Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα

Mόλις τέλειωσα τον οδηγό που περιγράφει την διαδικασία για την ευθυγράμμιση τηλεσκοπίων τύπου Ritchey-Chretien.

Να διευκρινήσω ότι είναι αποτέλεσμα οδηγιών που μου δόθηκαν από τον Rich Simons ενός από τους ιδιοκτήτες της εταιρίας Deep Sky Ιnstruments, στην προσπάθειά μου να ευθυγραμμίσω το RC14C τηλεσκόπιό μου απο την παραπάνω εταιρία.

Αυτές οι οδηγίες μου δόθηκαν αποσπασματικά μετά από ερωτήσεις και απαντήσεις και δεν είναι κάπου συνολικά καταγεγραμμένες , μερικά δε από τα παρακάτω είναι δικά μου συμπεράσματα που κατάλαβα μέσα από την προσπάθεια ευθυγράμμισης του τηλεσκοπίου μου.

Σας παρακαλώ να προσέξετε στο γεγονός ότι δεν μπορώ να έχω ευθύνη εάν μέθοδος δεν δουλέψει στο δικό σας τηλεσκόπιο, ούτε επίσης αν προσπαθώντας να ακολουθήσετε την μέθοδό που παρουσιάζω η εικόνα σας χειροτερέψει, είτε τέλος αν από λάθος χειρισμούς προκαλέσετε οποιαδήποτε είδους ζημιά στον εξοπλισμό σας.

Σας προσκαλώ να διαβάσετε προσεκτικά τα παρακάτω και να κρίνετε με δική σας ευθύνη αν μπορείτε να τα εφαρμόσετε στο δικό σας τηλεσκόπιο.

Σε κάθε περίπτωση προσέξτε τα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσετε όπου θα πρέπει να έχετε μια ευχέρεια χειρισμού έτσι ώστε να μην προκαλέσετε φθορές στον εξοπλισμό σας.

Εάν αποφασίσετε να δοκιμάσετε την μέθοδο που σας περιγράφω σας εύχομαι καλή επιτυχία και πολύ ευχαρίστως να σας δώσω περισσότερη βοήθεια εάν μπορώ.

 

RC_colimation2.doc

New Version

Γιώργος Νικολιδάκης

Μέλος ΕΑΕ.

We count the time scale and analyze the creation mechanisms, trying to catch in mind the invisible.

http://geonik.homeip.net

http://astronomia.org.gr

Δημοσιεύτηκε

Αν και θα ήθελα να μου χρειαστεί κάποια στιγμή, προς το παρόν συγχαρητήρια για τις λεπτομερείς οδηγίες και τις φωτογραφίες-σκίτσα που βοήθησαν σε αυτό.

Είναι ένας κατανοητός οδηγός και εύχομαι να χρησιμοποιηθεί σύντομα από πολλούς.

 

Έχεις πμ για κάτι σχετικό.

Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος

 

*Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.

Prem Rawat

Δημοσιεύτηκε

Αγαπητε Γιωργο.

Ειπα "ας ριξω μια ματια στα γρηγορα..."

Εδω το πραγμα θελει καλο διαβασμα.

Το μεσημερι θα το διαβασω με πολυ μεγαλη προσοχη.

Οπως και να εχει χιλια ευχαριστω τουλαχιστον απο μενα, ασχετως αν δουλεψει ή οχι η μεθοδος.

Ολοι κατανοουμε ποσο πιεζεσαι για να βαλεις το συστημα σου μπρος για τα καλα και να το τελειοποιησεις.

 

(υγ εχω κι εγω καποια νεα απο πολυ αξιοπιστες και σοβαρες πηγες.Το απογευμα θα γραψω δυο λογια.)

 

Να σαι καλα φιλε.

Στελιος

"ΠΕΡΙ ΤΗΝ ΓΗΝ ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΛΥΔΑΙΔΑΛΟΣ ΑΣΤΡΩΝ ΕΙΛΕΙΤΑΙ ΦΥΣΕΙ ΑΕΝΑΩ ΚΑΙ ΡΕΥΜΑΣΙ ΔΕΙΝΟΙΣ"

Ορφικα κειμενα.[/b]

Δημοσιεύτηκε

=D> =D> =D> αν προλαβω θα κανω και γω μια προσπαθεια αποψε. παντως εχθες που εκανα μια οπτικη ευθυγραμμιση με τον απλο chessire το συμπερασμα μου ειναι οτι ειναι ακαταληλος για ευθυγραμμιση rc μιας και το σταυρονημα ειναι πολυ χοντρο και καλυπτει τους ομοκεντρους κυκλους με αποτελεσμα να μην μπορεις να δεις την ευθυγραμμιση σωστα. καλυτερα αποτελεσματα ειχα με το φιλμοκαπο και τελος εκανα μια ευθυγραμμιση του δευτερευωντος με ενα αστερι σε out of focus εστιαση.

 

edit πιστευω οτι αυτος ο οδηγος μπορει να εφαρμιστει και σε νευτωνια που χρησιμοποιουνται για φωτογραφιση για καλυτερη ευφυγραμμιση των οπτικων τους

Φιλικά Κώστας

 

http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/

Δημοσιεύτηκε
Αγαπητε Γιωργο.

Ειπα "ας ριξω μια ματια στα γρηγορα..."

Εδω το πραγμα θελει καλο διαβασμα.

Το μεσημερι θα το διαβασω με πολυ μεγαλη προσοχη.

Οπως και να εχει χιλια ευχαριστω τουλαχιστον απο μενα, ασχετως αν δουλεψει ή οχι η μεθοδος.

Ολοι κατανοουμε ποσο πιεζεσαι για να βαλεις το συστημα σου μπρος για τα καλα και να το τελειοποιησεις.

 

(υγ εχω κι εγω καποια νεα απο πολυ αξιοπιστες και σοβαρες πηγες.Το απογευμα θα γραψω δυο λογια.)

 

Να σαι καλα φιλε.

Στελιος

 

Στέλιο

Έχω βάλει εκεί μεσα οτι εδώ και μερικούς μήνες εχω μάθει.

Πάρε την τελική τρέχουσα έκδοση γιατί το εμπλουτίζω συνεχώς.

εύχομαι να σε βοηθήσει ακόμη και αν δεν ταιριάζουν εντελώσ κάποια πράγματα,

στο δικό σου τηλεσκόπιο και συνολικά εύχομαι τελικά να βρείς την άκρη.

Στην διάθεσή σου αν χρειαστείς επιπλέον διευκρινήσεις.

Γιώργος Νικολιδάκης

Μέλος ΕΑΕ.

We count the time scale and analyze the creation mechanisms, trying to catch in mind the invisible.

http://geonik.homeip.net

http://astronomia.org.gr

  • 1 μήνα αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Γράφω εδώ μιας και υπάρχει έτοιμο το θέμα

 

 

 

Τελικά εχθές το βράδυ μετά από πολλές προσπάθειες κατάφερα και έφερα την ευθυγράμμιση των οπτικών σε ένα αποδεκτό σημείο και η παραμόρφωση στο αριστερό μέρος των φωτογραφιών έχει ελαχιστοποιηθεί. Ο τρόπος της ευθυγράμμισης που έκανα είναι λίγο μπακαλίστικος αλλά έβγαλα και μερικά συμπεράσματα.

 

1) Μιας και εστιαστής αφαιρείται ήθελα να αποκλίσω τυχόν μεγάλες κλίσεις από λάθος τοποθέστηση και ειδκικά με την προέκταση του εστιαστή προς τον σωλήνα. Έτσι λοιπόν αφαίρεσα την προέκταση, τοποθέτησα ένα αλφάδι φούσκας, εδώ θα αναφέρω ότι ο σωλήνας ήταν κάθετος στο πάτωμα (δεν ήταν πάνω στην βάση) και χωρίς το μπροστινό κάλυμα, και είδα ότι ο εστιαστής ήταν και αυτός παράλληλος προς το έδαφος. Βάζοντας την προέκταση και βιδόνωντας τον εστιαστή διαπίστωσα ότι υπήρχε κλίση και μεγάλη μάλιστα. Προσπάθησα να την φέρω στα ίσια της αλλά το αποτέλεσμα δεν ήταν ίδιο με αυτό που είχα με αυτό χωρίς την προέκταση.

 

2) Στην συνέχεια έκανα οπτική ευθυγράμμιση των οπτικών όπως αναφέρει το εγχειρίδιο με ένα κλασσικό καπάκι από φίλμ. Την ευθυγράμμιση την έκανα χωρίς την προέκταση του εστιαστή και ο εστιαστής ήταν τελέιως μέσα ώστε να διακρίνω τον εξωτερικό κύκλο που αναφέρει το εγχειρίδιο. Εδώ διαπίστωσα για το GSO RC 8 ότι από το ζευγάρι βιδών που έχει το πρωτεύων οι μεγάλες ασημί βίδες ρυθμίζουν τον καθρέπτη ενώ οι μικρές τον κλειδώνουν (όπως και στα νευτώνεια). Υποθέτω και πως και στο 6αρι θα είναι ίδια.

 

3) Ξεκίνησα star test με την dslr με βάση τον οδηγό http://deepspaceplace.com/gso8rccollimate.php έφερα πρώτα το δευτερεύων κάτοπτρο και στην συνέχεια πάλεψα να φέρω το πρωτεύων. Για να έχω την απαραίτητη εστίαση χρησιμοποίησα προετάσεις από αντάποτρε Τ2 και με τον Hotech SCA adaptor (εδ'ω είναι πολύ πιθανό να έχω βινιετάρισμα μιας και δυσκολευόμουν πολύ να βρώ οδηγητικό αστέρι). Έχοντας την κάμερα τοποθετημένη έτσι ώστε στην οριζόντια κατεύθυνση είχα την ορθή αναφορά και στην κάθετη την απόκλιση είδα ότι η άνω αριστερή βίδα του πρωτεύωντος (11 η ώρα όπως βλέπουμε το τηλεσκόπιο από τυν μερία του εστιαστή) ρυθμίζει την άνω αριστερή γωνία και η οποία έχει και το πιο μεγάλο πρόβλημα και η άνω δεξιά βίδα την άνω δεξιά γωνία. Τελικά παίζοντας με τις βίδες κατάφερα να φέρω το πρωτεύων σε αποδεκτα όρια και οι φωτογραφίες ακόμα και στα 10 λεπτά έχουν πολύ μικρή παραμόρφωση και είναι περιορισμένα μόνο στην άνω αριστερη γωνία και όχι σχεδόν μέχρι την μέση όπως παλιότερα. (δίτε φωτό) Στο τέλος ξαναέλεγξα το δευτερεύων και έκανα τις απαραίτητες διορθώσεις.

 

Μερικές διαπιστώσεις και σκέψεις.

 

1) Για να έχεις αποδεκτή ευθυγράμμιση θα πρέπει το όλο σύστημα του εστιαστή να μην έχει καμια κάμψη. Έχοντας βάλει πρόεκταση αλλάζεις την κάμψη και η ευθυγράμμιση θα είναι κουκουρούκου. Επίσης θα αλλάζει κάθε φορά που μετακινείς το τηλεσκοπίο. Αυτό πιστεύω μπορεί να αντιμετοπιστεί με τον αντάπτορα http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p4272_TS-focuser-collimation-for-6---8--RCs-by-GSO-and-Astrotech.html ανάλογα με το τι κλίσεις μπορεί να σου διορθώσει και τι ανοχές έχει ή με καλύτερο εστιαστή που να παρέχει ενσωματωμμένη ρύθμιση της κλισης αυτής

 

2) Διαπίστωσα ότι ο σωλήνας του εστιαστή πρέπει να έχει flop λόγω συστολής-διαστολής. Τι εννοώ, κατά την διάρκεια των ρυθμίσεων διαπίστωσα ότι κάποια στιγμή ο εστιαστής χάνει την εστίαση΄παρόλο που ήταν κλειδωμένος. Αυτό μπορεί να συμβαίνει λόγω συστολής του σωλήνα όταν έρχεται σε θερμική ισσοροπία. Αυτό το φαινόμενο δεν το το είδα το καλοκαίρι όπου οι θερμοκρασίες είναι σχετικά ψηλές και σταθερές. Αυτό τώρα αντιμετοπίζεται περιμένοντας να έλθει θερμική ισσορπία στον εστιαστή ή με ένα εστιαστή του οποίου ο σωλήνας έχει λιγότερες ανοχές σε αυτό το φαινομένο.

 

Σαν τελική σκέψη σκέφτομαι να αλλάξω τον εστιαστή με ένα Moonlite αλλά την τελική απόφαση θα την πάρω αφού κάνω και άλλες δοκιμές.

 

Στις παρακάτω φωτό υπάρχει το αλφάδιαμσα του εστιαστή με την προέκταση όπου και φαίνεται και μια ελαφριά κλίση και έχοντας βάλει το καπάκι από φίλμ. Επίσης δείχνω και ένα καπάκι από φίλμ που χρησιμοποιώ καθώς και μια 5λεπτή φωτό από τις Πλειάδες, δυστυχώς στις 10λπετες η φωτορύπανση από την Σελήνη είναι τέτοια που με δυσκολία βλέπεις κάποια αστέρια αλλά υπάρχει ένα βινετάρισμα επάνω αριστερά και λιγότερο επάνω δεξιά

10min.jpg.501525073a96ab773224f4c982d67722.jpg

698201552_5min.jpg.d2fa1b3539aac6061adf4aa3868d80f9.jpg

Pa110655.jpg.ed3b7bca46876300a960d6ca72e4e277.jpg

Pa110654.jpg.997e0e132c25469743d3dc176498068e.jpg

Φιλικά Κώστας

 

http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/

Δημοσιεύτηκε

Στο site της astrotech λένε πως ο astrotech field flattener κάνει απροσδόκητα καλά και με την σειρά των RC! Αυτό θέλω πολύ να δοκιμάσω , μιας και όπως το φαντάζομαι αν το rc δεν έχει τέλεια ευθυγράμμιση και υπάρχει κόμη αυτός να την διορθώνει..πχ στην περίπτωση το kookoo πάνω αριστερά!

 

Το έχει δοκιμάσει κανένας??

 

Από το site της astrotech....

 

( While not specifically designed to work with Ritchey-Chrétien astrographs, images taken with the field flattener by Astro-Tech R-C owners have shown that the Astro-Tech 2" field flattener works remarkably well with these advanced coma-free reflectors as well as with refractors. Comments like “Works great on my AT8RC. Won’t image without it," and “Works well with my AT6RC," show up regularly in on-line imaging forums. An optical analysis and ray tracing of the field flattener was done in ZEMAX and applied to the R-Cs by Roger Ceragioli, the noted optical designer who did the final optimization of the design of the Astro-Tech Ritchey-Chrétiens. Here is what he had to say about the #AT2FF, “My conclusion, which seems supported by what users are saying, is that you don't need any other field flattener. This one performs well over a 40mm image circle in all three small RCs (6", 8", and 10")." )

Δημοσιεύτηκε
Στο site της astrotech λένε πως ο astrotech field flattener κάνει απροσδόκητα καλά και με την σειρά των RC! Αυτό θέλω πολύ να δοκιμάσω , μιας και όπως το φαντάζομαι αν το rc δεν έχει τέλεια ευθυγράμμιση και υπάρχει κόμη αυτός να την διορθώνει..πχ στην περίπτωση το kookoo πάνω αριστερά!

 

Το έχει δοκιμάσει κανένας??

Τελικά αυτός ο Astrotech κάνει τα πάντα!! Εγω ακόμα θέλω να αγοράσω έναν Astrotech ακόμα, ώστε να τον βάζω στα μάτια μου και να κοιτάζω τον νυχτερινό Ουρανό!! (όσοι δεν το έχετε δοκιμάσει, κάντε μια δοκιμή θα εκπλαγείτε) [Σορρυ για το Off-topic]

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε

Αν και μου έβγαλε την πίστη η ευθυγράμμιση σχεδόν ένα χρόνο τελικά την έφερα σε πιο αποδεκτά όρια από την τελευταία φορά και μένει να κάνω δοκιμή και με κανένα flattener να δω τι ψάρια θα πιάσω. Παραθέτω δύο 10λεπτες φωτό του γ Δράκου και το Μ33. Άντε να αρχίσω να φωτογραφίζω κιόλας

 

Θα ήθελα να κάνω όμως μια ερώτηση σχετικά με την μέθοδο του geonik. Έχω βρεί τα τεραρτημόρια καλύπτωντας το μπροστινό μέρος από το τηλεσκόπιο και βλέποντας την αράχνη από μπροστά σαν ένα χ το πάνω αντιοστοιχεί στο πάνω καλυμένο μέρος από το άστρο το δεξί στο δεξί και παέι λέγοντας, θέλω να διορθώσω π.χ. την κάτω αριστερή γωνία, για να το κάνω αυτό όμως ποιά βίδα θα πειράξω; Την βίδα που είναι κοντά στα τεταρτημόρια του κάτω και αριστερά;

m33.thumb.jpg.cc086126de7fcaea792a89d27059cd39.jpg

test10.thumb.jpg.191d5b852b59f2cf071501cb1da02e54.jpg

Φιλικά Κώστας

 

http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/

Δημοσιεύτηκε
θέλω να διορθώσω π.χ. την κάτω αριστερή γωνία, για να το κάνω αυτό όμως ποιά βίδα θα πειράξω; Την βίδα που είναι κοντά στα τεταρτημόρια του κάτω και αριστερά;

 

Δες την εικόνα που υπάρχει στον οδηγό, στην περίπτωσή σου είναι η βίδα Υ όπως βλέπεις απο πίσω..

 

Στον οδηγό αναφέρεται σαφώς ποιές βίδες πειράζεις και πώς

Γιώργος Νικολιδάκης

Μέλος ΕΑΕ.

We count the time scale and analyze the creation mechanisms, trying to catch in mind the invisible.

http://geonik.homeip.net

http://astronomia.org.gr

Δημοσιεύτηκε

Επανέρχομαι λίγο στο θέμα αυτό για να ξεκαθαρίσω ποιές βίδες από το δευτερέων στα gso rc επηρεάζουν ποιές γωνίες. Έφτιαξα μια φωτό για το ποιά τεταρτημόρια της αράχνης αντιστοιχούν σε κάθε πλευρά του άστρου. Σημείωση ο άξονας του χ στην κάμερα έιναι η απόκλιση και το ψ είναι η ορθή αναφορά. Έχουμε και λέμε

 

για την πάνω αριστερή γωνία θα πειράξω την βίδα χ

για την πάνω δεξιά γωνία θα πειράξω την βίδα z

για την κάτω αριστερή γωνία θα πειράξω την βίδα χ,y

για την κάτω δεξιά γωνία θα πειράξω την βίδα z,y

 

είναι σωστή η σκέψη μου;

207297036_PA200657-Copy.JPG.1ff9dd57d77969db6313fd946a929876.JPG

Φιλικά Κώστας

 

http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/

Δημοσιεύτηκε

είναι σωστή η σκέψη μου;

 

Νομίζω είναι σωστό , στο δικό μου τουλάχιστον δουλεύει ...!!

Γιώργος Νικολιδάκης

Μέλος ΕΑΕ.

We count the time scale and analyze the creation mechanisms, trying to catch in mind the invisible.

http://geonik.homeip.net

http://astronomia.org.gr

  • 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Πρώτο φως και για εμένα σήμερα για το AT RC 6" χωρίς οδήγηση μόνο και μόνο για να δω που βρίσκομαι στο collimation, απ'ότι φαίνεται ο προκάτοχος μου είχε κάνει καλή δουλειά και δεν είδα δάκρυα στην οθόνη αλλά ούτε σε εμένα. Θέλει βέβαια κάποιες διορθώσεις αλλά σήμερα είπα να μην το αγγίξω. Παραθέτω κάτω τις 4 γωνίες και το κέντρο όπως επίσης τα καλύτερο αλλά και χειρότερο ανάμεσα σε 20 καρέ cervature από το ccd inspector, να πω την αλήθεια δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τόση διαφορά! Οι εκθέσεις είναι 10 sec.

 

Σχόλια παρακαλώ για δούμε που βρισκόμαστε...

 

MPLA.thumb.jpg.ba2ab3a53046b5766f15bbdf0733f67a.jpg

Και ένα stack!

worst1.thumb.PNG.c3b2fb980d9e253c454f913a269b4921.PNG

best1.thumb.PNG.685982991c897e007c5b9172b55bcd6f.PNG

collimation-test_rc6.thumb.jpg.00ee5b89f429b49c70d629973896c5c7.jpg

Δημοσιεύτηκε

Εγώ νομίζω οτι επιτέλους τελέιωσα,

εχτές το βράδυ έκανα και τις τελευτείες μικρορυθμίσεις.

Το τελικό συμπέρασμά μου,

μετά απο πολές προσπάθειες με το Takahashi Collimator,

έχω να πώ πολύ ωραίο εργαλέιο εκπληκτική κατασκευή... αλά στο δικόμου τηλεσκόπιο το

έφερε σε ένα σημείο αρκετά ικανοποιητικό, όχι όμως πολύ καλό,

τελικά το έφερα εκεί που ήθελα με την

μέθοδο που έχω περιγράψει..

Παραθέτω και την εικόνα που τράβηξα 15min σto Μ1 για test.

M1_20deg15minSimpleFrame.thumb.jpg.99231fe957868f5139d3cd0dfce77de7.jpg

Γιώργος Νικολιδάκης

Μέλος ΕΑΕ.

We count the time scale and analyze the creation mechanisms, trying to catch in mind the invisible.

http://geonik.homeip.net

http://astronomia.org.gr

Δημοσιεύτηκε
Πρώτο φως και για εμένα σήμερα για το AT RC 6" χωρίς οδήγηση μόνο και μόνο για να δω που βρίσκομαι στο collimation, απ'ότι φαίνεται ο προκάτοχος μου είχε κάνει καλή δουλειά και δεν είδα δάκρυα στην οθόνη αλλά ούτε σε εμένα. Θέλει βέβαια κάποιες διορθώσεις αλλά σήμερα είπα να μην το αγγίξω. Παραθέτω κάτω τις 4 γωνίες και το κέντρο όπως επίσης τα καλύτερο αλλά και χειρότερο ανάμεσα σε 20 καρέ cervature από το ccd inspector, να πω την αλήθεια δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τόση διαφορά! Οι εκθέσεις είναι 10 sec.

 

Σχόλια παρακαλώ για δούμε που βρισκόμαστε...

 

Φίλε παναγιώτη καλορίζικο

γνώμη μου έιναι οτι είναι σε ένα σημείο ικανοποιητικό ,χρειάζεται όμως βελτίωση

μοιάζει να θέλει αρκετή δουλειά.

Καλή τύχη !!

Γιώργος Νικολιδάκης

Μέλος ΕΑΕ.

We count the time scale and analyze the creation mechanisms, trying to catch in mind the invisible.

http://geonik.homeip.net

http://astronomia.org.gr

Δημοσιεύτηκε

Η ευθυγράμμιση σου είναι μια χαρά με ελάχιστο θέμα πάνω δεξιά και αριστερά το οποίο περνάει άνετα απαρατήρητο ειδικά όταν στακάρεις τις φωτό. Ένας τρόπος να διαπιστώσεις καλύτερα το πρόβλημα είναι να πάρεις μια φωτό 5 ή 10 λεπτών με οδήγηση και να την στρετσάρεις σχεδόν όλη μέχρι να δείς σε ποιά γωνία έχεις βινιετάρισμα, εγώ έχω βινιετάρισμα επάνω αριστερά πια και ελάχιστα επάνω δεξιά (Αν στρετάρεις την φωτό του γαλαξία που έβγαλα με το rc μου θα δεις τι εννοώ) αλλά δεν είναι και πανάκεια ειδικά όταν έχεις και προεκτάσεις Τ2 στον εστιαστή αντί για την προέκταση του εστιαστή. Μιας και είσαι Αθήνα κάνε μια δοκιμή σε ένα σημείο του ουρανού με περισσοτερη φωτορύπανση ή κοντα στο φεγγάρι. δοκίμασα και με φλάτ αλλά δεν είδα κάτι, γι'αυτό σου λέω να παρεις φωτό. (Αν στρετάρεις την φωτό του γαλαξία που έβγαλα με το rc μου θα δεις τι εννοώ). Στο στακάρισμα δεν πρόκειται να δεις το πρόβλημα παρά μόνο αν είναι χοντρό το θέμα. Όσον αφορά το ccdinspector μάλλον πρόκειται για θερμικά ρεύματα στην χειρότερη φωτό ενλω η πρώτη δείχνει την σωστή καμπυλότητα. Άποψη μου και να μην το πειράξεις θα είσαι μια χαρά στις φωτό σου

 

Καλή συνέχεια

 

Y.Γ. geonik το Takahashi Collimator από που το πήρες;

Φιλικά Κώστας

 

http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/

  • 2 μήνες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Επιτέλους κατάφερα και εγώ μετά απο έναν τεράστιο γολγοθά να "διορθώσω" το Rc μου.

Ο οδηγός του Γιώργου με βοήθησε πραγματικά να ολοκληρώσω το collimation με επιτυχία :cheesy:

Ακολουθεί μια Jpeg η οποία είναι 20x5sec με πολύ άσχημο seeing.

 

Υ.γ. Θέλει λίγοοοοοοο ακόμη ](*,) [-X :-({|=

951564614_bestcollimation.thumb.jpg.dd2e7e7c527e4c3e36df8f0bed4846c3.jpg

  • 1 έτος αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Πριν κανά μήνα άρχισα να παρατηρώ ότι το RC μου άρχισε να χάνει ευθυγράμμιση και μην έχοντας χρόνο να κάθομαι τα βράδια να κάνω την ευθυγράμμιση με αστέρι άρχισα να ψάχνω ένα τρόπο για την ευθυγράμμιση των οπτικών κατά την ημέρα ώστε να με φέρνει αρκετά κοντά στην ευθυγράμμιση και μετά να κάνω μικροδιορθώσεις με star test. Ψάχνοντας, βρήκα την μέθοδο με το advanced Hothech Collimator αλλά η τιμή του είναι πολύ μεγάλη και απευθύνεται κυρίως σε SCT τηλεσκόπια. Τελικά βρήκα την μέθοδο ευθυγράμμισης με Howie Glatter laser μαζί με την βοήθεια του αντάπτορα με τους ομόκεντρους κύκλους και με τον περιοριστή της δέσμης laser (ο περιοριστής είναι στην στανταρ αποστολή). Η διαδικασία είναι απλή εύκολη και πολύ αξιόπιστη. Μπορείτε να την δείτε στα ακόλουθα βίντεο

 

http://stevesastro.blogspot.gr/2013/05/collimating-my-gso-rc8-telescope.html

 

Για να έχουμε τα σωστά αποτελέσματα θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι και ο εστιαστής θέλει και αυτός ευθυγράμμιση και μετά να πάμε στα οπτικά. Αν δεν γίνει και αυτή η ευθυγράμμιση όταν κάνουμε την ευθυγράμμιση σύμφωνα με τον οδηγό του geonik ναι μεν θα έχουμε την ευθυγράμμιση των οπτικών αλλά αν κάνουμε οπτική επιβεβαίωση με chessire ο κύκλος ευθυγράμμισης (center dot) στο δευτερεύων θα είναι εκτός (που ήταν στην δική μου περίπτωση). Επίσης μια παρατήρηση που έκανα με τα 1,25" φίλτρα που χρησιμοποιώ είναι ότι και το βινιετάρισμα δεν θα είναι κεντραρισμένο.

 

Η διαδικασία που ακολουθούμε είναι η εξής σε ένα αρκετά σκοτεινό δωμάτιο:

 

1. Με το laser δέσμης κεντράρουμε τον εστιαστή, μαζί με όλες τις προεκτάσεις και στο σημείο εστίασης του, στο center dot στο δευτερεύων.

 

2. Στην συνέχεια με τον αντάπτορα με ομόκεντρους κύκλους ρυθμίζουμε το δευτερεύων ώστε οι κύκλοι που ανακλώνται στο κυρίως κάτοπτρο να είναι ομόκεντροι. Βοηθάει να χρησιμοποιήσουμε την περίμετρο από το πρωτεύων σαν οδηγό και να κεντράρουμε τους κύκλους με την περίμετρο αυτή.

 

3. Με προβολή των κύκλων του Howie Glatter σε έναν τοίχο ρυθμίζουμε το πρωτεύων ώστε η σκιά που προβάλει το δευτερεύων σε σχέση με τους ομόκεντρους κύκλους να είναι και αυτή ομόκεντρη. Για να έχουμε αρκετά αξιόπιστα αποτελέσματα σε αυτό το βήμα θα πρέπει οι κυκλοι που προβάλλονται στον τοίχο να είναι κάθετοι. Για να είμαστε σίγουροι με ένα αλφάδι φροντίζουμε το οι άξονες απόκλισης και ορθής αναφοράς να είναι παράλληλοι με το έδαφος. Επίσης θα χρειαστούμε έναν χάρακα ή διαβήτη ή παχύμετρο για να έχουμε σωστά αποτελέσματα στις μετρήσεις μας

 

4. Ελέγχουμε ξανά την ευθυγράμμιση του εστιαστή και επαναλαμβάνουμε την όλη διαδικασία μέχρι να μην έχουμε απόκλιση της ευθυγράμμισης στα προηγούμενα βήματα, δυο με τρεις επαναλήψεις είναι αρκετές.

 

Ανάμεσα στα βήματα 2 και 3 μπορούμε να επιβεβαιώσουμε την ευθυγράμμιση και με ένα chessire, εφόσον η ευθυγράμμιση είναι σωστή τότε και το center dot θα είναι στο κέντρο του chessire.

 

Εφαρμόζοντας αυτή την μέθοδο εχθές το βράδυ κάνοντας star test ήθελα μόνο ελάχιστη διόρθωση το πρωτεύων κάτοπτρο και με τον έλεγχο του chessire όλα ήταν κεντραρισμένα. Επίσης το σημείο εστίασης μπήκε μέσα κατά 5mm.

 

Υπάρχουν όμως και τα εξής μειονεκτήματα σε αυτή την μέθοδο

 

1. Από την στιγμή που θα πειράξουμε την ευθυγράμμιση του εστιαστή είτε μέσω της ειδικής πλάκας είτε από τον ίδιο τον εστιαστή, εφόσον ο εστιαστής παρέχει αυτή την δυνατότητα, δεν θα πρέπει να περιστραφεί γιατί θα χαθεί η ευθυγράμμιση. Στον δικό μου Moonlite εστιαστή προσπάθησα να τον έχω στο κέντρο περιστρέφοντας τον αλλά δεν μπορούσα να το πετύχω. Έτσι πρωτού κάνετε αυτή την διαδικασία θα πρέπει να φτιάξετε το ζύγισμα του τηλεσκοπίου όσον αφορά τον εστιαστή και να μείνει εκεί μόνιμα.

 

2. Το δαχτυλίδι συμπίεσης με τις 3 βίδες σφιξίματος που έχουν σχεδόν όλοι οι εστιαστές είναι πηγή μεγάλου σφάλματος στην ευθυγράμμιση. Όσες φορές έκανα αλλαγή στους αντάπτορες στο laser είχα και διαφορετικά αποτελέσματα στην ευθυγράμμιση του πρωτεύοντως. Αυτού του είδος το σφάλμα επηρεάζει και το star test και η φωτό του elephant trunk (http://www.astrovox.gr/forum/album_showpage.php?pic_id=17114) είναι λίγο εκτός πάνω αριστερά παρόλο που οι εικόνες που είχα στο star test ήταν αποδεκτές. Γι' αυτό το πρόβλημα σκέφτομαι να πάω σε μηχανουργείο και να φτιάξω έναν αντάπτορα για το Baader clicklock που έχω και μπαίνει χωρίς τον παραμικρό τζόγο στον σωλήνα του εστιαστή ώστε να το εξαλείψω.

 

Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ένα απλό laser μαζικής παραγωγής εφόσον επιβεβαιώσουμε την σωστή ευθυγράμμιση του. Με την κουκίδα του laser ευθυγραμμίζουμε τον εστιαστή, για την ευθυγράμμιση του δευτερεύωντος θα πρέπει η ακίδα να επιστρέφει ακριβώς στην πηγή της, μπορούμε να το δούμε από την ανάκλαση στον καθρέπτη ή από την ειδική οπή που παρέχουν αυτά τα laser (εγώ θα προτείνω να δείτε την ανάκλαση). Για την ευθυγράμμιση του κυρίως κατόπτρου θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το φιλμόκαπο ή ένα chessire. Εάν έχουμε και προεκτάσεις στον εστιαστή θα πρέπει να μπουν και αυτοί στην όλη διαδικασία αλλά θα έχουμε ένα μικρό πρόβλημα στο να διακρίνουμε την ευθυγράμμιση του κυρίως κατόπτρου.

 

Η διαδικασία αυτή είναι επιβεβαιωμένη και από τον ίδιο τον Howie σε σχετικά ποστ στο cloudynights.

 

Ακολουθούν φωτό από το ccd inspectror και 2 flat, πριν και μετά.

after.thumb.jpg.d7e1e0378574571aa5280448a61dbb97.jpg

before.thumb.jpg.7166a1626d20bb7f9ab6079f64a3583b.jpg

ScreenHunter_23.thumb.jpg.8f2f43fe7a6ca0a4eecf2f7d2f172026.jpg

ScreenHunter_22.jpg.fa37645aea47d7ef025d8ccade19a808.jpg

Φιλικά Κώστας

 

http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης