kookoo_gr Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 21, 2011 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 21, 2011 Έχω το εξήπς πρόβλημα με το ζύγισμα στο τηλεσκόπιο και θα ήθελα κάποια γνώμη αν είναι δυνατόν. Όταν έχω τον oag στο κάτω μέρος της κάμερας τότε όταν το τηλεσκόπιο βλέπει ανατολικά και κυριώς υπό γωνία μέχρι το ζενίθ τότε το όλο σύστημα είναι βαρύ και πέφτει προς τα ανατολικά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα πρόβλημα στην οδήγηση και με περιορίζει στα 5 λεπτά μέγιστο με ένα ποσοστό σχεδόν 50% των λήψεων που πέρνω να πάει χαμένο. Όταν το σύστημα βλέπει προς τα δυτικά και μέχρι το ζενίθ τότε δεν έχω κανένα πρόβλημα στο ζύγισμα αλλά και στην οδήγηση. Τώρα εάν στρέψω τον oag διαγώνια τότε το ζύγισμα είναι τέλειο σε όλες τα κατυεθύνσεις χωρίς κανένα πρόβλημα στην οδήγηση. Επειδή όμως το οδηγητικό αστέρι μπορεί να είναι και σε άλλο μέρος του ουρανού θα πρεπει να μπορώ να στρέψω τον oag χωρίς να χαλάω το ζύγισμα. Θα ήθελα αν μπορείτε να μου δώσετε καμιά ιδέα να λύσω αυτό το μικροπρόβλημα. Κοντινό εστιαστή με oag σε λάθος θέση ζυγίσματος Κοντινό του εστιαστή με oag στην σωστή θέση Παρκαρισμένο τηλεσκόπιο με oag στην σωστή θέση ζυγίσματος oag σε σωστή θέση Oag σε λάθος θέση Φιλικά Κώστας http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/
eliasg2004 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 21, 2011 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 21, 2011 Κώστα με αυτά τα δεδομένα, γνώμη μου είναι να μην ασχοληθείς με το ζύγισμα σε όλες τις κατευθύνσεις. Επέλεξε στόχο και ζύγισε καλά στο τόξο που θα κινηθείς κατά τη διάρκεια της νύχτας. Πάντως γνώμη μου είναι - βέβαια, σε κάθε περίπτωση εσύ ξέρεις καλύτερα - ότι η HEQ5 είναι λίγο στα όριά της με αυτό το setup.
DimitrisV Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 22, 2011 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 22, 2011 Καλημέρα, Δοκίμασες να αφαιρέσεις τον Rigel από το σύστημα? Σε ανάλογο πρόβλημα που είχα αφαιρώντας τον ερευνητή είχα σωστό ζύγισμα, έτσι τον τοποθετούσα μόνο για να βρω το στόχο ή για την ευθυγράμμιση. Μπορείς επίσης να δοκιμάσεις να περιστρέψεις τη DSLR, εάν βολεύει καθώς αυτή είναι πιο βαριά στη μεριά της λαβής. Φιλικά Δημήτρης “The Truth Is Out There” "Stardust" Observatory - Chalkidiki
kookoo_gr Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 22, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 22, 2011 Αφαιρώντας τον rigel τότε το ζύγισμα γενικά πάει στον βρόντο. ακόμα και χωρίς απολύτως κανένα εξοπλισμό επάνω στο τηλεσκόπιο και καλώδια στην βάση τότε και πάλι έχω πρόβλημα στο ζύγισμα. Βλέπεις είναι παράκεντρη η βάση λόγω των μοτέρ που έχει. Αν περιστρέψω την κάμερα τότε δεν θα έχω πρόβλημα στο καδράσρισμα. Αυτό που θέλω να πω αν φωτογραφίζω ένα στόχο δεν θα είναι κάπως διαγώνιο το θέμα; Άσε που αν είνα διαγώνια η κάμερα στον άξονα τότε τα αστέρια θα έχουν και μεγαλύτερη κόμη είναι αυτό που λένε οι ξένοι η κάμερα να είναι square (τετράγωνη) στον οπτικό άξονα για να έχεις και καλές εικόνες. Ηλία η βάση δεν έιναι στο όριο της λόγω βάρους (6 κιλα συν εξοπλισμό είμαι κάπου στα 8, με το dob 8 στα 11 κιλά συν εξοπλισμό ήταν στα όρια της) Φιλικά Κώστας http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/
roryt Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 23, 2011 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 23, 2011 Εγω βαζω το τροχο (δηλαδη και την κυρια καμερα) προς τα κατω και την οδηγητικη προς τα πανω , το αντιστοιχο του να γυρισεις εσυ την λαβη της DSLR αναποδα απο την κατευθυνση της οδηγητικης. Το ολο θεμα ειναι να μην εχεις ροπες, γιατι - κακα τα ψεματα - η βασεις μας ΕΙΝΑΙ στα φωτογραφικα τους ορια, οτι και αν λενε οι κατασκευαστες. Σε συγκεκριμενες περιοχες του ουρανου οποιαδηποτε ανισσοροποια θα επηρεασει. Κανε ζυγισμα με τον RA οριζοντιο και κλειδωμενο, την ΟΤΑ να κοιταει απο σχεδον τις 30 μοιρες μέχρι το ζενιθ (εκει που θα φωτογραφισεις δηλαδη). Γυρνα το DEC σε ολες αυτες τις θεσεις - δεν πρεπει να "προτιμαει" καποια κατευθυνση. Μην σε απασχολει για την ωρα το καδρο στην κανονικη καμερα, προτιμοτερο να εχεις καλο ζυγισμα και οδηγηση παρα τελειο καδρο. Οσο αφορα το square, ενοουν ΚΑΘΕΤΑ στον αξονα της ΟΤΑ.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα