astrovox Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 15, 2013 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 15, 2013 Συμφωνώ να χρησιμοποιήσεις μεγέθυνση για να τσεκάρεις την εστίαση. Η μικρή απόκλιση από την τέλεια εστίαση δε φαίνεται εύκολα στη μικρή οθόνη χωρίς μεγέθυνση. Χρησιμοποίησε κάποιο τμήμα της Σελήνης με ευδιάκριτο σχήμα και καλή αντίθεση για να τελειοποιήσεις την εστίαση. Επιπλέον, τη λήψη να την παίρνεις είτε με χρονόμετρο είτε με τηλεχειριστήριο για να μη μεταδώσεις δονήσεις από το πάτημα του κουμπιού. Ελαφρά κουνημένη εικόνα μπορεί να μοιάζει ανεστίαστη. Επίσης αν η φωτογραφική σου έχει δυνατότητα κλείδωμα του καθρέφτη, τη χρησιμοποιείς. Όσον αφορά τις ρυθμίσεις, εγώ θα παρέμενα σε χαμηλό ISO στην προκειμένη (π.χ. 100) και θα πειραματιζόμουν με την έκθεση όχι ομως με το live view αλλά με την εικόνα που αποτυπώνεται. Τα live view δεν εξομοιώνουν πάντα καλά το τελικό αποτέλεσμα από πλευράς έκθεσης. «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
optimumw Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 15, 2013 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 15, 2013 οταν λες μεγενθυση ενοεις με ψηφιακο zoom ετσι? επισης χρησιμοποιησα εξαρχης τις ρυθμισεις οπου χρησιμοποιω με τον φακο της μηχανης μου για τετοιου ειδους φωτογραφιες εναν 300αρι και οπτικα καμια σχεση με το τηλεσκοπιο πολυ κατωτερα το τηλεσκοπιο...ισως πρεπει να ψαξω και τις ρυθμιισεις καλυτερα...αυτη η μασκα περι τινος προκειτε? ειναι αναγκαστικο αξεσουαρ? επισης εαν δοκιμασω με λαπτοπ και ειδικο προγραμμα ελενχου της μηχανης?
astrovox Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 15, 2013 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 15, 2013 Δεν ξέρω πως λειτουργεί η Nikon σου αλλά στην Canon μου έχεις τη δυνατότητα να ζουμάρεις κατά τη διάρκεια του live view. Λογικά θα γίνεται και με τη δική σου. Εκεί επιλέγεις ένα σημείο της Σελήνης όπως περιέγραψα πιο πάνω. Προφανώς είναι ψηφιακή διαδικασία αυτό το ζουμ αλλά αφού η οθόνη έχει μικρότερη ανάλυση από την κάμερα, όταν κοιτάς όλη την εικόνα είσαι στην ουσία "ξεζουμαρισμένος". Μεγεθύνοντας στο live view δεν κάνεις "ψηφιακό ζουμ" με την αρνητική έννοια που την ξέρουμε από τις φτηνές ψηφιακές μηχανές αφού ήσουν ξεζουμαρισμένος πριν. Ούτως ή άλλως βέβαια δεν έχει σημασία καθώς δεν αποτυπώνεται στη λήψη, είναι απλά ένα βοήθημα πριν από αυτή. Η μάσκα bahtinov βοηθάει στην εστίαση σε αστρικά αντικείμενα, όχι στη Σελήνη. Εδώ μπορείς να εστιάσεις τέλεια με το live view. Όταν ξαναδοκιμάσεις κάνε το εξής. Πρώτα εστίασε με το live view πολύ προσεκτικά. Όσο πιο μεγάλη η μεγέθυνση τόσο πιο δύσκολη η εστίαση και πιο έντονα εμφανής μια μικρή απόκλιση. Αφιέρωσε χρόνο, είναι η απολύτως απαραίτητη προϋπόθεση για να βγει η φωτό. Μετά πάμε στη λήψη. Βάλε ISO 100 και άρχιζε να δοκιμάσεις εκθέσεις. Μείνε στην έκθεση εκείνη που δε σου καίει (ασπρίζει πολύ) το φωτεινότερο σημείο της σελήνης (στην πραγματική εικόνα, όχι στο live view). Βάλε χρονόμετρο και κάνε τη λήψη. Προσπάθησε να έχεις τη Σελήνη στο κέντρο του πεδίου, εκεί υπάρχουν οι μικρότερες οπτικές παραμορφώσεις. Όσον αφορά τη σύνδεση με υπολογιστή, δε θα κάνει διαφορά στο τι λήψη θα κάνεις αλλά μπορεί να βοηθήσει να κάνεις καλύτερα τις ρυθμίσεις (εστίαση, έκθεση) λόγω της μεγάλης οθόνης και της άνεσης. «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
optimumw Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 15, 2013 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 15, 2013 οποτε...το σημαντικοτερο ειναι οτι γινετε να βγει καλη μια φωτογραφια με τα υπαρχον..ξεκιναμε απο εκει..απλως πρεπει να προσεξω αυτες τις λεπτομεριες με την εστιαση...ειναι δηλαδη πιο πολυ το θεμα της εστιασης που δεν βγαινει σωστα η φωτογραφια...οποτε ανοιγω liveview και θα προσπαθησω να κανω εστιαση πανω στο zoom οχι στη κανονικη εικονα χωρις zoom...παντως η εικονα που φαινετε στη μηχανη κατα την διαρκεια του liveview και χωρις zoom ειναι αρκετα ικανοποιητικη...χωρις βεβεα να βγαινει το ιδιο οταν παταω το κουμπι να βγει η φωτογραφια...και κατι αλλο...οσον αφορα το video...εκει μονο το iso μπορω να ρυθμισω η και το κλειστρο....γιατι βγαινει πολυ καμμενο με πολυ ασπρο χωρις να φενονται λεπτομεριες...ευχαριστω
astrovox Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 15, 2013 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 15, 2013 Αν έχει πλήρη χειροκίνητη λειτουργία στο video τότε θα μπορείς να πειράξεις έκθεση και ISO. Λογικά θα έχει, οι DSLR canon που είχα διέθεταν όλες τη δυνατότητα αυτή. Το διάφραγμα, όπως είπες πριν, είναι αυτό του τηλεσκοπίου, σταθερό δεν ελέγχεται από τη μηχανή. «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
optimumw Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 16, 2013 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 16, 2013 οκ...ευχαριστω για τις συμβουλες σας...ξαναδοκιμαζουμε και βλεπουμε...
optimumw Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 16, 2013 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 16, 2013 για ανταπτορα χρησιμοποιω ενα (variable eyepiece projection) τον οποιο τον αγορασα σε περιπτωση που το χρησιμοποιησω με κανενα προσοφθαλμιο...μηπως δεν ειταν καλλη επιλογη για prime focus φωτογραφιση? και κατι αλλο..που μπορω να βρω προεκταση του focus knob του τηλεσκοπιοθ προκειμενου να μην εχει αμμεση επαφη με το χερι και να εχω πολλους κραδασμους?
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 17, 2013 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 17, 2013 Ο αντάπτορας που λες δεν ειναι για κύρια εστία αλλά για προσοφθάλμια προβολή μην τα μπλέχεις τα πράγματα άλλο το ένα άλλο το άλλο. Στην κύρια εστία σημαίνει χωρίς να παρεμβάλεται τίποτα ανάμεσα στο τηλεσκόπιο και στην μηχανή ούτε προσοφθάλμιος ούτε barlow. Προέκταση δεν κάνει τίποτα... εκείνο που κάνει ειναι ηλεκτρικός εστιαστής αλλά μιλάμε για αρκετά λεφτά... Επίσης να έχεις υπόψιν σου πως μπορεί να κουνηθεί η φωτό ακόμα και αν δεν την αγγίζεις καν μόνο και μόνο από τον κραδασμό του καθρέφτη και / ή του κλείστρου. Αν ο καθρέφτης δεν κλειδώνει πάνω δεν μπορείς να κάνεις και πολλά γι αυτό. Άλλη λύση ειναι αν ο χρόνος έκθεσης ειναι μεγάλος (πάνω από ένα δευτερόλεπτο) να κάνεις το κόλπο με την μαύρη κάρτα (μηχανή με κλείστρο στο Β και με το μαύρο χαρτόνι να ξεκινάς και να τελειώνεις την έκθεση και εν συνεχεία να κλείνεις πάλι το κλείστρο).Σ αυτήν την περίπτωση θα σε επηρεάζει αρκετά το seeing και δεν θα έχεις καλά αποτελέσματα. Ανάλογα με το ότι θα εβγαζες με φιλμ που ειναι μια μόνο φωτό. Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
optimumw Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 17, 2013 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 17, 2013 Οποτε και σαν κυρια εστια για prime focus ειμαι καλυμμενος με τον variable οταν δεν χρησιμοποιω καποιο προσοφθαλμιο...γιατι υπαρχουν και ανταπτορες που ειναι αποκλειστικα για prime focus εφαρμογη χωρις να εχουν τη δυνατοτητα εισαγωγης προσοφθαλμιου...το ρωταω αυτο..μηπως ο συγκεκριμενος ανταπτορας που εχω ειναι πιο μακρις σε σχεση με τον απλο και δεν μπορει να εστιασει σωστα λογω του μηκους.. και η εικονα δεν μπορει να προσαρμωσει σωστα στο πλαισιο του αισθητηρα της μηχανης...πεφτει δηλαδη πιο μακρια απο τι πρεπει ετσι ωστε να εστιασει σωστα...δεν ξερω απλη σκεψη
astrovox Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 17, 2013 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 17, 2013 Ναι αυτό είναι μια πιθανότητα αλλά ισχύει μόνο αν το σημείο που βρίσκεις την καλύτερή σου εστίαση είναι στο τέρμα της διαδρομής. Αν είναι αλλού τότε δεν είναι η αιτία. «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
optimumw Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 17, 2013 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 17, 2013 φτανω σε σημειο που γινετε καλη εστιαση και αμα το συνεχισω χαλαει παλι η εικονα...οποτε αφου εστιαζει καλα λογικα δεν εχω τετοιο προβλημα...
astrovox Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 17, 2013 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 17, 2013 ΟΚ λοιπόν αφού το σημείο που βρίσκεις την καλύτερη εστίαση έχει διαδρομή και από τις δύο κατευθύνσεις τότε σίγουρα δεν υπάρχει θέμα απόστασης από εστιακό επίπεδο αλλά ραφιναρίσματος της εστίασης. «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
astrovox Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 17, 2013 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 17, 2013 Συγγνώμη άσχετο. Εννοούσα να κάνεις με ακρίβεια προσεκτική εστίαση με μικρές κινήσεις. «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Astrojim Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 23, 2014 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 23, 2014 Γειά και χαρά σε όλη την παρέα... Δεν ξέρω αν είμαι εντός τόπικ... Αλλά προ ημέρων κατάφερα να φωτογραφήσω έστω και με φτωχούλα ποιότητα εικόνας τη Σελήνη...με SLR Sony A350k και με τηλεσκόπιο SkyMax-127 'SynScan' AZ GoTo 5" Computerised Maksutov Cassegrain. Κάθε οδηγία - συμβουλή δεκτή...
βολιωτης Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 23, 2014 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 23, 2014 Πώς ''κούμπωσες'' τη μηχανή στο τηλεσκόπιο; Γενικά πρόσεξε την εστίαση και κάνε δοκιμές με διαφορετικά ISO αναλόγως και με τη φάση της Σελήνης. ''Τράβηξες'' σε RAW αρχείο; Τα πάντα ειναι Μαθηματικά.
Astrojim Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 23, 2014 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 23, 2014 Πώς ''κούμπωσες'' τη μηχανή στο τηλεσκόπιο; Γενικά πρόσεξε την εστίαση και κάνε δοκιμές με διαφορετικά ISO αναλόγως και με τη φάση της Σελήνης. ''Τράβηξες'' σε RAW αρχείο; Καλησπέρα φίλε μου... Την κούμπωσα με αντάπτορα T2 T Mount για Sony Alpha DSLR A350... Είναι η πρώτη μου ... την τράβηξα αμέσως μετά τη συναρμολόγηση του τηλεσκοπίου... Ακόμη είμαι "μπέμπης" στο... άθλημα... γι' αυτό θέλω την κατανόησή σας και τις πολύτιμες συμβουλές σας ... Όχι δεν είναι σε RAW ... το σκέφτηκα να το τραβήξω με RAW... αλλά ήταν καθαρά δοκιμαστική η φωτογραφία...
Ιάκωβος Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 25, 2014 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 25, 2014 Καλησπέρα κι καλή αρχή!!! Δοκίμασε να πάρεις περισσότερα καρέ και να τα ενώσεις.Αν μπορείς κατέβασε κι το iso γιατί έχει αρκετό θόρυβο η φωτογραφία σου
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα