Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Στις 3 Οκτωβρίου 2005 θα έχουμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε και από την Ελλάδα μια έκλειψη ηλίου. Η έκλειψη αυτή είναι δακτυλιοειδής για τμήματα της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Αφρικής και μερική έκλειψη για την Ελλάδα με κάλυψη επιφάνειας του ήλιου περίπου από 40% έως 58% ανάλογα την περιοχή (μικρότερη στα βορειοανατολικά, μεγαλύτερη στα νοτιοδυτικά).

 

Η δακτυλιοειδής έκλειψη ηλίου συμβαίνει όταν η Σελήνη βρίσκεται κοντά στο απόγειο (μεγαλύτερη απόσταση από τη Γη) και έχει μικρότερη φαινόμενη διάμετρο από τον Ηλιο. Ως αποτέλεσμα η Σελήνη δεν καλύπτει ολόκληρο τον Ηλιο κατά την έκλειψη αλλά αφήνει να φανεί έναν φωτεινό δακτύλιο. Για παράδειγμα, στη Μαδρίτη που βρίσκεται στο κεντρικό μονοπάτι της έκλειψης το φαινόμενο θα είναι ορατό ως εξής: (προσομοίωση του Starry Night)

 

madrid031005.gif

 

 

Στην Ελλάδα τώρα, ο παρακάτω πίνακας δείχνει την αρχή, το τέλος και το μέγιστο της έκλειψης για μερικές μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. Ολες οι ώρες αναφέρονται σε θερινή ώρα Ελλάδας (GMT+3)

 

pinax031005.gif

 

 

Από την Αθήνα το μέγιστο της έκλειψης (53,9% κάλυψη) θα φαίνεται ως εξής (προσομοίωση του Starry Night)

 

athens-max031005.gif

 

 

Στον εξής χάρτη μπορείτε να δείτε πώς θα φαίνεται η κάλυψη από την Ευρώπη, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Αναφέρεται ή ώρα του μεγίστου σε GMT και το ποσοστό κάλυψης της διαμέτρου του ήλιου (όχι της επιφάνειας όπως στον πίνακα παραπάνω). Ο χάρτης είναι από την NASA.

 

eclipse-europe031005.gif

 

 

Για να παρατηρήσετε την έκλειψη είναι απαραίτητα ειδικά γυαλιά παρατήρησης ηλίου ή άλλος ειδικός εξοπλισμός. Προσοχή, τα κοινά γυαλιά ηλίου δεν κάνουν. Επίσης, μια γνωστή λύση που συνηθίζει ο κόσμος, τα καπνισμένα τζάμια, δεν αποκόπτουν την υπεριώδη ακτινοβολία. Δείτε αυτό το άρθρο του Sky & Telescope για ασφαλή παρατήρηση της έκλειψης.

 

Χρήσιμα link:

http://sunearth.gsfc.nasa.gov/eclipse/SEmono/ASE2005/ASE2005.html

http://skyandtelescope.com/observing/objects/eclipses/article_1593_1.asp

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε

Όποιος ενδιαφέρεται και για άλλα στοιχεία για την περιοχή της Θράκης, έχω βάλει και στην ιστοσελίδα μας. (έχει και νέες προσθήκες, εκτός από τις παλιές, πάντα σε συνεργασία με τον αφανή βοηθό-ανιχνευτή Ταρσούδη Γιώργο).

Δείτε :

http://www.astrothraki.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=163&Itemid=40

Φιλικά,

 

Δημήτρης Πρασόπουλος

Αλεξανδρούπολη/ Κομοτηνή

http://prasopoulosdimitrios.blogspot.com/

Δημοσιεύτηκε

Μακαρι να μας κανει τη χαρη ο καιρος για να βγαλουμε και καμια φωτο,γιατι ειναι πολυ αστατος στην δυτικη Ελλαδα τις τελευταιες μερες.

 

Για οποιον φιλο απο Πατρα ενδιαφερεται ο συλλογος μας θα οργανωσει,ανοιχτη για το κοινο,παρατηρηση του φαινομενου στο χωρο του Πανεπιστημιου:

 

http://www.orionas.protia.net/forum/viewtopic.php?t=159

Φιλικά,

Παναγιώτης Αντωνόπουλος

Δημοσιεύτηκε
Έχω σκοπό να προβάλω την έκλειψη ζωντανά στο Δημοτικό Σχολείο της περιοχής. Θα Χρησιμοποιήσω τα Skymaster 10x15 με φίλτρα της Baader και το μόνο που μου μένει να κάνω είναι να δω πως θα δέσω την Philips ToUcam Pro II στο προσοφθάλμιο των κυαλιών ώστε να κάνουμε την προβολή κατευθείαν σε προτζέκτορα. Καμια ιδέα κανείς;

Χρίστος "WorkaholiC" Σωτηρόπουλος

Εθνικός Συντονιστής για τους Αστρονόμους Χωρίς Σύνορα & για τους Αστρονόμους των Πεζοδρομίων

Έφορος Εκπαιδευτικών Θεμάτων του Σ.Φ.Α.Κ.

http://www.sfak.org Facebook: www.facebook.com/groups/sfakorg

Δημοσιεύτηκε

H astronomiki Omada panepistimiou kriti tha einai ekei! Exoume 2 thelskopeia me iliaka filtra , 1 enos fititi kai filoi , kai ena tou P.K.. Elpizoume na mporesoume na xrisimopoihsoume mia ccd kamera wste na kanoume capture k animation to fainomeno!

 

Filika ,

 

Antonis Manousakis

 

PS plirofories tha vgoune se sintomo xroniko diastima sto site tis AOFPK www.edu.physics.uoc.gr/~astrogrp

--

Antonis Manousakis

--

Many photons died to bring you this information

Δημοσιεύτηκε
Elpizoume na mporesoume na xrisimopoihsoume mia ccd kamera wste na kanoume capture k animation to fainomeno!

Αντωνη,

 

Δεν ειμαι πεπισμενος οτι θα βγαλεις κατι με μια CCD καμερα λογω υπερβολικης ευαισθησιας του αισθητηρα. Για πaραδειγμα, η δικια μου (SBIG ST-2000XM) ειναι καπως διαφορετικη επειδη επιτρεπει εκθεσεις μεχρι 0.001" και ακομα δεν μπορω να φωτογραφησω την σεληνη (γυρω της πανσελληνου). Θα ειναι ακομα χειροτερα με τον Ηλιο και παρολο που θα κανεις χρηση ηλιακου φιλτρου ... και βαζω στοιχημα οτι η CCD καμερα που εχετε δεν παει μεχρι 0.001" αλλα μονο 0.11" (τουλαχιστον αν ειναι της SBIG).

 

Ωστε να μην εχεις μια δυσαρεστη εκπληξη την τελευταια στιγμη, κανε μερικες δοκιμες απο τωρα!

Φιλικά,

 

Αντώνης Αγιομαμίτης

http://www.perseus.gr

Δημοσιεύτηκε

Geia sou Antoni, ontos i kamena paei me 0.12 sec ekthesi(ST-7)

uparxei bebaia kai mia ST4 pou den kserw ti paizei me auti...

alla to provlima auto mporoume na to lusoume an xrisimopoihsoume to meade

giati exei tholo , opote an kalipseis ton 2/3 i 1/2 tha rikseis polu ti fotinotita wste na mporeiseis na exei kapio apotelesma. Sigoura tha xreiazotane na ginoun kapies dokimes alla polu fobame de tha ginei kati me tin CCD giati tha exoume polu kosmo kai tha xreiazotane ena tileskopio dedicated gia auti ti douleia .

 

Filika,

 

Antonis Manousakis

--

Antonis Manousakis

--

Many photons died to bring you this information

Δημοσιεύτηκε

Αντωνη,

 

Πιστευω να εχεις προβληματα με την SBIG ST-7 μονο και μονο επειδη το τσιπακι ειναι ΠΟΛΥ μικρο. Αν δεν κανω λαθος, ειναι περιπου 765x510 με 9 μικρα ανα pixel. Η δικια μου (SBIG ST-2000XM) ειναι 1600x1200 (7.4 μικρα ανα pixel) και η Σεληνη ειναι μια ιδεα μεγαλη οποτε κανω χρηση το διοπτρικο της AstroPhysics.

 

Εκανα κατι λογαριασμους και πρεπει να κανεις χρηση τηλεσκοπιου με διαμετρο περιπου 70 χιλ. και εστιακο λογο γυρω στα f/6 ωστε να μπορεσεις να εχεις πληρη καλλυψη του ηλιακου δισκου.

 

Οσον αφορα το ST-4, ειναι off-axis autoguider για χρηση με δευτερο τηλεσκοπιο (piggyback).

 

Ετσι και αλλιως οι δοκιμες ειναι πολυτιμες και κανε οτι μπορεις εκ των προτερων!

Φιλικά,

 

Αντώνης Αγιομαμίτης

http://www.perseus.gr

Δημοσιεύτηκε

to kserw , alla tha briskome sto skinaka apo simera mexri kai ti kuriaki to mesimeri pou tha guriso kai de tha prolabo katholou na "paiksw" me to thleskopio. Oso afora gia to f-ratio , tha exoume ena focal reducer sta f/6 peripou (prepei na ton brw gia na dw to akribes f/. ). alla k pali de nomizw na doulepsoume me ti ccd giati tha exoume 2 telescopes only kai tha einai anoixti sinaksi-kalesma, opote perimenoume kosmo. . Mallon pws de tha ginoun mathimata 1200-1300 ti deutera , gia na er8ei o kosmos epanw ... opote kathe ti me peiramatismous(=xronos+isixia) kobete ... ( tha exoume toulaxiston 100 atoma , melh ths omada kai olo to 1o etos ... + oti allos kosmos er8ei)

 

Ec exeis kata nou na kaneis capture tin eklipsh ?

 

filika,

Antonis Manousakis

--

Antonis Manousakis

--

Many photons died to bring you this information

Δημοσιεύτηκε

Αντωνη,

 

Με το CCDSoft της SBIG ειναι πολυ ευκολο να φωτογραφησεις το φαινομενο και χωρις να εισαι εκει απο αρχη μεχρι τελους! Αν χρειαζεσαι βοηθεια σ'αυτο, πες μου.

 

Οσον αφορα την δικια μου προσπαθεια, θα καταγραψω το φαινομενο απο αρχη μεχρι τελους στο ιδιο καρε αρνητικου απο τον χωρο των Δελφων (Ναο του Απολλωνα ως πρωτο πλανο) με μια EOS 3 και φακο EOS EF USM II 28-105 (@ 28 mm).

 

Εχω μελετησει τις εφημεριδες και το πεδιο της εκλειψης και ειμαι ετοιμος για "μαχη". Ο μονος παραγωντας ειναι ο καιρος.

 

Θα ηθελα παραπολυ να κανω κατι και με το διοπτρικο της AstroPhysics (prime focus) αλλα δεν ειναι εφικτο λογω της ευρη πεδιου φωτογραφησης στους Δελφους (εκτος αν παρω το διοπτρικο συν βαση στους Δελφους αλλα δεν το βλεπω!).

 

Θα μπορουσα να προγραμματισω το CCDSoft (οπως προτεινω ποιο πανω για σενα) αλλα δεν θελω να αφησω το διοπτρικο μονο του εξω για οτι διποτε λογο οταν εγω ταυτοχρονα απουσιαζω στους Δελφους.

Φιλικά,

 

Αντώνης Αγιομαμίτης

http://www.perseus.gr

Δημοσιεύτηκε
Μακαρι να μας κανει τη χαρη ο καιρος για να βγαλουμε και καμια φωτο,γιατι ειναι πολυ αστατος στην δυτικη Ελλαδα τις τελευταιες μερες.

 

Επειδή ασχολούμαι και με τον καιρό, αύριο ο καιρός θα είναι καλός σε όλη την χώρα με εξαίρεση λίγες τοπικές νεφώσεις, οπότε δεν θα υπάρχει πρόβλημα με την παρατήρηση. Ευτυχώς έχω εύκαιρα τα γυαλιά ηλεκτροσυγκόλλησης που είχα πάρει για να δω την διέλευση της Αφροδίτης :D

 

Η πρόβλεψη της Ε.Μ.Υ.: http://www.emy.gr/hnms/greek/forecast/forecast_general_html?dr_region=Greece&nofdays=n2

Δημοσιεύτηκε

Στα Χανιά είχαμε ΠΟΛΥ σύννεφο. Πήγα από το σχολείο που θα κάναμε την προβολή αλλά τελικά το μόνο που καταφέραμε ήταν να τους πούμε στο αμφιθέατρο μερικά πράγματα για τις εκλείψεις, να τους δείξουμε την εξομοίωση στον υπολογιστή και να δούμε μέσω web cast την έκλειψη από την Μαδρίτη.

 

Τα καλά νέα είναι ότι το σχολείο μου ζήτησε μία Παρασκευή το μήνα να αναλάβω για ένα δίωρο στο πλαίσιο των «ωρών ευελιξίας» που έχουν να τους κάνω μάθημα αστρονομίας στην 5η και 6η τάξη δημοτικού και να ετοιμάσω ένα project για το τέλος της χρονιάς. Σκέφτηκα ένα ηλιακό ρολόι, ένα μοντέλο του Ηλιακού συστήματος σε μέγεθος γηπέδου, και ένα ντοκιμαντέρ περιήγησης στο Ηλιακό Σύστημα με την χρήση του Celestia.

 

Σχόλια, ιδέες;

Χρίστος "WorkaholiC" Σωτηρόπουλος

Εθνικός Συντονιστής για τους Αστρονόμους Χωρίς Σύνορα & για τους Αστρονόμους των Πεζοδρομίων

Έφορος Εκπαιδευτικών Θεμάτων του Σ.Φ.Α.Κ.

http://www.sfak.org Facebook: www.facebook.com/groups/sfakorg

Δημοσιεύτηκε

Χρηστο,σε συγχαιρω για την προσπαθεια σου,μακαρι να γινουν κ αλλες παρομοιες απο δασκαλους στα δημοτικα μας,ειναι αναγκαιο για την εκπαιδευση των παιδιων κ για μαθουν καποια βασικα πραγματα για τον κοσμο που μας περιβαλλει..Οσο σκεφτομαι οτι στο δικο μου δημοτικο ουτε στα ονειρα μας δεν βλεπαμε κατι τετοιο..Ευχομαι καλη επιτυχια κ μακαρι να σου δοθει η ευκαιρια να το κανεις αυτο καθε χρονο!!

 

Υ.Γ.Οι ιδεες σου ειναι πολυ καλες!! :wink:

Φιλικά,

Παναγιώτης Αντωνόπουλος

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης