Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Με αφορμή τις απόψεις του Στέφανου σχετικά με τους φακούς barlow

με τις οποίες συμφωνώ απόλυτα (πραγματικά οι powermate 2.5X και 5X της

Televue είναι αριστουργήματα και εξ ιδίας πείρας), θα ήθελα να αναφέρω

και την περίπτωση του KLEE 2.8X της University Optics

(http://www.universityoptics.com/barlows.htm),

που είναι 3 element barlow και που κοστίζει $79.95.

Σχετικές κριτικές μπορείτε να δείτε στο Excelsis

(http://www.excelsis.com/1.0/entryvotes.php?sectionid=27&entryid=23)

Εξ ιδίας πείρας:

• Επί της ουσίας: Ο φακός συνεργάζεται υποδειγματικά με οποιοδήποτε προσοφθάλμιο
    έχω δοκιμάσει είτε δικό μου είτε φίλου
    (π.χ. TV Plossl, TV Naglers, UO Orthos κλπ).
    Είναι κατ' ουσίαν ... αόρατος. Σε σύγκριση με τον TV 2Χ
    δεν ξέρεις ποιον να προτοδιαλέξεις, αν και ο TV σε εμένα
    μου φαίνεται πιο ευχάριστος στην εικόνα
    που στέλνει στο μάτι ...

Η αγορά από την Αμερική και η αποστολή όπως και η όλη συννενόηση
    με τον J. Seyfried ήταν άψογη. Από μόνος του μάλιστα είχε ήδη δηλώσει
    πολύ χαμηλότερη τιμή στο τιμολόγιο για ... ευνόητους λόγους. Απλά η χρέωση
    της πιστωτικής κάρτας γίνεται με order form που πρέπει να σταλεί με fax.

--

Celestron C6N

Δημοσιεύτηκε

Aiolos,

οι φίλοι μας οι Άγγλοι από το yahoo group της Orion Optics απαντούν (ομόφωνα) ότι το μήκος του οπτικού σωλήνα 12" f/5.3 είναι 60" ή 1.52m. Ένας αναφέρει ότι χωράει διαγώνια στο hatchback Ford focus του αφού ρίξει τα 2/3 του πίσω καθίσματος. Βολεύει και τη βάση πίσω από το κάθισμα του οδηγού.

They hope this helps,

Στέφανος

Σ.Γ. Από λάθος μου έγραψα νωρίτερα ότι δεν υπάρχει Powermate 2X. Όπως με έχουν ήδη διορθώσει, υπάρχει, μόνο που είναι στις 2". Επειδή για μεγάλες μεγεθύνσεις χρησιμοποιούμε κυρίως προσοφθάλμιους 1.25", ο Powermate 2.5X (1.25") ίσως είναι πιό κατάλληλη επιλογή για οπτική παρατήρηση.

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Δημοσιεύτηκε
θα ήθελα να αναφέρω

και την περίπτωση του KLEE 2.8X της University Optics

Συμφωνω καθοτι ειμαι κι εγω κατοχος του Klee :)

Μονο πλην δεν συνεργαζεται καλα με PLossls μεγαλης εστιακης αποστασης κυριως.

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε
Εγω εχω το αδελφακι του Ουλτιμα πανομοιοτυπος αλλα της Οριον. Ειναι αψογο.

Celestron CPC C8 XLT

Celestron NexStar GT - Mak-Cas 4"

Μύκονος: 37ο 26'' Ν, 25ο 21'' Ε

================================================

Άκης Γκίκας 48η Σειρά Απόφοιτος (Α.Σ.Τ.Ε.Ρ)

Δημοσιεύτηκε
Φιλε Στεφανε δεν νομιζω να πειραζει αν καποιος εχει το powermate 2X επειδη ειναι 2".Αφου εχει μαζι του δωρο εναν ανταπτορα για προσοφθαλμιους 1,25''.Εκτος αν υπαρχει καποιο προβλημα και δεν το ξερω.

Θεόδωρος Σπανός

Δημοσιεύτηκε

Όχι, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το Powermate 2X που να οφείλεται στο ότι είναι 2" (κανένα οπτικό, είναι επίσης κορυφαίος φακός). Απλά η επιλογή Powermate 2X/2" ή 2.5X/1.25" θα γίνει με βάση την ευχρηστία και τη χρήση για την οποία το προορίζεις. Άν για παράδειγμα θα έχεις αρκετούς προσοφθάλμιους και το θέλεις μόνο για τις πολύ μεγάλες μεγεθύνσεις τότε δεν είναι λογικό να πάρεις το μεγαλύτερο και βαρύτερο 2ιντσο μοντέλο, γιατί θα χρησιμοποιείς έτσι κι αλλιώς προσοφθάλμιους 1,25". Αν θέλεις να κάνεις φωτογράφηση prime focus με πολύ μεγάλο οπτικό πεδίο, ευρύτερο πεδίο θα δώσει το 2". Όμως οι ψηφιακές SLR έχουν μικρότερους αισθητήρες απ' τις διαστάσεις του κοινού φιλμ και το μοντέλο 1,25" επαρκεί για να τους φωτίσει σωστά.

Πάντως μην υπολογίζεις ότι θα «γεμίσεις» τα κενά μεταξύ των μεγεθύνσεών σου με τη χρήση ενός Powermate ή Barlow, γιατί στην πράξη αποδεικνύεται ότι δεν βολεύει να βάζεις-βγάζεις έναν τέτοιο φακό συνεχώς. Θα δεις ότι θα τον αφήνεις γιά τις πολύ μεγάλες μεγεθύνσεις και για τις ενδιάμεσες θα αγοράσεις τους κατάληλους φακούς.

Προσοχή θέλει το ζήτημα της ζύγισης ενός dob. Τα βαριά αξεσουάρ στον εστιαστή όπως ένας Powermate 2" θα αλλάζουν το κέντρο βάρους του σωλήνα όταν τοποθετούνται και θα χρειάζεται ξανά ζύγιση (μετακίνηση του οπ. σωλήνα μέσα στα δαχτυλίδια του. Το μοντέλο 1,25" δεν μου δημιουργεί τέτοιο πρόβλημα στο 10ιντσο dob παρά τη σχετικά μικρή (αλλά ιδανική) τριβή της βάσης.

Εν ολίγοις όταν θα ξέρεις τι φακούς θα χρησιμοποιείς θα απλουστευθεί και η επιλογή 2" ή 1,25".

Φιλικά, Στέφανος

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης