Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Σκέφτομαι να αγοράσω το Meade Variable projection camera adapter 1,25" για το ETX-70 που έχω με στόχο να προσαρμόσω επάνω την dSLR μου και να φωτογραφίζω.

http://www.telescopeshop.gr/show.asp?productId=252

Έχω ήδη τον adaptor για μηχανή και τον αντίστοιχο για τηλεσκόπιο, αλλά τα αποτελέσματα δεν με ενθουσιάζουν.

Τον έχει χρησιμοποιήσει κανείς γιατί με ενδιαφέρει να μπορώ να χρησιμοποιήσω τη μεγέθυνση που δίνουν τα προσοφθάλμια για φωτογράφιση πχ κοντινών του φεγγαριού.

Δημοσιεύτηκε
Μπορείς να αυξήσεις τη μεγέθυνση στη φωτογράφιση κύριας εστίας αγοράζοντας έναν barlow (πχ Televue 3Χ) που θα σου χρησιμεύσει και στην παρατήρηση χωρίς να κάνεις προσοφθάλμια προβολή, που έχει τους περιορισμούς και τα προβλήματά της.
«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε

Έχω ένα barlow 3x - πολύ μέτριο βέβαια μιας και είναι αυτός που ήρθε με το τηλεσκόπιο.

Αυτό που προτείνεις, αν καταλαβαίνω σωστά, είναι να βάλω τον barlow 3x μέσα στο variable projection camera adapter αντί για κάποιο προσοφθάλμιο και να φωτογραφίσω με 3x την μεγέθυνση που δίνει το ETX-70 χωρίς προσοφθάλμιο. Σωστά;

Δημοσιεύτηκε
Όχι. Από αυτά που έγραφες νόμιζα ότι έχεις αντάπτορα (t-ring + nosepiece) για να συνδέσεις τη φωτογραφική μηχανή κατευθείαν με το τηλεσκόπιο, χωρίς φακό ή προσοφθάλμιο.
«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε
Χωρις να θελω να σε απογοητευσω, τι ακριβως θελεις να κανεις και εισαι σιγουρος οτι τοσο το τηλεσκοπιό σου όσο και η καμερά σου θα το υποστηριξουν; Γιατι αφενος το τηλεσκοπιο (η βαση του) δεν αντεχει πολύ βαρος (σε βαθμό να υπαρχει περιπτωση να χαλασει τα -πλαστικα- γραναζια που εχει μεσα), αφετερου η πλανητική φωτογραφιση με dslr δεν ειναι και τοσο ενδεδειγμενη λογω μεγαλου πεδιου και κραδασμων απο το κλειστρο (περα οτι δεν μπορεις ευκολα να νικήσεις το seeing οπως κανουν οι βιντεοκαμερες). Το εχεις σκεφτει για καμια βιντεοκαμερα (Philips κλπ) ; Και ποιο μεγαλη "μεγενθυση" (μικροτερο image scale) θα σου δωσει πιθανων, και ποιο ελαφρια θα ειναι. Ή καποια καμερα για πλανητική ;
Δημοσιεύτηκε

@astrovox

Έχω τον αντάπτορα που μπαίνει η dSLR στο ΕΤΧ-70 αλλά τα αποτελέσματα έως τώρα σε φωτογραφήσεις της σελήνης είναι out of focus και ουσιαστικά χωρίς μεγέθυνση.

@roryt

Το θέμα του βάρους πράγματι με προβληματίζει μιας και το ΕΤΧ είναι μικρό. Κάμερα έχω μια Philips SPC900 με το σχετικό αντάπτορα, αλλά δεν έχω δοκιμάσει ακόμα.

Το συγκεκριμένο αξεσουάρ σκέφτομαι να το αγοράσω επειδή αν καταλαβαίνω σωστά δέχεται και τα προσοφθάλμια.

Όπως και να έχει ψιλοασχετος είμαι με το θέμα, οπότε προτάσεις δεκτές.

Δημοσιεύτηκε

Θα σου προτεινα να δοκιμασεις με την καμερα, θα παρεις πολύ ποιο ευκολα ικανοποιητικα αποτελεσματα, τουλαχιστον στο φεγγαρι, με την χρηση βιντεο, registax κλπ. Για παραπερα δεν ξερω αν θα μπορεσεις να καταφερεις κατι. Στα 70mm f/5 αχρωματικό, δεν ειναι και ΤΟ τηλεσκοπιο για πλανητική μεγαλης μεγενθυσης. Μπορεις να δοκιμασεις με εναν variable projector και ενα ορθοσκοπικό προσοφθαλμιο και θετική προβολή, ή με εναν powermate x5 και κοιτοντας και κανοντας. Και παλι Διας/Κρονος (οι μονοι αλλοι "εφικτοι" σου στοχοι σε πλανητικη) θα βγουν μικροι, ενω η ΟΤΑ δεν θα σηκωσει πολύ μεγαλη μεγενθυση για φεγγαρι - απλα ξεκινοντας απο 350mm δυσκολα ανεβαινεις στα 3000, 5000 και 10000 mm που θελει μια πλανητική μεγαλης μεγενθυσης. Και δεν ξερω αν στην θετική προβολή (προσοθφαλμιο) ή στην αρνητική (powermate) θα εχει αρκετή διαδρομή ο εστιαστής να κάνει focus (αλλος ενας λόγος που δεν θα εβαζα dslr , αντεχει ο εστιαστής ή θα λυγίσει ; )

Δεν ριχνεις καμια ματια στα διαφορα site τι εχουν κανει αλλοι με αυτο ;

Δημοσιεύτηκε

Αυτές τις μέρες δοκίμασα κι εγώ για πρώτη φορά eyepiece projection με spc880 σε S/W dobsonian 8''. Αγόρασα αυτόν τον αντάπτορα :

http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=120699370266&ssPageName=STRK:MEWNX:IT

Εχω όμως το εξής πρόβλημα:

Τοποθετώ κανονικά τον αντάπτορα στον εστιαστή (βγάζω το κάτω μέρος του αντάπτορα και βιδώνω μόνο το eyepiece tube απευθείας πάνω στον εστιαστή γιατί διαφορετικά δεν μπορώ να εστιάσω). Τοπουθετώ το προσοφθάλμιο, εστιάζω π.χ. στη σελήνη και τη βλέπω κανονικά με το μάτι. Στη συνέχεια τοποθετώ την webcam (την έχω τοποθετήσει σε μεγάλο κουτί με T-ring). Το μόνο όμως που βλέπω είναι η εικόνα του πρωτεύοντός μου (με την αράχνη και το δευτερεύον στο κέντρο). Δοκιμάζω σε διάφορες αποστάσεις του ccd από το προσοφθάλμιο βάζοντας μικρούς extenders, αλλά πάλι τα ίδια. Μήπως μπορεί κάποιος να βοηθήσει;

Γιώργος Αλεξίου
Δημοσιεύτηκε

@GALEX

Στην προσοφθαλμια προβολή δεν πρεπει να εστιασεις το προσοφθάλμιο με το ματι πρώτα. Αυτό είναι για afocal.

Οπότε βλέπεις την σκια του δευτερευοντος γιατι είσαι πολύ εκτός εστιασης. Αφου βιδώσεις την κάμερα όσο πιο κοντα μπορεις (για να έχεις μικροτερη μεγενθυση στην αρχή) δοκίμασε να εστιασεις κανονικα απο τον εστιαστή.

Και μια ερώτηση, το κουτί με το θηλυκό Τ2 πως το έκανες? :) γιατι θέλω και εγω να βαλω την 880 σε Τ ενω έχω μονο τον ανταπτορα απο Μ12χ0.5 σε 1,25"

Δημοσιεύτηκε

Hi Garvanit,

Saw your posting and felt like adding my two cents worth too.

Whether you purchase a variable tele-extender or a standard tele-extender, one thing that one needs to remember is that with the induced higher magnification, finding and centering the object that one wants to image can be trying if an instrument does not have fine slow motion controls.

I was going to mention the standard tele-extender but noticed that you are not using a Schmidt Cassegrain system. After one inserts an eyepiece into the visual back and allows for the tube of the tele-extender to slide over it, the standard tele-extender then threads on to the visual back.

I am certain that you are aware of this, but, don't forget to take into account that with the increase of magnification so to does the increase of any distortion in the atmosphere at the time of observation.

It also appears that a Meade #64ST T-Adapter (Meade Product Number 07366) will be needed. It threads to the rear of the ETX-70 and one then threads on to it the appropriate T-Ring. Its use is addressed in your users manual.

Don't forget to see how much weight is added to the system. One doesn't want to add to much strain on the system without using some form of counter weight.

Hope this helps your quest somewhat.

-Fred

www.instrumentsoflight.com - www.ras.org.uk

www.avastronomyclub.org - www.aavso.org (LEF)

www.imca.cc (#9181)

www.alpo-astronomy.org

Astrovox Member #4.

Doing astronomy since 1970

Sky & Tel subscriber since 1971

www.highdeserttelescopes.com

Δημοσιεύτηκε

Έχω ήδη δοκιμάσει παλαιότερα να συνδέσω με τον σχετικό αντάπτορα μια Sony dSLR που έχω. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπισα ήταν ότι η σελήνη φωτογραφιζόταν out of focus. Σε δεύτερη φάση δεν γινόταν μεγέθυνση, αφού βέβαια δεν μπαίνει προσοφθάλμιο εκεί.

@Fred Ley

I already own a Meade #64ST T-Adapter and a minolta adapter because i connect my Sony dslr on the telescope. The main problem was that the photos are out of focus and they had no magnification. That is why i am thinking of the telextender.

Anyway the total weight of the camera on the tescope is a problem, but mine - an A300 - seems to weight abou 600g and it seems no major problem for the telescope. Of course a web camera like Philips SPC900NC i own is a better choise due to significant lower weight.

You think that if i use in front of the eyepiece a filter for the moon or for the pollution would work ?

Δημοσιεύτηκε

It is strange that you can't achieve focus with your Sony A300 at prime focus. Are you perhaps overlooking something? I doubt it, but, if you are using a star diagonel somewhere, it will throw the focus futher back and may not allow you to achieve focus.

-Fred

www.instrumentsoflight.com - www.ras.org.uk

www.avastronomyclub.org - www.aavso.org (LEF)

www.imca.cc (#9181)

www.alpo-astronomy.org

Astrovox Member #4.

Doing astronomy since 1970

Sky & Tel subscriber since 1971

www.highdeserttelescopes.com

Δημοσιεύτηκε
It is strange that you can't achieve focus with your Sony A300 at prime focus. Are you perhaps overlooking something? I doubt it, but, if you are using a star diagonel somewhere, it will throw the focus futher back and may not allow you to achieve focus.

-Fred

The problem seems to be minor, since you can view the picture out of focus not on the camera screen, but when you see it on the computer.

One advice i had about this problem before a few days was to take photos and check them at the same time on a laptop. Then adjust the focus a bit every time, until i have the best result. I haven't thought it and i haven't tried out that yet.

As for the star diagonal - i suppose you mean this one http://meade.gr/show.asp?productId=345 - i do not really use it, especially the times i am trying to take some photos.

Δημοσιεύτηκε

Συγνώμη garvanit για την παρεμβολή, αλλά θεώρησα το θέμα παρεμφερές.

Ευχαριστώ gkour για την απάντηση. Έβαλα το προσοφθάλμιο όσο πιο κοντά στο ccd μπορούσα και δοκίμασα σε όλη τη διαδρομή του εστιαστή, αλλά το είδωλο δεν αλλάζει. Ίσως είμαι πολύ εκτός εστίασης. Για να καταλάβω, στο eyepiece projection η κάμερα δεν εστιάζει στην εικόνα του προσοφθάλμιου που λέπουμε με το μάτι; Σε ποιο σημείο του προσοφθάλμιου εστιάζει;

Για το κουτί της spc880 θα σου στείλω π.μ. για να μη χαλάσουμε το θέμα.

Γιώργος Αλεξίου

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης