Νίκος Κατσαμάκας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 22, 2012 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 22, 2012 Από το Δεκέμβριο που παρέλαβα την Atik 450L επιτέλους το περασμένο ΣουΚου άνοιξε ο ουρανός. Οπότε ο εξοπλισμός πήρε φωτιά, έβγαλα τέσσερις στόχους. Πρώτες εμπειρίες: - Κοιτάζοντας το master dark της Atik και συγκρίνοντάς το με ένα της Canon 40d ίδιας διάρκειας, απλά δεν υπάρχει σύγκριση... - Δε θα έλεγα πως η CCD είναι πολύ πιο πρακτική από τη dSLR. Είναι, αλλά η διαφρά δεν είναι χαώδης. Σίγουρα η Atik είναι πιο ευαίσθητη, με πιο εύκολο subframe downloading, ώστε η εστίαση ήταν αστεία και πανεύκολη υπόθεση. Εστίασα με τα diffraction spikes του τηλεσκοπίου, χωρίς μάσκες Hartmann και τα σχετικά (μάλιστα, με τη μάσκα Hartmann ήταν πιο δύσκολο - βέβαια αν είχα διοπτρικό, η μάσκα θα ήταν αναγκαία). Μου πήρε μόλις μερικά δευτερόλεπτα να εστιάσω - μέχρι τώρα, νόμιζα πως αν έκανα τρία λεπτά με την Canon, ήταν γρήγορο... Η ευκολία στην εστίαση είναι η μεγάλη δύναμη της CCD κάμερας. Επιπλέον, ενώ με την Canon 40d το καδράρισμα είναι εύκολο, η αυξημένη ευαισθησία της CCD κάνει τη διαδικασία ακόμα πιο εύκολη, παρά το σαφώς μικρότερο πεδίο. Στον αντίποδα όλων αυτών, η Atik απαιτεί τροφοδοσία από την πρίζα, που σημαίνει ένα ακόμα καλώδιο και ένα Αmp την ώρα επιπλέον. Το καλό είναι πως δεν εξαντλούνται οι μπαταρίες στα μισά των λήψεων. Ένα ακόμα πλεονέκτημα της Canon είναι το πρόγραμμα λήψης, το AstroPhotography Tool. Είναι απείρως ανώτερο από το ArtemisCapture. Το ArtemisCapture κάνει τη δουλεία του, είναι αξιόπιστο (δεν παρουσίασε κανένα bug, όταν το ΑΡΤ έχει κανα-δυο), θα μπορούσε όμως να είναι πιο εργονομικό, ή τουλάχιστον να έχει πιο αυτονόητο μενού. - Είχα ένα θεματάκι με τα flats που έβγαλα. Η αιτία είναι πως το νευτώνειο GSO 150/750 μπαίνει φως στο σωλήνα από τη μεριά του πρωτεύοντος καθρέφτη, οπότε επειδή τα τράβηξα μέρα, με στόχο τον ουρανό, δε βγήκαν τα καλύτερα δυνατά. Επίσης επιβεβαίωσα κάτι που υποψιαζόμουν: ο εστιαστής δεν κάθεται σωστά στο σωλήνα. Παρεπιπτόντως, η διαδικασία λήψης flats με την Canon είναι πιο εύκολη. - Δε συζητάμε για σήμα... Ακόμα και η OSC κάμερα που έχω είναι πολύ ανώτερη της Canon (από την οποία υπόψιν, όσον αφορά την ευαισθησία ήμουν ικανοποιημένος σε γενικές γραμμές). Πάντως, για όσους ενδιαφέρει πόσο ευαίσθητη είναι η Atik 450L, δεν έχω μέτρο σύγκρισης να σας πω... Όταν ανεβάσω εικόνες θα κρίνετε μόνοι σας. - Μεγαλείο είναι η λήψη darks. Μέρα μεσημέρι έβαλα την κάμερα στους -5 Κελσίου και όλα καλά. - Τέλος η ιδέα μου ήταν με πολύ ελαφρύ εξοπλισμό, με εστιακή απόσταση μόλις 750mm να τραβήξω σε image scale 0,94 arcsec/pixel. Αποδείχθηκε απολύτως εφικτό. Αυτές είναι οι εμπειρίες, τώρα να πω και τα προβλήματα: - Για επεξεργασία χρησιμοποιώ τα εξής τρία προγράμματα: ImagesPlus v2.8, IRIS, Paint Shop Pro X2. Το πρόβλημα είναι το εξής: Στο Imagesplus, στην παλιά έκδοση που έχω, δε μπορώ να μετατρέψω σε color τα raw αρχεία της κάμερας. Με τίποτα. Είναι που το IP χρησιμοποιεί διαφορετική κωδικοποίηση από άλλα προγράμματα, ή κάτι τέτοιο - το ίδιο συμβαίνει και με το IRIS: τα fits αρχεία του IP δεν ανοίγουν στο IRIS (τα μετατρέπω σε tiff πρώτα). Αντίθετα, τα fits του IRIS στο ΙΡ ανοίγουν ως μονόχρωμα, και την άτιμη την μετατροπή σε χρώμα δεν την κατάφερα ποτέ. Δηλαδή γίνεται με την Atik, ότι και με το IRIS. Η λύση που είχα βρει, να κάνω RGB split την εικόνα από το IRIS και έτσι να την περνάω στο ΙΡ, δεν παίζει με την Atik, αφού θα έπρεπε να κάνω RGB split μία - μία σε μια ολόκληρη σειρά από fits αρχεία. Επιπλέον, αν προσπαθήσω απλά να κάνω preprocessing με τα fits της Atik όπως είναι, το Imagesplus παράγει τα master bias, dark, flat και flat dark, μόλις πιάνει τα lights καταρρέει! Έτσι, δε γίνεται preprocessing στο ΙΡ. Στο IRIS όλα γίνονται απροβλημάτιστα και γρήγορα - φυσικά, το IRIS δεν είναι αυτοματοποιημένο, και έλεγα να γλιτώσω τη "μερακλίδικη" δουλειά βήμα - βήμα. Ερώτηση 1: υπάρχει δωρεάν τρόπος (δηλαδή να μην αναβαθμίσω το Imagesplus, ή να πάρω άλλο πρόγραμμα) να εισάγω τα fits της Atik στο Imagesplus και να κάνω τη δουλειά μου; Ή να πάρω άλλο πρόγραμμα; Δοκίμασα το Nebulosity και το Astroart και δε μου γέμισαν καθόλου το μάτι. Να αναβαθμίσω στο ΙΡ που το έχω ήδη, ή να στραφώ στο Maxim DL; - Συνέβη κάτι πολύ περίεργο: το Σάββατο τα τελικά stacks είχαν ένα σωρό "καμμένα" pixels, που νόμιζα η κάμερα είναι για πέταμα. Οι λήψεις της Κυριακής, με τα ίδια darks, ίδιο flat, ίδια θερμοκρασία, ίδια διαδικασία στο IRIS, είναι πεντακάθαρες. Μυστήριο... - Τα stacks βγαίνουν με μια μάλλον μπλε απόχρωση. Υποψιάζομαι φταίει το IRIS ή κάτι που κάνω εγώ με το IRIS. Μπορεί πάντως να είναι απλά η ιδέα μου... Όποιος ξέρει κάτι σχετικά, να μου πει. - Τέλος, όσοι έχετε κάμερες Atik, τραβάτε με το ArtemisCapture ή χρησιμοποιείτε κάτι άλλο; Αξίζει να στραφώ προς κάτι σαν το Imagesplus - Camera Control, ή το Maxim DL, ή κάτι άλλο, ή να αρκεστώ στο ArtemisCapture;
evansg Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 22, 2012 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 22, 2012 Καλορίζικη η κάμερα Μερικά σχόλια από μένα: * Για πρόγραμμα λήψης θα πρότεινα nebulosity ή maximdl. Το nebulosity κατά τη γνώμη μου έχει την καλύτερη , πιο γρήγορη και αποδοτική λειτουργία ακριβής εστίασης. Το artemis είναι ένα σεβαστό application (το χρησιμοποιούσα 2+ χρόνια με την ATIK314L) αλλά το maxim με έχει βολέψει γιατί ενσωματώνει και πρόγραμμα οδήγησης παράλληλα. * Κάτι που πρέπει να προσέξεις και την έπαθα με τo θόρυβο. Βάλε καλό τροφοδοτικό με 2-3Α σταθεροποιημένη έξοδο και σύνδεσε το σε πρίζα με σωστή γείωση. Αυτό που πρέπει να προσέξεις επίσης είναι πως το καλώδιο της τροφοδοσίας δεν πρέπει να είναι μεγάλο και καλό είναι να έχει στην άκρη έναν μικρό φερίτη (βαρελάκι). Έχασα αρκετές νύχτες και λήψεις επειδή είχα προβληματικό τροφοδοτικό και καλώδιο 10m χωρίς φερίτη το οποίο έριχνε τυχαίο θόρυβο μέσα στα fits. * τα stacks βγαίνουν με μπλε απόχρωση γιατί η κάμερα μάλλον είναι πιο ευαίσθητη στο μπλε και βάζοντας ισάξια βάρη στο χρώμα (color weights) υπερισχύει το μπλε. Πρέπει να κάνεις normalize με κάποιο πρόγραμμα επεξεργασίας και να δηλώσεις τα σωστά color weights. (maxim, iris, pixinsight) * Για fits calibration, align, stacking προτείνω είτε maximdl είτε το ελεύθερο deepskysstacker. Δοκίμασε και το ccdstack αλλά μπορεί να καώ στη κόλαση επειδή και μόνο το ανέφερα Καλές λήψεις! http://celestialpixels.com
astrovox Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 22, 2012 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 22, 2012 Με την Atik 16 HR που ασχολήθηκε το περασμένο καλοκαίρι άρχισα με λήψεις μέσω του Artemis. Όταν χρησιμοποίησα το Nebulosity για λήψη, η παραγωγικότητα και η ταχύτητα αυξήθηκε λόγω των αυτοματισμών και των ευκολιών που έχει. Το ξέρω ότι οι εποχές είναι δύσκολες αλλά το Nebulosity είναι σχετικά φτηνό και νομίζω πως αξίζει σε κάθε περίπτωση. «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
eliasg2004 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 22, 2012 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 22, 2012 Καλορίζικη Νίκο! Κι εγώ θα σου πρότεινα το nebulosity για το capture αλλά και για την εστίαση. Τέρμα στα βοηθήματα τύπου Hartmann, Bahtinov κλπ ή να παρατηρείς πότε θα σχηματιστούν spikes στην οθόνη κλπ. Πολύς κόσμος χρησιμοποιεί αποκλειστικά το maxim για λήψη-εστίαση-επεξεργασία, αλλά προσωπικά προτιμώ το nebulosity + phd για τα δυο πρώτα και ccdstack-φτου-κακά και photoshop για την επεξεργασία.Καλή συνέχεια και καλές λήψεις (ΣΚ φαίνεται ότι θα έχει πάλι ένα ανοιγματάκι...)
Νίκος Κατσαμάκας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 14, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 14, 2012 Βρήκα μια άκρη και τη γράφω για όποιον χρειαστεί. Το πρόβλημά μου ήταν πως η παλιά μου έκδοση του Imagesplus δε μπορεί να χειριστεί αρχεία fits της Atik, το IRIS δεν κάνει σωστή χρωματική μετατροπή (color conversion) και δεν ήθελα να πάρω τίποτα καινούριο. Ιδού λοιπόν η jabasoft λύση, γιατί ως γνωστόν, ο Τζάμπας ζει... - Κατασκευάζουμε τα master flat, dark, offset στο IRIS.- Κάνουμε αυτόματο preprocessing στο IRIS.- Τη σειρά από εικόνες fits που θα προκύψει, την εισάγουμε στο ArtemisRGB. Αυτό κάνει την color conversion και μετά σώζουμε τη σειρά εικόνων ως αρχεία tiff. Αυτά τα αρχεία το Imagesplus τα ανοίγει μια χαρά.- Τώρα κάνουμε με τη σειρά (βήμα - βήμα) normalize, align, combine στο Imagesplus. - Αν τυχόν το Imagesplus δεν τα καταφέρει να κάνει σωστή ευθυγράμμιση (συμβαίνει καμιά φορά, ειδικά αν είχαμε περιστροφή στο πεδίο μας κατά τη διάρκεια της λήψης), τότε πρέπει να δοκιμάσουμε με το IRIS και τη μέθοδο Global matching (η οποία από τη δική μου προσωπική εμπειρία ευθυγραμμίζει τα πάντα). Τότε, τη σειρά από tiff που θα προκύψει μετά το normalizing, την μετατρέπουμε στο IRIS σε fits ή pic (το IRIS δε μπορεί να δουλέψει με σειρές εικόνων παρά μόνο αν είναι fits ή pic) με την εντολή >tiff2pic. Μετά, στακάρουμε και αθροίζουμε. Τώρα θα μου πεις, όλοι πήγαν και αγόρασαν το Maxim, το PixInsight, το Imagesplus (όπως εγώ καλή ώρα), ποιος χρησιμοποιεί πια το IRIS; Τέλος πάντων, εγώ το γράφω και το χρέος μου το έχω κάνει... Υ.Γ.: Πολύ σημαντικό και το ξέχασα: Στην έγχρωμη Atik 450L τα "βάρη" των χρωμάτων, οι αναλογίες τους είναι R: 1.08G: 1.00B: 1.25
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα