Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Κοντεύοντας ένα περίπου χρόνο με το Skywatcher Dob 6" f/8, άρχισε η γνωστή "φαγούρα" για κάτι καλύτερο... Κι όπως κάθε ενθουσιώδης αστρονόμος θα ήθελα να κάνω τα πάντα όλα: και γαλαξίες από τον Κιθαιρώνα και πλανητική φωτογράφηση από το σπίτι στην Αθήνα :cheesy: !

Όμως επειδή:

1) λεφτά ...υπάρχουν,

2) στον Κιθαιρώνα θα πάω το πολύ μια φορά το μήνα και δεν έχω κάποιο καλό ορμητήριο εκτός Αθηνών, άρα θα δώσω προτεραιότητα σε στόχους που είναι εφικτοί από Αθήνα (πλανήτες, μεταβλητοί, διπλοί, Messier και λαμπρά DSO),

3) θα ήθελα να αξιοποίησω την EQ5 που ήδη έχω (προσθέτωντας ένα μοτεράκι),

4) δεν με ενδιαφέρει κανένα άλλο είδος φωτογράφησης παρά μόνο η πλανητική (κυρίως πάντως θα παρατηρώ),

έχω καταλήξει ότι για την ώρα οι 6" είναι αρκετές (το 12" θα πρέπει να περιμένει κάνα χρόνο) και σε 3 πιθανές επιλογές:

α) να μείνω ως έχω (αλλά δε με αφήνει η "φαγούρα" βλέπετε!),

β) να δοκιμάσω να αναβαθμίσω τα οπτικά (έχω ήδη αναβαθμίσει τον εστιαστή σε Crayford) σε Orion Optics

http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p1675_Orion-Optics-UK-primary---150-1200mm---f-8---1-8-Lambda.html

ή να πάρω το 6" f/8 Orion Optics.

γ) να το γυρίσω σε Maksutov (με κύριο στόχο το SW 150 Pro).

Το ταβάνι που έχω θέσει είναι τα 700-800 euro. Σημειώνω πως έχω κι ένα 4" κοντό διοπτρικό που με καλύπτει απόλυτα στις μικρές μεγεθύνσεις και στο ευρύ πεδίο. Toλμώ να πω ότι με γοητεύει η φορητότητα του mak κι έχω διαβάσει πάρα πολύ καλά λόγια για την ποιότητα του, αλλά και για το Orion Optics τα καλύτερα έχω ακούσει και η εμπειρία μου με το νευτώνειο μέχρι τώρα είναι άριστη. Οπότε οι γνώμη όποιου έχει εμπειρία από τα παραπάνω τηλεσκόπια θα μου ήταν πολύτιμη.

Ευχαριστώ για το χρόνο σας!

Νίκος Κουρούνης

Celestron C8 XLT

Helios Apollo 15X70

Vixen Ultima 7X50

Δημοσιεύτηκε

Γεια χαρα !

Προσωπικα απο ολα αυτα καλο μου ακουεται το maksutov .Αλλα παντα ειναι και θεμα γουστου !

Αφου σκευτεσαι να μεινεις στις ιδιες ιντσες και για πλανητικη ,το μονο που θα αγορα θα ηταν καποιος 3X Barlow .

Αυτη η "φαγουρα" ειναι πολυ ασχημη παντως !!

Εγω δε θα αλλαζα τηλεσκοπιο . Απλα θα επερνα Barlow και webcam .

Τα πάντα ειναι Μαθηματικά.
Δημοσιεύτηκε
με παρομοιο τηλεσκοπιο (dob 8 ) εχω κανει και εγω αρκετες παλνητικες φωτογραφισεις με αρκετα καλα αποτελεσματα, μπορεις να δεις φωτο στην σελιδα μου. οπως προτεινει και βολιωτης καλυτερα ειναι να μην αλλαξεις τηλεσκοπιο και να παρεις ενα καλο barlow 2χ, 3χ ή και 5χ αν μπορεσεις και ir-uv cut φιλτρο μαζι με μια καμερα. εδω τωρα θα μπορουσες να παρεις την spc900nc ή καμια απο τις dbk καμερες που ειναι πιο δημοφηλεις για πλανητικη φωτογραφιση

Φιλικά Κώστας

http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/

Δημοσιεύτηκε

Το 6ιντσο που έχεις ήδη είναι f/8 που σημαίνει ότι έχει πολύ μικρή κεντρική παρεμπόδιση και είναι μάλλον απίθανο να μην έχει εξαιρετικά οπτικά. Η αναβάθμιση σε ένα ανάλογο 6ιντσο dob της ΟΟ δεν έχει νόημα. Σε κάθε περίπτωση το να πάς από τις 6 ίντσες στις ...6 ίντσες δεν είναι αναβάθμιση.

Ένα μοτεράκι για την EQ5 που ήδη έχεις είναι σίγουρα πολύ καλή ιδέα. Θα σου πρότεινα να περιοριστείς προς το παρόν σε αυτή την αγορά και να κρατήσεις τα χρήματα για να πας νωρίτερα στο 12άρι που έχεις κατά νου.

Δημοσιεύτηκε

Δεν θα έλεγα πως σκοπεύω σε αναβάθμιση, μάλλον σε βελτίωση με την ελπίδα καλύτερης ποιότητας στις φωτογραφίες. Έχω δει ορισμένες φωτό του Δία σε maksutov, που πράγματι είναι πολύ όμορφες κι αποτέλεσαν την αφορμή αυτού άρθρου.

Θέμα αλλαγής του καθρέφτη μάλλον δεν αξίζει να τίθεται γιατί ψάχνοντας λίγο χθες στο internet έπεσα σε ένα πολύ ενδιαφέρον εγγλέζικο thread, στο οποίο ο τύπος ξεκινώντας από σύγκριση 8" SW με το 8" ΟΟ έφτασε μέχρι την ίδια την OO για να πάρει zygo report για τα οπτικά του SW! :shock:

http://stargazerslounge.com/equipment-reviews/68085-orion-optics-v-skywatcher-8.html

Και το πιο κουφό: τα αποτελέσματα ήταν πολύ θετικά!

Ας ξεκινήσω λοιπόν με κάμερα και μοτεράκι και υπομονή μέχρι το 12ιντσο...

Νίκος Κουρούνης

Celestron C8 XLT

Helios Apollo 15X70

Vixen Ultima 7X50

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης