Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Φίλοι μου γεια σας!

Με αφορμή την συζήτηση που ανακινήσαμε τις τελευταίες μέρες σε κάποιο άλλο σημείο του forum ( http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=1522 ) για το πόσο χρήσιμα είναι τα τραπεζάκια που τοποθετούνται κάτω από τα dobsonian τηλεσκόπια, έτσι ώστε να παρατηρεί κάποιος όρθιος από το τηλεσκόπιό του, αντί καθιστός ή και γονατιστός, σκέφτηκα να καταθέσω την δική μου κατασκευαστική άποψη, ανοίγοντας νέο θέμα, για καλύτερη και ευχερέστερη αναφορά σε αυτό. Το τηλεσκόπιό μου είναι ένα Celestron Starhopper 10’’.

:arrow: Σημείωση της 6ης Νοεμβρίου 2005: Παρακάτω, σε επόμενα post, δημοσιεύω σχετικές φωτογραφίες.

Ξεκινώντας, θα πρέπει να πω ότι, το τραπέζι μου, το έχω κατασκευάσει έτσι ώστε το συνολικό του ύψος (τραπέζι + βάση dobson + σωλήνας τηλεσκοπίου) να φέρνει τον προσοφθάλμιο στο ύψος των ματιών μου, όταν στέκομαι χαλαρά όρθιος και το τηλεσκόπιο βρίσκεται στο ζενίθ.

Το τραπέζι έχει τέσσερα τετραγωνισμένα πόδια, τα οποία τελειώνουν σε στέρεα πλαστικά προστατευτικά μήκους περίπου 8cm. Τα προστατευτικά αυτά, βιδωμένα κάτω από τις άκρες των ποδιών, είναι από αυτά που χρησιμοποιούνται για να προστατεύσουν δάπεδα κυρίως από μεταλλικά ή βαριά έπιπλα και διατίθενται στο εμπόριο σε διαφορά μεγέθη, σε μαλακό ή σκληρό πλαστικό, κυκλικά ή τετράγωνα. Για να πετύχω μάλιστα το επιθυμητό μήκος, βίδωσα δύο διαφορετικά είδη, το ένα αντικριστά και χωνευτά (για λόγους σταθερότητας) σε σχέση με το άλλο. Το πρώτο, το εσωτερικό, είναι φτιαγμένο από σκληρό πλαστικό και είναι αυτό που «δένει» τα δύο προστατευτικά με το κάθε πόδι του τραπεζιού, ενώ το δεύτερο, το εξωτερικό, είναι από χονδρό καουτσούκ, έτσι ώστε το όλο σύστημα να μπορεί να τοποθετείται, τόσο στο χώμα, όσο και σε άλλες επιφάνειες, όπως μωσαϊκά μπαλκονιών ή αυλών, χωρίς να γλιστρά. Με την μέθοδο αυτή, τα ξύλινα άκρα του τραπεζιού δεν έρχονται σε επαφή με το χώμα και την υγρασία του εδάφους, και έτσι δεν φθείρονται, ενώ εξασφαλίζεται η αναγκαία σταθερότητα. Τα πόδια του τραπεζιού δεν είναι αναδιπλούμενα ή αφαιρούμενα (για εξοικονόμηση χώρου), και γιαυτό, προτού ολοκληρώσω την κατασκευή του, είχα ήδη υπολογίσει εάν το τραπέζι θα χωρούσε, τόσο να περάσει από το κατώφλι του χώρου αποσκευών του αυτοκινήτου μου, όσο και να τοποθετηθεί μέσα σε αυτόν.

Η τάβλα του τραπεζιού τώρα, είναι κι αυτή τετράγωνη. Στο κέντρο της όμως, διαθέτει ένα άνοιγμα, το οποίο μου επιτρέπει να περνάω τα δάκτυλα του χεριού μου μέσα της και να μεταφέρω με άνεση το τραπέζι κάτω από τον ώμο μου (με τα πόδια του να κοιτούν προς τα έξω), από το σπίτι προς στο αυτοκίνητο κι από εκεί στο σημείο παρατήρησης.

Η βάση dobson του τηλεσκοπίου μου, έχει από κάτω της τρία παρόμοια με τα παραπάνω πλαστικά προστατευτικά, που εξέχουν της βάσης. Αυτά, όταν είναι να τοποθετηθεί η βάση πάνω στο τραπέζι, δεν ακουμπούν απευθείας πάνω στην τάβλα του, αλλά πάνω και μέσα – σχεδόν εφαρμοστά - σε τρεις ογκώδεις τετράγωνους τάκους, ύψους περίπου 12cm, οι οποίοι είναι βιδωμένοι στέρεα (με απευθείας βίδες και με γωνίες) πάνω στην τάβλα του τραπεζιού. Αυτός ο τρόπος κατασκευής δίνει κατά την γνώμη μου κάποια πλεονεκτήματα. Καταρχήν, «δένει» την βάση με το τραπεζάκι, γιατί, κατά κάποιο τρόπο, η πρώτη μπαίνει μέσα στο δεύτερο, και έτσι εξασφαλίζεται τόσο η σταθερότητα, όσο και η ακεραιότητα του τηλεσκοπίου από απρόβλεπτες και δυσμενείς καταστάσεις (απρόσεκτα σκουντήματα, ριπές πλευρικού ανέμου κλπ). Εδώ πρέπει να πω ότι έδωσα ιδιαίτερη προσοχή στο να επιβεβαιώσω ότι η βάση θα έμπαινε στους τάκους σε κάθε περίπτωση, δηλαδή το 1,2,3 προστατευτικό της και όλα μαζί να μπαίνουν σε κάθε έναν από τους φ,χ,ψ, τάκους (πράγμα που δεν θα συνέβαινε εάν τα προστατευτικά της βάσης dobson δεν σχημάτιζαν ισόπλευρο τρίγωνο ήδη από την τοποθέτησή τους στο εργοστάσιο). Άλλο πλεονέκτημα θεωρώ ότι, με αυτή την κατασκευή, είναι δυνατόν να παρατηρεί κανείς και από επικλινή εδάφη, μέχρι του σημείου βέβαια που ο άξονας στήριξης του όλου συστήματος δεν ξεφεύγει από τα όριά του, ώστε να κινδυνεύει να ανατραπεί το τηλεσκόπιο – το starhopper 10’’ είναι ένα αρκετά ψηλό και ογκώδες τηλεσκόπιο. Επιπλέον, στον στεγασμένο χώρο των περίπου 12cm ύψους, που δημιουργείται μεταξύ της τάβλας του τραπεζιού και της οριζόντιας κάτω τάβλας της βάσης dobson, μπορούν να τοποθετηθούν μικροαντικείμενα, ή βιβλία και σημειώσεις αστρονομίας, που χρειάζονται προσοχή από την υγρασία.

Το τραπέζι, τέλος, βάφτηκε για την αντοχή του στην υγρασία, με δύο στρώσεις λευκού χρώματος, έτσι ώστε να φαίνεται στο σκοτάδι, αλλά και να ταιριάζει με την βάση του starhopper, που είναι κι αυτή λευκή, και περάστηκε ακόμα μια φορά με βερνίκι αντοχής.

Τελειώνοντας θα ήθελα να πω ότι, μέχρι σήμερα, ο συνδυασμός τραπεζιού και dobsonian τηλεσκοπίου, μου έχει αναβαθμίσει τις παρατηρήσεις σε μεγάλο βαθμό. Η πρώτες μου αμφιβολίες, εάν θα μπορούσε να σταθεροποιηθεί το τραπέζι σε επικλινή εδάφη πατώντας στέρεα και στα τέσσερα του πόδια, δεν επαληθεύθηκαν, έτσι ώστε αυτή η στήριξη των τεσσάρων σημείων - τουλάχιστον για την περίπτωσή μου – να αποδεικνύεται πιο ικανοποιητική από αυτήν της κοινής λογικής των τριών.

Φιλικά

PapGeo

Δημοσιεύτηκε

Παιδιά, δεν έχω για την ώρα κάποια φωτογραφία, αλλά θα έχετε την δυνατότητα να δείτε το τραπεζάκι, αν γίνει παρατήρηση, στα πλαίσια του Συνεδρίου, ή σε κάποια από τις παρατηρήσεις που διοργανώνουμε γύρω από την Αττική.

Η βάση 4 σημείων, με βοήθησε περισσότερο, γιατί δίνει μεγαλύτερη επιφάνεια στήριξης (τετράγωνο), σε σχέση με αυτήν των 3 σημείων (τρίγωνο). Το ογκώδες τηλεσκόπιo μου τα πάει μιά χαρά. Ένα μικρό - γενικής χρήσης - σκεπάρνι που έχω πάντα στο αυτοκίνητο, δεν μου έχει χρειαστεί μέχρι στιγμής, για κάποιο μικρό σκάψιμο, προκειμένου να τοποθετώ στέρεα το τραπεζάκι μου.

Φιλικά

PapGeo

Δημοσιεύτηκε

εννοεις οτι το σκεπαρνι σε βοηθαει ουσιαστικα στην οριζοντιωση του τηλεσκοπιου?

ΥΓ ανυπομονω να το δω (το τραπεζακι) το Σαββατο στο Κρυονερι ισως

Δημοσιεύτηκε

Νίκο,

Όχι, εννοούσα ότι το σκεπάρνι θα με βοηθούσε να το οριζοντιώσω σε περίπτωση ανάγκης, πλην όμως δεν μου έχει χρησιμεύσει για την ώρα, γιατί το τραπεζάκι κυριολεκτικά "βεντουζώνει" στο έδαφος. Λίγες μικροκινήσεις αριστερά - δεξιά (αν χρειαστούν κι αυτές) πάνω στο χώμα, ήταν αρκετές μέχρι τώρα, για να σταθεί στέρεα και στα τέσσερα πόδια του.

Φιλικά

PapGeo

• 1 μήνα αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Φίλοι μου,

Θέλοντας να ολοκληρώσω την παρουσίαση του θέματος αυτού, δημοσιεύω τρεις φωτογραφίες που τράβηξα σήμερα. Για να τις βγάλω χρησιμοποίησα την φωτογραφική μηχανή της ψηφιακής Sony TRV-33 βιντεοκάμερας μου, η οποία λειτουργεί σε ανάλυση 1 MPixel. Μπορεί να μην είμαι κανένας tech – maniac, αλλά σίγουρα, θα μπορούσα να έχω χρησιμοποιήσει την φωτογραφική της TRV νωρίτερα. Δεν σας κρύβω ότι, παρά την χαμηλή αυτή ανάλυση, εγώ, ένα παιδί της αναλογικής φωτογραφίας, έχω γοητευθεί!

Στην πρώτη λοιπόν φωτό, το τραπεζάκι μαζί με το τηλεσκόπιο:

DSC00047.thumb.JPG.c14e333b9615e75fd6a11dbfecaa622b.JPG

Δημοσιεύτηκε
Εδώ, ο ένας από τους τρεις τάκους που πάνω και μέσα του εδράζεται το ένα από τα τρία προστατευτικά της βάσης του Dobsonian:

DSC00049.JPG.839c62609e72ea28905f331a2d21b929.JPG

Δημοσιεύτηκε
Κι εδώ, το άκρο του ενός από τα τέσσερα πόδια του τραπεζιού. Διακρίνονται τα δύο προστατευτικά του, το ένα μέσα στο άλλο χωνευτά κι αντικριστά, κάτω, όπως τα βλέπουμε, αυτό από σκληρό πλαστικό, και πάνω αυτό από καουτσούκ:

DSC00050.JPG.2ac353cb5a7101cde4a65f7f16cc6d6c.JPG

Δημοσιεύτηκε

μπραβο, πιανουν τα χερια σου!

εγω την εχω θαυμασει και απο κοντα. δεν πιανει χωρο στο αμαξι?

μηπως μια λυομενη πιανει λιγοτερο (αρκει να δενεται στιβαρα για αποφυγη ταλαντωσεων)

περιμενω και την απαντηση του Στεφανου

Δημοσιεύτηκε

Νίκο ευχαριστώ, πράγματι πιάνει χώρο και συγκεκριμένα τα 2/3 του χώρου αποσκευών μου. Αλλά δεν με πειράζει, η βάση του dob είναι που, καί βάρος μεγαλύτερο έχει, καί δεν χωράει παρά μόνο στον χώρο των επιβατών.

Τα μετακινούμενα, αναδιπλούμενα, αφαιρούμενα, κλπ, τα φοβάμαι, γιατί, ακόμα κι αν τα καταφέρεις, είναι πιθανό μετά από κάποιο χρόνο χρήσης, με τα τόσα «άνοιξε – κλείσε», ή «βίδωνε – ξεβίδωνε», τα πόδια του τραπεζιού να χαλαρώσουν και να προκαλούν τριγμούς και αστάθειες.

Αυτά βέβαια είναι καθαρά προσωπικές απόψεις. Κάποιος άλλος «μάστορας» θα μπορούσε να έχει εντελώς διαφορετική άποψη… με «Σοφά» και «λόγια» επιχειρήματα!!!

Ίδωμεν… :wink:

Δημοσιεύτηκε

"Σοφά" και "λόγια"????

Μπα, άσε δε μου θυμίζουν κανέναν! :D

Λοιπόν,δε σχεδιάζουμε και τίποτε αντικραδασμικά πόδια???

Στο πικάπ χρησιμοποίησα άμμο και μάρμαρο(καλά , γρανίτη!) και έπιασε!

Δημοσιεύτηκε

«Σοφά» και «λόγια» ε; Παλιόπαιδα...

Λοιπόν, μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, το γνωστό πλήν άτυχο κινέζικο τσίρκο "Τσα-κι-σου", για να αντιμετωπίσει τις συνεχείς πτώσεις των ακροβατών του από τα διάφορα ελεεινά τραπεζάκια (κινέζικα), αποφάσισε να επενδύσει στο γνωστό τρίποδο-λυόμενο αριστούργημα μου προσφέροντας $10.000 γιά το πρωτότυπο και την πατέντα. Για να υπερνικηθούν οι δισταγμοί μου προστέθηκε στην προσφορά και ένα δείπνο με τη Ζανγκ-Ζιγί (Ιπτάμενα Στιλέτα, Τίγρης και Δράκος), οπότε δέχτηκα αμέσως. Το πρωτότυπο θα χρησιμοποιηθεί στο νέο νούμερο του τσίρκου "ανάποδη πυραμίδα για 33 ακροβάτες" αλλά και στη νέα δραματική ταινία της Ζιγί "Στηρίξου πάνω μου".

Στέφανος-Πεκίνο

ΥΓ. Συνημμένη, φωτό από παρατήρηση της πανσελήνου σε φεγγαροβραδιά στον Αγιόκαμπο Λάρισας. Ο προσεκτικός αναγνώστης θα διακρίνει το Hi-tech τραπεζάκι να υποστηρίζει το 10ιντσο Orion Optics.

1013710384_Copyof10A.jpg.3c70828c1c32854bc32527888b6631e0.jpg

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης