B.D. Foxmoor Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 1, 2012 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 1, 2012 Χειρίζομαι την Eq6 με το EQMOD, μέσω του Cartes du Ciel.Τις τελευταίες φορές, προσπαθώ να κάνω οδήγηση μέσω PHD αλλά μου βγάζει το εκνευριστικό πρόβλημα στη διάρκεια του calibration "star did not move enough". Έχω ανεβάσει το calibration step, έχω ασφαλίσει τα φρένα της βάσης και προσπάθησα οτιδήποτε άλλο βρήκα στο ιντερνετ ως συχνό πρόβλημα. Η qhy5 που έχω συνδέεται κανονικά στο pc και κάνει λήψεις, αλλά μόλις διαλέγω αστεράκι για calibration...τίποτα.Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζω και προσπαθώντας να κάνω οδήγηση μέσω του Maxim. Στην αρχή νόμιζα ότι έφταιγε κάποιος driver επειδή άλλαξα αστρολάπτοπ αλλά και με το προηγούμενο laptop (που κάποτε έκανα κανονικά οδήγηση με το ίδιο set up) το πρόβλημα παραμένει. Έκανα και δοκιμές μέσω simulator οδηγητικής κάμερας μες το σπίτι, αλλά δεν βγάζω άκρη.Σαν να μην επικοινωνεί το PHD ή το Maxim ώστε να κουνήσει τη βάση στο calibration. Από τη στιγμή που μπορώ να συνδέομαι και να κινώ τη βάση στο CdC με eqmod, τα καλώδια είναι λειτουργικά, σωστά;Επίσης, ούτε πρόβλημα της κάμερας πρέπει να είναι αφού δεν πετυχαίνει calibration ούτε με το simulator. Έχει κάποιος ιδέα τι μπορεί να φταίει; Αύριο προβλέπεται ξαστεριά εδώ, και δεν θέλω να χάσω την ευκαιρία λόγω οδήγησης. Άγγελος Μακρής www.aggelosmakris.comwww.facebook.com/aggelosmakrisnightscapeswww.instagram.com/aggelos_makris
eliasg2004 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 1, 2012 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 1, 2012 Απλές ιδέες ρίχνω μήπως και είναι κάτι απλό: Φαντάζομαι έχεις ενεργοποιήσει στο μενού Mount την επιλογή ASCOM. Έχεις δοκιμάσει να τη συνδέσεις απευθείας στη στήριξη με καλώδιο ST4 (σε αυτή την περίπτωση επιλέγοντας στο Mount/on camera); Έχεις δοκιμάσει να εγκαταστησεις πάλι ascom και eqmod (ειδικά το πρώτο);Έχω την εντύπωση επίσης ότι δεν μπορείς να χρησιμοποιείς ταυτόχρονα το CDC και το PHD: Αν έχεις συνδεθεί ήδη με το CDC και επιχειρήσεις να συνδεθείς και με το PHD θα παίρνεις εικόνα από την οδηγητική κανονικά, αλλά το PHD δεν θα μπορεί να κουνήσει τη στήριξη - "star did not move enough".Ελπίζω να λύσεις άμεσα το πρόβλημα...
Aggelos Kechagias Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 1, 2012 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 1, 2012 Συνήθως υπάρχει πρόβλημα με το καλώδιο .Ειδικά απο την telescope service τα καλώδια st4 που έδινε μια εποχή δεν δούλεψαν ποτέ.Μιας όμως και δουλεύεις eqmod μπορείς να κάνεις οδήγηση και μέσω usb δεν είναι απαραίτητο το st4.Για περισσότερες λεπτομέρειες τσέκαρε τον οδηγό μου για την επιλογή "ascom" Και όχι "on camera" http://www.astrovox.gr/avat/pdf/phdguiding.pdf http://pegasusastro.com/
stelios_STI Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 1, 2012 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 1, 2012 Αγγελε κι εμενα μου το κανει αυτο αλλα μονο οταν ο στοχος που θελω να φωτογραφισω ειναι στο βορραπχ ηθελα να τραβηξω Μ81-Μ82. μαλλον ειναι γιατι στον βορρα η κινηση των αστεριων ειναι μικροτερη (?) αν οντως σου συμβαινει κι εσενα αυτο δοκιμασε να κανεις calibration καπου ανατολικα ας πουμε και μετα δοκιμασε στον στοχο σου
Aggelos Kechagias Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 1, 2012 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 1, 2012 Στέλιο παίζει το σενάριο που λες με στόχους κοντά στον πολικό. Όπως πολύ σωστά είπες πάμε λίγο πιο πέρα στον ουρανό κάνουμε calibration και γυρίζουμε πίσω . Στην συγκεκριμένη περίπτωση ο Άγγελος δεν μας είπε και ποιόν στόχο τραβούσε http://pegasusastro.com/
stelios_STI Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 1, 2012 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 1, 2012 αν ειναι αυτο το προβλημα, λογικα θα λυνεται με μεγαλυτερη εστιακη στο οδηγητικο ε?
B.D. Foxmoor Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 1, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 1, 2012 Επειδή το καλώδιο st4 που μου είχε έρθει από telescope service ήταν καμένο, δουλεύω την οδήγηση μέσω usb.Δεν το έχω προσπαθήσει ποτέ μέσω st4 γιατί δεν είχα άλλο καλώδιο. Ηλία αυτό που λες με προβληματίζει: "Έχω την εντύπωση επίσης ότι δεν μπορείς να χρησιμοποιείς ταυτόχρονα το CDC και το PHD: Αν έχεις συνδεθεί ήδη με το CDC και επιχειρήσεις να συνδεθείς και με το PHD θα παίρνεις εικόνα από την οδηγητική κανονικά, αλλά το PHD δεν θα μπορεί να κουνήσει τη στήριξη - "star did not move enough". " Τη τελευταία φορά όντως ήμουν στο βορρά και έκανα λήψεις τον W Uma για φωτομετρία.Θα προσπαθήσω να δοκιμάσω πιο μακριά απ'τον πολικό. Δεν θα έπρεπε όμως έστω μέσω του simulator να οδηγήσει; Άγγελος Μακρής www.aggelosmakris.comwww.facebook.com/aggelosmakrisnightscapeswww.instagram.com/aggelos_makris
roryt Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 1, 2012 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 1, 2012 Απλά μαντεψιές. Βεβαιωσου οτι στα settings του PHD το DEC guiding mode ΔΕΝ ειναι off Δες αν μπορεις να μετακινεις την βαση με το CDC στο guiding mode. Αν ναι, δες αν μπορεις να κανεις το ιδιο μεσα απο το PHD με το Tools -> Manual guide Πριν ξεκινησεις την οδηγηση, πατα στο χειρηστηριο το 'N' (ή απο το CDC με guiding speed) ώστε να κουνηθει η βάση εστω και ελαχιστα βόρεια. Το θέμα ειναι να "μαζεψεις" το τζόγο ώστε οταν το PHD ξεκινησει το calibration στο DEC να βρει το worm ήδη κλειδωμενο στο βορεινό μερος του gear. O simulator δεν σε βολευει γιατι δεν "κουναει" τα αστερια ούτως ή αλλως, δεν μπορεις να κρίνεις απο αυτο.
eliasg2004 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 1, 2012 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 1, 2012 Δες αν μπορεις να μετακινεις την βαση με το CDC στο guiding mode. Αν ναι, δες αν μπορεις να κανεις το ιδιο μεσα απο το PHD με το Tools -> Manual guide Άγγελε αν σου δουλέψει αυτό που προτείνει ο Γιάννης, λογικά θα είσαι οκ. Ηλία αυτό που λες με προβληματίζει: "Έχω την εντύπωση επίσης ότι δεν μπορείς να χρησιμοποιείς ταυτόχρονα το CDC και το PHD: Αν έχεις συνδεθεί ήδη με το CDC και επιχειρήσεις να συνδεθείς και με το PHD θα παίρνεις εικόνα από την οδηγητική κανονικά, αλλά το PHD δεν θα μπορεί να κουνήσει τη στήριξη - "star did not move enough". " Μου είχε συμβεί πριν λίγους μήνες. Κλείνοντας και τα δύο προγράμματα και ανοίγοντας μόνο το phd, δούλεψε κανονικά. Δεν με απασχόλησε παραπάνω το πως και το γιατί. Μήπως όμως σου έτυχε κάτι παρόμοιο; Έχεις δοκιμάσει μόνο με το PHD συνδεδεμένο με κάμερα και στήριξη;
B.D. Foxmoor Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 1, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 1, 2012 Νομίζω ότι είχα δοκιμάσει και μόνο του το Phd, χωρίς το CdC και πάλι δεν είχε γίνει τίποτα.Πέρασαν μέρες από τότε και δεν είμαι σίγουρος. Θα δοκιμάσω όλα αυτά αύριο βράδυ και ελπίζω να βγει άκρη. Άγγελος Μακρής www.aggelosmakris.comwww.facebook.com/aggelosmakrisnightscapeswww.instagram.com/aggelos_makris
eliasg2004 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 1, 2012 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 1, 2012 Άγγελε τα τεστάκια που σου είπε ο Γιάννης μπορούν να γίνουν άμεσα... Αν πατώντας τα βελάκια στην επιλογή "manual guide" του phd και η στήριξη "ακούει", λογικά δεν θα έχεις κανένα θέμα αύριο στο πεδίο. Δοκίμασε επίσης μέσα από τις ρυθμίσεις του Eqmod μέσα από το phd πατώντας τα κουμπάκια N,S,E,W να δεις αν κουνιέται η βάση.
roryt Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 1, 2012 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 1, 2012 Υποψη, εκτος αν ειναι κατι software-ικο, τοτε αυτα που υποπτευομαι εγω ειναι backlash, γρυστρημα του clutch ή "κολλήματα" του αξονα σε συγκεκριμενες θεσεις (πχ ζενιθ). Μπορει να κουνιεται σε κανονικες ταχυτητες slew αλλα σε guiding speed να ζοριζεται.
B.D. Foxmoor Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 2, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 2, 2012 Προσπάθησα το manual guide στο PHD και νομίζω ότι άκουσα τα γρανάζια.Όπως και να 'χει θα φανεί σήμερα το βράδυ. Ευχαριστώ παιδιά. Άγγελος Μακρής www.aggelosmakris.comwww.facebook.com/aggelosmakrisnightscapeswww.instagram.com/aggelos_makris
B.D. Foxmoor Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 2, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 2, 2012 Έκανα πάλι δοκιμές τώρα και με τα δυο laptop και μέσω PHD/manual guide κατάφερα να κινήσω τη βάση.Και αυτό με ανοιχτό και το Cdc. Άρα θεωρητικά τα δυο προγράμματα "συμβαδίζουν" κανονικά, και αφού κατάφερα να κινήσω τη βάση μέσω του Phd, το βράδυ πρέπει να καταφέρει να οδηγήσει. Άγγελος Μακρής www.aggelosmakris.comwww.facebook.com/aggelosmakrisnightscapeswww.instagram.com/aggelos_makris
B.D. Foxmoor Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 3, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 3, 2012 Τη χθεσινή βραδιά, κατάφερα να κάνω οδήγηση με το PHD για λίγο.Αργότερα άλλαξα στόχο και πάλι δεν μου έκανε με τίποτα calibration.Άλλαξα laptop, usb hubs, καλώδια, επανεγκατέστησα ascom,PHD,eqmod αλλά τίποτα. Αυτή τη στιγμή, οδηγώ κανονικά με το Maxim, μετά από αποτυχημένες προσπάθειες για οδήγηση με το PHD. Δεν ξέρω τι φταίει και δεν μπορώ να οδηγήσω με το PHD, αλλά ευτυχώς η βραδιά θα σωθεί χάρη στο Maxim.Από εδώ και πέρα MaximDL.Αρκετά έσπασαν τα νεύρα μου με το Phd. Άγγελος Μακρής www.aggelosmakris.comwww.facebook.com/aggelosmakrisnightscapeswww.instagram.com/aggelos_makris
kookoo_gr Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 3, 2012 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 3, 2012 Ποια έκδοση δουλεύεις; εγώ δουλεύω την 1.11.3. Στην πιο τελαυταία έκδοση υπάρχει και μια ρύθμιση για την ορθή αναφορά η οποία απ' ότι κατάλαβα έχει να κάνει με το πόσο στρογγυλο θα καταλαβαίνει το άστρο το πρόγραμμα και με την αρχική τιμή που έχει δυσκολεύει την οδήγηση. για κοίταξε αυτό αλλιώς δοκίμασε την έκδοση 1.11.3. Ένα άλλο που έχω πάθει και έχει αναφερθεί και πιο πριν είναι ότι ανδ δεν τρέξουν το CdC και το phd σε συμβατότητα για win xp sp2 και σαν administrator τότε θα υπάρχει πρόβλημα στην σύνδεση του eqmod και από τα δυο προγράμματα Φιλικά Κώστας http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/
παναγιωτης Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 4, 2012 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 4, 2012 Κώστα, μπορεις να το εξηγήσεις λιγο αυτο με phd και CDC ; Εμενα αυτο που μου κανει ειναι οτι εκει που κανει μια χαρα οδηγηση καποιες φορες κανει εναν θόρυβο απο την βαση, ιδιο με αυτόν που κανει οταν κανεις unpark, και μετακινείται το αστερι χάνοντας την οδηγηση. Πατώντας μετα τα βελακια ειναι νεκρή. Αν κανω disconnect και μετα connect λειτουργεί κανονικα απο το σημειο που ηταν.. Στο laptop δεν εχω αλλον χρήστη, άρα ειμαι admin, και τρέχει windows xp sp2 ή sp3. Τι μπορει να φταίει ; Την ώρα που εμείς κοιτάμε τα , τα βλέπουν και κάποιοι άλλοι, ίσως όχι από τον δικό μας κόσμο...
kookoo_gr Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 4, 2012 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 4, 2012 παναγιώτη στην περίπτωση σου υποψιάζομαι πως φταίει η θύρα usb που συνδέεις την βάση σου, δεν γίνεται καλή επαφή από το καλώδιο με την usb θύρα στο φορητό σου. Το έχω πάθει και εγώ και εκεί που έκανα οδήγηση ξαφνικά άκουγα τον ήχο αποσύνδεσης usb και μετά ξανασυνδεοταν αλλά η οδήγηση ήταν εκτός και όλα τα προγράμμτα πλην της λήψης είχαν παγώσει. τώρα τα έχω όλα σε ενα usb hub και από τρεις θύρες usb που έχω έμεινα με δυο (αν και στην χαλασμένη βάζω το ποντίκι μου). Για την σύνδεση CdC και PHD η διαδικασία για την οδήγηση είναι η εξής ξεκινάς το cdC και συνδέεις την βαση με το EQMod και μετά από το Phd συνδέεις ξανά την βάση σου. Εάν κάνεις το ανάποδο τότε δημιουργείται κάτι σαν conflict και δεν μπορείς να συνδέσεις την βάση σου από το CdC. Για την συμβατότητα είναι όπως το είπα όσοι τρέχουν από (s)vista και δεν έχουν τις συμβατότητες όπως ανέφερα και πιο πρίν για κάποιο λόγο ούτε το PHD ούτε το CdC δεν μπορούν να συνδεθούν με το EQMod. σε περίπτωση που όντως γίνει σύνδεση στο EQMod στο PHD θα ξεκινήσει δεύτερο EQMod και δεν θα μπορείς να κινήσεις την βάση. ϊσως αυτά που γράφω να είναι επαναλαμβανόμενα αλλά και άλλαατομα από το εξωτερικό που είχαν πρόβλημα με την οδληγηση αποδείχτεικε ότι αυτοί ήταν και οι πιο κοινοί λόγοι Φιλικά Κώστας http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/
roryt Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 4, 2012 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 4, 2012 Τη χθεσινή βραδιά, κατάφερα να κάνω οδήγηση με το PHD για λίγο.Αργότερα άλλαξα στόχο και πάλι δεν μου έκανε με τίποτα calibration. Δεν κουνιόταν σε συγκεκριμενο άξονα ή μόνο σε εναν απο τους δύο ; Υποπτευομαι ότι εχεις είτε stiction (κολλάει ο/οι αξονας/ες σε κάποιες γωνίες και το μοτερ δεν μπορει να τον κουνήσει με ταχύτητα οδήγησης) ή υπερβολικό backlash (τζόγο κατά την αλλαγή κατεύθυνσης). Το Μαξιμ εχει την αντι-stiction option, και ίσως αυτο σε έσωσε, αλλα σε γενικές γραμμες καλό ειναι να κοιτάξεις γιατι στο κανει - πχ τα βιντεο του Κεχαγιά θα σε βοηθησουν σε αυτο.
B.D. Foxmoor Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 5, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 5, 2012 Κώστα, το πρόβλημα παρέμενε και σε Xp και σε Vista οπότε μάλλον δεν φταίει η συμβατότητα.Θα δοκιμάσω και την 1.1.13 και θα ενημερώσω. Γιάννη, δεν κουνιόταν σε κανέναν άξονα.Επίσης δοκίμασα σε διαφορετικά σημεία του ουρανού και δεν υπήρξε καμιά αντίδραση. Κάποια στιγμή πάντως θα πρέπει να κάνω και ένα service στη βάση γιατί ακούγεται πολύ.Απλώς προς το παρόν φοβάμαι να βάλω χέρι. Άγγελος Μακρής www.aggelosmakris.comwww.facebook.com/aggelosmakrisnightscapeswww.instagram.com/aggelos_makris
roryt Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 5, 2012 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 5, 2012 Αφου σου εκανε οδηγηση σε ενα στόχο αλλα σταματησε σε αλλο, εγω δεν θα υποπτευομουν το software αλλα κατι μηχανικο. Ζύγισμα, stiction ("κόλληματα"), ή τζόγος (backlash) κατά την αλλαγή κατευθυνσης.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα