Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε
Απαντηστε μου σε κατι: ένα ORION OPTICS πχ 10'' με λ/6 είναι καλυτερο σε οπτικη απόδοση απο ενα 10'' της MEADE της σειράς LX200; Θετω το ερωτημα οσον αφορα μονο στην οπτικη αποδοση φυσικα. Γιατι σε ολα τα υπολοιπα ξερω καλα οτι υπερτερει το MEADE. Αν συμβαίνει αυτο γιατι τα προιοντα της MEADE ειναι τοσο ακριβα;

Θεόδωρος Σπανός

Δημοσιεύτηκε

Αυτο που μπορω να σου πω εγω στα σιγουρα ειναι οτι τα Σμιντ - Κασεγκραιην ειναι πολυ πιο ακριβα για την κατασκευη τους (made in usa) και οτι το λχ200 ειναι ενα τηλεσκοπειο Η/Υ τα κανει ολα μονο του (σχεδον).

Βασικα συγκρινουμε διθεσιο αμαξι με οικογενειακο...

Celestron CPC C8 XLT

Celestron NexStar GT - Mak-Cas 4"

Μύκονος: 37ο 26'' Ν, 25ο 21'' Ε

================================================

Άκης Γκίκας 48η Σειρά Απόφοιτος (Α.Σ.Τ.Ε.Ρ)

Δημοσιεύτηκε
Γιατι σε ολα τα υπολοιπα ξερω καλα οτι υπερτερει το MEADE

Γιατι υπερτερει το Meade;Διαφωνω!Τα καλα κατασκευασμενα νευτωνια ειναι καλυτερα απο τα SC μαζικης παραγωγης.

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε
λογο πανακριβων υλικων ειδικα τα απο.

Celestron CPC C8 XLT

Δημοσιεύτηκε
Flashy δεν την καταλαβα καλα την απαντηση σου. Τελικα πιο δινει καλυτερη οπτικη ποιοτητα.Αυτο με ενδιαφερει. Το ξερω οτι ειναι τελειως διαφορετικα τηλεσκοπια.Τοτε κανω αλλιως την ερωτηση μου: πιο εχει καλυτερη οπτικη ποιοτητα ένα ORION OPTICS καταδιοπτρικο με λ/6 η ενα LX200 της MEADE με το ιδιο ανοιγμα;

Θεόδωρος Σπανός

Δημοσιεύτηκε

Καυτό θέμα!! :!:

ξέρω ότι μερικοί φίλοι δεν θα συμφωνήσουν με αυτά που θα πω:

Όλοι συμφωνούν ότι όλα τα σχέδια τηλεσκοπίων μας δίνουν καλές εικόνες εάν τα οπτικά είναι καθαρά, και εάν εκτελούμε καλή ευθυγράμμιση.

Το θέμα είναι ποιο τηλεσκόπιο μας δίνει τις ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ εικόνες;

Ήδη έχω αναφέρει ότι οι καλύτερες εικόνες που έχω δει είναι με τα Κατοπτρικά < Νευτώνεια> .

Μερικοί φίλοι θεωρούν ότι οι διόπτρες είναι το "καλύτερο" σχέδιο - εντούτοις - στην πραγματικότητα και με τις side-by-side συγκρίσεις τα Κατοπτρικά είναι "consistantly" καλύτερα.

Εδώ είναι η προσωπική προτίμησή μου:

1- Νευτώνεια

2- Διόπτρα

3- Maksutov + SCT

(Το σχέδιο Maksutov είναι καλύτερο)

Έχω ονομάσει τα 3 βασικά σχέδια, υπάρχουν πολλές παραλλαγές αλλά για απλότητα κράτησα τις 3 ομάδες.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι το ΚΑΛΥΤΕΡΟ τηλεσκόπιο είναι αυτό που χρησιμοποιητε συχνά.

φιλικά,

-Frank

Φιλικά, Frank

http://www.oaog.ca/

http://www.rascmontreal.org/

"Imagination is more important than Knowledge"

Δημοσιεύτηκε

aiolos,

Αυτά είναι δύο απολύτως διαφορετικά τηλεσκόπια - η σύγκριση δεν είναι εύκολη - εξαρτάται ποιο τύπο αστρονομίας θα κάνετε.

Γενικά - όπως έχω δηλώσει, ένα καταδιοπτρικο θα δινει καλυτερη οπτικη απόδοση.

Το LX200 SCT έχει πολλά άλλα πλεονεκτήματα που το καταδιοπτρικο δεν έχει εκτός - κατά την άποψή μου - την καλύτερη οπτική απόδοση.

φιλικά,

-Frank

Φιλικά, Frank

http://www.oaog.ca/

http://www.rascmontreal.org/

"Imagination is more important than Knowledge"

Δημοσιεύτηκε
Eγω τελικα αυτο που θελω να μαθω ειναι αν η ΟRION OPTICS εχει καλυτερα οπτικα στα τηλεσκοπια της απο της MEADE.

Θεόδωρος Σπανός

Δημοσιεύτηκε
Eγω τελικα αυτο που θελω να μαθω ειναι αν η ΟRION OPTICS εχει καλυτερα οπτικα στα τηλεσκοπια της απο της MEADE.

Φίλε aiolos,

Πιστεύω ότι την απάντηση αυτή θα τη δώσεις ο ίδιος αν μπορείς να δεις και από τα δυο τηλεσκόπια και να συγκρίνεις αυτό που βλέπεις.

Κώστας

“The fault, dear Brutus, is not in our stars, but in ourselves, that we are underlings.”

― William Shakespeare, Julius Caesar

ALBIREO OBSERVATORY

Αlbireoobservatory

Δημοσιεύτηκε

Η απάντηση στη συγκεκριμένη ερώτηση είναι ένα ξεκάθαρο ΝΑΙ, διότι:

1) Η Meade δεν επιδιώκει να κατασκευάσει οπτικά ακριβείας λ/6, και θα της κόστιζε πολύ περισσότερο αν το έκανε. Τα οπτικά των εμπορικών Smidth-Cassegrain έχουν συνήθως ακρίβεια λ/2-λ/5. Επίσης δεν δεσμεύεται με την παροχή πιστοποιητικών μέτρησης της ακρίβειας των οπτικών - πράγμα που κάνει η Orion Optics.

2) Η εικόνα στα Orion Optics παράγεται από δύο ανακλάσεις σε κάτοπτρα υψηλής ακριβείας, ενώ στα S/C μεσολαβούν και τα πιθανά σφάλματα της διορθωτικής πλάκας και του διαγώνιου κατόπτρου. Επίσης η κεντρική παρεμπόδιση είναι μεγαλύτερη στα S/C μειώνοντας «μια ιδέα» το κοντράστ σε σχέση με τα νευτώνεια.

3) Το προφίλ της εταιρίας Meade είναι "δίνουμε εντυπωσιακά και ηλεκτρονικά εξελιγμένα τηλεσκόπια στον κόσμο με αποδεκτά έως πολύ καλά οπτικά (στα ακριβά μοντέλα). Μειώστε το κόστος όσο γίνεται αρκεί το προϊόν να παραμείνει καλό για τα λεφτά του." Το προφίλ της ΟΟ είναι "φτιάχνουμε τα καλύτερα δυνατά οπτικά, τα ελέγχουμε με μεγάλη σχολαστικότητα και ακριβή τεχνολογία, και τα βάζουμε σε απλούς και λειτουργικούς οπτικούς σωλήνες. Δίνουμε όσο περισσότερο βάρος γίνεται στην οπτική ποιότητα, γιατί αυτή μας ανέδειξε και γι αυτή μας αγοράζουν".

4) Σ' όλο το διαδίκτυο υπάρχουν μόνο πολύ κολακευτικές κριτικές από χρήστες και reviewers για την οπτική ποιότητα των ΟΟ. Δεν συμβαίνει το ίδιο για τα S/C των Meade/Celestron. Φυσικά αυτό είναι απλώς μια ένδειξη αφού οι χρήστες των ΟΟ είναι πολύ λιγότεροι.

5) Είναι δεδομένο ότι συγκρίνουμε διαφορετικές κατηγορίες προΐόντων. Αν μου επιτρέπεται η (κάπως λαϊκίστικη) αναλογία, είναι σαν να συγκρίνουμε την αξιοπιστία και συνολική ποιότητα της Fiat με της VW ή Τoyota. Αν επικεντρώναμε αποκλειστικά στην ποιότητα των οπτικών στοιχείων θα λέγαμε Fiat με Volvo ή BMW.

Όμως: δεν πρέπει να απορρίψουμε τη Meade γιατί:

1) τα τηλεσκόπιά της είναι πολύ καλά για τα λεφτά τους σε τιμές Αμερικής

2) Προσωπικά έχω εντυπωσιαστεί από τις εικόνες δύο LX50 10" στον Πάρνωνα, με στόχο δύσκολους διπλούς αστέρες (με μέτριο seeing όμως που παρεμβαίνει πριν παρέμβουν οι οπτικοί περιορισμοί)

3) Στο διαδίκτυο υπάρχουν αστροφωτογραφίες από S/C που μιλούν με την ποιότητά τους. Υπάρχουν και οι φωτογραφίες του Ηλία Χασιώτη με το απίστευτο ΕΤΧ του. Αλλά εδώ και καιρό προγεύεται τη χαρά της φωτογράφησης με το επόμενο τηλεσκόπιό του, μάλλον ένα ολοκαίνουργο Maksutov της Orion Optics! (Ηλία, ελπίζω να μην αποκαλύπτω επαγγελματικά μυστικά :lol: )

Ελπίζω να σε κάλυψα!

Φιλικά, Στέφανος

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Δημοσιεύτηκε

Φίλε aiolos.

αν δε σε κάλυψε ο φίλος Στέφανος εγώ θα προσθέσω πως μίλησα προσωπικά με εισεγωγέα και μίλησε για οπτικα στις γνωστές μάρκες με ακρίβεια λ/3 το πολύ, σε αντίθεση με την Orion Optics που ανάλογα με αυτό που παραγγέλνεις, δείνει τουλάχιστον λ/4 ή τουλάχιστον λ/6 κ.τ.λ. Αλήθεια, εσύ γνώριζες πως τα τηλεσκόπια που δίνουν οι γνωστές μάρκες στα εκθετήρια, έχουν επίτηδες πιο προσεγμένα οπτικά από τα "προς πώληση"? Δηλαδή αλλιώς βλέπεις από το τηλεσκόπιο της βιτρίνας που δοκιμάζεις, και άλλα θα δεις όταν το αγοράσεις..... :wink: :wink:

ΣΤΕΛΛΑ, ΓΙΩΡΓΟ, ΒΑΣΙΛΗ, ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΕΚΕΙ ΨΗΛΑ...
Δημοσιεύτηκε
Στεφανε εννοεις Orion Optics.co.uk ??? απλα ηθελα να δω τι εχουν τα παιδια...

Celestron CPC C8 XLT

Δημοσιεύτηκε

Γενικα ξερω οτι στις δηλωσεις του ο προεδρος της Meade ο ιδιος παραδεχτηκε οτι "φτιαχνουμε τηλεσκοπια για το κοσμο". Ειναι λογικο ο κοσμος να μη διαθετει τοσα πολλα λεφτα για τηλεσκοπιο. Αυτος προσπαθησε να το εμπορευματοποιησει. Λογικο η Orion εχει καλυτερη αποδοση πιστευω.

Οπως επισης πιστευω οτι 10000 ευρω για ενα 14" τηλεσκοπιο με αστροστατη και ιστοριες ειναι υπερβολικα λιγα λεφτα. Εδω το πανεπιστημιο Αθηνων και το 16" το εχει πληρωσει κατι λιγοτερο απο 140.000 ευρω

STARFINDER EQUATORIAL 8\" FL 1200mm MEADE

Series 4000 MEADE 6.7mm - 40mm 52

HYPERION 13mm 68 :mrgreen:

Δημοσιεύτηκε
Παιδια σας ευχαριστω πολυ, ησασταν σαφης και εσυ Στεφανε με καλυψες απολυτα και με το παραπανω.Παντως το παραξενο στην ολη υποθεση ειναι οτι η ORION OPTICS δινει τα DOPS σε πολυ χαμηλες τιμες με αριστα οπτικα.Ενω τα DOPS της MEADE και της CELESTRON ειναι ακριβα για αυτα που προσφερουν.

Θεόδωρος Σπανός

Δημοσιεύτηκε
Oι τελευταιες οφιλουν τις υψηλες τιμες τους στο οτι ειναι ονοματα πιστευω. Απλα πληρωνεις και το ονομα Meade & Celestron

STARFINDER EQUATORIAL 8\" FL 1200mm MEADE

Series 4000 MEADE 6.7mm - 40mm 52

HYPERION 13mm 68 :mrgreen:

Δημοσιεύτηκε

Τα dobs (οχι DOPS!) της Celestron ειναι τα κινεζικα Synta και δεν ειναι καθολου ακριβα.Η Meade δεν βγαζει dobs εδω και χρονια.Τα κινεζικα dobs εν γενει ειναι οχι πολυ ακριβα αλλα πολυ φτηνα για αυτα που προσφερουν!

Ενα 10" για 600€ που μπορει να το αγορασει ακομα και ενας εφηβος θα ταν ονειρο μολις μια δεκαετια πριν!

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε

Είμαι κάτοχος ενός Orion Οptics Dob 10'' (λ/8)

Η διαφορά από ένα λ/6 δεν είναι και πολυ μεγάλη, αλλά πίστεψέ με, από τα S-C της Meade η διαφορά είναι τεράστια!

Αυτό δέν οφείλεται μόνο στη διαφορά του wavefront error αλλά και στο ότι στα S-C η κεντρική παρεμπόδιση είναι μεγαλύτερη +το φώς που χάνεται από ανάκλαση.

Επίσης ο οπτικός σωλήνας των Dob της Orion εύκολα βγαίνει και προσαρμόζεται σε ισημερινή στήριξη.(Για μένα ήταν ο δεύτερος λόγος μετα τα οπτικά για τον οποίο το αγόρασα)

Το μόνο που θα σου τη σπάσει λίγο πιστεύω,αν τελικά το αγοράσεις, είναι η βάση του

Δημοσιεύτηκε

Vegan σκεφτομαι να παρω το ιδιο τηλεσκοπιο με το δικο σου.Οποτε θα σου κανω ορισμενες ερωτησεις.

-Καταρχην χωραει στο πισω καθισμα ενος αυτοκινητου;Αν ναι υπαρχει περιπτωση να χωραει το 12".Και τα 2 νομιζω εχουν το ιδιο εστιακο μηκος.

-Επισης μπορει στην συνεχεια αν το αποφασισω να το βαλω σε μια καλη βαση και αν γινετε τι προτείνεις;

-Οταν γραφεις λ/ 8) εννοεις λ/8;Αλήθεια ποσο κοστισε με αυτα τα οπτικα;

-Ο εστιαστης που εχει ειναι 2'';

-Και κατι ασχετο ποιος απο τους παρακατω ενισχυτες ειναι ο καλυτερος:CELESTRON ULTIMA 2X, TELEVUE BIGBARLOW 2X, POWERMATE TELEVUE 2X.

Αυτο που με καιει περισσοτερο ειναι η πρωτη ερωτηση.

Θεόδωρος Σπανός

Δημοσιεύτηκε
-Καταρχην χωραει στο πισω καθισμα ενος αυτοκινητου;Αν ναι υπαρχει περιπτωση να χωραει το 12".Και τα 2 νομιζω εχουν το ιδιο εστιακο μηκος.

Εξαρτάται απ'το αμάξι! Σε 3-θυρο δεν χωράει με τίποτα, σε 5-θυρο δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα, ούτε με το 12''

-Επισης μπορει στην συνεχεια αν το αποφασισω να το βαλω σε μια καλη βαση και αν γινετε τι προτείνεις;

Δεν έχω μπεί ακόμα στη διαδικασία να αγοράσω βάση, αλλά σκέφτομαι για μια Vixen Gp. Ίσως κάποιος ποιό έμπειρος να μπορεί να μας βοηθήσει και τους δύο :)

-Οταν γραφεις λ/ 8) εννοεις λ/8;Αλήθεια πόσο κοστισε με αυτα τα οπτικα;

Κόστισε 1600 και κάτι ευρώ από την Aktis με μηδαμηνά έξοδα μεταφοράς

Ο εστιαστης που εχει ειναι 2'';

Ναι

Και κατι ασχετο ποιος απο τους παρακατω ενισχυτες ειναι ο καλυτερος:CELESTRON ULTIMA 2X, TELEVUE BIGBARLOW 2X, POWERMATE TELEVUE 2X.

έχω τον CELESTRON ULTIMA 2x αλλά η TELEVUE είναι σαφώς καλύτερη(και ακριβότερη)!!!

ελπίζω να βοήθησα,

Γιάννης Αντωνιάδης

Δημοσιεύτηκε

Φίλοι aiolos και Vegan,

--Ο οπτικός σωλήνας του Orion Optics 10" f/4.8 έχει μήκος περίπου 1,13m και χωράει άνετα στο πίσω κάθισμα ενός μικρομεσαίου αυτοκινήτου είτε 3θυρου είτε 5θυρου (π.χ. στο δικό μου 3θυρο Corolla περισσεύουν και 5cm εκατέρωθεν του σωλήνα.) Το ίδιο μήκος έχει και ένα ΟΟ 12" f/4 και μεταφέρεται στο πίσω κάθισμα.

--Φυσικά και μπορεί να τοποθετηθεί άνετα σε μια καλή, στιβαρή ισημερινή βάση. Όμως η Vixen GP δεν επαρκεί για τις 10". Χρειάζεται τουλάχιστον η Vixen GP Delux (οριακά). Ακόμη καλύτερα η (χαμηλότερης ακρίβειας αλλά ισχυρότερη) Synta EQ-6. Ιδανική για τις 10" και 12" είναι η Vixen Atlux (€ 4.500 :cry: ).

--Και οι δύο οπτικοί σωλήνες μπορούν να παραγγελθούν με εστιαστή crayford 2" (νομίζω στάνταρ στις 12").

--Όλοι οι barlow της Televue και ο Celestron Ultima είναι επιτεύγματα οπτικής. Δεν υπάρχουν καλύτεροι barlow. Υπάρχει όμως η σειρά Powermate της Televue. Αυτοί δεν είναι απλοί barlow δύο στοιχείων αλλά τεσσάρων και με πλήρεις επιστρώσεις. O Powermate 2.5X (δεν υπάρχει Powermate 2Χ) ήταν για μένα αποκάλυψη, ξεπερνά κάθε barlow και αξίζει την υψηλή τιμή του (€ 200+). Έφτασα να κάνω επίγεια παρατήρηση (φωτεινές επιγραφές) στις 450Χ και 750Χ με απρόσμενα ευκρινές είδωλο - αν διανοείστε τι σημαίνουν αυτές οι μεγεθύνσεις. Ο Άρης θαυμάσιος στις 375Χ με τον Televue Plossl 8mm (τηλεσκόπιο ΟΟ 10" f/4.8 ).

Φιλικά, Στέφανος

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Δημοσιεύτηκε

Δυστυχώς όχι, ούτε στο πίσω κάθισμα ούτε στο πορτ-μπαγκάζ ενός συνήθους αυτοκινήτου. Αν όμως ρίξεις τα πίσω καθίσματα ενός hatchback ίσως χωρέσει διαγώνια. Πάντως είναι πολύ προτιμότερο το f/4 από το f/5.3, διότι ούτε σε οπτική ποιότητα υστερεί αλλά και στηρίζεται ευκολότερα σε μιά κατάλληλη ισημερινή βάση στο μέλλον.

Θα στείλω ένα μήνυμα στο yahoo-group της Orion Optics να απαντήσουν σχετικά οι χρήστες (μήκος σωλήνα, απαίτηση σε αυτοκίνητο). Γιατί δεν στέλνεις και ένα σχετικό e-mail στην Orion Optics ή στην Αktis;

Φιλικά, Στέφανος

www.a-polaris.org

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης