Aggelos Kechagias Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 14, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 14, 2011 Επιτελους καποιος που συμφωνει μαζι μου για τα OO οτι η κατασκευη τους ειναι αισχρη (οχι δεν θα τα αγοραζα για τα οπτικα τους προτιμω skywatcher).Στεφανε το τηλεσκοπιο δεν ειναι δικο μου και δεν θα του βαλω χερι τελικα .Ο κατοχος του λοιπον κατεληξε οτι δεν φτιαχνεται και οτι ειναι για πεταμα οποτε σηκωνω τα χερια ψηλα.Φυσικα και ολα τα πραγματα που αγοραζουμε εχουν το θεματακι τους και χρειαζεται το βρωμοχερο μας για να το φερουμε στα ισια του το γνωριζω αυτο παρα πολυ καλα Φιλε γιαννη εσενα νομιζω το προβλημα σου ειναι αλλου .Καταλαβαινω πολυ καλα τι περνας αλλα οπως σου ειπαν και στο δικο σου topic αλλα μελη ουτε ο κος Ηλιοπουλος φταιει ουτε το τηλεσκοπιο.Κοιτα να μαθεις να κανεις σωστο collimation ετσι ωστε να εχεις το καλυτερο αποτελεσμα που μπορει να σου προσφερει το τηλεσκοπιο που πηρες.Μην περιμενεις να ειναι ολα τελεια και μην νομιζεις πως οτι πληρωνεις παιρνεις γιατι δεν παιζει αυτο το σεναριο.Υπαρχουν τηλεσκοπια αρκετων χιλιαδων ευρω τα οποια θες μηνες για να τα φερεις εκει που πρεπει και σου ερχεται απο τα νευρα καθε μερα να του βαλεις φωτια να το καψεις .Θελει ψυχραιμια το πραμα υπομονη και επιμονη και φυσικα χρονο http://pegasusastro.com/
filiatra Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 14, 2011 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 14, 2011 Αγγελε νομίζω πως τα παραλές για τα Ο-Ο.Κανείς δεν υποστήριξε πως είναι άρτια μηχανικά.Ισα ίσα που όλοι όλο κ κάτι έχουμε βελτιώσει.Εχουν αποδεδειγμένα καλά οπτικά πολύ καλή κίνηση είναι ελαφριά κ έχουν κάποιες αδυναμίες σε μηχανικά μέρη.Αν κάποιος θέλει το τέλειο τηλεσκόπιο πρέπει μάλλον να στραφεί σε αγορά από Αμερική με το ανάλογο κόστος.Εγώ το πρόβλημά μου το έλυσα με τον τρόπο που σου είπα.Η πατέντα είναι πανεύκολη να γίνει κ δεν κοστίζει τίποτε.Ο φίλος σου φαντάζομαι θα έχει απογοητευτεί κ απ όσα καλά λόγια έχεις πει για την Ο-Ο.Εξήγησε του σε παρακαλώ πως έχει πάρει ένα απ τα καλύτερα τηλεσκόπια που εισάγονται στην αγορά να ηρεμήσει.Δε μου είπες το παιδί με το HODA δεν είναι? Βαζοντας εμεις ροδελα, επειδη εχει αυτη παχος, σπρωχνουμε το δευτερευον πιο μροστα με αποτελεσμα πολλα Νευτωνια να μην γινεται να ευθηγραμιστουν. (Οχι ολα. Εξαρτατε απο το ποσο κοντα στον στο εστιαστη εχουν γινει π.χ. οι τρυπες που συγγρατουν την αραχνη και ενα καρο αλλες μικρολεπτομεριες , διαφορετικες απο σωληνα σε σωληνα που δυστηχως, δεν ειμαστε σε θεση να γνωριζουμαι.)Φίλε Γιάννη μιλάμε για συγκεκριμένο τηλεσκόπιο που ξέρω τα χούια του.Αλλά κ για οποιοδήποτε τηλεσκοπιο αυτό δεν είναι πρόβλημα γιατί θα έρθουν αναγκαστικά πιο έξω οι βιδούλες. Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Aggelos Kechagias Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 14, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 14, 2011 Πανο ειναι κακοφτιαγμενα πες οτι θες δεν μου αλλαζεις γνωμη και μην πεφτεις και εσυ στην λουμπα "αααα ειναι OO ειναι τα καλυτερα" .Μου ειχαν βαλει και τα τριγωνα αναποδα στο πρωτευων τα ζωα κοτζαμ ORION OPTICS.Και σαν να μην εφτανε αυτο τα 9 στοιχειων τριγωνα (τρομαρα τους) ειναι για 8-10" αφου ειναι αρκετα μικρα.To οτι εγω κραζω ομως τις ατελειες του δεν σημαινει πως του ειπα να το πεταξει. Το μονο που ηθελα ηταν να το διορθωσω και το εκανα σε καποια σημεια του που ειχε θεματακια. Απο την αλλη μιας και μου ειπε οτι ειναι μπελας η μεταφορα του και ο ογκος του σκεφτηκαμε να εμπαινε σε ενα νεο σκαφος πιο compact και πιο σωστο μηχανικα.Ετσι ανοιξα το topic για να διαβασω 5 γνωμες για ανθρωπους που κανουν αυτη την δουλεια.Και αν νομιζεις οτι υπερβαλω ναι υπερβαλω γιατι εκανε 2500 ευρω και εγω τουλαχιστον για τετοιο πραμα δεν τα εδινα με καμια δυναμη (skywatcher truss και αγιος ο θεος με tracking). Υ.γ. Ναι αυτος ειναι. http://pegasusastro.com/
filiatra Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 14, 2011 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 14, 2011 Επαναλαμβάνω πως είσαι υπερβολικός.Δηλαδή εγώ που έχω τεστάρει πέντε κινέζικα κ τα τρία είχαν οπτικά προβλήματα τι να πω?Οπως σου είπα.Αν θελεις το τέλειο τηλεσκόπιο πρέπει ν ανέβεις πολύ πάνω απ τα 2500.Είμαι σίγουρος πως άμα ξεψαχνίσω ένα skywatcher truss (που δεν είναι truss) θα του βρω ένα σορό ελαττώματα. Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Στέφανος Σοφολόγης Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 14, 2011 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 14, 2011 Επιτελους καποιος που συμφωνει μαζι μου για τα OO οτι η κατασκευη τους ειναι αισχρη (οχι δεν θα τα αγοραζα για τα οπτικα τους προτιμω skywatcher).Άγγελε αν εννοείς εμένα μόνο κάτι τέτοιο δεν είπα! Τα Ο-Ο έχουν θεματάκια στα μηχανικά μέρη, αλλά λύνονται κι όταν τα φέρεις εκεί που θέλεις δεν υπάρχει σύγκριση με τα οικονομικότερα dobsonian (στα οποία κάποια σοβαρά θέματα δεν λύνονται). Μόνο και μόνο η μεταλλική βάση της Ο-Ο, όταν συναρμολογηθεί και ρυθμιστεί σωστά, κάνει τις βάσεις από νοβοπάν να μοιάζουν με καψόνι - τουλάχιστον στην πλανητική παρατήρηση όπου απαιτείται ομαλή και ακριβής κίνηση σε μεγάλες μεγεθύνσεις. Γενικότερα πάντως, μέρος της βιομηχανίας ερασιτεχνικών τηλεσκοπίων είναι ακόμα ανώριμο, και δεν ξέρω αν θα ωριμάσει ποτέ. Π.χ. δεν είναι δυνατό να αγοράζεις τηλεσκόπιο και να εστιάζουν τα μισά προσοφθάλμια παρότι ο εστιαστής έχει μεγάλη διαδρομή. Ούτε να αγοράζεις πλήρες τηλεσκόπιο που η βάση του να κάνει το πολύ-πολύ για μεγάλα κιάλια. Άλλες κατηγορίες προϊόντων, πολύ πιό πολυπλοκότερων δεν έχουν τέτοια θέματα. Σκέψου π.χ. τη μηχανική τελειότητα των ιαπωνικών wαlkman 20 χρόνια πρίν ή των discman αργότερα. Θαύματα μικρομηχανικής (και μικροηλεκτρονικής βέβαια) που λειτουργούσαν άψογα για πολλά χρόνια αν τα πρόσεχες (άσχετα αν πολλοί χρήστες τα κακοποιούν βάναυσα, σχεδόν τα χαλάνε με το ζόρι). Φανταστείτε να έπρεπε π.χ. να κάνεις πατέντες στο πορτάκι ενός καινούργιου walkman για να δεχτεί μιά κασέτα. Επιστημονική φαντασία - "δεν έπαιζε" κάτι τέτοιο! Ή να πρέπει να κάνεις πατέντες στο τιμόνι ενός καινούργιου αυτοκινήτου για να περιστέφεται χωρίς να σκαλώνει! Κι όμως στην αγορά τηλεσκοπίων συχνά έχουμε δει παράλογα (π.χ. "θα αλλάξω εστιαστή σε καινούργιο τηλεσκόπιο για να εστιάζει" ή "θα περιμένω αναβάθμιση του software για να μη συμπεριφέρεται παράξενα το go-to). Ας μη μιλήσω δε για τη γελοιότητα του να μην υπάρχει manual με στοιχειώδης οδηγίες σε κάποια προϊόντα (ενώ η φύση τους θα επέβαλε λεπτομερέστατο manual). Εγώ αυτά δεν τα κατάλαβα ποτέ, ωστόσο είναι η πραγματικότητα...Ευτυχώς υπάρχουν και εξαιρέσεις. "Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης "Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης www.a-polaris.org
Aggelos Kechagias Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 14, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 14, 2011 Στεφανε συμφωνω σε οσα λες μιας και ειμαι παθων .Οταν πηρα την στηριξη μου μεσα δεν ειχε ουτε manual ουτε τιποτα .Το λογισμικο τωρα εχει αρχισει και το στρωνει ο filip keller μιας και ειχε ενα καρο bug.Το Manual παλι καλα το εβγαλαν και αυτο πριν λιγο καιρο και τελευταια αρχισα να την μαθαινω καλυτερα αφου πριν ειχα βγαλει δικο μου συστημα λειτουργιας της Για να μην πω για το rc που παρελαβα πριν 1.5 μηνα Ασε ειμαστε Βeta testers πλεον τουλαχιστον καποτε σε πληρωναν για να εισαι Beta tester τωρα πληρωνεις εσυ http://pegasusastro.com/
Τάσος Βράτολης Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 14, 2011 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 14, 2011 Παιδιά αυτό το thread για τα OO το έχουμε μπλέξει με το άλλο εδώ που έχει να κάνει με τις βίδες του δευτερεύοντος...ένας χαμός γίνεται!! http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?p=177914#177914 Τέλος πάντων, θα το συνεχίσω εδώ και θα ποστάρω και στο προαναφερθέν το σωστό.Λοιπόν φίλε Γιάννη (από Σαρωνίδα), σχετικά με τις βίδες Bob's Knobs και τα υπόλοιπα. Το να βάλεις μια ροδέλα ΔΕΝ είναι τόσο λάθος όσο λες. Ισχύει ότι προσθέτει έξτρα μήκος αλλά εξαρτάται και από την ροδέλα. Η μεταλλική που έβαλα εγώ είναι πολύ λεπτή και ύστερα από αρκετό πειραματισμό με το αναντικατάστατο Concenter MK II το οποίο φυσικά μπορούσε να μου δείξει αν όντως κάθεται το holder ακριβώς κάτω από τον εστιαστή με τους ομόκεντρους κύκλους, μπορώ να πω με σιγουριά η συγκεκριμένη ροδέλα ήταν κατάλληλη. Πλαστική δεν δοκίμασα γιατί νομίζω ότι με το καιρό το πλαστικό δεν θα αντέξει όσο το μέταλλο. Τέλος πάντων, το θέμα δεν το έχω κλείσει ακόμη, θα δοκιμάσω και άλλα πράγματα. Μου άρεσε θέλω να σου πω, αρκετά το κόλπο σου με την λίπανση από βαζελίνη ή παρόμοια λιπαρή ουσία στις άκρες των βιδών. Βέβαια αυτό που λέει ο αγαπητός μας Στέφανος, το να είναι δηλαδή λείες οι άκρες από τις βίδες μου ακούγεται ακόμη καλύτερο και πιο αποτελεσματικό. Για όσους αναρωτιέστε λοιπόν αν o Bob βγάζει βίδες (κατ'απαίτηση) με ΣΤΡΟΓΓΥΛΕΣ ΑΚΡΕΣ...η απάντηση είναι ΝΑΙ, βγάζει! Παραθέτω το παρακάτω email που του έστειλα και την απάντηση που μου έστειλε ο Bob το φθινόπωρο που μας πέρασε. Τον ρωτάω εν ολίγοις αν μπορούμε να έχουμε τις ίδιες περίφημες βίδες με στρογγυλά κεφάλια.Επίσης του αναφέρω ότι δοκίμασα και την λύση να βιδώσω ΤΥΦΛΑ ημισφαιρικά παξιμάδια στις άκρες των βιδών, για να πετύχω αυτό ακριβώς, την ομαλή τους κίνηση! Όμως αυτό προσθέτει στα περισσότερα τηλεσκόπια του εμπορίου πολύ έξτρα μήκος και βγαίνει όλο το δευτερεύον εκτός οπτικού άξονα, το Concenter με "έκραξε" κυριολεκτικά όταν το επιχείρησα! Αν δεν σας προσθέσει έξτρα μήκος είναι μια τέλεια λύση!!Τα βρίσκετε σε κάθε χρωματοπωλείο. Πάρτε και ένα από τα bob's knob μαζί για να το τεστάρετε ότι βιδώνει πάνω τους. Hello there Bob from Athens Greece. About 2 years ago, I purchased from you the Newtonian secondary knobs for the 12” Skywatcher Flextube Dob. After all this time, adjusting the secondary has now become STIFF!Please take a look at the attached pictures. Look at the secondary black aluminum base, you will see the silver markings/dimples, created by the FLAT heads of the Knobs. The flat heads these knobs have, eventually “ate” through the aluminum cylinder of the holder!! This makes small dimples on the metal, making collimation adjustments bumpy and stiff! I thought of a great solution after discussing with many fellow astronomers here in Greece, to screw on inox “blind” round-headed nuts at the ends of the knobs. Take a look at the pictures again. My problem is, that they add A LOT of length to the existing length of the knobs, sothere is NO WAY of accurately centering the secondary holder under the focuser! My question is:ARE THERE ANY CUSTOM MADE KNOBS, like the ones I have (30mm length or more) that have ROUND HEADS instead of FLAT Heads????THAT WOULD BE PERFECT, because a round head would not eat through the aluminum metal holder!!! PLUS, they would not add extra length, since the round head of the screw alone, would be enough to do the job and achieve BUTTERY SMOOTH MOVEMENTS during the collimation process AND…without eating through the metal!! Can you create another identical version of my SW knobs, BUT with round heads instead?? Thanks a lot for your time in reading this.I will be waiting for your reply. Best Regards,Tassos ΑΠΑΝΤΗΣΗ Hi Tassos: Thank you for your note. We can see that the tip of the screw has pressed too hard against the secondary base plate. Could the knobs be too tight? We have designed our knob screws to have the same flat tip that the factory collimation screws have, so the screws should just make a small indent into the base plate. See the photo from our Meade Lightbridge below. The screw tip is made this way to prevent the secondary base plate from rotating once the knobs are secured. The knobs should be just tight enough to hold the secondary in place, but not so tight that the base plate is drilled. We can certainly make some screws with a round tip for you if you wish. These are normally not the best screws to use for collimation because they allow the secondary to rotate. Please send us your postal address and we will get them in the mail. Regards,Bob Οπότε μπορεί να φτιάξει βίδες με ημισφαιρικά τελειώματα, ΟΜΩΣ δεν τις προτείνει λέει γιατί επιτρέπουν το δευτερεύον να περιστρέφεται...δεν πολυσυμφωνώ εδώ αλλά είμαι διατεθειμένος να τις δοκιμάσω. Μέχρι στιγμής η μεταλλική ροδέλα, παίζει καλά αν και δεν είναι κολλημένη στο holder, απλά την κρατάνε κόντρα οι 3 knobs και έχει σχεδόν ίδια διάμετρο με την διάμετρο του holder. Αν τα νέα Bob's knobs με τα ημισφαιρικά τελειώματα έχουν καλύτερη αίσθηση θα κρατήσω αυτά και θα βγάλω τη ροδέλα, θα τρίψω το holder να φύγουν οι πατούρες που έκαναν τα αρχικά knobs και θα τις λιπάνω με κάποια ουσία. Νομίζω αυτό είναι ότι καλύτερο. ΤΕΛΟΣ θέλω να δείτε αυτό που λέει ο Dave Bonandrini (moderator του Astromart) και από τους πιο τρελαμένους και έμπειρους χρήστες μεγάλων Dobsonian. Αναφέρει πως αν αλλάξετε ποτέ holder για το δευτερεύον, να βάλετε με 4 ΒΙΔΕΣ κλίσης και ΟΧΙ με 3!!! Η ευκολία που προσδίδουν στην ευθυγράμμιση οι 4 βίδες είναι λέει ότι καλύτερο! Ενδιαφέρον αλλά...άντε να αλλάζεις τώρα όλα αυτά που χρειάζονται...αράχνη πρωτίστως...http://www.cloudynights.com/ubbthreads/showflat.php/Cat/0/Number/3003162/page/0/view/collapsed/sb/5/o/all/fpart/1/vc/1 also, although it seems counter intuitive, if you ever replace your secondary holder altogether, make sure you get one with 4 screws (not 3). unlike the primary mirror, a 4 screw secondary holder is so "right" you have to try it to believe it. «Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα