Kyriakos61 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 12, 2011 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 12, 2011 Καλημέρα σε όλους. Εδώ και 2-3 μήνες έχω ξεκινήσει με την αστροφωτογράφηση βαθέως ουρανού χρησιμοποιώντας το SkyWatcher ED-120 και την Canon 350 Unmodified.Τα αποτελέσματά μου με ικανοποιούν μέχρι τώρα, αλλά σίγουρα χρειάζονται πολλές δοκιμές παίζοντας με τους χρόνους έκθεσης, αριθμό Frames (Light-Dark) και ISO, ώστε να παίρνω όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες από το θέμα που φωτογραφίζω.Ολες λοιπόν οι μέχρι σήμερα προσπάθειες έχουν γίνει από εξορμήσεις στον Κιθαιρώνα γνωρίζοντας όλοι τον πολύ καλό ουρανό (για τα δεδομένα της Αττικής) που έχει.Επειδή όμως δεν είναι και τόσο εύκολο να βρίσκομαι εκεί τόσο συχνά όσο θα ήθελα, τι μου προτείνετε ώστε τουλάχιστον να μπορώ να κάνω κάποιες προσπάθειες και μέσα από την Αθήνα χωρίς να πνιγώ από την φωτορύπανση. Εχω μπερδευτεί λίγο με τα φίλτρα που διαβάζω και γι'αυτό ζητάω τη γνώμη σας. Κυριάκος [/b]
kookoo_gr Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 12, 2011 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 12, 2011 ενα κολπο ειναι να μειωσεις τον χρονο εκθεσης καθε καρε και να παρεις πολλα καρε. επισης σε ουρανο με φωτορυπανση (αλλα και σε σκοτεινο ουρνο) υπαρχει και ενα μεγιστο χρονικο οριο του καθε καρε και μπορεις να το βρεις αν διαβασεις αυτο το αρθρο http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=13544 αλλα δες και εδω http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=14110 (σημειωση τα dark εχουν να κανουν με το να αφιαρεσεις τον θορυβο του συστηματος και οχι με την φωτορυπανση και πρεπει να κυμαινονται γυρω στα 15) για τα φιλτρα φωτορυπανσης αλλοι λενε θετικα και αλλοι αρνητικα σχολια και θα πρεπει να βρεις το φασμα της φωτορυπανσης που εχεις στην περιοχη σου ωστε να διαλεξεις και το σωστο φιλτρο. ομως για αμμεση φωτορυπανση απο κολωνες φωτισμου απο τις οποιες φως φτανει στον σωληνα εγω προτιμω να στησω ενα πανελ που θα μπλοκαρει το φως. τελος μπορεις να επεξεργαστεις το gradient απο την φωτορυπανση και ή να το μειωσεις ή να το εξαφανισεις. παντως η φωτορυπανση ειναι σοβαρο προβλημα και δυσκολα το λυνεις Φιλικά Κώστας http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/
Kyriakos61 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 13, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 13, 2011 Κώστα,σ'ευχαριστώ για την απάντησή σου, θ'αρχίσω να δοκιμάζω μικρές και πολλές εκθέσεις όπως μου πρότεινες μιά και είναι ο πιό απλός αλλά και ανέξοδος τρόπος.Βλέποντας και κάνοντας.....Κυριάκος
Aggelos Kechagias Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 13, 2011 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 13, 2011 Κυριακο σου κανω πασα τι ειχα γραψει στο δευτερο link που εδωσε ο κωστας το οποιο ειναι και το μονο που σε ενδιαφερει μιας και εχεις dslr (τα αλλα ειναι για χρηστες ccd). "Μια επισημανση για χρηστες dslr.Για οσους εχουν dslr μπορουν να στηριχθουν στο ιστογραμμα της καμερας.Δηλαδη στις ληψεις τους κοιτανε να μην ξεπερασει το "βουναλακι" την μεση (να ειναι λιγο πιο αριστερα απο την μεση).Η παραπανω κουβεντα γινεται για χρηστες ccd και ειδικα για αυτους που εχουν φωτορυπανση .Ετσι θα μπορεσουν να βγαλουν ενα καλυτερο συμπερασμα για το ποια πραγματικα ειναι η ανοχη στις ληψεις τους με βαση τον ουρανο που εχουν" Επισης να ξερεις υπαρχουν 3 γνωστα φιλτρα φωτορυπανσης τα οποια ειναι το hutech Idas το lumicon deep sky και το astronomiκ cls.Αν κανεις χρηση φιλτρου θα δεις οτι σου σκουραινει το υποβαθρο και πεταει προς τα εξω το νεφελωμα σου με μειονεκτημα οτι θα χρειαστεις παραπανω χρονο στην ληψη σου.Δηλαδη αν χωρις φιλτρο (οπως εισαι τωρα ) εβγαζες με iso 800 5 λεπτη και το ιστογραμμα σου περνουσε την μεση και καρφωνε δεξια απο την φωτορυπανση τωρα με το φιλτρο θα μπορεις να φτασεις ισως και διπλασιο χρονο (αρα περισσοτερη πληροφορια) και το ιστογραμμα σου να παραμεινει σωστο.Οπως και να εχει εσυ ειτε παρεις φιλτρο ειτε οχι θα κοιταζεις το ιστογραμμα σου και θα τραβας αναλογα. http://pegasusastro.com/
Kyriakos61 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 14, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 14, 2011 Αγγελε, σ' ευχαριστώ κι εσένα για τις πολύτιμες πληροφορίες όσον αφορά τα 3 φίλτρα φωτορύπανσης, αλλά και το ρόλο της μορφής του ιστογράμματος της SLR. Κυριάκος
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα