Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Γειά σας φίλοι,

Προσπάθησα να εφαρμόσω τη μέθοδο αυτή αλλά χωρίς επιτυχημένο αποτέλεσμα μέχρις ώρας. Διαπίστωσα στην αστροφωτογράφιση ότι υπάρχει κίνηση των άστρων για χρόνους έκθεσης άνω των 2 λεπτών...άρα κάτι δεν έχω κάνει σωστά.

Παραθέτω τα βήματα που ακολούθησα και θα ήθελα να με διορθώσετε αν κάτι είναι λάθος.

03 September 2005

Vixen 4" refractor

GP mount

Skysensor 2000 PC

POLAR ALIGNMENT STAR DRIFT METHOD

1. Adjust mount in azimuth

- pick a star near the meridian (due south, between 60-70 degrees above the horizon).

The star should not be too bright (about magnitude 5-6)

I selected star δ aquila with coordinates

RA 19h 25m 29.900s Dec +03°06'53.191"

- Use an illuminated reticle eyepiece and center the star. Align the eyepiece's crosshairs

with the north-south and east-west directions.

- Once the crosshairs are oriented place the star on the horizontal line.

- Let the telescope track for a minute or so. You will see the star begin to drift off the

line. It will drift either north (above the horizontal line) or south (below the horizontal

line). Ignore any east-west (left-right) drift.

* If the star drifts up use the mount's azimuth adjustment knobs to move the mount so that the star appears to move right in the field of view.

* If the star drifts down use the mount's azimuth adjustment knobs to move the mount so that the star appears to move left in the field of view.

- Use the hand controller to move the star back onto the horizontal line. Let the

star drift again. Adjust the mount in azimuth until the star does not drift up or down the

horizontal line. Again, ignore any left-right motion. Once the star stays for 5 minutes on the horizontal line without any up or down drift, the mount is accurately aligned in azimuth.

2. Adjust mount in altitude

- pick a star 20 degrees above the Eastern horizon and about +20 degrees declination

The star should not be too bright (about magnitude 5-6)

I selected star SAO 74267 with coordinates

RA 00h 47m 20.325s Dec +24°16'01.841"

- Use an illuminated reticle eyepiece and center the star. Align the eyepiece's crosshairs

with the north-south and east-west directions.

- Once the crosshairs are oriented place the star on the horizontal line.

- Let the telescope track for a minute or so. You will see the star begin to drift off the

line.

* If the star drifts up (north) use the mount's altitude adjustment knobs to move the mount so that the star appears to move down (south) in the field of view.

* If the star drifts down use the mount's altitude adjustment knobs to move the mount so that the star appears to move up in the field of view.

- Use the hand controller to move the star back onto the horizontal line. Let the

star drift again. Adjust the mount in altitude until the star does not drift up or down the

horizontal line. Again, ignore any left-right motion. Once the star stays for 5 minutes on the horizontal line without any up or down drift, the mount is accurately aligned in altitude.

You are ready to begin imaging the heavens!

“The fault, dear Brutus, is not in our stars, but in ourselves, that we are underlings.”

― William Shakespeare, Julius Caesar

ALBIREO OBSERVATORY

Αlbireoobservatory

Δημοσιεύτηκε

Δε νομιζω να πειραζει το diagonal αρκει να εχει προσανατολιστει Β - Ν τηλεσκοπιου με το πεδιο στο προσοφθαλμιο του ...Εγω το drift με το diagonal το εχω κανει και ειμαι πολυ καλα.

Μηπως η μεγενθυση που ειχες ηταν σχετικα μικρη?Δε δοκιμαζεις βαζοντας ενα barlow 2Χ ή 3X!

Νίκος Πασχάλης

Αστεροσκοπείο Nunki-Σκιαθος

www.nunki.gr

Δημοσιεύτηκε
Δε νομιζω να πειραζει το diagonal αρκει να εχει προσανατολιστει Β - Ν τηλεσκοπιου με το πεδιο στο προσοφθαλμιο του ...Εγω το drift με το diagonal το εχω κανει και ειμαι πολυ καλα.

Μηπως η μεγενθυση που ειχες ηταν σχετικα μικρη?Δε δοκιμαζεις βαζοντας ενα barlow 2Χ ή 3X!

Ναι χρησιμοποίησα diagonal. Η μεγένθυνση ήταν 83x μικρή από ότι φαίνεται... Ήθελα να σας ρωτήσω αν η επιλογή των άστρων που έκανα είναι η σωστή.

Κώστας

“The fault, dear Brutus, is not in our stars, but in ourselves, that we are underlings.”

ALBIREO OBSERVATORY

Αlbireoobservatory

Δημοσιεύτηκε

Ξαναδοκιμασε με αρκετα μεγαλυτερη μεγενθυνση και βεβαιωσου οτι ο Β - Ν του προσοφθαλμιου ειναι και οΒ - Ν του τηλεσκοπιου σου

Φιλικα

Νίκος Πασχάλης

www.nunki.gr

Δημοσιεύτηκε
Τι ειναι το Star Drift?

Celestron CPC C8 XLT

Celestron NexStar GT - Mak-Cas 4"

Μύκονος: 37ο 26'' Ν, 25ο 21'' Ε

================================================

Άκης Γκίκας 48η Σειρά Απόφοιτος (Α.Σ.Τ.Ε.Ρ)

Δημοσιεύτηκε

Φυσικα και δεν πειραζει..αρκει να εχεις στο νου σου πως πρεπει να ναι οι διορθωσεις που θα κανεις..το diagonal δειχνει τον βορρα επανω αλλα αριστερα την δυση....

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε
Ξαναδοκιμασε με αρκετα μεγαλυτερη μεγενθυνση και βεβαιωσου οτι ο Β - Ν του προσοφθαλμιου ειναι και οΒ - Ν του τηλεσκοπιου σου

Φιλικα

Γειά σου Νίκο,

Μια απλοική ερώτηση. Αν δεν χρησιμοποιήσω diagonal πώς μπορώ να ξέρω ότι ο Β-Ν του προσοφθαλμίου είναι και ο Β-Ν του τηλεσκοπίου μου;

Κώστας

ALBIREO OBSERVATORY

Αlbireoobservatory

Δημοσιεύτηκε

Προς KC:

Μη σε απασχολεί τόσο το Β-Ν,Ν-Β.

Αν μεν φεύγει κατά declination,αύξησε τη μεγεθυνση σου και κάνε πολλές διαδοχικές ρυθμίσεις.Τα 5min ειναι καλός χρόνος.Πολύ καλός .

Αν όμως φεύγει κατά RA αυτό ειναι θέμα σφάλματος μοτέρ βάσης και το έχουν όλες οι βάσεις!!! Απορώ γιατί δεν το τονιζουν αρκετά οι "ειδικοι" στα αγγλόφωνα sites!Γι αυτό και οδηγούμε χειροκίνητα ή με AUTOGUIDERS ή κάνουμε PEC(periodic error correction)

Δημοσιεύτηκε

γεια χαρα στην παρεα,

1. γιατην ερωτηση:

πώς μπορώ να ξέρω ότι ο Β-Ν του προσοφθαλμίου είναι και ο Β-Ν του τηλεσκοπίου μου?

στρεφεις λιγο τον οπτικο σωληνα προς βορρα, στο σημειο που νεα αστερια εισερχονται στο οπτικο πεδιο εκει ειναι ο βορρασ του προσοφθαλμιου σου.Προσοχη, αλλαζει αν βαλεις διαγωνιο πρισμα, η ό,τι αλλο και αλλαζει οταν γερνεις το τηλεσκ απο ανατολικα προς δυτικα

2. η μεθοδος ειναι αποτελεσματικότερη με μεγαλυτερες μεγεθυνσεις (απο 200Χκαι ανω)

3. αντι να περιμενεις ενα σημειακο ειδωλο να ολισθησει, ειναι πολυ ακριβεστερο να διατηρεις καθε φορα το εν λογω αστερι off focus σαν δισκο (οχι σημειο) και μαλιστα με διαμετρο δισκου λιγο μικροτερη απο το ανοιγμα του οπτικου σου πεδιου. Ξεκινας με το δισκο ομοκεντρο στο πεδιο και οποιαδηποτε αποκλιση ειναι εμφανεστατη και πιο ευκολα διορθωσιιμη

καλη επιτυχια

Δημοσιεύτηκε

Κωστα,

Οπως περιγραφει και ο φιλος ο Νικος, μιλαμε για 200x και πανω. Μαλιστα, οσο περισσοτερη η μεγενθυση, τοσο καλυτερη η ευθυγραμμιση.

Με το Β-Ν, μιλαμε για τον πραγματικο Β-Ν και οχι απο το πεδιο του προσοφθαλμιου.

Φιλικά,

Αντώνης Αγιομαμίτης

http://www.perseus.gr

Δημοσιεύτηκε
ΥΓ. ΠΟΛΥ σωστος ο φιλος ο maxplanck οσον αφορα το φυσικο σφαλμα της βασης. Ειναι ενα "προβληματακι" που εχω και εγω και σιγουρα επιρεαζει την σωστη πολικη ευθυγραμμιση.

Φιλικά,

Αντώνης Αγιομαμίτης

http://www.perseus.gr

Δημοσιεύτηκε

Οπως ακριβως ανεφερε και ο Νικος, ενα μικρο σμπρωξιμο του οπτικου σωληνα προς το βορα...

Οσο για το diagonal ξαναλεω οτι στο δικο μου τηλεσκοπιο τουλαχιστον το στρεφω με τετοιο τροπο που μετα το πειραμα με το σμπρωξιμο του τηλεσκοπιου προς το Βορα να ειμαι σιγουρος οτι και το αστερι διολισθενει προς τη σωστη διευθυνση

Νίκος Πασχάλης

www.nunki.gr

Δημοσιεύτηκε

Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας.

Θα επαναλάβω το πείραμα και θα σας πω τις εμπειρίες μου.

Κώστας

ALBIREO OBSERVATORY

Αlbireoobservatory

Δημοσιεύτηκε

Γειά σας,

Οι φίλοι σε συμβούλεψαν σωστά.

Θα πρόσθετα ότι συνιστάται να επιτρέπετε 15 λεπτά (αντί 5 λεπτών) στην μεγενθυση (250x) για να σιγουρευτεί ότι ευθυγραμμίζεστε κατάλληλα.

Φιλικά,

-Frank

Φιλικά, Frank

http://www.oaog.ca/

http://www.rascmontreal.org/

"Imagination is more important than Knowledge"

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης