) στην συνεχεια βαλε το χερι σου μπροστα απο τον σωληνα και δες που σκιαζεται το πιο παχυ μερος απο τους μη ομοκεντρους κυκλους. δες πια βιδα ειναι πιο κοντα και σφιξε την ελαφρα. οταν το κανεις αυτο η εικονα θα μετακινηθει απο το προσοφθαλμιο οποτε ξανακεντραρε και επανελαβε την διαδικασια μολις τους δεις ομοκεντρους θα εισαι 99% ενταξει και μενει να δεις την ευθυγραμμιση απο το κυριως κατοπτρο την επομενη μερα. δες και αυτα τα βιντεο (ειναι σε 9 μερη δες τα ολα και πιστευω δεν θα εχεις προβλημα μετα) (οι ομοκεντροι κυκλοι και η σημασια τους) (ειναι απο το gso 8 rc αυτο και το προηγουμενο αλλα η διαδικασια ειναι παρομοια) πρωτου κλεισω οταν κανεις τον ελεγχο και την διορθωση το βραδυ (αλλα και την ευθυγραμμιση κατα την ημερα) δεσε ενα κορδονακι στο χερι σου καθως και στην γωνια του αλλεν (γερα στο αλλεν) ωστε να μην πεσει μεσα στον καθρεπτη και εχεις αλλα τρεχαματα, η ευθυγραμμιση την ημερα για τους ιδιους λογους θα την κανεις με τον σωληνα σε οριζοντια θεση. εναλακτικα μπορεις να παρεις bob's knobs http://www.bobsknobs.com/Newt/page66/SkyWatcher.html για το δευτερευων ωστε να ευθυγραμμιζεις ευκολα και με ασφαλεια. Φιλικά Κώστας http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/
p4rasite Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 16, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 16, 2011 Καλώς σας βρήκα καταρχήν!!! kookoo_gr σ'ευχαριστώ πολύ για τη γρήγορη και περιεκτικότατη απάντηση. Τα βιντεάκια τα έχω δει όλα εκτός από αυτά με το star-test το οποίο θα προσπαθήσω να εφαρμόσω (αν κι έχω διαβάσει ότι θα χρειαστώ πάνω από 200x μεγέθυνση για να δω τους κύκλους ενώ με το 8mm θα έχω 150x αν δεν κάνω λάθος).Επίσης ο mak III δεν έχει ρύθμιση για brightness απ' όσο είδα Από την απάντηση σου όμως συμπέρανα ότι μάλλον δεν εξήγησα σωστά ποιο είναι το περίεργο της υπόθεσης. Καταρχήν έχω κάνει το test με το καπάκι και όλα είναι στη θέση τους (στηρίγματα πρωτεύοντος στις άκρες, πλήρης και κυκλική επιφάνεια ορατή κτλπ.) Η εικόνα που έχω είναι σαν την παρακάτω μόνο που οι κύκλοι στο κέντρο ενώ είναι ομόκεντροι αντί να είναι αριστερά όπως φαίνεται εδώ είναι στην επάνω πλευρά (εικ.2). Επίσης αυτό που λέω για την κλίση του δευτερεύοντος αφορά κάτι όπως στην εικόνα 1 αλλά σε μικρότερο βαθμό. Για αυτό ρωτάω σε τιεπηρεάζει στο πρώτο μου post. Φιλικά, Γιάννης Μέχρι να γίνω 10 χρονών νόμιζα ότι με λέγαν "Σκάσε".....
kookoo_gr Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 16, 2011 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 16, 2011 εαν η κλιση που λες ειναι μικρη και οχι οπως στην πρωτη φωτο που δειχνεις δεν θα εχεις σοβαρο προβλημα στην παρατηρηση και ευθυγραμμιση εφοσον βλεπεις ομοκεντρους κυκλους στο σταρ τεστ (ουτως η αλλως αυτη την δουλεια κανουν τα μικρα βιδακια γερνουν λιγο το δευτερευων), για να το λυσεις ομως αυτο το θεμα απλα χαλαρωσε την σφιχτη βιδα και σφιξε την μακρυα βιδα, ωστε το δευτερεων να ισιωσει. εαν ειναι πολυ εκτος τα κλιπ απο το πρωτευων απλα σφιξε ή χαλαρωσε την κεντρικη βιδα ωστε το δευτερευων να κινηθει μπρος - πισω και παιξε και παλι με τα βιδακια. ο τροπος που ευθυγραμμιζω το δευτερευων, χαλαρωνω ισοποσα τα μικρα βιδακια και στρεφω με το χερι το δευτερευων (προσεχοντας να μην πιασω τον καθρεπτη) μεχρι να δω τα κλιπς απο το πρωτευων σε ιση σχεδον αποσταση, εαν χαλαρωσω πολυ τα βιδακια λογω της βαρυτητας θα μου γερνει και προς τα κατω οποτε το σηκωνω λιγο προς τα πανω, παραληλα σφιγγω σιγα σιγα και κυκλικα τα μικρα βιδακια μεχρι να σταθεροποιηθει το δευτερευων. και μετα τα ρυθμιζω μεχρι να εχω το τελειο αποτελεσμα στην εικονα που βλεπω. οταν τελειωσω σφιγγω την κεντρικη βιδα. αρκετες φορες κραταω το δευτερευων στο σημειο που θελω και σφιγγω τις βιδες. μπορει ο τροπος μου να ειναι λιγο μπακαλιστικος αλλα το τελικο αποτελεσμα ειναι παντα πολυ καλο και δεν εχω προβλημα με τους ομοκεντρους κυκλους ή με την κλιση που λες με βαση την δευτερη εικονα που δειχνεις το πρωτευων θελει ρυθμιση. επισης θα συμπερανω οτι δεν εχεις τραβηξει προς τα εξω τον εστιαστη και φαινεται ο σωληνας του εστιαστη (εκτος και ειναι κακη σχεδιαση ) αυτες οι λεπτομεριες που δειχνεις στην δευτερη φωτο με το laser δεν τις βλεπεις ενω με το chessire τα διορθωνεις αμεσα και με ακριβεια για το σταρ τεστ και με 150χ εισαι καλυμενος με μεγαλυτερη θα εχεις προβλημα στο να ακολουθεις το αστερι. εγω ελεγχω την ευθυγραμμιση με το 10αρι προσοθφαλμιο με αφεστιαση ωστε να καλυπτει το μισο με 3/4 του οπτικου πεδιου αντε και με το 6αρι αμα εχω καλο seeing τελος εχε υποψη οτι επειδη το σκοπιο ειναι f/6, ορικα μπορει να να δεχθει και ενα μικρο σφαλμα στην ευθυγραμμιση Υ.Γ. το gifaκι στην υπογραφη σου ειναι ολα τα λεφτα Φιλικά Κώστας http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/
Τάσος Βράτολης Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 16, 2011 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 16, 2011 Ο Κώστας σου τα είπε πολύ ωραία, όπως πάντα. Να συμπληρώσω να μην ξεχάσεις, όταν πάρεις με το καλό τον barlow, να κάνεις barlowed ευθυγράμμιση με το laser μαζί ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΤΕΥΩΝ ΜΟΝΟ...είναι πολύ πιο ακριβής μέθοδος από οτιδήποτε άλλο για μένα, με ακριβέστατα αποτελέσματα. Δες στο θέμα αυτόhttp://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=11872&highlight=tublug Το laser σκέτο, όντως έχει αρκετά θέματα, με τον barlow μαζί όμως αποκτά άλλη διάσταση!!!Δοκίμασέ το πάση θυσία! «Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
p4rasite Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 17, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 17, 2011 Κώστα :Σ' ευχαριστώ φίλε μου πάρα πολύ για το χρόνο που αφιέρωσες και για τις αναλυτικές οδηγίες που μου έδωσες. Η αναφορά σου στον τρόπο που ρυθμίζεις το δευτερεύον ήταν φοβερά χρήσιμη για μένα και κατάλαβα πως ακριβώς μπορείς να κάνεις διορθώσεις στο κάτοπτρο του δευτερεύοντος. Πράγματι δεν είχα τραβήξει τελείως έξω τον εστιαστή (δεν είναι λάθος το σχέδιο, ούτε είναι και δικό μου, απλά είναι ότι κοντινότερο βρήκα σε εικόνα στο iντερνετ που να μοιάζει με αυτό που βλέπω). Μου λές ότι θέλει ρύθμιση το πρωτεύον αλλά ήταν το μόνο σημείο που μου επέστρεφε την ακτίνα μέσα στην τρυπούλα του laser. Μπορεί να το ξαναπειράξω τώρα μετά τα σχόλια σου. To star-test θα γίνει τις μέρες του Πάσχα που θα μεταφέρω το τηλεσκόπιο σε πιο καθαρό ουρανό (ελπίζω να μας βοηθήσει κι ο καιρός). Υ.Γ. Ευχαριστώ για το σχόλιο (ο House είναι Θεός) μάλλον θα μεταφέρω το gif στο avatar από την υπογραφή γιατί κι εγώ χαμογελάω κάθε φορά που βλέπω τον House να κάνει την προσποίηση Τάσο :Ευχαριστώ για το link και σίγουρα θα το δοκιμάσω μόλις επιτρέψουν τα οικονομικά να πάρω κι έναν barlow Φιλικά, Γιάννης Μέχρι να γίνω 10 χρονών νόμιζα ότι με λέγαν "Σκάσε".....
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα