Efstathios Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 12, 2012 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 12, 2012 Βλέπω πολλοί ξεχνάτε τα βασικά στην επεξεργασία. Επίσης Νίκο, αυτός ο "Βλάκας" έχει χρόνια εμπειρίας αστροφωτογράφησης και επεξεργασίας, ήτανε απο τους πρώτους που ανέδειξαν το IFN σε όλο του το μεγαλείο (κάποιοι σίγουρα θα προστρέξετε στο google να δείτε τί είναι το IFN) και ένα σημαντικό οτι τρέχει σε βουνά 200-300 μίλια απο το σπίτι του για 1-2 βραδιές ή παρπάνω όταν μπορεί για να βγάλει τα μωσαικά που βλέπετε στο site του. Δεν έχει δηλαδή παρατηρητήριο σε σκοτεινούς ουρανούς όπως έχουν άλλοι. Το πράσινο που αναφέρει είναι σε εως ένα σημείο γνωστό σε όσους τραβάνε με ccd και dslr, καθώς υπάρχει παραπάνω πράσινο το οποίο μάλιστα όντως βγαίνει σε θόρυβο. Εξάλλου ακόμη και στις μονόχρωμες ccd με τα ξεχωριστά φίλτρα, το πράσινο είναι το πιό ανοιχτό και τραβάει περισσότερη πληροφορία, εξού και ο παραπάνω θόρυβος στο rgb. Παραπάνω δεν μπορώ να σου πώ καθώς δεν είμαι ειδικός επί του θέματος αλλά στις αστροφωτογραφίες που βγάζουμε όλοι, ακόμη και στου RBA υπάρχει πράσινο, αλλιώς θα ήτανε bi-color. Στο pixinisight υπάρχει το noise reduction για όλα τα χρώματα αλλά όπως το ανοίγεις ξεκινάει απο το green, το οποίο αφαιρεί ένα ποσοστό από το πράσινο, αλλά ακόμη και στο 100% να το βάλεις πάλι υπάρχει πράσινο στην εικόνα σου, απλώς βγάζει ένα ποσοστό. Και στην περιγραφή του λέει οτι είναι για το πλεονάζον πράσινο που υπάρχει σε πολλές ccd και φωτογραφίες, για τον λόγο που ανέφερα πρίν. Και στο bayer matrix αλλά και σε ξεχωριστά φίλτρα, το πράσινο πλεονάζει και ο θόρυβος της εικόνας μας ανήκει σε ένα μεγάλο ποσοστό σε αυτό. Παρακάτω, όπως είπα ξεχνάτε ίσως τα βασικά της επεξεργασίας, ή δεν κάνατε τον κόπο να δείτε τα tutorials που ανεβάζουμε στην avat. Γι' αυτό το λόγο είναι εκεί. Στο tutorial του pix που έκανα εγώ και λογικά δεν το είδες Νίκο αφού δεν έχεις το pix, αναφέρω καταρχάς οτι απο τα πρώτα πράματα που κάνουμε σε μία επεξεργασία, είναι οι διορθώσεις σε linear απεικόνιση, δηλαδή γραμμική απεικόνιση, δηλαδή πρίν η φωτογραφία μας αλλοιωθεί με levels. Σε αυτό το στάδιο πρέπει να φτιάξουμε π.χ το υπόβαθρο και τα χρώματα. Όταν τραβήξουμε τα levels μετά περνάμε σε non linear, δηλαδή μή γραμμική απεικόνιση όπου το αποτέλεσμα δεν είναι σωστό ή αλλάζει άμα κάνουμε color balance. Η μέθοδος φυσικά κατά την οποία κανουμε color balance στο pix είναι μέσω μίας επισκόπησης της φωτογραφίας για να δούμε πώς είναι σαν να είχαμε κάνει levels και κατόπιν μέσω του color balance του pixinisight το οποίο είναι πολύ καλό. Η φωτογραφία της Ανδρομέδας μου http://www.astrovox.gr/forum/album_pic.php?pic_id=13380 άν και χωρίς να έχει την μπόλικη πληροφορία, π.χ το γεφύρωμα με τον 110 με τη γαλακτική σκόνη της Ανδρομέδας, έχει επεξεργαστεί όπως ανέφερα πιο πάνω, με τη διαφορά οτι έχει γίνει και saturation συνολικό για να τονιστεί το χρώμα. Αυτό διότι η φωτογραφία όπως βγαίνει απο το stacking, είτε στην έγχρωμη είτε στην μονόχρωμη ccd, έχει πολύ λίγο χρώμα. Η χρωματική πληροφορία είναι όμως μέσα και αρκεί να την αναδείξεις με το saturation. Τώρα το πόσο θα βάλει κάποιος είναι άλλο θέμα. Πάντως το γαλαζωπό στις σπείρες και το κιτρινωπό του πυρήνα βγήκε έτσι με το color balance που έκανε αυτόματα το pixinsight. Άν δείτε και τον Μ33 μου, βγήκε διαφορετικό χρώμα, πράγμα το οποίο συμφωνεί και με τις φωτογραφίες πολλών άλλων. Οπότε το color balance λίγο πολύ δουλεύει σωστά. Χωρίς να λαμβανει υπόψη βέβαια το ύψος του στόχου κλπ. Να σημειώσω εδώ οτι για να βγεί το κιτρινωπό του πυρήνα της Ανδρομέδας καθώς και για να φανεί το γαλάζιο στις σπείρες πιό καθαρά θέλει κάμποσο saturation. Από κει και πέρα, ο καθένας βάζει όσο saturation θέλει για να αναδείξει αυτό που θέλει και όπως έχουμε πεί και σε άλλο thread υπάρχουν και μόδες. Η μόδα τώρα γενικά είναι αρκετό saturation και αυτό ξεκίνησε κυρίως από την ομάδα του Hubble. starrynights.blog
Νίκος Κατσαμάκας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 13, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 13, 2012 Στάθη δε νομίζω πως μας λείπουν οι βασικές γνώσεις, ούτε τις ξεχνάμε. Μια χαρά τα έχω κάνει όλα στο Imagesplus. Και δε μου συμβαίνει μόνο με αυτή τη συγκεκριμένη Ανδρομέδα, αλλά με όλες που έχω τραβήξει. Και δε μου συμβαίνει με σχεδόν κανένα άλλο ουράνιο σώμα. Κάνοντας την επεξεργασία όπως ακριβώς λέει το manual, και με λίγο μόνο αύξηση στο saturation (10%) έβγαλα αυτό χωρίς κόπο http://www.astrovox.gr/forum/album_showpage.php?pic_id=13772 Κάπως σκοτεινή, όμως έτσι όφειλε να είχε βγει και ο Μ31 - εννοώ τόσο εύκολα, γιατί στη δεύτερη απόπειρά μου τον έβγαλα πολύ καλό, όμως με μεθόδους που υποψιάζομαι πως είναι "αθέμιτες" για λόγου που έχω αναφέρει ξεκάθαρα. Φαίνεται λοιπόν ξεχνάω τα βασικά μόνο όταν πάω να στακάρω τον Μ31. Δε νομίζω! Επίσης, μάλλον μαζί μιλάμε (γράφουμε) και χώρια καταλαβαινόμαστε. Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τις δικές μου εικόνες. Το έχω γράψει τρεις φορές. Έχω δώσει λινκς στο cloudynights. Υπάρχουν και τα αντίστοιχα στο Stargazers Lounge, υπάρχουν και αμέτρητες "προβληματικές" Ανδρομέδες εδώ στο Astrovox, με επανηλημμένες επανεπεξεργασίες, ή απλά αφημένες έτσι. Το πρόβλημα είναι διεθνές. Και ειλικρινά δε θέλω να σε προσβάλω, θα το πω όμως: πάρα πολύ καλή η Ανδρομέδα σου, όμως αν θέλω να το "ψυρίσω" ως εκεί που δεν παίρνει (ας υποθέσουμε για μία στιγμή ότι αναζητούμε το τέλειο) έχει μια πρασινοκάτι απόχρωση. Επιπλέον, δε μπορείς να λες ότι το χρώμα βγήκε αβίαστα, γιατί ο ουρανός σου είναι γαλάζιος, με λιγουλάκι, πολύ λίγο, πράσινο. Τέλος, διάβασε λίγο τα λινκς που έχω δώσει: το έχω ξαναπεί, με το Pixinsight ταλαιπωρούνται, όχι με κανένα freeware της σειράς (αν και πολύ λίγα αστρονομικά freeware είναι φτηνιάρικα). Στο πρώτο λινκ, τα βασικά που έκανες και εσύ έκανε και αυτός, αλλά του βγήκε μπορντώ! Με αυτόματο color balance, όπως και εσύ. Ωραία είναι, "ξέρουμε" όμως πως ο Μ31 δεν πρέπει να βγαίνει μπορντώ. Πρώτη ερώτηση: ξέρουμε πράγματι αυτό που λέμε πως "ξέρουμε"; Κατόπιν, όλοι οι υπόλοιποι απέτυχαν, άλλος λιγότερο, άλλος περισσότερο, με πλήθος προγραμμάτων (και πρώτο και καλύτερο το Photoshop). Δεύτερη ερώτηση: Μήπως τελικά όλοι μας κάνουμε κάτι θεμελιωδώς λάθος; Ξέρεις τι φταίει; Μάλλον επειδή δε γνωρίζουν ελληνικά, δε διαβάσαν τα άρθρα της AVAT. Τώρα, για αυτό που λες πως οι γραμμικές ρυθμίσεις πρέπει να γίνονται πριν το stretching, χαίρω πολύ! Και με το IRIS έτσι γίνεται. Μόνο το ImagesPlus σε βάζει να κάνεις DDP πρώτα, ύστερα Levels όσο χρειάζεται και Neutralize background αμέσως μετά. Κάπου στο site προειδοποιούν πως καμιά φορά καλύτερα να κάνεις Neutralize background πριν το DDP. Όπως ήδη είπα, το έχω δοκιμάσει και αυτό. Παρόλα αυτά, ποτέ άλλοτε δεν είχα ιδιαίτερο πρόβλημα με το Imagesplus και οι αστροφωτογραφίες που έχω δημοσιεύσει στο Astrovox δείχνουν ξεκάθαρα (νομίζω) πως ξέρω τι να κάνω, το ImagesPlus είναι καλό, οι μέθοδοί του είναι επαρκείς, και μόνο ο Μ31 αρνείται να συνεργαστεί, για λόγο που φαίνεται πως τελικά κανείς δε γνωρίζει. Υ.Γ.: Θα γράψω κάτι ξέροντας πως μπορεί να ξεκινήσει και πόλεμος, μια και εδώ στο Astrovox οτιδήποτε δεν είναι έπαινος, το παίρνουμε στραβά. Λοιπόν, Στάθη έγραψες: "Παρακάτω, όπως είπα ξεχνάτε ίσως τα βασικά της επεξεργασίας, ή δεν κάνατε τον κόπο να δείτε τα tutorials που ανεβάζουμε στην avat. Γι' αυτό το λόγο είναι εκεί". Αυτό δείχνει καθαρή αλαζονεία και είναι προσβλητικό για όλους όσους δεν είναι στην AVAT. Πρώτα απ' όλα τα άρθρα "που για αυτό το λόγο είναι εκεί" δεν έχουν απάντηση στο θέμα μας. Επιπλέον όμως, τα άρθρα της AVAT τα έχω διαβάσει όλα. Και έχω γνώμη! Δεν είστε τέλειοι! Ένα μόνο θα πω: το κάνετε πολύ συχνά στην AVAT, παραπέμπετε στα αρθράκια σας λες και είναι θέσφατα και παίρνετε πολύ αρχάριο κόσμο στο λαιμό σας. Πολλά είναι όντως καλά, μία μεγάλη μερίδα όμως είναι γραμμένα στο πόδι, τα περισσότερα, κακά τα ψέμματα, είναι περιληπτικά και δε βοηθάνε ιδιαίτερα (κυρίως τα άρθρα για την επεξεργασία), μερικά έχουν σοβαρά λάθη, και σημαντική μερίδα είναι "ξεπατίκωμα" από ξενόγλωσσα κείμενα. Δεν τα ξέρετε όλα - οι περισσότεροι απλά είναι έμπειροι και τίποτα περισσότερο, μερικοί γνωρίζουν μόνο τα του εξοπλισμού τους και πέρα από αυτόν δε γνωρίζουν τίποτα. Οι περισσότεροι είστε πολύ καλοί αστροφωτογράφοι, όμως ότι η συνεργασία σας θα σας "φούσκωνε" τα μυαλά δεν το περίμενα. Είμαι έτοιμος να δεχτώ υποδείξεις και οδηγίες και κριτική και για αυτό ακριβώς το λόγο άνοιξα τη συζήτηση. Αλλά το υφάκι δεν μπορεί κανείς αξιοπρεπής άνθρωπος να το δεχτεί. Και μάλιστα δεύτερο πληθυντικό πρόσωπο ("δεν κάνατε τον κόπο"), δηλαδή δεν αφορά μόνο εμένα, αλλά γενικώς τους μη-AVAT (τι άλλο να υποθέσω)! Για ποιο λόγο και με ποιο δικαίωμα;
ziorange Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 13, 2012 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 13, 2012 Αγαπητέ Νίκο δεν ξέρω τι κόμπλεξ σε έπιασε εναντίον της AVAT αλλά προφανώς επειδή δεν μπορείς να φέρεις την φωτογραφία στα μέτρα που θες σου φταίνε τα tutorials που όπως λες είναι κακογραμμένα! Κανένας δεν είπε πως τα άρθρα είναι η αγία γραφή της αστροφωτογραφίας και πως αν τα εφαρμόσεις θα βγει τέλεια! Όλοι έχουν ρίξει πολλές ώρες δουλειάς για να βγουν αυτές οι σελίδες που μας έχουν βοηθήσει και αξίζουν σεβασμό μόνο και μόνο γι'αυτό τον λόγο! Δείχνεις άνθρωπος που να ξέρει τι λέει αλλά εγώ αυτό που βλέπω σχεδόν σε όλες τις φωτογραφίες σου είναι πως έχεις καμμένο το black point, από εκεί και πέρα τι άλλο να σου πούμε? Τα άρθρα έγιναν για να είναι κάπου συγκεντρωμένη η "υποκειμενική" γνώση του καθένα πάνω στο θέμα ώστε να μην ρωτάμε καθε τρεις και λιγο τι φταίει! Εγώ σου έστειλα και pm και δεν πήρα καν μία απάντηση! Κακώς ασχολούμαι αυτή την στιγμή και σου γράφω επειδή δεν πήρες απάντηση στο θέμα σου αφού έτσι και αλλιώς δεν υπάρχει αντικειμενική απάντηση στο θέμα χρώμα. Θα σου έλεγα να σκέφτεσαι πριν μιλήσεις γιατί εκτίθεσαι! http://www.astrobin.com/users/ziorange/http://www.athens-weather.eu Παναγιώτης Ζιώγας
astrovox Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 13, 2012 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 13, 2012 Νίκο, σου απαντάω στο ίδιο κλίμα με τον Παναγιώτη πως δεν ισχυρίστηκε κανείς πως τα άρθρα της AVAT είναι το A και το Ω στην αστροφωτογράφιση αλλά σίγουρα έχουν βοηθήσει πολύ κόσμο και έχουν πολλές αξιόλογες πληροφορίες και τεχνικές. Αν τώρα το ερώτημά σου δεν μπορεί να απαντηθεί με τις πληροφορίες που δίνονται στα άρθρα όπως υπονόησε ο Στάθης, δε χάθηκε ο κόσμος ούτε σημαίνει πως υπάρχει αλαζονεία. Είναι υπερβολικές αυτές οι εκφράσεις, τα παιδιά έχουν γράψει τα άρθρα για να βοηθήσουν κόσμο και να μοιραστούν την εμπειρία τους. Άμα έχεις βρει λάθη ή παραλείψεις σε κάποια από αυτά είμαι σίγουρος πως το να τους έστελνες ένα πμ ή e-mail με την πρότασή σου θα ήταν το καλύτερο από το να πιάσουμε αυτή την κουβέντα η οποία νομίζω πως περιττεύει. «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Aggelos Kechagias Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 13, 2012 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 13, 2012 Συζήτηση και σχολιασμός των άρθρων της AVAT http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=12529&postdays=0&postorder=asc&start=0 Οποιος εντοπισει καποιο φαουλ η θελει καποια διευκρινηση παρακαλω ας το γραψει εδω ωστε να το βλεπουν και οι αλλοι (οχι πριβε). http://pegasusastro.com/
themis_kart Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 13, 2012 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 13, 2012 Νίκο καλό θα ήταν να δώσεις τα αρχεία με κανένα mediafire να τα κοιτάξουμε μήπως και καταλάβουμε τιπαίζει. Γιατί ίσως το θέμα είναι αλλού. Gazing at the universe through the ΄Eyes΄ of an astrophotographer...!!! http://www.astrothemis.gr Greek Astrophotography Discord Chat! https://discord.gg/2DUPacrNfM
Νίκος Κατσαμάκας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 13, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 13, 2012 ziorange (Παναγιώτη): για να σου απαντήσει κανείς σε ένα μήνυμα, πρέπει να έχεις ρωτήσει κάτι. Αν θίχτηκες που δε σου απάντησα στην ερώτηση που ποτέ δεν έκανες, να το κοιτάξεις και άσε με εμένα με το κόμπλεξ μου. Εγώ το είπα, θα γίνει πόλεμος, αλλά έτσι είναι εδώ στο Astrovox. Δε δέχεται κανείς κριτική, αλλά όλοι ξέρουν να κάνουν τον ξερόλα. Οπότε, γνώμη έχω για τις αδυναμίες των άρθρων της AVAT και δε σκόπευα να πω τίποτα γιατί κανείς δε θα το λάβει υπόψη του, παρά θα γίνουμε κ@#%ς. Μια φορά πήγα να μιλήσω για τα ψευδοφλατ και έγινε χαμός. Το θέμα όμως δεν είναι η AVAT. Αυτό το σχόλιο του Στάθη ήταν απαράδεκτο! ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ! Εξάλλου, την απάντηση στην ερώτηση δεν την έχουν ούτε τα άρθρα, ούτε τα μέλη της AVAT. Να κάνουν υποδείξεις ότι τάχα μου η απάντηση είναι στα άρθρα, όταν δεν είναι και όταν δεν την γνωρίζουν οι ίδιοι, σε αυτό είναι πρώτοι. Το πρόβλημα δεν είναι η AVAT, ούτε καν τα άρθρα (όσα είναι μέτρια εννοώ). Ο Αντρέας (Heal) έχει δίκιο, δεν είναι το Α και το Ω, οπότε δε θα έπρεπε άραγε να μην τα επικαλείται κάποιος λες και είναι η Βίβλος; Αν μου έγραφε ο Christian Buil, ή ο Jerry Lodriguss "τα άρθρα μου είναι δημόσια και εύκολα προσβάσιμα, τι το ζαλίζεις και μου τρως πολύτιμο αστροφωτογραφικό χρόνο" θα το έβρισκα και αστείο, "είμαι τόσο άσχετος που ο Lodriguss πήρε ανάποδες". Κανείς μας όμως δεν είναι ο C.Buil, o J.Lodriguss, o C.Stark, οπότε, τέτοια αλαζονεία, το λέω ακόμα μια φορά μπας και εμπεδωθεί, είναι ΑΝΕΠΙΤΡΕΠΤΗ. Επίσης, μην το γυρίσουμε ότι τάχα έχω κάτι με την AVAT. Έχω κάτι με τους τρόπους ενός μέλους της AVAT, όπως αυτός εκφράστηκε εις βάρος όλων των μη-AVAT. Και να μην το "γυρίσετε" ότι τάχα στράβωσα που δεν πήρα απάντηση. Ρώτησα κάτι δύσκολο, δεν το κάνω για να κάνω τον έξυπνο (δείτε την ιστορία μου στο φόρουμ: ερωτήσεις - παγίδες δεν κάνω ποτέ), περιμένω απάντηση, δεν είναι ευχάριστο κανείς να μη μπορεί να πει κάτι ουσιαστικό, ακόμα πιο δυσάρεστο είναι που τουλάχιστον ένας απάντησε χωρίς να διαβάσει τι έγραψα, ούτε είναι ωραίο να παίρνω απαντήσεις του τύπου "κάτι κάνεις λάθος". Δεν ρώτησα καν αν κάνω λάθος! Μια συζήτηση προσπάθησα να ανοίξω για το πώς θα έπρεπε να επεξεργαζόμαστε τον Μ31... Θέμη, να κοιτάξω να ανεβάσω τα αρχεία (δε γράφω από το ίδιο PC όπου επεξεργάζομαι, οπότε μπορεί να μη γίνει σήμερα). Λοιπόν, η αρχική μου προσπάθεια, κάπου έχει πρόβλημα ισορροπίας λευκού ήδη από το stack, για λόγο που δε βρήκα. Νομίζω πως τη δεύτερη φορά τα κατάφερα πολύ καλά. Μη μπερδευόμαστε λοιπόν, δεν άνοιξα συζήτηση επειδή το αρχικό stack πάσχει, αναρωτιέμαι γενικότερα για το θέμα "επεξεργασία του Μ31", δε ντρέπομαι για τους κόπους μου.
Heal Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 13, 2012 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 13, 2012 Αντρέας (Heal) Νίκο ο Ανδρέας είναι o astrovox εγώ (Κώστας) είμαι ο Heal.
Aggelos Kechagias Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 13, 2012 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 13, 2012 Νίκο cool Αν θέλεις ανέβασε τα καρέ σου ώστε να πειραματιστούμε και εμείς (καλό θα μας κάνεις καιρό έχουμε να βγάλουμε κάτι ) .Έτσι θα καταφέρουμε πολλαπλές εκδοχές και ο καθένας θα γράψει τι προβλήματα αντιμετώπισε και τι έκανε για να τα ξεπεράσει.Μην αρπάζεσαι δεν υπάρχει λόγος Θα σου κάνω πάσα την δική μου ανδρομέδα η οποία με ταλαιπώρησε κάμποσο καιρό μέχρι να βγάλω αποτέλεσμα που να μου αρέσει.Γενικά έχεις δίκιο ειναι δύσκολος στόχος στην απόδοση του χρώματος και έχει συζητηθεί κάποια στιγμή στον αέρα σε κάποια συγκέντρωση της avat. Για δες εδώ http://www.astrovox.gr/forum/album_showpage.php?pic_id=11530&sort_order=ASC&start=0 Και εδώ μια πιο saturated εκδοχή http://pegasusastro.com/
Efstathios Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 13, 2012 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 13, 2012 Καλα όπως έλεγε και ενας χαρακτηρας σε μια σειρα, what the f* did i do now? Νίκος, αν κατάλαβες απο αυτά που είπα οτι ειμαι / ημαστε ξερόλες και δεν ξέρω και γω τι άλλο, τότε τι να πώ. Μόνο εσύ πάντως το κατάλαβες. Τα άρθρα της AVAT είναι για όλους. ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. Και θα το ξαναπώ, για όλους. Και φυσικά κάνουμε και λάθη και παραλλείψεις. Αλλά είπες κάτι αντιφατικό. Απο τη μία λές βλάκα τον rba και λές κανείς αλάνθαστος κλπ, απο την άλλη λές για τον Lodriguss οτι άν σου έλεγε κάτι "θα το έβρισκα και αστείο, "είμαι τόσο άσχετος που ο Lodriguss πήρε ανάποδες". Κανείς μας όμως δεν είναι ο C.Buil, o J.Lodriguss, o C.Stark", δηλαδή αυτοί δεν έχουν το αλάθητο? Απλώς επειδή δεν γνώριζες ίσως το έργο του rba τον θεώρησες υποδεέστερο? Και να σου πώ κάτι, γιατί κάποιοι απο εμάς δηλαδή να μην ήμαστε στο επίπεδο αυτό? Επειδή ήμαστε Ελληνες? ή επειδή εσύ κρίνεις οτι δεν έχουμε αρκετή γνώση? Ε όχι mr. Νίκος, μπορεί να είμαι κι εγώ ένας Lodriguss ή και καλύτερος. Φυσικά υπερβάλλω για να σου δείξω απλά το λανθασμένο της σκέψεώς σου. Αν μη τι άλλο η AVAT είναι ίσως πρωτοπόρα σε παγκόσμιο επίπεδο, ερασιτέχνες αστροφωτογράφοι από μία χώρα έχουνε συγκεντρωθεί και ενώσει τις δυνάμεις τους με οδηγούς, φωτογραφίσεις κλπ. Πιθανώς να το έχουνε κάνει και άλλοι δεν ξέρω, αλλά πρέπει να παραδεχτείς οτι άν μη τι άλλο είναι πρωτοπόρο και ταυτόχρονα σημαντικό. Και δεν είναι ένα κλειστό club. Όποιος θέλει συμμετέχει με τις γνώσεις που έχει στον τομέα που τον ενδιαφέρει. Στο προκέιμενο για τον Μ31, νομίζω το εξήγησα. Άν κάνει κάποιος σωστά το stacking, π.χ εγώ τώρα που τράβαγα με την QHY8 όριζα στο deepskystacker επιλογή για white balance την QHY8, συν να κάνει ένα όσο πιό σωστό color callibration μπορεί στο πρόγραμμα επεξεργασίας (το pix είναι πολύ καλό σε αυτό) η Ανδρομέδα θα βγεί γαλαζωπή με κιτρινωπό πυρήνα. Και φυσικά θα έχει κάποια πράσινη απόχρωση όπως λές οτι έχει η δικιά μου, απλά όχι πολύ. Αλλά και πάλι στην δικιά μου δεν βλέπω κάποια ιδιαίτερη πράσινη απόχρωση. Μήπως θέλει ρύθμιση η οθόνη σου? Λίγο το black point που καίες λίγο τα πράσινα που βλέπεις, μου φαίνεται μάλλον πρέπει να ρυθμίσεις την οθόνη σου. starrynights.blog
Νίκος Κατσαμάκας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 16, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 16, 2012 Στάθη, αλάθητο έχει μόνο ο Πάπας. Ακόμα κι έτσι, κάποιοι ξέρουν πολύ περισσότερα από κάποιους άλλους, ή είναι πολύ καλύτεροι από κάποιους άλλους. Σε αυτούς τους ανθρώπους μπορεί να επιτραπεί κάποιες φορές συμπεριφορά που γενικώς είναι ανάρμοστη. Στο άλλο θέμα, σου λέω απλά πως δε φταίει η άθροιση, γιατί την κάνω πάντα με αυτόν τον τρόπο (μια τυπική sigma clipping μέθοδος είναι) και μόνο στον Μ31 μου δημιουργεί "θέμα". Επίσης, ούτε το black point είναι. Αν διαβάσεις προσεκτικά όσα έγραψα (συγνώμη που είναι πολλά), θα δεις ότι είναι ένα θέμα που βασανίζει τους περισσότερους ερασιτέχνες αστρονόμους παγκοσμίως. Δε φταίω καν εγώ... Έχω δώσει και λινκς. Ούτε η οθόνη μου φταίει. Είναι ρυθμισμένη από το site του Κεχαγιά. Πρώτα λοιπόν δίνω δύο stack και όποιος θέλει ας "παίξει". Είναι μία εικόνα τραβηγμένη σε εστιακή απόσταση 400mm με μη τροποποιημένη Canon 40d (55 frames των 180sec), και μία σε εστιακή απόσταση 200mm (31 frames των 240sec - έχει λίγο θέμα με τα άστρα, καθώς την "έφαγε" ο αέρας, όμως δεν είναι αυτό το θέμα μας). Τα ανεβάζω σε tiff (16bit) γιατί φοβάμαι πως τα fits του ImagesPlus δε φορτώνουν σε όλα τα προγράμματα (αν το link δε δουλεύει ενημερώστε): http://www.mediafire.com/?tax232ys8x20nc2 . Προσπαθώ πάντως εκ νέου, και ότι βγει - εμμονή μου έγινε. Νομίζω πάντως βρήκα τι φταίει γενικότερα, και προτού το αναπτύξω θα το πω συνοπτικά: 1. Ο Μ31 έχει πολύ μεγάλο δυναμικό εύρος, κάτι που δε βοηθά.2. Κυρίως όμως φταίει το DDP (Digital Development Process). Κάνει ζημιά στο χρώμα. Ομοίως και το Logarithmic Stretching. Καλύτερο αποτέλεσμα έχουμε αν κάνουμε stretching στο Luminance και ανασυνθέσουμε την έγχρωμη εικόνα με τα R, G, B απείραχτα (μια ρύθμιση των White και Black points με τα Levels θα χρειαστεί). Το Hyperbolic arcsinh stretching (το color stretching του IRIS) θα ήταν μια λύση, μόνο που ακόμα δεν έχω καταφέρει να το κοντρολάρω. 3. Πέρα από αυτό, κάτι πρέπει να πηγαίνει στραβά με τον τρόπο που εξισορροπούν το χρώμα κάποια προγράμματα αστρονομίας.4. Είναι και μόδα. Όλη αυτή η "μανία" για πολλή saturation προέκυψε από την εφαρμογή του Hyperbolic arcsinh stretching στα δεδομένα του Sloan Digital Sky Survey (δείτε εδώ http://www.astro.princeton.edu/~rhl/PrettyPictures/) και στις δημόσιες εικόνες του Hubble Space Telescope. Από αυτή την άποψη είναι φυσικό να αποτυγχάνουμε με μεθόδους όπως το DDP να "βγάλουμε" το χρώμα που θα έδινε το Hyperbolic arcsinh stretching.
Aggelos Kechagias Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 16, 2012 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 16, 2012 Νίκο μπορείς σε παρακαλώ να ανεβάσεις και ενα cr2 raw αρχείο να δω κατι ; http://pegasusastro.com/
Efstathios Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 16, 2012 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 16, 2012 Τα κατεβάζω για να τα δώ στο pix. Μπορεί όντως το ddp να κάνει τη ζημιά στο χρώμα. Γενικά δεν κάνω ddp οπότε δεν ξέρω να σου πω πάνω σε αυτό. Όσον αφορά το saturation αυτό ναί είναι και θέμα μόδας, αλλά βασικά είναι η ανάδειξη των χρωμάτων που ήδη είναι εκεί. Επίσης οι λήψεις από dslr βγάζουν περισσότερο χρώμα στην οθόνη κατευθείαν αλλά και πληροφορία από ότι μία ccd. Στα fit της ccd θέλει να κάνεις αρκετό stretch για να φανούν όλα τα δεδομένα αλλά και κάμποσο saturation για να αναδειχθέι το χρώμα. Οπότε όσον αφορά την ποσότητα του χρώματος δεν υπάρχει ακριβώς στανταρ. Από και και πέρα είναι θέμα γούστου και τί θέλεις να δείξεις. Συνήθως για να φανούν ωραία διάφορα πράγματα, όπως π.χ το χρώμα των σπειρών, οι πυρήνες, ακόμη και η γαλακτική σκόνη IFN που είναι καφετί θέλει αρκετό saturation. Και κάτι άλλο, όσο μεγαλύτερη η λήψη τόσο περισσότερη χρωματική πληροφορία έχει. Π.χ μία λήψη του ενός λεπτού θα χρειαστεί να κάνεις περισσότερο saturation για να βγεί το χρώμα και γενικά δεν θα βγαίνει σωστά, σε μία λήψη όμως των 20 λεπτών βγαίνει πολύ πιό εύκολα έχοντας αρκετό έυρος στο saturation να δώσεις. starrynights.blog
kookoo_gr Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 16, 2012 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 16, 2012 ανεβάζω μια επεξεργασία της φωτό σου. αφού έκανα ένα μικρό cropάρισμα για να διώξω την κακή ευθυγράμμιση στο κάτω μέρος της εικόνας είδα ότι το black point από το πράσινο κανάλι είναι ανεβασμένο σε σχέση με τα άλλα κανάλια και η εικόνα έχει πράσινη χροιά. στην συνέχεια αφού έφτιαξα κάπως τα levels έκανα ένα auto colour και μου βγήκε το αποτέλσμα που βλέπεις. Παραθέτω και την εξήγηση από την λειτουργεία Adjust Color Balance (offest) μιας και κάνοντας πρώτα αυτή την ενέργεια στο nebulosity2 και μετά φτιάχνοντας τα levels στο ps έχω σχεδόν τα ίδια αποτελέσματα. In color imaging, it is often the case also that your color channels are not balanced in their scaling either. This is particularly true in using separate color filters in a black and white camera (if one does not perfectly adjust exposure duration to compensate for the varying transmission of color filters and for the CCD's varying sensitivity to different colors) but can occur in a one-shot color camera as well. The Adjust Color Scaling tool lets you rescale the intensity of individual color channels much like the Scale Intensity tool lets you rescale the intensity of the entire image. Setting the Green slider to 1.05 would, for example, multiply the intensity of each pixel's green component by 1.05. A 3-color histogram is shown below the sliders to help in getting the offset just right. Aim to get the histograms similar in size to color balance the image. Pressing Cancel will revert back to the original image. ελπίζω να βρείς απάντηση στο πρόβλημα σου. Φιλικά Κώστας http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/
Aggelos Kechagias Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 16, 2012 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 16, 2012 Και η δική μου εκδοχή .. http://pegasusastro.com/
Efstathios Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 16, 2012 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 16, 2012 Ένα γρήγορο αποτέλεσμα. Pix:Background neutralizationColor balancelevelsσμικρυνση αστρωνlevels με L μασκα για περεταίρω ανάδειξη του Μ31noise reduction GreenSaturationACDNR noise reduction Photoshop: Επιλογή Μ31 και Inverse και desaturate το υπόβαθρο λίγο Crop και jpeg. Οι λήψεις είναι μικρού χρόνου γι'αυτό και δεν σηκώνει πολύ levels ούτε και saturation, έκανα όμως κάμποσο για να φανεί γενικά το πώς βγαίνει. Επίσης υπάρχουνε gradients στην δεξιά πλευρά τα οποία δεν πείραξα και δεν φαίνονται και με το crop. Επίσης δεν έκανα κάποιο sharp. Γενικά βγαίνει καλός αλλά θέλει μεγαλύτερους χρόνους. starrynights.blog
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα