B.D. Foxmoor Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 5, 2012 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 5, 2012 Καλησπέρα σε όλους, Χειρίζομαι δυο διαφορετικά set up: Ένα με πολύ μικρό πεδίο (C11 με μειωτή 0.63x μαζί με την ATIK 16) και ένα με κάπως μεγαλύτερο (TS 65APO με την ΑΤΙΚ 16) Αυτό που με απασχολεί και με ταλαιπωρεί είναι η εύρεση του σωστού πεδίου για να ξεκινήσει η διαδικασία των λήψεων.Το GOTO της βάσης δεν με πηγαίνει πάντα 100% στο σωστό πεδίο (ακόμη και μετά από 3-star alignment και σχετικά καλή πολική ευθυγράμμιση). Tο πρόβλημα δεν το αντιμετωπίζω κυρίως στην αστροφωτογράφιση γιατί κουτσά-στραβά θα δω το νεφέλωμα κάποια στιγμή μες το πεδίο, την ώρα που γυροφέρνω το σημείο που με πήγε το GOTO. Το πρόβλημα το αντιμετωπίζω κυρίως στις πρώτες μου προσπάθειες για φωτομετρία, όπου το μόνο χαρακτηριστικό του πεδίου μου είναι οι σχηματισμοί των άστρων. Έχω τους χάρτες της AAVSO (αυτούς που ταιριάζουν στο πεδίο που μου δίνει το set up μου) με το αστρικό πεδίο που περιλαμβάνει τον μεταβλητό που θέλω να φωτομετρήσω, αλλά αν δεν με πάει απευθείας το goto, μετά έχω πρόβλημα στο να τον εντοπίσω. Το τηλεσκόπιο το χειρίζομαι μέσω ASCOM και Cartes du ciel στα οποία έχω βάλει τις ίδιες ακριβείς συντεταγμένες.Για τη διαδικασία της λήψης και οδήγησης ξεκίνησα να χρησιμοποιώ τo MaximDL. Ποια είναι η λύση για την εύρεση του σωστού πεδίου, και χωρίς να χάνω πολλή ώρα; Ευχαριστώ,Άγγελος Άγγελος Μακρής www.aggelosmakris.comwww.facebook.com/aggelosmakrisnightscapeswww.instagram.com/aggelos_makris
Aggelos Kechagias Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 5, 2012 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 5, 2012 Χρησιμοποιείς eqmod ;Αν ναι μπορείς να κάνεις align σε όποιο άστρο επιθυμείς. Οπότε θα κάνεις στο πιο κοντινό άστρο με τον στόχο σου και πάντα θα πέφτεις καρφί. Αν δεν χρησιμοποιείς eqmod τότε απο το control σου πάλι με την ίδια λογική στο πιο κοντινό άστρο. http://pegasusastro.com/
Andreas72 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 5, 2012 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 5, 2012 Από την στιγμή που λειτουργείς όλα τα άλλα (ascom,maxim,eqmod)δοκίμασε να τραβήξεις δοκιμαστικό καρέ 5-10 δεύτερων και στην συνέχεια με το pinpoint να βρεις που ακριβός κοιτά το τηλεσκόπιο.Δες το βίντεο: http://www.youtube.com/user/avatchannel?feature=mhee#p/c/B8D2684094A7B0A4/13/uMonq-hX4ng στην συνέχεια ανοίγεις το toggle observatory control και πας στο telescope όπου του ζητάς να κάνει image center for pinpoint και στην συνέχεια sync. Αυτό ήτανε πηγαίνεις στην συνέχεια στο cartes du ciel και βλέπεις που ακριβός κοιτάει το τηλεσκόπιο.Του ζητάς να πάει στο σημείο που θες και είσαι μέσα.Αν κάπου κάνω λάθος ας με διορθώσει κάνας φίλος(raxxla) ίσως να ξέχασα κάτι αλλά πάνω-κάτω εγώ έτσι βρίσκω το πεδίο με απόλυτη επιτυχία. http://www.astropixel.gr
B.D. Foxmoor Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 5, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 5, 2012 Ευχαριστώ για τις απαντήσεις παιδιά. Άγγελε αυτό που προτείνεις εσύ είναι να κάνω alignment τη βάση (ξεκινώντας τη) σε ένα άστρο κοντά στο στόχο μου; Ανδρέα, για να δω αν κατάλαβα σωστά: 1. Κάνω 3-star alignment με το χειριστήριο (δεν έχω δοκιμάσει alignment με το eqmod)2. Ανοίγω το maxim και αποκαθιστώ τις συνδέσεις με το pc.3. Ανοίγω το CdC και κάνω connect με το τηλεσκόπιο.4. Πάω με το CdC στο στόχο που θέλω και πιθανώς είμαι εκτός σωστού πεδίου.5. Κάνω δοκιμαστική λήψη με το maxim (του έχω περασμένο τον GSC κατάλογο) και στο fit αρχείο που πήρα, πάω στο pinpoint και βλέπω που κοιτάζει το τηλεσκόπιο.6. Πάω στο observatory control του Maxim, κάνω image center for pinpoint και μετά sync.7. Πάω στο CdC και κάνω goto στο αστεράκι που ψάχνω. Σωστά;Αν έχω ξεχάσει κάποιο βήμα ή κάτι βασικό παρακαλώ να το αναφέρετε. Μακάρι να τα καταφέρω στην επόμενη ξαστεριά. Άγγελος Μακρής www.aggelosmakris.comwww.facebook.com/aggelosmakrisnightscapeswww.instagram.com/aggelos_makris
vtsamis Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 5, 2012 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 5, 2012 Καλησπέρα σε όλους, Έχω τους χάρτες της AAVSO (αυτούς που ταιριάζουν στο πεδίο που μου δίνει το set up μου) με το αστρικό πεδίο που περιλαμβάνει τον μεταβλητό που θέλω να φωτομετρήσω, αλλά αν δεν με πάει απευθείας το goto, μετά έχω πρόβλημα στο να τον εντοπίσω. Γεια σου Άγγελε, γιατί δε χρησιμοποιείς και κάποιους χάρτες με μεγαλύτερο (διπλάσιο-τριπλάσιο) πεδίο από αυτό του πεδίου λήψης; Αρκούν μόνο αυτοί; Εγώ πάντα τυπώνω και κάπως μεγαλύτερα πεδία, για το διασκεδαστικό ccd-star-hopping Μία άλλη έσχατη λύση, σε περίπτωση που συνεχίζεις να αντιμετωπίζεις τεχνικά προβλήματα με το goto αλλά επείγεσαι για την παρατήρηση, είναι να βρεις το πεδίο με προσοφθάλμιο φακό και μετά να βαλεις πάνω τη CCD και να εστιάσεις. Εάν ανέχεσαι την ταλαιπωρία της εστίασης, η μέθοδος αυτή είναι αλάνθαστη. Good luck στην επόμενη προσπάθεια!Βαγγέλης https://ui.adsabs.harvard.edu/search/q=%20author%3A%22tsamis%2C%20v.%22&sort=date%20desc%2C%20bibcode%20desc"Αστέρας εισαθρείς, αστήρ εμός. Είθε γενοίμην ουρανός, ως πολλοίς όμμασιν εις σε βλέπω."Πλάτων
Aggelos Kechagias Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 5, 2012 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 5, 2012 1 star alignment δίπλα στον στόχο σου αρκεί για να πέσει μέσα. http://pegasusastro.com/
B.D. Foxmoor Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 5, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 5, 2012 Βαγγέλη, στήνω στη ταράτσα οπότε έχω ιντερνετ και μπορώ ανά πάσα στιγμή να μπω στην AAVSO και να τσεκάρω τους χάρτες.Την εναλλαγή προσοφθάλμιου - ccd την αποφεύγω για να γλιτώσω χρόνο. Άγγελε, θα το δοκιμάσω την επόμενη φορά και ελπίζω να τα καταφέρω. Άγγελος Μακρής www.aggelosmakris.comwww.facebook.com/aggelosmakrisnightscapeswww.instagram.com/aggelos_makris
Andreas72 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 5, 2012 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 5, 2012 Λοιπόν έχουμε και λέμε: 1) Δεν χρειάζεται 3 star aligment(δεν πειράζεις καν χειριστήριο)2) Ανοίγεις CdC και κάνεις connect3) Στο Maxim κάνεις connect και από εκεί μέσω observatory και στην συνέχεια Setup>>telescope>>EQmod Ascom EQ5/6>>connect3) Μέσω CdC πας σε ένα αστέρι όσο πιο κοντά στον πολικό(παράδειγμα:Κηφέας -Alrai ).4) Στο maxim τραβάς δοκιμαστική λήψη 5-10 δεύτερων.Δεν μας απασχολεί αν είναι στο πεδίο μέσα το αστέρι μας.5) Pinpoint και κάνεις plate solve.6) Observatory>>Telescope>>image center from pinpoint>>Sync7) Πας στην συνέχεια στο CdC και βλέπεις πόσο εκτός είσαι(Alrai) οπότε του λες να πάει στον στόχο(Alrai) και πατάς Sync.Τέλος.Τώρα του λες να πάει στο στόχο και κατά 99% θα είναι στο πεδίο μέσα αν χρειαστεί μπορείς να κάνεις ξανά την διαδικασία αν και δεν το νομίζω.Για οποιαδήποτε άλλη απορία ξέρεις.... Υ.Γ : Δεν είναι τόσο περίπλοκο και χρονοβόρο όσο δείχνει μόλις εξοικειωθείς μαζί του δεν διαρκεί περισσότερο από 4-5 λεπτά.Y.Γ 2: Υποθέτω τον GSC 1.1 τον εχεις περασμένο στο maxim έτσι? http://www.astropixel.gr
B.D. Foxmoor Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 5, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 5, 2012 Οκ, τώρα το μόνο που μένει είναι να κάνει ξαστεριά για να το δοκιμάσω Πολύτιμη η βοήθεια σας παιδιά, ευχαριστώ. Άγγελος Μακρής www.aggelosmakris.comwww.facebook.com/aggelosmakrisnightscapeswww.instagram.com/aggelos_makris
βολιωτης Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 7, 2012 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 7, 2012 1 star alignment δίπλα στον στόχο σου αρκεί για να πέσει μέσα. Ή αφού κάνεις 3 tar alignment πας σε καποιο αστερα κοντα στον στοχο σου, τον κεντραρεις(λογικά δε θα στον έχει στο κέντρο) και αφού τον κεντράρεις κάνεις '' synchronize telescope) . Εγώ έτσι κάνω με το Meade Autostar κι έχω και το Aladin ανοικτό για να επαληθεύσω με το μάτι ότι είμαι εντάξει. Τα πάντα ειναι Μαθηματικά.
B.D. Foxmoor Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 18, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 18, 2012 Προσπάθησα χθες να κάνω τη διαδικασία με το pinpoint και όλα καλά μέχρι το βήμα που έπρεπε να πατήσω "image center from pinpoint".Εκεί, δεν ήταν "φωτισμένη" η επιλογή για να την πατήσω. Δεν ξέρω τι πάει λάθος.Θα ξαναπροσπαθήσω σήμερα. Άγγελος Μακρής www.aggelosmakris.comwww.facebook.com/aggelosmakrisnightscapeswww.instagram.com/aggelos_makris
Andreas72 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 18, 2012 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 18, 2012 Περίεργο αυτό Άγγελε.Παραθέτω 2 φωτό για κάποιες ρυθμίσεις στο maxim απλά πες μου αν τα εχεις κάνει.Στο plate solve(pinpoint) σου δείχνει αυτό που παραθέτω? και στο setup εχεις κάνει connect?Μου κάνει εντύπωση σε αυτό το σημείο να κωλώσει η όλη διαδικασία.Εχθές την έκανα πάλι και δεν αντιμετώπισα κανένα θέμα.Πάντως το πρόβλημα θα λυθεί... http://www.astropixel.gr
B.D. Foxmoor Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 18, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 18, 2012 Ναι, Ανδρέα και στα δυο είμαι "ακριβώς" έτσι.Αμέσως μετά πάω στo observatory/telescope και στο παράθυρο αυτό δεν μου έχει συντεταγμένες στα κενά, στα RA και Dec. Οπότε δεν μπορώ να διαλέξω το "image center from pinpoint".Κάτι κάνω λάθος προφανώς αλλά δεν ξέρω τι. Ανεβαίνω να στήσω και θα τσεκάρω αργότερα για απαντήσεις Άγγελος Μακρής www.aggelosmakris.comwww.facebook.com/aggelosmakrisnightscapeswww.instagram.com/aggelos_makris
Andreas72 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 18, 2012 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 18, 2012 Για ρίξε και εδώ μια ματιά Άγγελε και δες και τις ρυθμίσεις στην εικόνα.Με μια δοκιμή που έκανα σε χθεσινό fits δούλεψε σωστά σε εμένα(στο θέμα των συντεταγμένων όπως βλέπεις). http://www.astropixel.gr
B.D. Foxmoor Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 19, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 19, 2012 Εμένα δεν μου δουλεύει γιατί δεν μου "περνά" τις συντεταγμένες στα 2 κουτάκια.Κάποια ρύθμιση είναι που αυτή τη στιγμή δεν μου κάθεται. Δεν πειράζει, χθες έκανα τη δουλειά μου με 3-star alignment και μετά sync σε ένα άστρο κοντά στο στόχο.Θα λυθούν όλα σιγά-σιγά. Ευχαριστώ για τη βοήθεια πάντως Ανδρέα! Άγγελος Μακρής www.aggelosmakris.comwww.facebook.com/aggelosmakrisnightscapeswww.instagram.com/aggelos_makris
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα