Νίκος Κατσαμάκας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 9, 2012 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 9, 2012 Λοιπόν, αυτό θα τραβήξει σε κάποιο μάκρος, και δεν είναι για τους άπειρους: Το Σεπτέμβριο έβγαλα μια εικόνα του Μ31, την επεξεργάστηκα, την ανέβασα στο Astrovox, μάζεψα τα "μπράβο" μου, κι όμως ακόμα το παλεύω να στρώσω το χρώμα! Η αιτία είναι πως αφού αθροίσω τα frames, κάνω όλες τις "τυπικές" μεθόδους εξισορρόπισης του χρώματος, ο γαλαξίας βγαίνει ΣΧΕΔΟΝ ΑΧΡΩΜΟΣ! Φταίει το πρόγραμμά; Όχι, αφού το ίδιο συμβαίνει είτε με το ImagesPlus, είτε με το IRIS, είτε με το Deep Sky Stacker. Σκέφτηκα στην αρχή πως κάτι πάει στραβά με τον τρόπο που εξισορροπεί το χρώμα το ImagesPlus. Όμως το ίδιο συμβαίνει με το IRIS. Στην αρχή υπέθεσα πως φταίει το DDP του ImagesPlus, μια και το πρόβλημα εμφανίστηκε μόλις άρχισα να το χρησιμοποιώ, όμως ταυτόχρονα άρχισα να χρησιμοποιώ την Canon 40d, και να παίρνω λήψεις μεγάλης διάρκειας. Δε φταίει ούτε ο φακός, γιατί το ίδιο συμβαίνει με το φακό Nikon 180ED f/2.8, με το τηλεσκόπιο Skywatcher Equinox 80, με το φακό Canon 200mm f/2.8. Σκέφτηκα πως ίσως φταίει ο μεγάλος χρόνος (πάνω από δύο ώρες) όμως θα ήταν γελοίο ο μεγάλος χρόνος να χαλάει το χρώμα... Μένει η κάμερα. Είπα "η Canon 40d δεν είναι στ' αλήθεια 16μπιτη, είναι 14μπιτη, οπότε χαλάει το χρώμα". Όμως κι αυτή αθωώθηκε, όταν είδα πως ο "δικός μας" Γιώργος Νικολιδάκης είχε το ίδιο πρόβλημα με μονόχρωμη CCD κάμερα και απευθύνθηκε στο cloudynights.com για βοήθεια. Επιπλέον, κοιτούσα τις παλιές μου Ανδρομέδες, με φτηνιάρικους τηλεφακούς και την Canon 400d, που με το color stretching του IRIS έβγαιναν "σωστά". Δε μπορεί η σαφώς κατώτερη σε όλα τα άλλα 400d να βγάζει πιο σωστά χρώματα από την 40d. Άρχισα λοιπόν να κοιτάζω τις εικόνες των άλλων αστροφωτογράφων. Είδα τόσες ωραίες Ανδρομέδες γεμάτες μπλε χρώμα στις σπείρες και κίτρινο στον πυρήνα, που αποκαρδιώθηκα. Είπα, εγώ φταίω. Πηγαίνω λοιπόν και ξανακοιτάζω την προσπάθειά μου, και λέω "το logarithmic stretching που έκανα στο IRIS είναι το μόνο που αποδίδει τόσο καλά σε εικόνες μεγάλου δυναμικού εύρους, όμως τις βγάζει λιγάκι γαλαζοπράσινες, αυτό θα φταίει". Αμ δε! Δοκίμασα και όλες τις άλλες μεθόδους και η εικόνα έβγαινε πρασινογαλαζογκρι με τον ίδιο τρόπο. Έβγαλα το γαλαξία με άλλο φακό (τον Canon), τα ίδια. Τελικά αποφάνθηκα πως φταίει ο τρόπος που κάνει εξισορρόπηση χρωμάτων το ImagesPlus. Ακριβώς προτού "τσιμπήσω" και αγοράσω το Pixinsght, που στο site τους βλέπεις τόσο πολύ και ωραίο χρώμα παντού, ακριβώς πάνω που παρατήρησα πως και ο Μ81 που έχω βγάλει βγαίνει κάπως "ξεπλυμένος", τότε ανακάλυψα πως υπάρχει πολύς κόσμος εδώ και κάμποσο καιρό, 1-2 χρόνια τουλάχιστον, που τυρανιούνται με το χρώμα του Μ31, ακόμα και με το PixInsight! Το θέμα συζητιέται συχνά στα μεγάλα φόρα (cloudynights, stargazerslounge, ice in space) και άκρη δε φαίνεται να βγαίνει. Τουλάχιστον γλίτωσα το πορτοφόλι μου. ΠΡΟΤΟΥ ΣΥΝΕΧΙΣΩ: Είμαι ενάντια στην άποψη πως το χρώμα στην αστροφωτογραφία είναι θέμα γνώμης. Το χρώμα αντιστοιχεί σε συγκεκριμένο μήκος κύματος, δεν είναι απλά θέμα γούστου. Το ότι στην οπτική παρατήρηση δεν το βλέπουμε δε σημαίνει πως δεν υπάρχει, αλλά πως τα μάτια μας δεν είναι όσο ευαίσθητα χρειάζεται. Είμαι κάθετος σε αυτό. Θα μου πει τότε κάποιος, "αφού θες "καθαρό" αποτέλεσμα, γιατί δεν κάνεις μια G2V εξισορρόπιση να τελειώνεις"; Θεωρητικά, η G2V calibration θα δώσει τη λύση. Πλην όμως, οι τυπικές μέθοδοι που έχουν τα προγράμματα επεξεργασίας εικόνας όφειλαν να λύνουν το πρόβλημα. Αντιθέτως, δεν είναι μόνο που το αποτέλεσμα είναι γκρι, ούτε μόνο στις σπείρες εντοπίζεται το πρόβλημα. Σε πολύ κόσμο ο πυρήνας βγαίνει κάτι περίεργο μεταξύ μωβ και καφέ. Πρόσεξα τελικά πως όλοι όσοι βγάζουν "σωστό" αποτέλεσμα, κάνουν πολλή δουλειά στη "διόρθωση" των χρωμάτων με τα levels, curves, με κριτήριο την προσωπική τους γνώμη, γιατί δεν υπάρχει κάποιος αντικειμενικότερος κανόνας, οπότε πολλοί καταφεύγουν στο "μαγείρεμα" ακόμα και αν έχουν κάνει G2V calibration. Στην πράξη, δεν εμπιστεύομαι ούτε τη G2V calibration, γιατί μάλλον το πρόβλημα είναι αλλού. Γενικά, ποιο είναι το "σωστό" χρώμα του Μ31; Σκεφτόμαστε πως οι σπείρες έχουν νέα λαμπρά άστρα κλάσης Ο και Β, οπότε οφείλουν να είναι μπλε, όπως ακριβώς είναι ωραίο μπλε στον Μ51. Ταυτόχρονα, λέμε ο πυρήνας έχει παλαιά άστρα πληθυσμού ΙΙ, οπότε πρέπει να είναι κίτρινος σαν κρόκο αυγού. Το πράσινο απαγορεύεται, οπότε όλοι έχουμε πέσει με τα μούτρα να αναδείξουμε το χρώμα που υπάρχει στον Μ31. Κάπως έτσι προέκυψε η και καλά πολύ ωραία εικόνα του Tony Hallas, που ενώ έγινε APOD, ενώ φαίνεται πολύ ωραία η παραμόρφωση στις σπείρες (γιατί το σήμα είναι άφθονο), στην πραγματικότητα η εικόνα είναι γελοία. http://apod.nasa.gov/apod/ap080124.html Πρώτα απ' όλα αν ήταν έτσι ο γαλαξίας, θα σήμαινε πως έχουμε έντονη αστρογέννεση μέχρι τις άκρες του. Λες ο Μ31 να είναι starburst galaxy; Προσέξτε πάντως, ότι ο Μ110 πρασινίζει... (του ξέφυγε). Αυτό είναι λοιπόν το πρότυπο. Βέβαια, πολλές προσπάθειες με G2V calibration, παρόλο το oversaturation, βγάζουν το γαλαξία ολόκληρο μπλε, χωρίς κιτρινίλα. Πού είναι η κιτρινίλα, τα υποτιθέμενα γέρικα άστρα; Δεύτερο, με ενοχλεί πολύ το ότι είναι εντελώς αυθαίρετο, χωρίς κάποιο κριτήριο άλλο από τα στερεότυπά μας, μα πειράζουμε τα curves, ή να φουσκώνουμε το saturation λες και οι κάμερές μας είναι προβληματικές, με τον τρόπο που δείχνει για παράδειγμα εδώ (άσχετα αν τελικά αυτή είναι η μέθοδος στην οποία έχω καταφύγει). http://www.mlunsold.com/process/IP4/M31-DSLR/M31-DSLR.html Τρίτο, και πολύ σημαντικό, είναι ότι η συγκεκριμένη "λόξα" με το χρώμα μας έχει πιάσει μόνο για τον Μ31. Το θεωρώ πολύ ύποπτο που όλοι οι άλλοι γαλαξίες δεν έχουν ανάγκη από τέτοια μεταχείριση (ή χρειάζονται πολύ λίγο). Κάτι ακόμα πολύ σημαντικό, παρατήρησα πως ο γειτονικός και ο μόνος κάπως συγκρίσιμος σε μέγεθος γαλαξίας, ο Μ33, βγαίνει πολύ εύκολα, χωρίς καμία πονηριά με curves, βγαίνει με ένα πολύ ωραίο μπλε στις σπείρες. Ο πυρήνας σπανιότατα θα βγει κίτρινος, ή πορτοκαλί. Συχνότατα δε, ο Μ33 βγαίνει πρασινωπός σε όλη του την έκταση. Πολύ λίγους όμως ενοχλεί κάτι τέτοιο http://www.astrovox.gr/forum/album_showpage.php?pic_id=14063&sid=b556e06f60ea9441a044d4eb38f64a5b Τέλος, ο Christian Buil έχει μια εικόνα του Μ31 γαλαζοπρασινογκρι (έχει κάνει επεξεργασία με τις βασικές μεθόδους μόνο) και από δίπλα μία του Μ33, όπου ο γαλαξίας είναι με ωραίες μπλε σπείρες, με τον ίδιο φακό, ίδια κάμερα, ίδιο χρόνο έκθεσης, ίδια τοποθεσία, και την ίδια επεξεργασία! Αυτό το παράδειγμα με έκανε να αποκλείσω και σαν ύποπτο το debayering, γιατί θα έπρεπε να πάσχει και ο Μ33... http://astrosurf.com/buil/gallery/index1.htm Συνεπώς, έχω την απορία: τι χρώμα έχει ο Μ31; Αν τόσοι αστροφωτογράφοι κάνουν λάθος και δε μπορούν να αναδείξουν το μπλε στις σπείρες, τι φταίει; Ή μήπως ο Μ31 βγαίνει "ξεπλυμένος" ακριβώς επειδή είναι όντως "ξεπλυμένος"; Λοιπόν, έριξα το γάντι! Περιμένω γνώμες (και συμβουλές)...
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 9, 2012 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 9, 2012 Βγάζε ασπρόμαυρες. Σχεδόν όλες οι αστροφωτογραφίες βαθέως ουρανού είναι πλέον "πλαστές" με ή χωρίς εισαγωγικά. Ειδικότερα τα χειρότερα είναι τα πράσινα νεφελώματα και τα βιολέ άστρα της Hubble Palette και οι ασπρόμαυρες φωτό με τηλεσκόπια και η "πληροφορία χρώματος" από άλλο τηλεσκόπιο και άλλη κάμερα. Έχει παραγινει το κακό. Η computer art δεν είναι φωτογραφία! ΥΓ1 υπάρχει και καλύτερη λύση να μην ασχολείσαι με την αστροφωτογραφία!ΥΓ2 αναρωτιέμαι τι θα έλεγαν μερικοί αν σε τοπίο είχες πράσινους ανθρώπους και κόκκινα φυλλα δέντρων ανάλογο είναι και αυτό που γίνεται στην επεξεργασία της αστροφωτογραφίας. Αρκεί να "πουλάει" το τελικό αποτέλεσμα. Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
konpan Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 10, 2012 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 10, 2012 Ως γνωστον όλα τα πράγματα είναι σχετικά.Ενα αντικείμενο που δεν υπάρχει πιθανότητα να το δούμε ποτέ έγχρωμο με γυμνό μάτι σηκώνει ατελείωτες ώρες συζήτησης και τζάμπα καυγά για το άν το άλφα η το βήτα τηλεσκόπιο είναι αποχρωματικό, η τάδε η η δείνα κάμερα είναι πιστότερη στην απόδωση χρώματος, το ένα η το άλλο πρόγραμμα επεξεργασίας κάνει καλύτερη δουλειά και δεν ξέρω γω τι άλλο μπορεί να προκύψει ως θέμα διαφωνίας.Εγώ πιστεύω ότι με φυσιολογική επεξεργασία χωρίς έξτρα παλέτες κλπ τα αντικείμενα αν φωτογραφηθούν με τηλεσκόπια η φακούς παρόμοιους χωρίς φίλτρα κλπ και με κάμερες αξιόπιστες όσον αφορά την απόδωση τους, καθώς και να επεξεργαστούν φυσιολογικά, δεν απέχουν πολύ στα αποτελέσματά τους όσον αφορά το χρώμα. Τώρα όσον αφορά στην βασική ερώτηση "τι χρώμα είναι ο Μ31", νομίζω ότι όταν δεις 5-6 νορμαλ φωτογραφίες του, οι διαφορες του δεν βγάζουν μάτια.Υπάρχει βέβαια και ή λύση της ασπρόμαυρης όπως λεει ο Γιώργος η να σταματήσουμε την φωτογράφηση αν δεν μπορούμε να βγάλουμε άκρη Αλωστε μιλάμε για αντικείμενα που βρίσκονται τόσο μακρυά, ώστε το υλικό που μεσολαβεί μέχρι την μηχανή μας, αποκρύπτει,σκεδάζει,παραμορφώνει κλπ κλπ όποτε ξαναγυρίζουμε στην σχετικότητα ότι αυτό που βλέπουμε εμείς σίγουρα δεν θα είναι το ίδιο με κάποιους άλλους που βλέπουν το ίδιο αντικείμενο απο την μισή, την διπλάσια κλπ κλπ απόσταση. Εν κατακλείδι εγώ νομίζω ότι οι πιστότερες φωτογραφίες είναι από τα διαστημικά τηλεσκόπια (οι κανονικές όχι οι καλιτεχνικές) για τους γνωστούς και ευνόητους λόγους, αν και για αυτές κανείς δεν μπορεί να αποδείξει ότι το χρώμα τους ανταποκρίνεται 100% στο πραγματικό χρώμα του αντικειμένου.
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 10, 2012 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 10, 2012 Η αστροφωτογραφία βαθέως ουρανού ειναι πάντα σχεδόν κάτι το ψευδεπίγραφο... Μπορείς να αναγνωρίσεις ένα πρόσωπο που έχεις δει μια φωτογραφία του όχι όμως και ένα ουράνιο αντικείμενο βαθέως ουρανού στις πλείστες των περιπτώσεων.Οι φωτογραφίες που βλέπω σε περιοδικά τύπου S&T κλπ δεν τις θεωρώ ούτε καν ερασιτεχνικές όταν χρειάζεται εξοπλισμός δεκάδων χιλιάδων ευρώ, τριήμερες εκθέσεις και άπειρες ώρες στο PS για να λάβεις το τελικό αποτέλεσμα. Μάλλον τα μοντέλα στο σαλόνι γνωστού ανδρικού περιοδικού θυμίζουν ως προς το φτιασίδωμα και τη δημιουργια εντυπώσεων.Προσωπικά αυτού του είδους την αστροφωτογραφία θαυμάζω: http://martingermano.com/Film/index.html Απλή ασπρόμαυρη αφτιασίδωτη ουσιαστικά. Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
konpan Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 10, 2012 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 10, 2012 Ο Martin Germano απότι είδα σταμάτησε να φωτογραφίζει με φίλμ εδώ και πολλά χρόνια και συνεχίζει με ccd ασπρόμαυρο και εκθέσεις που φτάνουν η ξεπερνούν τις 8 ώρες. Του αρέσει του ανθρώπου η ασπρόμαυρη, τι να κάνουμε? Οσο για τον εξοπλισμό του πρέπει να αξίζει αρκετές χιλιάδες ευρώ...(έστω και μουσειακή). Το θέμα εδώ δεν είναι πιά φωτογραφία είναι καλύτερη ή πιστότερη ή ομορφότερη κλπ αν είναι η ασπρόμαυρη ή η έγχρωμη (πράγμα αυστηρά υποκειμενικό) αλλά το άν αποδίδονται τα χρώματα σωστά με τον εξοπλισμό που ο καθένας διαθέτει και την επεξεργασία που κάνει και που δεν είναι πάντα ανάγκη να αξίζει τόσα πολλά χρήματα.
Νίκος Κατσαμάκας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 10, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 10, 2012 Κώστα, το θέμα είναι ότι δεν υπάρχουν οι "5-6 νορμάλ φωτογραφίες" που λες για τον Μ31. Όπως είπα, αν επεξεργαστείς χωρίς πολλά - πολλά μια Ανδρομέδα, το ξέρεις καλά από δική σου πρόσφατη απόπειρα, τέτοια χρώματα δε βγαίνουν. Θα ανεβάσω το αποτέλεσμα της δικής μου προσπάθειας, να δεις. Είναι αξιόλογο, και χρωματικά πολύ εμφανίσιμο. Κι όμως, εγώ δεν είμαι ικανοποιημένος, γιατί το χρώμα που υποτίθεται πως "ανέδειξα" δεν ξέρω αν τελικά όντως υπήρχε εκεί! Με τις νορμάλ μεθόδους εξισορρόπησης του χρώματος, αυτό που λες "με φυσιολογική επεξεργασία, χωρίς εξτρά παλέτες κλπ" ούτε κατά διάνοια δεν προκύπτει αυτό το πράγμα. Με "απλή" δουλειά προκύπτει το αποτέλεσμα του Christian Buil: ένα "ξεπλυμένο" πράσινογκρι. Προέκυψε με μπόλικο πείραγμα στα curves και στο saturation. Και το κριτήριο κάθε προσπάθειας ήταν να βγουν μπλε οι σπείρες και κιτρινωπός ο πυρήνας, δηλαδή ένα στερεότυπο (ορισμός του στερεότυπου: μια ευρέως διαδεδομένη, τυποποιημένη και απλοϊκή πεποίθηση, την οποία όλοι λαμβάνουν ως δεδομένη και σωστή, χωρίς να την αμφισβητούν, ή να τη θέτουν σε έλεγχο ποτέ - το στερεότυπο λαμβάνεται από όλους ως αυταπόδεικτο και αληθές, χωρίς να είναι - η ιδέα μας για το "πώς πρέπει να είναι το χρώμα των γαλαξιών" είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα στο χόμπυ μας). Τι με κάνει να αμφιβάλλω: άντε εντάξει, βγάλαμε "σωστά" τις σπείρες, όμως το κόστος ήταν να αλλάξουμε δραστικά το χρώμα των άστρων, και για εμένα τα άστρα είναι πολύ σημαντικά. Ομοίως, όλες οι ωραίες Ανδρομέδες των τελευταίων δύο ετών έχουν προκύψει με "μαγείρεμα". Δε θα είχα πρόβλημα με το "μαγείρεμα", αν ήταν να το εφαρμόσουμε ως ένα γενικότερο μέτρο στις εικόνες μας. Όμως για να πάμε σε οποιαδήποτε άλλη εικόνα και να κάνουμε ότι κάναμε στην Ανδρομέδα... Το έχω δοκιμάσει σε πολλούς άλλους γαλαξίες και τους καταστρέφει - όλους. Για να μην πω ότι κανείς δε θα διανοούνταν να αυξήσει το μπλε στα darks κατά 50%, να το μειώσει στα highlights κατά άλλο 50%, να αυξήσει το κόκκινο στα highlights κατά 25%, να πειράξει το πράσινο, γιατί η εικόνα θα έχει γίνει ροζ, μετά άμα λάχει να αφαιρέσει και λίγο magenta, και τελικά από το πουθενά να ανεβάσει τον κορεσμό (saturation ντε) κατά 23%, αν ήταν όλα αυτά να γίνουν στο Horsehead nebula. Κι όμως, αν είναι σωστό για την Ανδρομέδα, θα έπρεπε να είναι σωστό και για το Horsehead. Επιμένω πως το χρώμα δεν είναι θέμα γνώμης. Θέμα γνώμης θα ήταν αν ζωγραφίζαμε εξπρεσσιονιστικούς πίνακες. Ακούω και διαβάζω συχνά το επιχείρημα πως αφού δεν βλέπουμε το χρώμα σε ένα γαλαξία με το μάτι, ποτέ δε θα μάθουμε το πραγματικό του χρώμα. Είναι ΛΑΘΟΣ! Το κριτήριο του χρώματος δεν είναι το μάτι μας, αλλά ΤΟ ΜΗΚΟΣ ΚΥΜΑΤΟΣ. Το χρώμα υπάρχει, ή δεν υπάρχει. Όσον αφορά αυτό που λες Κώστα για τα τόσα πολλά που είναι ανάμεσα σε εμάς εδώ στη Γη και το γαλαξία Μ31, διαφωνώ. Το μόνο που υπάρχει είναι η ατμόσφαιρά μας. Αν μάλιστα τραβήξεις τον Μ31 στο ζενίθ του, η χρωματική αλλοίωση λόγω της ατμόσφαιρας είναι μηδενική. Απ' ότι κατάλαβα, το επιχείρημά σου είναι πως δε βγαίνει άκρη. Αν όμως το χρώμα είναι αντικειμενικό και η ατμόσφαιρα δεν επηρεάζει σημαντικά, η ερώτηση "τι χρώμα είναι ο Μ31" οφείλει να λάβει μια σαφή απάντηση. Γενικότερα στην ερασιτεχνική αστροφωτογραφία αρχίζουν να επικρατούν κάτι εντελώς αυθαίρετοι μπούσουλες (δε λέω κανόνες, γιατί κανόνες δεν είναι). Από το ίδιο πρόβλημα των στερεοτύπων πάσχουν και τα νεφελώματα εκπομπής. Με το ζόρι να βγουν κόκκινα "Ολυμπιακός". Πολλά είναι ακριβώς έτσι (το Horsehead), μια τεράστια γκάμα όμως είναι ροζ, ή μωβ. Το Bubble, το Trifid, το Lagoon, το Eagle, ακόμα και το Rosetta. Δε θα επεκταθώ στα νεφελώματα, επιστρέφω στους γαλαξίες. "Ξεπλυμένος" δεν είναι μόνο ο Μ31. Θυμάμαι κάπου (μάλλον στο Internet) έδειχνε κάποιος τεχνική για να αναδειχθούν τα old stars στον πυρήνα. Έτσι, κιτρίνιζε κάπως τον πυρήνα. Δεκτό, αν είναι να αναδείξουμε κάτι που υπάρχει εκεί, ιδίως αν κρατήσουμε ένα μέτρο. Όμως αν ο Μ63, ή οποιοσδήποτε παρόμοιος γαλαξίας (ιδίως ο Μ33) δεν έχει πορτοκαλί πυρήνα, αλλά σχεδόν γαλάζιο, ή πρασινωπό, υπάρχει λόγος για αυτό: πάει ο άλλος να αναδείξει τα γέρικα άστρα, όμως δεν υπάρχουν μόνο τέτοια άστρα. Για αυτό ο γαλαξίας δεν κιτρινίζει από μόνος του. Οπότε, η ιδέα να αναδείξουμε τα γέρικα άστρα (ή αντίστοιχα στις σπείρες τα μπλε) είναι πρόσχημα και δικαιολογία. Απλά θέλουμε να κάνουμε την εικόνα μας πιο εντυπωσιακή και ευπαρουσίαστη. Θα έβγαινε APOD αλλιώς ο Tony Hallas; Θυμάμαι το καταπληκτικό βιβλίο The Cambridge Atlas of Astronomy της δεκαετίας του '80. Εκεί, είχε πολύ ωραίες εικόνες από γαλαξίες Messier τραβηγμένες με φωτογραφικές πλάκες (κυρίως του Palomar Sky Survey). Οι γαλαξίες εκείνοι, οι σημερινοί κιτρινομπλε, δεν είχαν σχεδόν καθόλου κίτρινο και οι σπείρες είχαν κάμποσο (πολύ) πρασινάκι. (Θυμήθηκα επίσης ένα βλάκα στο Διαδίκτυο, που λέει ο ουρανός δεν έχει καθόλου πράσινο, και αν δεις πράσινο στις εικόνες σου, είναι θόρυβος, έφτιαξε και μια action για να βγάζεις το πράσινο στο Photoshop - δηλαδή ο Μ33 του Ροσσολάτου είναι όλος θόρυβο, και το Merope nebula στις Πλειάδες κι αυτό θόρυβος, βρήκα και το link: http://blog.deepskycolors.com/archivo/2010/04/26/hasta-La-Vista-Green.html). Από την άλλη, δυσκολεύομαι να πιστέψω πως ο Μ31 είναι τόσο "ψόφιος" όσο τον δείχνουν οι κάμερές μας. Ο γαλαξίας είναι κοντά, οπότε στέλνει αρκετό φως, οπότε ότι χρώμα έχει, πρέπει να καταγράφεται καλά. Αν όμως φίλοι αστροφωτογράφοι προσέξετε, τον τελευταίο καιρό, το να πετύχεις το σωστό χρώμα, ή οποιοδήποτε χρώμα, στον Μ31, έχει εξελιχθεί σε πρόβλημα που όλοι αντιμετώπισαν και κανείς δε μου φαίνεται να έλυσε. Εγώ πάντως δεν είμαι ικανοποιημένος και περιμένω γνώμες. Υ.Γ.: Μεγάλος ο Martin Germano, αλλά ο εξοπλισμός του ήταν τότε πολύ πιο ακριβός από τον αντίστοιχο σημερινό. Υ.Γ. 2: Μόλις αναρτήθηκα μήπως φταίει ο εστιακός λόγος! Δεν ξέρω πώς μου ήρθε, αλλά είναι που τραβάω πλέον μόνο σε γρήγορους εστιακούς λόγους, οπότε μήπως τα πιο αργά συστήματα είναι καλύτερα για το χρώμα;
ziorange Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 10, 2012 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 10, 2012 Γιώργο μήπως να φωτογραφίζουμε και σε φωτογραφικές πλάκες? Καλό το film για την εποχή του αλλά πλέον τα πράγματα είναι ψηφιακά! Επίσης θεωρώ πως δεν γίνεται να συγκρίνει κανείς φωτογραφίες της καθημερινότητας με αυτές του βαθέως ουρανού! Sorry που βγήκα εκτός θέματος αλλά όχι να σταματήσουμε και την φωτογράφιση επειδή δεν φωτογραφίζουμε ασπρόμαυρα. http://www.astrobin.com/users/ziorange/http://www.athens-weather.eu Παναγιώτης Ζιώγας
supernovus Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 10, 2012 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 10, 2012 Αγαπητέ Νίκο.Κατ'αρχήν με το να γράφω εγώ σ' ένα τέτοιο θέμα, είμαι σαν την αλεπού στο παζάρι, μια και η αστροφωτογράφηση είναι άγνωστος χώρος για μένα.Απλώς μια φράση σου μου έδωσε μια ιδέα και είπα να την πω.Το κριτήριο του χρώματος δεν είναι το μάτι μας, αλλά ΤΟ ΜΗΚΟΣ ΚΥΜΑΤΟΣΜήπως αν ήξερε κανείς το φάσμα που λαμβάνεται απ' τον εν λόγω γαλαξία, μπορούσε να βοηθηθεί στο τι χρώμα θα έπρεπε να έχει; Η τι κάνουν οι επιστήμονες όταν μετατρέπουν σε εικόνες δεδομένα που λαμβάνουν με ραδιοτηλεσκόπια; Πως καταλήγουν στο χρώμα που δίνουν στα αντικείμενα;Συγγνώμη και πάλιΦιλικάΜάνος ...,εάν αποτύχει, τουλάχιστον θα αποτύχει έχοντας τολμήσει να μεγαλουργήσει. Οπότε η θέση του ποτέ δεν θα είναι ανάμεσα στις κρύες και δειλές ψυχές, που δεν γνώρισαν ποτέ, ούτε τις νίκες ούτε τις ήττες. (Theodore Roosevelt)
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 10, 2012 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 10, 2012 Κανένα χρώμα γαλαξιών δεν είναι σωστό γιατί απλούστατα δεν υπάρχει σωστό! Το μάτι μας δεν θα έβελπε αυτό που θα βγάλουμε με την οποια επεξεργασία! Το πιθανοτερο να έδειχνε ένα γκρι ξεπλυμένο ακόμα και κοντύτερα να ήμασταν! Επίσης και τα νεφελώματα δεν θα ήταν κόκκινα ακόμα και κοντύτερα να τα βλέπαμε. Η όλη συζήτηση είναι άνευ νοήματος! Θα έρπεπε να φωτογραφηθεί μια παλέτα στάνταρ χρωμάτων και να έρθει κανονικά αυτή και με την ίδια επεξεργασία να έρθει και το ουράνιο σώμα. Στην αστροφωτογραφία αυτό δεν γίνεται.Ο Germano έχει πάρα πολλές φωτό με ένα νευτώνιο 8 ιντσών f/5 και technical pan. Σημερα με μονόχρωμη κάμερα και κόκκινο φίλτρο από ότι είδα στο σάιτ του και εκθέσεις είκοσι λεπτών. Επισης ο άνθρωπος από ότι είχα διαβάσει ήταν ταχυδρομικός υπάλληλος. Αναρωτιέμαι πολλοί "ερασιτέχνες" που βλέπουμε τη δουλειά τους σε διάφορα περιοδικά τι επαγγέλονται... Θα ήθελα κι εγώ μια δουλειά που να δίνει πολλές χιλιάδες δολλάρια κάθε μήνα, που να έχω δυνατότητα να ξενυχτάω κάθε βράδυ που έχει καθαρό ουρανό και να παίζω και 7-8 ώρες κάθε μέρα όταν έχει συννεφιά για να επεξεργαστώ τις φωτό ώστε να είναι ωραίες και να πουλάνε...Πάντως με φιλμ ο γαλαξίας της Ανδρομέδας πιθανοτατα δινει πιο φυσικό χρώμα από φτιασιδωμένο ψηφιακά αν και εκεί τίθονται θέματα και επεξεργασίας αλλά και διαφορετικού σφάλματος αμοιβαιότητας σε κάθε μια από τις τρεις επιστρώσεις του φίλμ.Αυτή η φωτό πάντως:http://www.amazingsky.ca/keyword/m31/1/1333082015_ZL6X3h6#!i=1333082015&k=ZL6X3h6&lb=1&s=X2Δείχνει να έχει μια χαρά χρώμα ο γαλαξίας της Ανδρομέδας και μια και είναι μια μόνο έκθεση της μιας ώρας με φίλμ δεν πιστεύω πως έχει πειραχτεί και πολύ στο PS. Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
ziorange Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 10, 2012 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 10, 2012 (Θυμήθηκα επίσης ένα βλάκα στο Διαδίκτυο, που λέει ο ουρανός δεν έχει καθόλου πράσινο, και αν δεις πράσινο στις εικόνες σου, είναι θόρυβος, έφτιαξε και μια action για να βγάζεις το πράσινο στο Photoshop - δηλαδή ο Μ33 του Ροσσολάτου είναι όλος θόρυβο, και το Merope nebula στις Πλειάδες κι αυτό θόρυβος, βρήκα και το link: http://blog.deepskycolors.com/archivo/2010/04/26/hasta-La-Vista-Green.html) Αυτός ο "βλάκας" πιστεύω πως είναι από τους καλύτερους αστροφωτογράφους που έχουμε στις μέρες μας!! Κάθε φωτογραφία του πραγματικά κόβει την ανάσα με μοσαικά που παρόμοια δεν έχουν ξαναγίνει..όσο από επεξεργασία και λήψη ο τύπος είναι κορυφή! Μην τρελαθούμε τελείως!! http://blog.deepskycolors.com/ http://www.astrobin.com/users/ziorange/http://www.athens-weather.eu Παναγιώτης Ζιώγας
ikoms Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 10, 2012 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 10, 2012 Αν υπάρχει λάθος τότε υπάρχει και σωστό. Συμφωνώ με τον Κώστα σε όλα όσα έχει πει μέχρι τώρα.Τώρα αν θέλουμε να βγάζουμε ασπρόμαυρες, έγχρωμες, φίλμ ακόμα και να τις σκαλίζουμε σε βράχια είναι δικό μας θέμα. Περι ορέξεως κολοκυθόπιτα. Να κάνουμε το κέφι μας και να περνάμε καλά. Sequence Generator Pro v2.3, Pixinsight 1.8
Νίκος Κατσαμάκας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 11, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 11, 2012 Παναγιώτη (ziorange), το ότι είναι "αστέρι" αστροφωτογράφος δεν τον κάνει λιγότερο βλάκα. Οι περγαμηνές δεν τον διασώζουν. Κατ' αρχήν, λέγοντας πως πράσινο έχουν μόνο τα πλανητικά νεφελώματα δείχνει πως το θέμα που λέγεται "αστρονομία" δεν το κατέχει. Να μη γράφει βλακείες, να μην περνάει για βλάκας. Και ο Tony Hallas είναι και καλά κορυφή, όμως με τόσο υπερβολικό χρωματικό κορεσμό οι εικόνες του είναι χάλια. Αν τώρα η NASA τον βάζει για APOD, ας πρόσεχε... Οι περγαμηνές δεν θωρακίζουν από τη βλακεία. Υπάρχει Παναγιώτη κάποιος που έχει γίνει επανηλλημένα υπουργός παιδείας και εξωτερικών, κατάφερε βγήκε αρχηγός στο κόμμα του και εξελέγη θριαμβευτικά πρωθυπουργός όταν όλοι τον "κλαίγανε", τον βράβευσαν για τη συμβολή του στην παγκόσμια πολιτική σκέψη. Ε δεν τον λες και Αϊνστάιν... Λοιπόν, δε βλέπω γνώμες επί του θέματος και δυσαρεστούμαι! Δηλαδή όλοι έχουμε βγάλει τον Μ31, κανείς όμως δεν έχει γνώμη, ή δεν ξέρει πώς να τον επεξεργαστεί, να μας πει και εμάς τα πτωχά και αυτοδίδακτα; Μήπως το κόλπο είναι απόρρητο κρατικό μυστικό; Μπορεί να το έθεσα λάθος, οπότε το αναπτύσσω πάλι. Ο γαλαξίας Μ31 είναι αρκετά φωτεινός ώστε το να αναδείξουμε τα χρώματά του δε θα έπρεπε να είναι πρόβλημα. Κι όμως, αν εφαρμόσουμε τα βασικά στην εξισορρόπηση χρώματος, ο γαλαξίας τείνει να βγει αχνά γαλάζιος, σχεδόν γκρίζος (ενώ δε λείπουν και οι μωβ αποχρώσεις στον πυρήνα). Αν απλά αυξήσω το saturation δε διορθώνεται η κατάσταση. Γιατί δε συμβαίνει το ίδιο με άλλους ευμεγέθεις και ευδιάκριτους γαλαξίες, όπως ο Μ101, ο Μ81 και πάνω απ' όλα ο Μ33; Κατά τη γνώμη μου, ο εν λόγω γαλαξίας όφειλε να βγαίνει σωστά με τις πιο απλές μεθόδους εξισορρόπησης (για παράδειγμα, στο ImagesPlus και για έγχρωμη κάμερα, ένα απλό neutralize background συν λίγο saturation, περίπου 10%, όφειλε να λύνει το ζήτημα - γιατί με σχεδόν όλες τις άλλες εικόνες είναι ακριβώς τόσο εύκολο). Φταίει κάτι άλλο; Ή μήπως ο Μ31 στην πραγματικότητα δεν έχει τόσο χρώμα, είναι όντως "ξεπλυμένος" και εμείς, επηρεασμένοι από τη "μόδα" κακώς αλλάζουμε τα φώτα στην εικόνα;
dp297 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 11, 2012 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 11, 2012 Νομίζω ότι το όλο θέμα καταλήγει στο πόσο περιθώριο έχει ο αστροφωτογράφος στη διαμόρφωση της τελικής εικόνας.Νίκο είμαι της αντίθετης άποψης από εσένα ότι η αστροφωτογραφία είναι θέμα γνώμης (μέχρι ένα βαθμό βέβαια) όπως κ η τέχνη της φωτογραφίας. Τα μήκη κύματος που εκπέμπουν τα οποιαδήποτε άστρα, νεφελώματα, γαλαξίας δεν είναι μόνο τα ορατά, παρόλαυτά σε αυτά περιοριζόμαστε για προφανείς λόγους. Άρα εξ ορισμού η απεικόνιση μας είναι ελλειπής (http://en.wikipedia.org/wiki/File:Carina_Nebula_in_Visible_and_Infrared.jpg). Να το πω διαφορετικά...η ομορφιά που βλέπει κανείς σε αυτές τις φωτογραφίες μπορεί να είναι επιστημονική ομορφιά, εικαστική ομορφιά κ να καλύπτει διάφορα κενά μέσα μας. Είναι προφανές ότι η αστροφωτογραφία, η ερασιτεχνική αστροφωτογραφία, δεν προορίζεται εξ ολοκλήρου στην επιστημονικά ακριβή απεικόνιση του κόσμου, όπως κ η φωτογραφία σαν τέχνη δεν φιλοδοξεί στην επιστημονικά άρτια και χρωματικά άρτια απεικόνιση του κόσμου. Πολλοί μπορεί να ικανοποιούνται κάνοντας αυτό..όπως έκαναν πολλοί ζωγράφοι κ γλύπτες. Σιγά σιγά όμως η αστροφωτογραφία σαν τέχνη εμπεριέχει και το αρτιστικό και είναι αδυνατο να διαχωριστεί όσο και να το θέλουμε. Όσο εξελίσσεται η αστροφωτογραφία, θα εξελίσσεται και ο τρόπος απεικόνισης του σύμπαντος μέσω της αστροφωτογραφίας. Και η computer art είναι τέχνη...απλά είναι κάτι νέο που επίσης απαιτεί έμπνευση, ικανότητα, ταλέντο και στυλ. PixInsight 1.8 RC7 Δημήτρης Πλατής
Bi2L Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 11, 2012 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 11, 2012 Ή μήπως ο Μ31 στην πραγματικότητα δεν έχει τόσο χρώμα, είναι όντως "ξεπλυμένος" και εμείς, επηρεασμένοι από τη "μόδα" κακώς αλλάζουμε τα φώτα στην εικόνα;Νίκο εαν και δεν έχω βγάλει Μ31 εμένα μου αρέσει να του αλλάζω τα φωτα και μάλιστα χωρίς όρια, τώρα αν χρειαστει να χρησιμοποιήσω τα δεδομένα για κάποιο αλλο σκοπό υπάρχουν τα αρχεία υπάρχουν και ανεπεξέργαστα. Δηλαδή όλοι έχουμε βγάλει τον Μ31, κανείς όμως δεν έχει γνώμη, ή δεν ξέρει πώς να τον επεξεργαστεί, να μας πει και εμάς τα πτωχά και αυτοδίδακτα; Μήπως το κόλπο είναι απόρρητο κρατικό μυστικό;Δεν θα έλεγα ότι είναι κρατικό μυστικό, αφού μια χαρά τα κατάφερες στην νέα επεξεργασία (με εξαίρεση το Μωβ), δεν ξερω τι παραπάνω θα ήθελες.... μην ξεχνάς ότι αλλο αποτελεσμα θα πάρεις με την 40D και αλλο με μια CDD, και φυσικά μετα ανάλογα την CDD και τα φιλτρα θα παρεις και άλλο αποτέλεσμα, εννοείτε ότι μετα ανάλογα την επεξεργασία υπάρχει και αλλο αποτέλεσμα.Τωρα ο Μ31 επειδή είναι περίεργος στόχος θέλει και διαφορετικές ενθεσεις για να πιάσεις περισσότερη λεπτομερια σε κάποιες περιοχές αλλά και να πετύχεις σωστούς χρόνους για τον πυρήνα. Αυτα τα λίγα απο εμένα, Βασίλης ΜεταλληνόςOO 16 1600 f4ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200ED80 600 f7.5, Vixen9x63Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi1202009年7月22號日食 - 2017 Aug 21www.metallinos.net
themis_kart Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 11, 2012 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 11, 2012 Κοίτα γενικά το ίδιο ερώτημα το έχω θέσει και εγώ αλλά με άλλο σκοπό.Το ποια μέθοδος μίξης HaRGB πιο σωστή ως προς το χρωματικό αποτέλεσμα. Αλλά όπως κατάλαβα είναι καθαρά υποκειμενικό μιαςκαι ο καθένας δίνει το δικό του στυλ και χαρακτήρα στην φωτογραφία του. Τώρα στο ερώτημα σου, δεν έχω βγάλει ακόμα το Μ31, αλλά από την επεξεργασία fits από φίλο δεν είχα κανέναπρόβλημα να δώσω την χρωματική ισορροπία ακόμα και με ένα απλό color callibration με το pixinsight. Θα σταθώ πολύ στο θέμα ότι φωτογραφίζεις με dslr. Δεν έχει καμία σχέση με την ccd πίστεψε με.Ακόμα και με modefied κάμερα. Εγώ τώρα μπαίνω στην b/w ccd, τόσο καιρό έβγαζα με Color chip.Θα δεις και πάλι διαφορά αν πας σε b/w αισθητήρα μιας εκεί δένεις καλύτερα τα χρώματα. Αφού το διαπίστωσαμετά μάτια μου.Γενικά αυτή την απορία την έχω για όλα τα αντικείμενα το πώς είναι πραγματικά η χρωματική ισορροπία τους.Δεν έχω βγάλει άκρη πάντως ακόμη. Τελειώνοντας να ξαναπώ ότι σοβαρή αστροφωτογράφηση γίνετε με CCD καθώς επίσης και για τον M31χρειάζεται και Ηa Filter.... ΥΓ Στην 2η προσπάθεια σου πιστεύω είναι καλύτερη από την πρώτη. Gazing at the universe through the ΄Eyes΄ of an astrophotographer...!!! http://www.astrothemis.gr Greek Astrophotography Discord Chat! https://discord.gg/2DUPacrNfM
Νίκος Κατσαμάκας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 11, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 11, 2012 Βασίλη να σου πω τι με ενοχλεί: για να αναδείξω το χρώμα στις σπείρες έχω καταστρέψει τα άστρα. Οι μεγάλη πλειοψηφία των ερασιτεχνών θα πει "σιγά τη ζημιά". Είναι αθέμιτο όμως, γιατί δεν έπρεπε να συμβαίνει. Αυτό και μόνο δείχνει πως είναι λάθος όλη η προσέγγιση. Αν υποτίθεται πως με microcurves, levels, saturation αλλαγές στο magenta, μάσκες και πλήθιος άλλα, αν αναδεικνύουμε το χρώμα στον Μ31, ε λοιπόν αυτό το μπλε στις σπείρες και το κιτρινοπορτοκαλί στον πυρήνα, είναι χρώμα που προέρχεται από άστρα. Συνεπώς, αν ήταν σωστό, ότι αναδεικνύει τον γαλαξία θα έπρεπε να αναδεικνύει και τα άστρα. Δε ζητάω να μπορεί να γίνει φωτομέτρηση με σωστό αποτέλεσμα(αυτό έχει αποκλειστεί με το stretching που κάναμε προηγουμένως). Αφού το μεγαλύτερο μέρος του φωτός στις αστροφωτογραφίες είναι αστρικό φως, μια σωστή χρωματική εξισορρόπηση οφείλει να σημαίενι πως το χρώμα των άστρων είναι κοντά στο πραγματικό τους (και μην ακούσω ότι το χρώμα των άστρων είναι θέμα καλλιτεχνικό). Και μπορέι η dSLR να μην έχει το χρωματικό εύρος μιας 16μπιτης CCD, όμως δε φταίνε οι dSLR. Σε δύο εικόνες μου παλαιότερα, όλοι σχεδόν οι γαλαξίες βγήκαν χωρίς πολύ χρώμα (με παράδοξη εξαίρεση κάτι μικρούς, μακρινούς σπειροειδείς), μία του Virgo cluster και μία του Coma cluster, όμως ο Μ31, επαναλαμβάνω είναι πολύ φωτεινός και επιπλέον το δικό μου ζόρι δεν είναι απλά δικό μου: πολύς κόσμος το παθαίνει ακόμα και με μονόχρωμες CCD και μάλιστα τις ακριβές. Υπάρχει κάτι πολύ φαύλο στο βασίλειο της Δανιμαρκίας!
themis_kart Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 11, 2012 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 11, 2012 Να ρωτήσω κάτι απλό με τι πρόγραμμα κάνεις stack? Γιατί αν δεν σου βγάζει σωστό αποτέλεσμα ξέχνα το χρώμα. Μήπως πρέπει να ρυθμίσεις για το colorbalance? Gazing at the universe through the ΄Eyes΄ of an astrophotographer...!!! http://www.astrothemis.gr Greek Astrophotography Discord Chat! https://discord.gg/2DUPacrNfM
50mm Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 11, 2012 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 11, 2012 Θα συμφωνησω απολυτα με τον Δημητρη και θα προσθεσω επισης και τουτo: Πως νιωθει κανεις βλεποντας μια εγχρωμη ταινια του 1970 ή πως αντιλαμβανεται την τεχνολογια απεικονισης της περασμενης δεκατιας?Ακομη και το μεσο που μας επιτρεπει και μεσω αυτου αναπαραγουμε την "πραγματικοτητα" ως εχει ειναι ατελες και υπο συνεχη αναβαθμιση και εισαγει το υποκειμενικο . Αλλα ολα αυτα δεν απαντουν στο ομορφο ερωτημα που με επιχειρηματα εθεσε ο φιλος μας ... θα ηθελα πραγματικα οι εμπειροι αστροφωτογραφοι που το επιπεδο τους ειναι πραγματικα αξιοζηλευτο να ασχοληθουν και να μας μαθουν και εμας που τωρα ξεκιναμε δειλα δειλα δυο τρια πραγματα και να μοιραστουν μαζι μας λιγες απο τις γνωσεις τους. Τελος επιτελους μην ταιζετε τα troll, το φορουμ απο το 2007 που το παρακολουθω εχει υποβαθμιστει αφηστε καποιους που εχουν ορεξη για συζητηση και διαλογο με επιχειρηματα και πανω απο ολα αγαπη για την αστρονομια να κανουν το φορουμ να ανθησει και παλι . my 2 cents. Γεια χαρα και ευχαριστω για τα ψαρια!
Bi2L Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 11, 2012 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 11, 2012 Βασίλη να σου πω τι με ενοχλεί: για να αναδείξω το χρώμα στις σπείρες έχω καταστρέψει τα άστρα.Γιατι δεν κρατάς τα αστερία ανεπεξέργαστα ή τελος παντως στο χρωμα που θες με αλλη επεξεργασια απο τον Γαλαξία, και τον Γαλαξία σε άλλοχρώμα δεν έχεις παρα να παίξεις μετα layers, κάνεις ένα duplicate το layer και μετα το κάνεις layer mask & hide all και με το πινέλο εμφανίζεις ότι θες απο το προηγούμενο(ανεπεξέργαστο) layer, σίγουρα κάπως ετσι το κάνεις αλλά γιατι δυσκολεύεσαι; Βασίλης ΜεταλληνόςOO 16 1600 f4ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200ED80 600 f7.5, Vixen9x63Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi1202009年7月22號日食 - 2017 Aug 21www.metallinos.net
Νίκος Κατσαμάκας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 11, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 11, 2012 Βασίλη, το θέμα δεν είναι ότι μπορώ να δουλέψω μόνο στο γαλαξία και να διατηρήσω τα άστρα. Είναι πως κανονικά, ότι δουλεύει για τον Μ31 οφείλει να δουλεύει και για τα άστρα, χωρίς μάσκες και λοιπά λοιπά. Μια άλλη λύση, που δουλεύει πολύ καλά στο γαλαξία και επίσης καταστρέφει τα άστρα, θα ήταν στο ImagesPlus που χρησιμοποιώ, στο Color Balance, να μην κάνω απλά Neutralize Background, αλλά να ενισχύσω το μπλε στο Neutralize background, επίσης στο Midrange, ενώ στο White balance να ενισχύσω λίγο το κόκκινο, και να κρίνω με το μάτι. Μετά, levels και με curves να ενισχύσω λίγο τα darks στο μπλε, να χαμηλώσω λιγάκι και στα highlights και "είμαι εντάξει" - μόνο λίγο saturation ανάλογα με τα γούστα. Μπακαλίστικο εντελώς. Θέμη αθροίζω με το ImagesPlus τις περισσότερες φορές (τις άλλες, όταν το IP αποτυγχάνει - καμιά φορά συμβαίνει - με το IRIS). Τι να πω; Υπάρχει πρόβλημα με το ImagesPlus; Στο Cloudynights έχει διατυπωθεί υποψία για το debayering. Τουλάχιστον γαι το debayering, όπως έγραψα και στην αρχή, δεν υπάρχει πρόβλημα, γιατί στον Μ33 δεν υπήρξε ποτέ κανένα απολύτως πρόβλημα (έχω βγάλει έναν πολύ ωραίο Μ33 και χωρίς καμιά δυσκολία, σχεδόν χωρίς άλλη επεξεργασία από stretching και Richardson - Lucie). Στο παρακάτω λινκ συζητούν το πρόβλημα σε όλο του το μεγαλείο. Προσέξτε πως η αρχική εικόνα μοιάζει με τη δικιά μου αρχική του Σεπτεμβρίου, ψόφια και καφετί - μωβ - κάτι τέλος πάντων (η δική μου είναι πιο ψόφια). Όλοι οι επόμενοι προσπαθούν να τη διορθώσουν. Εντύπωση μου κάνει πως ο πρώτος που απαντά, κάνει G2V calibration με το excalibrator και καταλήγει σε μια Ανδρομεδα ανοιχτή γαλάζια σε όλη της την έκταση - ο πυρήνας δεν έχει ίχνος κόκκινου. Κάτι τέτοια βλεπω και μπαίνω σε υποψίες πως έτσι κι αλλιώς μπορεί ο Μ31 να μην έχει πολύ χρώμα... Αξίζει να δει κανείς όλες τις προσπάθειες: καμία δε λύνει εντελώς το πρόβλημα (οι περισσότερες απλά αποτυγχάνουν, μερικοί για να σώσουν το χρώμα χαλάνε άλλα στοιχεία της εικόνας) και σχεδόν καμία δε συμφωνεί με τις υπόλοιπες. Και μη χαίρεστε μερικοί! Με το Pixinsight αγωνίζεται ο πρώτος και άκρη δε βγαίνει. http://www.cloudynights.com/ubbthreads/showflat.php/Cat/0/Number/4160132/page/2/view/collapsed/sb/7/o/all/fpart/1 Αυτή η αποτυχία έχει βγει με έγχρωμη CCD http://www.cloudynights.com/ubbthreads/showflat.php/Cat/0/Number/2643109/Main/2642065 Παρόμοια ζόρια εδώ http://www.cloudynights.com/ubbthreads/showflat.php/Cat/0/Number/4183561/Main/4120364 Και εδώ ένα παλαιότερο ποστ του 2009, για όσους νομίζουν πως οι μονοχρωμες τα καταφέρνουν καλύτερα. Πολύ μπλε, αλλά πράσινος πυρήνας και τελικά δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ πυρήνα και σπειρών (πάλι υποψία ότι ο αληθινός Μ31 είναι σχεδόν άχρωμος γαλαζοπράσινος). Επιπλέον, κατάμαυρο background (που με υποψιάζει πως υπάρχει χροιά που δεν έβγαινε εύκολα). http://www.cloudynights.com/ubbthreads/showflat.php/Cat/0/Number/3281276/Main/3280423 Παιδιά μη μπερδευόμαστε με το τι είναι θέμα γούστου και τι όχι. Κανείς δεν ικανοποιείται με ένα μωβ γαλαξία, παρόλο που αν ξεχάσεις πώς "πρέπει να είναι" ο Μ31 δείχνει πολύ ωραίος στα μωβ. Δηλαδή, δεν επιτρέπονται όλα. Τα παραπάνω threads δείχνουν με σαφήνεια πως υπάρχει πρόβλημα επεξεργασίας. Εκεί να εστιάσουμε. Φαίνεται πως το να μαζέψεις καλά raw data για τον Μ31 είναι εύκολο, αλλά το χρώμα είναι διεθνές πρόβλημα που δε γνωρίζει σύνορα, φυλές, τηλεσκόπια, προγράμματα και κάμερες. Αν βρεθεί η σωστή μέθοδος, μετά ο καθένας βεβαίως να κάνει όπως του αρέσει.
Bi2L Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 11, 2012 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 11, 2012 Βασίλη, το θέμα δεν είναι ότι μπορώ να δουλέψω μόνο στο γαλαξία και να διατηρήσω τα άστρα. Είναι πως κανονικά, ότι δουλεύει για τον Μ31 οφείλει να δουλεύει και για τα άστρα, χωρίς μάσκες και λοιπά λοιπά.Ναι εχεις δίκιο αλλά αφού για χ-ψ λόγους(κάμερα, εκθέσεις, ουρανός, επεξεργασία, stackαρισμα κ.α) δεν έχεις σωστό αποτέλεσμα ή παιδεύεσαι ή το φτιάχνεις με μάσκες, δεν λέω καλά κάνεις και το ψάχνεις αλλά τι αποτέλεσμα θα είχες αν η κάμερα σου ήταν πιο ευαίσθητη ή αν θα ήταν modαρισμένη (δεν ξερω αν της έχεις αφαιρέσει το ir-cut), επίσης όπως σου είπα μπορεί να πρεπει να αλλάξεις του χρόνους εκθεσεις αλλά και το ISO αφου 1600 ίσως είναι πάρα πολύ για την 40D... επίσης δοκίμασε και το Hα όπως είπε και ο Θέμης. Βασίλης ΜεταλληνόςOO 16 1600 f4ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200ED80 600 f7.5, Vixen9x63Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi1202009年7月22號日食 - 2017 Aug 21www.metallinos.net
ikoms Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 11, 2012 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 11, 2012 Νίκο δεν ξέρω αν έχεις δει αυτή που έχει ανεβάσει ο Βαγγέλης εδώ http://www.astrovox.gr/forum/album_showpage.php?pic_id=13424 Τουλάχιστον για εμένα αυτή είναι από τις καλύτερες που έχω δει.Και όπως λέει ο Βαγγέλης είχε και αρκετά προβλήματα κατά τη λήψη, το αποτέλεσμα είναι όμως πανέμορφο! Sequence Generator Pro v2.3, Pixinsight 1.8
Bi2L Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 11, 2012 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 11, 2012 Νίκο με μια επεξεργασία στα γρήγορα και χωρίς πολλά το Μ31 σου θα το έκανα κάπως ετσι, ελπίζω να μην έχεις πρόβλημα που την πείραξα. Βασίλης ΜεταλληνόςOO 16 1600 f4ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200ED80 600 f7.5, Vixen9x63Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi1202009年7月22號日食 - 2017 Aug 21www.metallinos.net
konpan Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 11, 2012 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 11, 2012 Νίκο, νομίζω ότι κάτι κάνεις λάθος στην επεξεργασία ή κάποια ρύθμιση της κάμερας ή καποιου προγράμματος στακαρίσματος που χρησιμοποιείς δεν είναι σωστές.Δεν ξέρω πως αλλιώς να εξηγήσω το παραπανίσιο μπλέ που σου βγαίνει.Εάν χρησιμοποιούσες κάποια αστρονομική ccd δεν θα μπορούσα να εκφέρω γνώμη γιατί δεν έχω ιδέα πως δουλεύει το σύστημα με τα χρωματικά φίλτρα, κανάλια κλπ, αλλά με dslr έχω ασχοληθεί και μπορώ να πώ ότι άν και δεν επιτυγχάνω τα χρώματα που παρουσιάζουν πολλοί, είμαι ευχαριστημένος γιατί θεωρώ την φωτογραφία με dslr πιό original κατά κάποιο τρόπο, αφού δεν χρειάζεται όλη αυτή η διαδικασία των φίλτρων και της ειδικής επεξεργασίας κλπ κλπ Μην προσπαθείς να "βάψεις" το "ξεπλημένο" αποτέλεσμα της dslr τραβώντας υπερβολικά τα χρώματα, άστο να φαίνεται πιό απαλό, πιό φυσιολογικό. Ισως εκεί να κάνεις κάποια υπέρβαση, δεν ξέρω, αν είμασταν πιό κοντά ίσως θα μπορούσαμε να το παλεύαμε στον δικό μου υπολογιστη, αλλά είμαστε πολύ μακριά.
HOMO Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 11, 2012 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 11, 2012 http://www.universetoday.com/92523/what-color-is-the-milky-way-white-as-snow-not-milk/#more-92523 Διαβαστε λιγάκι το παραπάνω λινκ για το χρώμα των γαλαξιών! Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα