Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε
Θέλω να αγοράσω ηλιακό τηλεσκόπιο σε οικονομική τιμή να έχει όμως και κάποια ποιότητα και έχω καταλείξει σε ένα από αυτά τα δύο. Δυσκολεύομαι να αποφασίσω. Καμιά ιδέα?
Δημοσιεύτηκε

Γεια χαρά.

Τα τηλεσκόπια που αναφέρεις αποτελούν τις οικονομικότερες εκδόσεις των δύο σημαντικότερων εταιριών παραγωγής ηλιακών τηλεσκοπίων. Το PST είναι το τηλεσκόπιο που πρώτο άνοιξε νέους ορίζοντες στην Ηa παρατήρηση στην πλειονότητα των ερασιτεχνών, λόγω της χαμηλής τιμής απόκτησής του. Για την ιστορία, η Coronado ως εταιρία, ιδρύθηκε από τον πατέρα του σημερινού ιδιοκτήτη της άλλης μεγάλης εταιρίας, της Lunt. Πριν λίγα χρόνια πωλήθηκε στην Meade, η οποία συνέχισε να παράγει το PST με τις ίδιες προδιαγραφές. Από την άλλη, ο υιός Mr. Lunt, λίγο μετά ίδρυσε την δική του εταιρία, αυτή που σήμερα παράγει το LS35.

Ας έρθουμε τώρα στο ερώτημά σου. Γενικά, αν ψάξεις στο internet, ιδίως στο cloudynights.com, θα διαπιστώσεις ότι υπάρχει έντονη η πολεμική μεταξύ των κατόχων των δύο τηλεσκοπίων, οι οποίοι υπεραμύνονται των πλεονεκτημάτων τους. Σαν γενικό συμπέρασμα θα συνάγεις ότι, όποιο από τα δύο κι αν επιλέξεις, δεν πρόκειται να πέσεις έξω. Και τα δύο θεωρείται ότι θα σου προσφέρουν ατελείωτες ώρες ευχάριστης παρατήρησης.

Προσωπικά, είμαι απόλυτα ευχαριστημένος με το Lunt LS35, που έχω στην έκδοση Deluxe (Β600 blocking filter) double stacked (διπλό φίλτρο etalon). Από μια σύντομη σύγκριση που έκανα πέρυσι, όταν είχα στα χέρια μου και τα δύο τηλεσκόπια, μου άρεσε περισσότερο το LS35. H άποψη αυτή όμως έχει έναν βαθμό υποκειμενικότητας, γιατί το PST που δοκίμασα ήταν πολυδουλεμένο και «υπέφερε» από το λεγόμενο “rust problem”, το οποίο χαρακτηρίζει τις παλαιότερες εκδόσεις του PST, όπου, λόγω της οξείδωσης ενός δευτερεύοντος εσωτερικού φίλτρου του PST, ο μπροστινός φακός του γεμίζει εσωτερικά από μικροσκοπικά ρινίσματα, που περιορίζουν την διαπερατότητα του οπτικού στοιχείου, χωρίς όμως - όπως αναφέρεται - να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία του ματιού του παρατηρητή. Το “rust problem” γίνεται αντιληπτό, αν κοιτάξει κανείς τον φακό υπό γωνία 45ο. Αυτά στα γράφω για να τα έχεις υπόψη σου στην περίπτωση που πρόκειται να αγοράσεις κάποιο PST μεταχειρισμένο. Η Meade αναλαμβάνει να επισκευάσει αυτά τα PST, δωρεάν μάλιστα εφόσον βρίσκονται εντός εγγύησης (ίσως χρειάζεται επιβεβαίωση για την περίπτωση της Ελλάδας), αντικαθιστώντας το φθαρμένο φίλτρο με άλλου τύπου, εγγυώμενη ότι τα νέα PST που παράγει σήμερα η ίδια δεν θα παρουσιάσουν το ίδιο πρόβλημα.

Γενικά πάντως, θα έλεγα ότι το LS35 φαίνεται να αποδίδει πιο φωτεινά είδωλα του ήλιου από το PST, είτε με ένα, είτε με δυο φίλτρα etalon (στην απλή έκδοση με ένα φίλτρο ίσως να φανεί στον παρατηρητή πιο φωτεινό από όσο χρειάζεται!). Αυτό ίσως να οφείλεται και στην απλότητα της σχεδίασής του. Και εξηγούμαι: Το LS35 αποτελείται από το/α (διαμέτρου 35mm) φίλτρο/α etalon μπροστά, τον οπτικό σωλήνα (κενός) και το blocking filter πίσω, μέσα στην διαγώνιο. Αντίθετα, το PST είναι μια πολυπλοκότερη κατασκευή, έχει τοποθετημένο το (20 ή 25mm) φίλτρο etalon μέσα στον οπτικό σωλήνα, μαζί με άλλα δευτερεύοντα πρίσματα και φίλτρα, προκειμένου να μεταφερθεί η εικόνα στο πίσω μέρος, όπου κι εδώ είναι τοποθετημένο το blocking filter. Αυτό, πιθανόν, να σημαίνει ότι τα PST χρειάζονται μια επιπλέον προσοχή κατά τη χρήση, προκειμένου να μην απευθυγραμμίζονται τα οπτικά τους.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείς να διαβάσεις το παρακάτω thread, όπου συμμετείχα κι εγώ (ιδίως στις σελίδες 2 και 3), ανεβάζοντας κι σύντομο συγκριτικό review των δύο τηλεσκοπίων:

http://www.cloudynights.com/ubbthreads/showflat.php/Cat/0/Number/3727669/page/0/view/collapsed/sb/5/o/all/fpart/2/vc/1

Φιλικά

PapGeo

1461939839_3755033-IMG_6471AR1.jpg.d7b6ca3bd553e63581ff610e9997cbdf.jpg

Δημοσιεύτηκε
Σε ευχαριστώ πολύ συνάδελφε για τις πολύ χρήσιμες πληροφορίες που μου έδωσες και σου εύχομαι καλές δίκες και καλές δουλιές! Φιλικά Γιώργος Γιάνναρης
Δημοσιεύτηκε

Θυμάμαι ότι έχω δει από διάφορα Lunt στη σειρά κι ένα PST .

Μόνο το ακριβότερο με είχε εντυπωσιάσει :D , γιατί δεν είχε το sweet spot .

Αν τα πας καλά με τα Αγγλικά ρίξε κι εδώ μια ματιά .

http://www.solarscopereviews.com/

Τα πάντα ειναι Μαθηματικά.
Δημοσιεύτηκε
Σε ευχαριστώ πολύ συνάδελφε για τις πολύ χρήσιμες πληροφορίες που μου έδωσες και σου εύχομαι καλές δίκες και καλές δουλιές! Φιλικά Γιώργος Γιάνναρης

Να 'σαι καλά Γιώργο, είμαι στη διάθεσή σου για οποιεσδήποτε διευκρινήσεις. Έχε υπόψη σου ότι, για να αποδώσει ένα ηλιακό τηλεσκόπιο, πρέπει ο χρήστης να γνωρίζει καλά τον τρόπο ρύθμισης του φίλτρου etalon, διαφορετικά τα αποτελέσματα θα είναι μέτρια. Αυτό μαθαίνεται στην πράξη με πειραματισμούς, έως ότου να βρεθεί η βέλτιστη θέση του φίλτρου. Δεν είναι λίγες οι φορές, που κοιτώντας μέσα από τηλεσκόπια Coronado φίλων ερασιτεχνών (ατυχώς δεν υπάρχουν αρκετά Lunt ακόμα στην Ελλάδα), κυρίως PST, single ή double stacked, πήρα εικόνες χειρότερες του αναμενόμενου. Εύχομαι αυτό να οφειλόταν σε κακές ρυθμίσεις και όχι στα οπτικά τους! :)

Δημοσιεύτηκε

Έχε υπόψη σου ότι, για να αποδώσει ένα ηλιακό τηλεσκόπιο, πρέπει ο χρήστης να γνωρίζει καλά τον τρόπο ρύθμισης του φίλτρου etalon, διαφορετικά τα αποτελέσματα θα είναι μέτρια. Αυτό μαθαίνεται στην πράξη με πειραματισμούς, έως ότου να βρεθεί η βέλτιστη θέση του φίλτρου.

Εντάξει, δεν είναι και η πλοήγηση κάποιου διαστημόπλοιου...:mrgreen:

Το σημαντικό κατά τη γνώμη μου είναι, το μάτι του να έχει τη σχετική ευαισθησία στο μήκος κύματος του Η-alpha και μετά,... τα άλλα γίνονται πολύ εύκολα.

Το να περιστρέψει κάποιος σιγά-σιγά το Etalon αριστερά ή δεξιά και να δει που αντιλαμβάνεται περισσότερα χαρακτηριστικά του δίσκου ή της περιφέρειας, δεν είναι και τόσο δύσκολο...

Και μια υπενθύμιση: Το προσοφθάλμιο να είναι μεταξύ 6.7-12 mm για το καλύτερο οπτικό αποτέλεσμα και όχι…ΠΟΛΥ ΓΥΑΛΙ…. :wink:

Ευχαριστώ.. 8)

Πέτρος Δεσύπρης

Corvus Eye Observatory

ATHENS / S Y R O S

http://www.pdesypris.com/

http://www.ceo-despet.blogspot.com/

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης